Kategorier
Stöd och insatser

Snälla Region Stockholm, ta omedelbart bort LSS-kravet

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

I Region Stockholm har regelverkets förändrats avseende vilka som omfattas av rätten till ett tandvårdsintyg. Hittills har alla som har diagnoser som ingår i någon av personkretsarna som anges i LSS (t.ex. autism) kunnat kontakta tandvårdsenheten och be om att få ett tandvårdsintyg hemskickat. Med tandvårdsintyget har man sedan kunnat få nödvändig tandvård för förmånliga priser.

Reglerna har förändrats

Men nu är det alltså slut med det! Från och med 1 mars 2024 har personer som tillhör personkretsen i LSS inte längre någon automatisk rätt till ett tandvårdsintyg. För att få intyget måste den enskilde numera faktiskt ha pågående LSS-insatser alternativt insatser från habiliteringen. De nya reglerna innebär att väldigt många som hittills åtnjutit förmånlig tandvård kommer att fråntas förmånen.

Det gamla regelverket var ohållbart

Ska jag vara helt ärlig förstår jag varför det tidigare regelverket varit ohållbart: det finns många utsatta grupper som saknat rätten att få ett tandvårdsintyg, men däremot har alla som en gång i tiden fått en autismdiagnos haft rätt till det enkom på basis av autismdiagnosen. Detta betyder att även personer som blivit diagnostiserade med autism när de varit små men vars diagnos inte längre varit aktuell i vuxenlivet har fått tandvårdsintyget bara för att de för 25 år sedan fick en autismdiagnos. Vissa av sådana personer kan ha haft välbetalda jobb eller till och med varit ekonomiskt oberoende men alltså ändå fått ett tandvårdsintyg!

Riskerar att medföra höga kostnader

Däremot tycker jag att det är väldigt dumt att en pågående LSS-insats numera blivit ett krav för att få ett tandvårdsintyg. Seriöst, vad är det för en märklig regel? Varför just en pågående LSS-insats? Fattar inte beslutsfattarna att kravet ökar risken för att många som egentligen saknar ett behov av LSS-insatser snart kommer att ansöka om sådana bara för att få tillgång till tandvårdsintyget? Detta i sin tur riskerar att medföra onödiga kostnader för skattebetalarna plus stramare regler för att få tillgång till LSS-insatser. Den krassa verkligheten är ju att ju fler som ansöker om LSS desto större risk finns det för att insatser enligt LSS inte kommer att kunna beviljas till alla behövande.

LSS-kravet bör tas bort

Jag har absolut inget emot att enbart en autismdiagnos inte längre kommer att räcka för att få ett tandvårdsintyg, men däremot anser jag att LSS-kravet omedelbart ska tas bort så att inte LSS urholkas. Hur vore det istället att endast bevilja tandvårdsintyget till de utsatta grupper som har ovanligt dåliga tänder och särskilt höga tandvårdskostnader på grund av följderna av en funktionsnedsättning eller sjukdom? En autist med LSS-insatser är inte nödvändigtvis inte mer utsatt än en autist utan sådana insatser, och en beviljad LSS-insats innebär inte automatiskt att personen har ovanligt dåliga tänder och ett onormalt stort behov av tandvård!

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Köp min bok

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Gothia Kompetens.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via Facebook, Instagram, mejl eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

17 svar på ”Snälla Region Stockholm, ta omedelbart bort LSS-kravet”

Hej Paula! 😊
Tack för att du ryter ifrån!
Så som du skriver under sista rubriken har jag uppfattat att bl. a. Region Skåne gör. Behoven behöver gå före diagnos och insats!

Jag håller med dig om att behoven ska gå först! Vissa har ju sjukdomar och funktionsnedsättningar som medför att man har ovanligt dåliga tänder och ovanligt höga kostnader för tandvård så det är klokt att låta behoven gå före diagnosen. Däremot förstår jag inte alls kravet av en LSS-insats!

Svara

Tycker även de med andra npf i så fall ska få de eller om man har en psykisk diagnos , likaså hemlösa . Jo känner vissa med ast som har mycket höga inkomster. Men i samma veva min granne går aldrig till tandläkaren för hen har ej råd och hen har Ms och har sjukersättning.

Jag håller helt med dig vad gäller psykiska och andra npf-diagnoser. Och de som är hemlösa (och nu syftar jag på de som drabbats av akut och långvarig hemlöshet och inte de som t.ex. bor som inneboende) är ju förmodligen de som skulle behöva stödet allra mest!

Vad tråkigt att höra om din granne! 🙁 Även personer med MS är såklart mycket utsatta.

Svara

Jag vill bara säga att jag tycker att din MS-sjuka granne ska söka bostadstillägg, det kan ge upp till ungefär 6500 kr i månaden skattefritt.

Och jo man kan ha en del i förmögenhet och ändå få det, beror lite på boendekostnad osv.. Din bostad som du huvudsakligen bor i räknas inte som förmögenhet hur mycket den än är värd.

Det är mycket mer generöst än vad man tror. Din granne kan få upp till 3 månader retroaktivt också.

Det är skitbra. Märkligt tänkande men det kan bli bra.

De människor med diagnos som har behov av LSS ska få det.

Som det är nu är det bara vissa som får stöd på bekostnad av de som inte får det.

Sedan står de och de stora organisationerna och talar om all hjälp som finns, som inte finns för de flesta.

På det här sättet kan man hoppas alla autister söker LSS insatser så systemet kollapsar och byggs upp från grunden.

Som det ser ut nu finns ingen som helst hjälp eller stöd för merparten av de med asperger och ska det vara så då bör det bli en officiell sanning.

Jag tycker inte att LSS-stöd automatiskt ska berättiga till ett tandvårdsintyg. Det kan finnas autister som är mångmiljonärer med mycket välbetalda jobb men ändå vara ensamma och därför ha en kontaktperson enligt LSS. Jag tycker att någon form av behovsprövning skulle kunna göras när regionerna bedömer vilka som ska få ett tandvårdsintyg och vilka som inte ska få det! Och många autister tackar ju nej till LSS eftersom insatserna inte fungerar.

Det hade varit underbart om systemet hade byggts upp från grunden! Tyvärr tror jag dock att politikerna i så fall hade byggt om systemet genom att gynna de som utöver autism har andra diagnoser (t.ex. intellektuell funktionsnedsättning).

Svara

En gång träffade jag Jimmie Åkesson och han tyckte de var viktigare människor med If fick insatser.
Medans Annie Lööf tyckte individprövas . Finns ju många med psykisk ohälsa som inte alls klarar av att ta hand om sig själva, men finns dem med if som faktist kan de.

Jag håller inte med Jimmie Åkesson. Precis som du skriver måste inte IF betyda att man har omfattande behov. Det finns dessutom olika grader av IF och vissa vet inte ens om att de har det. Jag håller med Annie Lööf om att det borde individprövas!

Svara

Självklart! Jag tyckte att det var ett viktigt ämne att blogga om 🙂

Svara

Hej!

Kan man hitta mer info om det här någonstans? Tex när det införs och om man blir informerad på något sätt eller bara hux flux får en räkning hos tandläkaren?

Tack!

Jag har inte hittat info om det på nätet, men precis som Linus skriver infördes förändringen den 1 mars. Ditt intyg kommer att gälla fram till sista giltighetsdatum dock. Har giltighetsdatumet på ditt tandvårdsintyg gått ut tycker jag att du ska ringa till tandläkarmottagningen innan tidsbokning och fråga vad besöket kommer att kosta så att du slipper obehagliga överraskningar.

Svara

Sök en kontaktperson som kan vara med dig och fika hemma eller spela TV-spel med dig (eller titta på när du spelar) 1 timme i veckan så blir tandvården billig igen.

Vi diskuterade ju i en äldre bloggpost om tandvårdsstöd när samma begränsning hade införts i Region Östergötland. Det verkar som om det inte räcker med pågående LSS-insats här, utan regionen ska ha in intyg på stort omvårdnadsbehov för att bevilja.

I grunden ligger förmodligen regionernas ekonomiska problem. Det vore intressant att se en tydlig redovisning av prioriteringarna, dock.

Det jag tycker missas är att många autister behöver minskade hinder för att komma iväg till tandvården för att det ofta är problem med att sköta tandhygienen, även om det inte finns andra stora omvårdnadsbehov, som att någon kommer och hjälper till med duschen eller att vända i sängen, etc. Det kan bli många hål och tandköttsinfektioner, med följdproblem.

Och så ska jag dra fram min vanliga käpphäst: de s.k. intresseorganisationerna uppmärksammar ju inte det här eftersom det ”bara” drabbar vuxna. Barn och unga (t.o.m. 23 år) har ju gratis tandvård oavsett.

Jag tror också att det handlar om regionernas ekonomiska problem 🙁

Du har helt rätt i att vissa autister kan ha svårt att sköta tandhygienen p g a olika orsaker. Kanske borde individuell bedömning tillämpas. De som har mycket dålig tandhälsa p g a funktionsnedsättning borde definitivt få intyget, tycker jag!

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *