Kategorier
Paulas blogg

Tvättstuga – det mest kaotiska stället för min Asperger-hjärna

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Många av oss med Aspergers syndrom tycker att det är viktigt med struktur i tillvaron, annars blir allt kaotiskt. Det är olika hur man kan skapa struktur, men personligen gillar jag att hålla mig till regler.

En plats som jag tycker är kaotisk är tvättstugan. Trots att jag alltid är en lugn person annars, har jag ofta hamnat i konflikter med mina grannar i tvättstugan. Det finns många maskiner, många människor och många saker att hålla koll på, men samtidigt finns det tydliga regler. I tvättstugan i mitt bostasdshus bokar man tiden eletroniskt, och när man drar nyckelbrickan syns det vilka maskiner man fått och dörren till rätt tvättrum öppnas.

Dessa regler är mycket tydliga, och därför behöver jag aldrig undra vilka maskiner och torkskåp som tillhör mig. När jag vet vilka maskiner jag fått, går jag hem, hämtar tvätten och planerar exakt vad jag ska tvätta i vilken maskin. Exempelvis lakanen i maskinen till vänster i 60 grader, och andra kläder i den andra maskinen i 40 grader. Genom att planera får jag någon slags struktur i denna kaotiska situation.

Men tyvärr finns det ett problem – nämligen att alla andra människor inte håller sig till reglerna och de tar maskiner utan att ha bokat tid. Det händer väldigt ofta att en eller båda mina maskiner är upptagna när jag kommer till tvättstugan och har bokat tid. Och då blir jag helt förtvivlad och gråtfärdig. Jag hade ju planerat så noga i varenda detalj hur jag skulle organisera tvättandet, och nu måste jag göra tänka om!

De flesta mäniskor tycker förmodligen att det är irriterande när någon annan tar deras tvättid, men när det drabbar mig blir jag så förtvivlad att jag ibland mår dåligt i flera dagar efteråt. Då påverkas hela mit tillvaro! Ibland har jag fått sådan panik att jag stoppat maskinen mitt i tvätten när det är min tid, tagit ut grannens tvätt och stoppat in mina kläder i maskinen istället. Och då har grannar ofta skällt ut mig och blivit arga trots att det är de som har tagit min tid. ”Men varför är du alltid så oflexibel när det gäller tider, kan du inte ha väntat i 20 minuter tills min tvätt är klar?”, har de ibland frågat mig.

Men trots att jag är mycket flexibel och för snäll i de flesta andra situationer i livet, kan min hjärna inte vara flexibel i tvättstugan och överlåta mina maskiner till andra när jag behöver tvätta. Det är redan mycket svårt för mig att tvätta som det är, och därför kan inte min hjärna hantera några överraskningar i tvättstugan. Därför behöver jag ofta hjälp av min boendestödjare när jag måste tvätta. Då kan hon tänka åt mig, det uppstår inga konfliktsituationer med grannarna och jag blir inte lika utmattad efteråt.

31 svar på ”Tvättstuga – det mest kaotiska stället för min Asperger-hjärna”

Men vad är det för typer som snor någon annans tvättid?!
Inte konstigt att du blir arg.

Sen kan de skälla bäst de vill, det är fortfarande de som gör fel.

Skönt att du lyckas få det att fungera ändå.
När jag flyttar hemifrån kommer nog en tvättmaskin vara bland det första jag köper, för tvättstugor håller jag mig helst borta ifrån.

Jag förstår verkligen att du inte vill gå till tvättstugan den dagen du flyttar hemifrån!

Tydligen är det vanligt iaf i mitt bostadsområde att ta andras tvättider för det händer mig någon gång då och då. En annan sak som är vanligt här är att andra tar torktumlaren när det är dags för mig att torka. Personen tycker då att jag kan torka i torkskåpet istället, men jag tycker att det är jättejobbigt att hänga kläder i torkskåpet och därför vill jag hellre ha torktumlaren.

Svara

Grannar som gör så kan ju inte säga till dej om flexibilitet , så du gör rätt som stannar maskinen . Själv hade jag blivit jäkligt arg och kastat ut deras kläder , så det är mycket därför jag bor som jag gör , så jag slipper grannar som jag kommer i konflikt med . Det kan vara svårt att bo i lägenhet om man har oturen att få sådana grannar , så jag är nöjd med mina granar i skogen för dom håller käften i alla fall

Vad skönt att du tycker att jag gör rätt som stannat maskiner! Andra har sagt till mig att det är överdrivet att stanna någons maskin och egentligen är det inte heller tillåtet enligt tvättstugans regler att stanna dem om det inte handlar om nödfall, men jag gör det ibland ändå! Jag förstår att du är nöjd med dina grannar i skogen, ditt liv i skogen låter mysigt 🙂

Svara

Hej!
Jag håller fullständigt med, det är exakt likadant för mig!! Det är så jobbigt och sitter i flera dagar, jag kan bara inte förstå hur vissa människor tänker.
Som tur var fick jag en tvättmaskin av föräldrarna efter att de tröttnat på höra om hur mina grannar beter sig i tvättstugan.
Hoppas du också kan få en egen nån dag! :-))

Vad skönt att du håller med mig! Jag tror faktiskt att de allra flesta kan bli irriterade om någon annan snor deras tvättid, men jag kan fortfarande känna mig helt förtvivlad flera dagar efteråt så jag reagerar nog ännu kraftigare än många andra 😉

Egentligen har jag en egen tvättmaskin hemma, men jag har ingen torktumlare och jag orkar inte hänga upp tvätt och därför blir det tvättstugan ändå. Min boendestödjare får hjälpa mig med tvätten! Iofs skulle vi kunna tvätta hemma också i min tvättmaskin och hon skulle kunna hänga upp tvätten efteråt, men tar mycket längre tid och därför tvättar vi i tvättstugan.

Svara

Även om andra kan tycka att du överreagerar, kommer man inte ifrån att det är DEN personen som faktiskt gjort fel. Och det är DEN personen som sedan lägger över den skulden på Dig. De finns överallt de där människorna…

Tack Carola! 🙂 Jag måste säga att det är skönt att få en bekräftelse på att det är de och inte jag som gjort fel. Jag har nämligen ofta fått höra i många andra situationer att jag överreagerar och är oflexibel, men det är skönt att få veta att jag har rätt att hålla fast vid min rätt i den här situationen!

Svara

Måste bara säga en sak till Att somliga tycker att du överreagerar är deras åsikt! Inte din verklighet!! Åh vad det är härligt Paula Jag känner mig också så bekräftad i detta och är SÅ tacksam för detta.❤️

Tack <3 I det här fallet har jag kanske inte överreagerat, men många tycker att jag har överragerat i andra situationer tidigare! Förut var jag t ex arg på människor som dök upp några minuter försenade när vi hade bestämt att vi skulle träffas, och då sa jag typ: "Men varför ska jag vara flexibel, vi sa ju att vi skulle ses klockan fyra och nu är klockan tre minuter över?" De tyckte att jag var oflexibel eftersom jag inte kunde vänta några minuter. Haha! Men när det gäller tvättider behöver man förmodligen inte vara flexibel 🙂

Svara

Hahaha!! Jag håller med! Har man sagt kl 4 så står jag där tio minuter innan. En minut över ringer jag och frågar om hon/han är på väg.

Haha! 😀 Jag tycker som du, men jag har lärt mig att bli lite mer flexibel när det gäller tider man bestämt med andra. Andra människor kan dyka upp 5-10 minuter försenade utan att de tycker att det är konstigt har jag märkt. Men när det gäller tvättider får jag fortsätta vara oflexibel 😉

Svara

Jag tror att det generellt sett är lättare att ha överseende med sina egna brister. ( läs Respektlöshet ) Det man kan göra är, att hitta ett sätt att hantera sånt här så man inte blir alldeles skogstokig! Jag tycker det blivit lite lättare då åtminstone mina vänner förstått hur viktigt det är för mig. Jag tolkar det mesta bokstavligt och agerar därefter. Jag hamnar ofta i konflikt med andra, t ex arbetskamrater, då vi tolkar instruktioner på olika sätt. För mig är det helt obegripligt hur en person kan komma överens med andra om hur man ska utföra ett specifikt arbete, resa på sig, gå iväg och INTE göra som det bestämts!! Min utbrändhet har lärt mig mycket Stor kram till dig och godnatt.

Jag förstår dig! Vad bra att dina vänner förstår dig och respekterar dina behov.

Jag kan inte heller förstå hur man kan komma överens med andra om något för att sedan strunta i att hålla det man lovat! Jag föredrar att jobba själv, annars blir jag utbränd. Kram tillbaka!

Svara

Jag förstår att du blir upprörd när någon annan stjäl din tvättid. Att göra så – utan att fråga först – är väldigt respektlöst och många hade nog reagerat som du i den situationen, d.v.s. stannat maskinerna. Vill man tvätta så får man boka tid – eller fråga den som har tvättiden om man t.ex. kan köra en maskin – men man kan inte bara ta någon annans tvättid.

Jag hade också blivit väldigt stressad om någon tagit min tvättid, för jag orkar bara med ett begränsat antal aktiviteter utanför hemmet, något som gör att jag ofta planerar väldigt noggrant vad jag ska göra och när. Om någon tagit min tvättid hade jag kanske fått plocka bort en utanför hemmet-aktivitet för att vara hemma och tvätta istället, boka om utanför hemmet-aktiviteten till en annan dag, därmed flyttat mina vilodagar o.s.v.

Ja exakt, jag måste också alltid planera allting noga! När någon annan tagit min tvättid kan jag oftast ändå vänta tills maskinerna är klara, då kan jag kanske börja tvätta 30-60 minuter senare än planerat. Jag hinner oftast tvätta klart även om någon snott en del av min tvättid, men ändå tar det väldigt mycket energi att vänta och springa tillbaka till tvättstugan igen. Det blir då inte alls som jag har tänkt mig, och jag blir helt förtvivlad.

Svara

Tack för detta inlägg!
Skönt att någon mer än jag med denna åsikt. Där jag bor är det snarare regel än undantag att någon tar ens bokade tvättid och varje gång blir jag lika frustrerad och nästintill förtvivlad. Jag tvättar sällan, oftast varannan eller var tredje vecka eftersom att jag inte orkar oftare, så jag måste tvätta ett visst antal maskiner för att få allt rent. Jag planerar det så att jag ska hinna tvätta och torktumla allting inom den tid jag bokat, men det går ju inte när någon granne har börjat tvätta på ens tid! Då förstörs min tidsplanering, jag blir förtvivlad för att det innebär att jag måste försöka hitta orken att tvätta någon mer dag.

Det kanske inte är ”hela världen” för en funktionstypisk person, därför förstår de inte hur jobbigt detta är för oss med aspie-diagnoser. Bokningsschemat finns ju för att man inte ska behöva vara flexibel, utan veta exakt när man ska tvätta, vilken maskiner man ska använda och hur länge man har tillgång till dem Tyvärr respekterar folk inte detta.

Hej Fanny! Vad tråkigt att dina grannar tar dina tvättider 🙁 Här i mitt bostadshus händer det också då och då att grannar tar ens tvättider, men däremot händer det nästan varje gång jag tvättar att någon antingen tagit min torktumlare eller mitt torkskåp. De kanske tycker att jag verkar ha så lite tvätt att jag borde klara mig endast på torkskåp/torktumlare, men jag orkar inte hänga alltför många plagg i torkskåpet och samtidigt vill jag inte heller lägga de ömtåligaste plaggen i torktumlaren, utan de måste in i torkskåpet. Däremot behöver jag både torkskåp och torktumlare när jag har tvättid, men det är snarare regel än undantag att någon snott någon av dem.

Jag håller med om att detta förmodligen inte är hela världen för en neurotypisk person även om de också irriterar sig på att grannar snor ens tvättider, men för oss som har Asperger kan nästan hela världen gå under!

Svara

Jag hade antagligen stoppat grannens tvätt och kört igång min egen – inget konstigt med det, tycker jag:) Min tid, är ju min tid – det är ju grannen som tagit risken att eventuellt få en avbruten tvätt eftersom den kör över sin egen tid, tänker jag!?

Jag håller med, men tydligen tänker inte alla så 🙁 Jag antar att många tänker: ”äsch, det där är inte så noga med tvättider”. Min boendestödjare tycker att det är lite drastiskt av mig att stänga av maskinen och plocka upp grannens tvätt mitt i tvätten, men jag gör ibland så ändå!

Svara

Du har mitt FULLA stöd!
Skriv en lapp till grannarna vetja: Att du kommer att tvätta på din tvättid, så om dom inte vill ha sin tvätt avbruten så rekommenderas det att de inte tvättar på din tid.
Då låter det kanske mer logiskt för dom och det förebygger irritation (förhoppningsvis).
Sånt här kan jag verkligen gå igång på, rätt ska vara rätt! 😉

Tack Tilda! Det kanske jag borde skriva. Men jag är dålig med lappar, jag är lite för feg för det och kommer nog inte att orka. Men annars skulle det vara en bra idé! 😉

Svara

Du kan ju underteckna lappen med din grannes namn om du är för feg för att skriva ut ditt eget. Nä, jag skojar bara men du kan underteckna lappen med ett påhittat namn som ”Bengt”.

Det är nog smartare att ta ett kvinnonamn för då kan du säga att du heter Berit Paula TIlli om du blir avslöjad. Det låter konstigt med Bengt Paula Till.

Hmm, jag måste erkänna att du har rätt. Bengt Paula Tilli låter nog lite suspekt. Men Berit Paula Tilli gillar jag! Eller annars vore kanske Gertrud Paula Tilli eller Astrid Paula Tilli något. Det finns många alternativ 🙂

Åh vad jag känner igen mig i detta kaos med att ha planerat så noga och sedan bli gråtfärdig när någon förstör. Jag kan också må dåligt i dagar över sådant, som i många andras ögon är ”småsaker” men för mig är jättesvårt att hantera.
Nu har jag tack och lov fått en egen tvättmaskin och det gör tillvaron lättare. Dock har jag ett annat tvättrelaterat problem: jag tycker inte om när andra personer tvättar mina kläder! Människor jag bott med tillfälligt eller tidigare pojkvänner har ibland tvättat mina kläder samtidigt med sina. För att vara snäll, förstås, men jag tycker att det är jobbigt. Dels är jag rädd om mina kläder, det har hänt att något plagg har krympt eller gått sönder då någon annan varit oaktsam, och själv vet jag att jag inte skulle tvätta i fel temperatur av misstag då jag alltid är så noga och planerar väl! Sedan är det också viktigt för mig med rutiner, och bland annat tvättrutinen är en sådan. Jag behöver veta när och hur mina kläder går från smutsiga till rena och jag vill veta att det går rätt till. Kontrollbehov, har jag fått höra, men det handlar egentligen inte om kontroll utan mer om att hålla ordning och reda i huvudet! Och även om jag förstår att ingen tvättar mina kläder av elakhet utan att det är just för att vara snäll, så kan jag ändå inte känna tacksamhet, eftersom det i mitt huvud bara blir ett virrvarr av kläder i oreda.
Jag är så tacksam för ditt skrivande, jag lärde mig mycket om mig själv genom att läsa din första bok!

Ursäkta för sent svar, jag har inte bloggat på ett tag.

Vad bra att du köpt en tvättmaskin! Jag har faktiskt själv egen tvättmaskin men det tar lång tid att tvätta med maskinen och jag har ingen torktumlare. Men nu har jag hört att det finns maskiner som också har en torkfunktion så det kan såklart vara något att fundera på.

Jag förstår verkligen att du inte tycker om att låta någon annan tvätta dina kläder. Själv vågar jag faktiskt låta mamma tvätta mina kläder när jag är hemma hos mina föräldrar för jag vet att hon är noggrann men om någon annan än hon skulle tvätta mina kläder skulle jag vara nojig.

Vad roligt att höra att du gillar min blogg och bok! 🙂

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *