Kategorier
Forskningsnytt

Samband mellan adhd-medicin och lägre dödlighet

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Att adhd är kopplat till tidig mortalitet, det vill säga en ökad risk för förtida död, har varit känt ett tag. Tidigare har det varit okänt om och hur adhd-medicin påverkar den förhöjda mortaliteten, men nu har forskarna från Karolinska Institutet visat att de adhd-personer som äter adhd-medicin har lägre risk att dö i förtid än de som inte gör det.

Flera svenskar med adhd kartlades

Den här studien var en observationsstudie där forskarna följde upp ett stort antal svenskar som hade fått en adhd-diagnos mellan åren 2007 och 2018. De undersökta personerna var mellan åldrarna 6 och 64 år. Det forskarna undersökte var hur många av dessa personer som dog inom två år efter erhållen diagnos. De som hade börjat med adhd-medicinering inom tre månader efter diagnos jämfördes av forskarna med de som inte hade börjat medicinera.

Fanns ett positivt samband

Forskarna upptäckte att intag av adhd-medicin korrelerade positivt med lägre mortalitet, och resultatet var statistiskt signifikant. Intressant i sammanhanget är att sambandet visade sig vara särskilt starkt vad gäller risken att dö i förtid p g a onaturliga orsaker så som olyckor, men det förelåg även ett visst samband mellan intag av adhd-medicin och risken att dö p g a t.ex. sjukdomar. Detta betyder att de som snart efter diagnos börjar äta adhd-medicin löper en mindre risk att dö i förtid än de som inte börjar medicinera och att den lägre mortaliteten är särskilt påtaglig vad gäller risken att dö i t.ex. olyckor.

Orsaken till resultatet är okänd

I sammanhanget är det viktigt att komma ihåg att observationsstudier inte kan påvisa ett orsak-verkan-samband. Det kan alltså vara så att det är adhd-medicinen som är orsaken till den lägre mortaliteten, men samtidigt kan det också vara så att personer med viss typ av personlighet både har en tendens att ta höga risker (och följaktligen dö i olyckor) och tacka nej till adhd-medicin. Det vi alltså vet i dagsläget är att de adhd-personer som äter adhd-medicin lever längre än de som inte medicinerar, men det vi inte vet är om det är adhd-medicinen som är orsaken till den minskade risken att dö i förtid. Det kan, men måste inte, vara det.

Vad har du för erfarenheter?

Själv åt jag som ung adhd-medicin ett tag men fick obehagliga biverkningar och slutade (vet dock att många blir hjälpta av adhd-medicin så har absolut full förståelse för att vissa väljer att äta det). Jag testade några sorter, men det finns sorter som jag inte har testat så som Elvanse. Numera tackar jag nej till all medicin om jag absolut inte måste äta det och jag föredrar också livsstilsförändringar innan jag kan tänka mig att medicinera. Då jag upplever god livskvalitet utan medicin ser jag det inte som nödvändigt att testa Elvanse. Vad har du för erfarenheter av adhd-medicin? Vilka sorter har du testat?

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Köp min bok

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Gothia Kompetens.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via Facebook, Instagram, mejl eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

6 svar på ”Samband mellan adhd-medicin och lägre dödlighet”

Jag har ätit Concerta i olika doser o varianter under ca 15 år. Typ en tablett om dagen eller 2. Det som funkar för mig är en lite lägre dos 2 ggr om dagen, 1 på morgonen och 1 till ca 3-4 timmar efter det. Detta pga att effekten sitter inte i så länge på mig. Testat högre dos fast 1 gång på morgonen men effekten satt fortfarande bara i i ca 4 timmar.
Äter också Ritalin varannan vecka då jag jobbar 2-skift och efm-passen är 9 tim. och då behöver jag lite extra för att orka fokusera hela passet.
Testade Elvanse då en bekant rekommenderade det men det var hemskt. Blev helt stirrig och kände mig som om jag var instängd i en pytteliten glaslåda. Satt i soffan i 2 dagar o stirrade. Sen vägrade jag att ta den nåt mer.
Men vi är ju alla olika och våra ”besvär” sitter väl på olika ställen i hjärnan så vi behöver olika yttre påverkan (medicin) för att vi ska kunna uppnå det vi vill med behandlingen.

Vad bra att du hittat en dos som funkar för dig och att du kan komplettera Concerta med Ritalin vid behov!

Intressant att folk har så olika erfarenheter av Elvanse! Jag har träffat människor som menat att de blivit aggressiva eller helt viljelösa av Elvanse plus vissa som klagat på att de fått håravfall som biverkning. Å andra sidan har jag också träffat de som menat att Elvanse är en underbar medicin och den enda som någonsin funkat på deras adhd.

Men precis som du skriver så sitter våra avvikelser på olika ställen i hjärnan varför olika mediciner funkar olika bra på olika människor. Dessutom är vi olika mottagliga för olika biverkningar.

Svara

”I sammanhanget är det viktigt att komma ihåg att observationsstudier inte kan påvisa ett orsak-verkan-samband. Det kan alltså vara så att det är adhd-medicinen som är orsaken till den lägre mortaliteten, men samtidigt kan det också vara så att personer med viss typ av personlighet både har en tendens att ta höga risker (och följaktligen dö i olyckor) och tacka nej till adhd-medicin.”

Sambandet mellan adhd-medicinering och minskad risk för förtida död kan vara en ”orsaksförväxling”. Agnes Wold skriver om det här. https://www.expressen.se/kronikorer/agnes-wold/halsoskracken-for-kott-ar-totalt-overdriven/

Sant och bra jämförelse! På samma sätt som Covid-vaccin definitivt inte bidrar till en minskad risk för trafikolyckor (som Agnes Wold nämner i artikeln) så är det inte alls säkert att adhd-medicin är orsaken till den lägre mortaliteten.

Svara

Två år är ganska kort tid, men jag kan föreställa mig en effekt på sjukdom utifrån min egen erfarenhet. Jag fick ADHD-diagnos väldigt sent i livet, och jag har hela livet haft problem med hetsätning och att jag har använt sockerkickar för att reglera dopamin (förstår jag nu). Jag har också varit konstant stressad, haft svårt att få tillvaron att gå ihop, och levt osunt på andra sätt. Det gör att jag nu har en massa följdsjukdomar, som diabetes och högt blodtryck. Däremot har jag inte varit så mycket för att köra fort och ta andra risker!
När jag prövade Elvanse släppte den inre stressen och sötsuget (utan att aptiten generellt försvann!), men tyvärr påverkade det hjärtat och blodtrycket för mycket så jag var tvungen att sluta. Om jag hade fått diagnos när jag var ung, fått medicin och kanske annan hjälp så att jag kunde hantera tillvaron bättre, så kanske jag inte hade varit så sjuk idag. Jag tror att mitt liv kommer att bli kortare pga det.

Vad tråkigt att höra att diagnosen kom sent i livet och att du inte kunnat fortsätta med Elvanse p.g.a. biverkningarna. Det finns ju andra adhd-mediciner också, men jag förstår om du inte vågar testa dem med tanke på dina erfarenheter.

Jag håller med dig om att två år är väldigt kort tid. Det skulle ju teoretiskt kunna vara så att adhd-mediciner orsakar tidig död på lång sikt men att effekterna märks först efter ett par decennier. Men longitudinella studier är såklart dyra att genomföra!

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *