Kategorier
Läsarfrågor i bloggen

Jag har autism och add, hur får jag mer energi?

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Småländska Maran frågar

Jag har nyss fått mild add och autism nivå 1. Jobbar 100 % inom vården. Allt från dag till kväll samt helger. Väntar på eventuell medicinering för min add, vilket kan ta upp emot ett år. Jag är sååå trött. Ingen energi, går runt som en zombie. Försöker ändå att vara flitig på jobbet, fixa lite hemma som t ex tvätt men allt går i slow motion. Kan inte fokusera. Jag går runt i en dvala. Ett under att jag ens kan köra bilen till jobbet som endast tar 10 minuter.

Jag äter nyttigt, försöker träna men ändå är jag så trött. Hur tar jag mig igenom detta? Känslan av att känna mig pigg och full med energi har jag inte känt sen jag var ett litet, litet barn. Jag har glömt hur det känns och jag är rädd för hur detta ska sluta. Kommer det vara så här resten av livet? Ge mig tips, snälla. Hur gör du för att orka och få energi?

Paula svarar

Frågan är om du är kognitivt eller kroppsligt trött eller om du istället känner dig sömnig. Eller kan energibristen och den zombieliknande känslan vara biverkan av en medicin, t.ex. Propavan? Själv har jag tidigare i mitt liv varit enormt trött utan att jag förstått att det berott på enormt dålig sömn. För oss autister kan det vara svårt att tolka kroppens signaler så jag tycker att du kan börja fundera på om det egentligen är sömnbrist du lider av och om du skulle behöva sova djupare.

Det är sömnkvaliteten som avgör

Antalet timmar sömn spelar faktiskt inte lika stor roll som många tror utan det är sömnkvaliteten som är avgörande. Det spelar liksom ingen roll om man sover 9 timmar varenda natt om sömnen är ytlig. Jag har i ett tidigare blogginlägg gett tips på hur man kan sova bättre. Sammanfattningsvis är det regelbundna sömnvanor, totalt uteslutande av koffein, inga måltider på kvällarna, ett kolmörkt och svalt sovrum, dagsljusexponering på morgonen samt undvikande av vanliga taklampor och bildskärmar sent på dagen som gäller för mig, men olika sömntips funkar för olika personer!

Testa att ta en paus med träningen

Du skriver att du tränar. Jag undrar hur det skulle bli om du testade att sluta träna helt i en månad. Själv tränade jag förut vilket tyvärr inte blev bra för mig längden. Speciellt nu när jag jobbar känner jag att jag behöver vila istället för att motionera ständigt och jämt. Vardagsmotion i form av cykelturer till matbutiker och jobbmöten samt simning på somrarna funkar för mig men absolut ingen hård motion eller gymträning! Jag har även träffat andra med npf-diagnoser som får motsatt effekt av träning så du kan ju testa och se vad som funkar för dig. Men är du kroppsligt utmattad nu tycker jag att du kan ligga lågt med all motion ett tag! Du kanske är övertränad?

Finns olika kostparadigm

De allra flesta människor upplever sig enligt min erfarenhet äta nyttigt, och jag vet inte vilken mat du klassar som nyttig. Det finns ju Livsmedelsverkets tallriksmodell, veganism, LCHF, karnivorism plus flera andra kostparadigm. De flesta som äter på ett visst sätt tror oftast stenhårt på det kostparadigm de valt att följa. Vissa menar att de äntligen fick massor av energi när de slutade vara vegetarianer och började äta rött kött medan andra säger precis tvärtom, d v s att det är vegansk/vegetarisk kost som gett dem energi. Vissa menar att de förlorar energi av att äta odlad lax medan andra menar istället att de får energi av lax! Det gäller alltså att testa sig fram och se vad som funkar för en.

Får energi av att äta som jag gör

Själv har jag märkt att jag får mycket energi av att äta rikligt med äkta smör samt att undvika gluten, havregryn och liknande (äter endast detta i undantagsfall, d v s när jag exempelvis äter hotellfrukost). Om jag äter mycket potatis förlorar jag också energi! Det som ger mig allra mest energi är gröna örter som jag själv plockar i naturen (=kirskål och framför allt maskrosblad) men även rönnbär och nypon! För mig är det helt otroligt hur mycket energi jag får av att äta ovanstående. Men bara för att det funkar på mig betyder det inte att du kommer att få samma goda effekt av det.

Bra att ta ett blodprov på VC

Innan du börjar experimentera med kosten kan det vara bra att ta ett blodprov på vårdcentralen. Utmattning kan nämligen även bero på allt från låga sköldkörtelvärden och celiaki till borrelia och mineral- och vitaminbrister så jag skulle, om jag vore du, ta blodprover för säkerhets skull. Vissa aktörer påstår att vårdcentraler varken klarar av att testa borrelia eller mäta sköldkörtelvärden på ”rätt” sätt men jag vill personligen inte ta ställning till dessa påståenden! Jag vill inte heller betala pengar till privata aktörer för diagnostisering av dessa tillstånd eller beställa kosttillskott vars effekt inte är vetenskapligt bevisat, men alla tänker på olika sätt kring frågan.

Ditt jobb kan göra dig utmattad

Om din trötthet istället är mental så undrar jag om ditt jobb kan vara för stressigt för dig. Kanske har du ett väldigt oregelbundet schema och måste fokusera på flera saker samtidigt på jobbet? Många autister kan ha svårt för att hantera denna typ av stress. Vissa undersköterskor menar att det är mindre stressigt att arbeta som personlig assistent än på äldreboenden eller akutvården, men då jag aldrig arbetat inom vården vill jag inte uttala mig om hur det ligger till med den saken. Men om inget annat funkar och du fortfarande har väldigt lite energi kan det alltså vara ditt jobb som är boven!

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

”Viktig bok, att höra om trötthet och svårigheter, samtidigt som stor fokusering inte behöver vara dränerande. Boendestöd är inget att skämmas för, även om man verkar välfungerande.”
-Eva, mamma till vuxen Aspergare, 5 juli 2022

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus (pris 275 kr, fri frakt) och Adlibris (pris 275 kr, frakt okänd).

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

  1. Svar på detta inlägg, som gjorde att jag klickade in, kom som en välsignelse. Tack för detta inlägg! Jag blir…

  2. Intressant! Tack för informationen om boken. Jag blir utsatt för dessa motiverande samtal fast jag inte vill så jag hoppas…

  3. Mmm, och eftersom mi-samtal är ett (får man nog tillstå) ganska kraftfullt men enkelt verktyg för att få samtalsparten att…

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

17 svar på ”Jag har autism och add, hur får jag mer energi?”

Hej! Jag har lite tankar till Småländska Maran.
Du säger att du jobbar alla tider. Har du möjlighet att välja bara dagtid/kvällstid? Om du kan, välj ett alternativ så följer du samma mönster med sömn och mat. Om det inte är möjligt kan du fråga en läkare om intyg om att du bara kan jobba dag alternativt kväll på grund av att din sömn rubbas. Berätta om allt som drabbar dig nu, för så här kan du inte fortsätta.
Gå till en hälsokost och köp stark D-vitamin som du kan boosta dig med, ta B-vitamin också. Omega 3 eller 6 är också bra. Det finns en kapsel som heter Adapt Anti-stress, har för mig att den är dyr men kan vara värt det, testa en vecka och ta kapseln lite innan du lägger dig. Ha ett uppehåll på några veckor sen kan du prova igen om du tycker att de hjälper dig.
Träning; nu vet jag inte hur du tränar men det kan vara bra om du tex tränar två dagar i veckan, helkroppsträning båda dagarna eller dela upp, överkropp den ena dagen och överkropp på nästa.
Melatan finns receptfritt på apotek, testa när du är ledig så vet du hur det funkar för dig. Hoppas något av mina tips är bra. Hoppas du kan vända rätt på ditt liv! Hälsningar Jessica Edqvist

Hej! småländska Maran här!
Svar på både Paulas och Jessicas kommentarer.
Jag jobbar endast dagar/kvällar. Schemamässigt så hade jag nog inte kunnat välja endast dag eller kväll men som du skriver, kanske detta vore möjligt med intyg av läkare. Väntar även på utredning för add medicin, har gjort stort skillnad för mig innan då jag fick testa en tablett av min sambo (ej att rekommendera dock).
Tränar gör jag när jag orkar, vilket blir 1-2 gånger i veckan. Så skulle inte säga att jag övertränar direkt. Ibland är jag så trött så jag skiter i träningen ändå.
Jag har celiaki och tagit flera blodprover men allt visar bra värden. Jag sover bra under natten och somnar fort på kvällen. Rummet är svalt och mörkt. Dricker inte kaffe på kvällen men även om jag hade gjort det så hade jag somnat bums. Vet inte vad det är med mig men det känns så dimmigt i huvudet + en trötthet som inte går att vila bort. Känns inte friskt detta och vården kan inte hjälpa mig..

”Ge mig tips, snälla. Hur gör du för att orka och få energi?”

Till att börja med skulle du kunna göra en s k energiinventering för att ta reda på vad som ger och tar energi i ditt liv. Sedan får du försöka skära ned på aktiviteter som tar energi och försöka utöka aktiviteter som ger energi.
https://www.umea.se/download/18.2ebd6da617dd5bf8f741ede/1641825468278/Energibalans.pdf
https://media.pedagogisktperspektiv.se/2010/09/artikel_13_utan_bensin_stannar_motorn.pdf

Baserad på det du berättar låter det som att du sover bra på nätterna och inte behöver förbättra din sömn! Du får fundera på om du vill testa maskrosblad och kirskål (jag föredrar att plocka dem i naturen eftersom det är helt gratis). För mig blev skillnaden enormt stor när jag började äta dem, särskilt maskrosblad gav jättebra effekt.

Jag kan inte ens träna 1-2 gånger i veckan på gymmet, men alla är olika här! Du kan ju testa olika upplägg: du kan testa att köra som Jessica föreslog, d v s olika kroppsdelar på olika dagar, men om det inte funkar kan du testa som jag föreslog, d v s sluta träna helt och se om det ger effekt.

Jag vet inte hur allvarlig din utmattning är, men om inte ens adhd-medicin skulle funka i framtiden och du verkligen mår jättedåligt kan du ju be om en remiss till Braguee-kliniken för att utredas för ME alternativt skriva en egenremiss dit. Skulle det vara ME du har lär du behöva sluta gymträning och all pulshöjande träning direkt för annars kan det bli värre! Om du läser diagnoskriterierna för ME och misstänker att du kan ha det rekommenderar jag faktiskt att du slutar träna helt fram tills du gör en ME-utredning. Men jag hoppas såklart att du inte har ME.

Svara

”Gå till en hälsokost och köp stark D-vitamin som du kan boosta dig med, ta B-vitamin också. Omega 3 eller 6 är också bra. Det finns en kapsel som heter Adapt Anti-stress, har för mig att den är dyr men kan vara värt det, testa en vecka och ta kapseln lite innan du lägger dig.”

Jag tror det är bättre att äta riktig mat så man får i sig D-, B-vitmaminer mm än att köpa (dyra) kapslar i hälsokostbutiker. Frågeställaren kan eventuellt behöva ta hjälp av en kostrådgivare/dietist för att se över sin kosthållning.
https://svenska.yle.fi/a/7-1109519

Dr. Blom, Angående D-vitamin, vi i norden behöver extra D-vitamin på hösten och vintern. Det är bara fakta. Jag är ingen expert men det här har vi testat själva. Jag skulle aldrig tipsa om något som inte fungerar. Allt jag nämnt är en väg att eventuellt bryta ett dåligt mönster. Det kanske fungerar för någon annan som läser det här. Ibland behöver vissa människor lite extra för att fylla upp sig och ha lite i reserv. //Jessica

Enligt Livsmedelsverket kan vissa grupper behöva ta kosttillskott med D-vitamin. Det gäller alla barn under 2 år och alla vuxna över 75 år. Det gäller också alla som inte äter fisk eller D-vitaminberikad mat och alla som inte exponeras för solljus på sommaren.

”Ibland behöver vissa människor lite extra för att fylla upp sig och ha lite i reserv.”

Så kan det vara men jag tycker det är bättre att äta riktig mat än att ta kosttillskott. Man kan äta fet fisk (till exempel lax, sill och makrill) oftare. Även mjölkprodukter, växtdrycker, margarin och matfettsblandningar innehåller D-vitamin om de är berikade med D-vitamin. Ägg och kött innehåller också en del D-vitamin.

Jag kan hålla med om det som princip att försöka prioritera mat före kosttillskott.

För min egen del äter jag 4000-5000 IE D-vitamin per dag för att övervinna den värsta tröttheten. Långt över befintliga rekommendationer och motsvarar ca 1kg inlagd sill / 1.5kg stekta/kokta kantareller eller 208 ägg = jag föredrar kosttillskott (som i sammanhanget är att betrakta som billigt).

Överdosering av D-vitamin är skadligt så jag håller koll på blodvärden.
Jag har försökt diskutera min trötthet med läkare flera gånger och förklarat mig obekväm med det stora vitaminintaget och har givit upp. Det är lättare att diskutera med en vägg. Jag får ingen respons. Alls.

https://lakartidningen.se/opinion/debatt/2015/07/overdriven-oro-for-biverkningar-av-d-vitamin/

http://dok.slso.sll.se/ASC/overvikt/mat/hur-far-man-i-sig-d-vitamin.pdf

Om man ska få i sig långt över befintliga rekommendationer så förstår jag att man kan behöva komlettera med D-vitamintillskott. Hjälper ditt höga D-vitaminintag mot tröttheten?

Vad bra att det hjälper! Jag har även träffat andra som menat att extra D-vitamintillskott hjälper dem mot just trötthet. Vissa menar att de fått njursten av D-vitamintillskott, men alla får ju inte det.

Jag kämpar med exakt samma sak just nu. Jämt trött, somnar mitt på dagen. Har dragit ner på träning och helt slutat med sociala aktiviteter, men det hjälper inte. Har kommit fram till att jag måste jobba 75%.

Vad tråkigt att höra att du är så trött att du somnar mitt på dagen! Det låter vettigt att gå ner i arbetstid.

Svara

Vardagsaktiviteter kan ta mycket energi för människor med autism men det kan ändå vara idé att kolla med sjukvården att tröttheten inte beror på någonting annat. Det finns trots allt många anledningar till att en människa kan känna sig trött. Det behöver inte bero på autismen.

Precis det kan ju finnas femtioelva skäl till att vardagen känns övermäktig. Har någon redan en påfrestande vardag där en jämt känner att en inte riktigt har energin som krävs (vilket kan vara vardagen för många autister, inte sällan för dom som försöker ”leva som NT” utan tillräckliga anpassningar) så är det inte konstigt om det blir för mycket när omständigheter byggs på: alltifrån att en får veta att en snart måste byta bostad/flytta till att någon nära får en allvarlig sjukdom parallellt med att en själv får veta att ens psykolog blivit långtidssjukskriven parallellt med att ens husdjur kanske behöver avlivas parallellt med att ens reumatism förvärrats såpass att en behöver söka sin reumatolog.. Kanske har någon dessutom obearbetade trauman hen kommit till insikt i att dessa behöver ”tas tag i”? Har en dessutom egna barn med NPF som behöver någon som håller i deras kontakter… Samtidigt som ens åldrande förälder i en annan del av landet skulle behöva få besök . Osv i all oänderlighet eftersom vi har högst unika livssituationer. Det är mycket som kan bidra till att en inte känner att en har energi. Ofta mer än vad vi ofta tänker på, tror jag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *