Kategorier
Aspergers syndrom och autism

4 typiska egenskaper hos tjejer med Aspergers syndrom

När jag föreläser, är det många som frågar mig om Aspergers syndrom tar sig andra uttryck hos kvinnor än hos män. Tyvärr finns det inte mycket forskning på området, men det som jag ofta sett och hört från läkare och psykologer, bland annat Svenny Kopp, är att:

1. Flickor med Aspergers syndrom kan vara lugnare än pojkar.

Om flickan inte får tillräckligt mycket stöd i skolan, kan flickan dra sig undan och bli passiv vilket gör att omgivningen inte alltid märker att flickan i verkligheten har omfattande sociala svårigheter.

2. Tjejer med Aspergers syndrom kan ibland bli otroligt duktiga sociala kameleonter

De kanske lägger otroligt mycket energi på det sociala samspelet och kan vara riktigt duktiga på att härma sin omgivning. De kanske lär sig utantill vad man förväntas säga i olika situationer, vilken typ av ansiktsmimik man borde använda sig av och så vidare vilket gör att omgivningen kan behöva skrapa på ytan för att upptäcka hur otroligt mycket tjejen faktiskt anstränger sig. 

3. Tjejer med Aspergers syndrom kan ibland använda sig av mer mimik än killar.

Den typiska bilden av Aspergers syndrom och autism är någon med sparsam mimik, men det är inte alltid så hos alla aspergare. För mig är det nästan tvärtom för jag har ofta fått höra att min mimik är otroligt livfull.

4. Specialintressen hos tjejer med Aspergers syndrom kan vara mer ålderstypiska. 

Det vill säga sådana som även andra tjejer i samma ålder intresserar sig för såsom djur eller kändisar. Det som däremot skiljer dessa specialintressen från andra tjejers intressen är intensiteten. Om läkaren inte skrapar på ytan och missar hur mycket tid tjejen egentligen lägger på att läsa om djur eller att lära sig fakta om kändisar, kan läkaren tänka: ”men det är ju vanligt att vara intresserad av djur och kändisar i den åldern”, och tjejen förblir utan diagnos.

Inte skrivet i sten

Slutligen är det inte skrivet i sten att den ovanstående beskrivningen per automatik passar in på alla tjejer med Aspergers syndrom och autism . Aspergers syndrom hos flickor och kvinnor tar sig uttryck på olika sätt, och det finns även killar och män med Aspergers syndrom som inte passar in i de traditionella beskrivningarna för syndromet. Därför bör man aldrig generalisera utan alltid gå efter individen!

Dela:

10 svar på ”4 typiska egenskaper hos tjejer med Aspergers syndrom”

Ja , jag tror det är typiskt för tjejer med Autismspek att bli förbisedda i skolan pga att de flesta inte har ett så utåtagerande beteende. Det finns kanske samtidigt någon med ADHD eller annan utåtagerande problematik som tar all uppmärksamhet. Jag har ju en tjej som vi skall på utredning med efter nu 6 år hos BUP . Vi har fått kämpa för i skolan och förskola har de inte märkt så mycket av hennes som vi tycker otroligt jobbiga beteende hemma.
Jag har kommit med tårar i ögonen visa mornar till både förskola och nu skolan och bett att få prata med någon lärare för att höra hur vår dotter verkligen har det i skolan och varje gång har jag blivit så förbryllad över att de inte märker någonting förrän kanske nu då . Hon vägrade tex att gå på skolavslutningen och skrek att hon minsann alltid hatat skolavslutningar, vägrade gå på skolfotot för hon hatar att ta den där ensambilden vilket jag sade att hon inte behövde etc etc .

Det som gör det hela så svårt är ju att man ifrågasätter sig som förälder, hur kan det komma sig att hon är så förbytt hemma… tänker man då men jag tror att hon biter ihop och kämpar så mycket i skolan att hon är heeelt slut efter skolan och allt kommer hemma där hon är trygg ( Många gånger har jag tänkt att hur trygg får man vara ) eller att hon skulle visa det hon visar hemma i skolan så kanske vi får hjälp snabbare.
Jag hoppas och tycker att om man som förälder i 6 årstid frågar hur det går i skolan och på varje möte säger att vi har det jätte jobbigt med barnet hemma ( och man har ett normalfungerande hem) borde lägga mer krut på barnet , det kan ju gå så långt att barnet en dag bara skolvägrar… och går inte dit mer

Jag hoppas och tycker att om man som förälder i 6 årstid frågar hur det går i skolan och på varje möte säger att vi har det jätte jobbigt med barnet hemma ( och man har ett normalfungerande hem) borde lägga mer krut på barnet , det kan ju gå så långt att barnet en dag bara skolvägrar… och går inte dit mer

Det här pratar Svenny Kopp om i föreläsningen som jag länkade till. Barnen beter sig fint i skolan och utbrotten kommer hemma.

Vi ska nog inte heller överskatta lärarnas förmåga att upptäcka (eller vilja upptäcka) barn med svårigheter. Det finns tex elever med svår dyslexi som har gått igenom hela grundskolan utan att lärarna har märkt att någonting är annorlunda med barnet.

Vi ska nog inte heller överskatta lärarnas förmåga att upptäcka (eller vilja upptäcka) barn med svårigheter. Det finns tex elever med svår dyslexi som har gått igenom hela grundskolan utan att lärarna har märkt att någonting är annorlunda med barnet.

Usch, vad hemskt att det finns sådan okunskap i skolor! Om ett barn har svårigheter att läsa och skriva borde nog alla fatta att det kan handla om dyslexi, men tydligen inte.

Svara

Det låter jättejobbigt att bli ifrågasatt hela tiden! Men det här med att hon har sina humörsvängningar och raseriutbrott hemma visar egentligen att hon känner sig trygg med er och vågar visa för er hur hon egentligen mår. I skolan känner hon sig kanske inte trygg alls, och därför anstränger hon sig för att visa sin bästa sida.

Att din dotters fröken inte märker något alls är egentligen inte konstigt. Dels kan personer med Aspergers syndrom ha annorlunda kroppsspråk och alla visar inte att man mår dåligt, och dels döljer hon kanske sina känslor i skolan. Själv fungerar jag också lite så: antingen visar jag ingenting eller så är jag jättearg. Det finns liksom inget mitt emellan.

Du har rätt att det kan gå så långt en dag att barnet skolvägrar. Därför är det jätteviktigt med rätt stöd så att det inte behöver gå så långt! Men egentligen tycker jag att skolvägran är en sund reaktion, det visar bara att barnet har överlevnadsinstinkt och undviker saker som är skadliga.

Svara

Själv fungerar jag också lite så: antingen visar jag ingenting eller så är jag jättearg. Det finns liksom inget mitt emellan.

Så fungerar jag också.

Hur har det gått för din dotter ? Läst artikeln och känner igen mig , har samma situation nu hemma med min 9 åriga dotter som är redan hemasittare och vägrar gå till skolan ..
Förtvivlad
Mamma

Svenny kopp är numer min idol hennes föreläsning gick rakt in i hjärtat o kändes som hon pratade om min familj i dag tex fikade jag med min dotter på ett fik men det slutade med att hon satte sig vid ett annat bord o läste när hon ätit upp hon tål inte se mig äta ( jag tycker att jag äter ordentligt o skärper mig väldigt noga med henne så att jag inte pratar med mat i mun men den här gången tyckte hon att jag förde gaffeln tokigt till munnen ja ibland känns det banne mig som jag är en gisslan. Men jag sade att vra att du gick iväg nör du kände dig irriterad o onte ställde till en stor scen. Skrek iofs en gång SLUTA men det är bara att bita ihop o ignorer blickar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *