Kategorier
Läsarfrågor i bloggen

Min dotter med autism sover dåligt, hjälp

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Rose-Marie frågar

Jag har en dotter på 20 år som står i kö för utredning för aspergers/högpresterande autist. Jag som mamma har först det senaste året/åren äntligen börjat förstå vad min dotter har fått arbeta med och maskerat hela livet. En av de saker jag visserligen alltid har vetat fast kanske inte i vilken utsträckning är hennes dåliga sömn. Som bebis sov hon inte långa stunder åt gången och det jag har lärt mig är att hon egentligen aldrig har gjort det – som äldre och som skolbarn gick hon och la sig men somnade sällan fören det nästan var gryning igen.

Det jag undrar över och som jag upplever är lite märkligt är att hon inte verkar bekommas särskilt mycket av att sova lite. Hon själv säger att hon inte märker någon skillnad – jag tror att hon menar att hon är trött jämt oavsett. Eller pigg. Hon fungerar på något märkligt sätt utan många timmars sömn. Nu då hon är 20 år och just för närvarande läser en 1-årig utbildning för att bli frisör med syfte att äntligen bli självständig, få ett jobb och kunna flytta hemifrån vilket jag vet att hon längtar efter.

HUR ska hon få någon ordning på det här med hur hon sover? Jag tänker att en människa måste sova om natten för att kunna fungera, ha ansvar på dagen. Hon själv tänker att hon kan sova då hon så att säga kan sova – efter jobbet eller när det passar. Hon har ju ingen tidsuppfattning (Har jag också sent omsider lärt mig) på samma sätt som jag tex har. Min fråga är: Hur har du Paula det med sömn, tidsuppfattning gjort? Hur får man som någon med asperger vardagen att gå ihop? Jag har så mycket att lära mig och förstå 😛

Paula svarar

Jag förstår att du som mamma är orolig för din dotter! Du skriver att hon inte verkar bekommas av att sova väldigt lite och att hon inte märker någon skillnad. Här kom jag att tänka på att jag själv led jag av sömnbrist förut utan att förstå det. Jag var trött men trodde liksom att det var så det skulle vara och förstod inte att det inte var meningen att känna sig trött jämt. Därför skulle det vara intressant att veta om hon känner sig trött. Känner hon att hon har ork på dagarna? Mår hon dåligt på något sätt?

Vissa har ett obefintligt sömnbehov

Med detta sagt måste hon inte vara trött trots att hon sover mindre än de flesta. Hon kan ju faktiskt tillhöra den skaran som klarar sig på väldigt lite sömn! Jag har träffat autister som säger sig sova ca 5-6 timmar per natt och klara sig utmärkt på det. Sedan kan det ju vara så att hon faktiskt sover ordentligt trots att hon vaknar flera gånger per natt. Vissa vaknar ofta för att gå på toaletten men utan att uppleva det som ett problem eftersom de somnar om mellan varven och får tillräckligt mycket djupsömn. Därför är den stora frågan om din dotter störs av dessa uppvaknanden eller inte!

Vill undvika läkemedel

Själv har jag bra tidsuppfattning men däremot problem med sömn om jag inte passar mig. Jag tillhör de som tycker att det är viktigt att undvika läkemedel ifall andra alternativ finns varför jag gör allt för att upprätta god sömnhygien: jag har en regelbunden dygnsrytm och lägger mig lika tidigt varenda dag, även på semestrar och helger. Jag äter middag 6-7 timmar innan läggdags vilket många anser är väldigt tidigt men jag sover bäst när jag inte äter något på kvällstid. Jag använder inga vanliga datorskärmar liksom inte heller vanliga smartphones utan endast e-inkskärmar som inte stör sömnen.

Hade fel

Jag dricker inte heller koffeinhaltiga drycker alls och exponerar mig för dagsljus utomhus i 2-3 timmar om dagen, och alltid direkt på morgonen när möjlighet finns. Jag använder inga vanliga taklampor på kvällstid utan endast mycket svag rödfärgad belysning på kvällarna. Och så vidare och så vidare. Jag trodde fram tills 38-årsåldern att jag var en obotlig nattmänniska som var omöjlig att förvandla till en morgonmänniska (jag var verkligen en extrem nattmänniska och hade varit det sedan barnsben!), men så fel jag hade! Däremot måste jag jobba väldigt mycket hårdare än de flesta för att kunna vara en morgonmänniska.

Många vill inte leva som jag

Dock är jag väldigt extrem, och jag måste säga att de allra flesta inte är beredda att lägga om hela sitt liv för sömnens skull. De allra flesta föredrar att titta på TV och använda vanlig belysning och orkar inte sitta i kylan på balkongen på vintertid bara för att exponera sig för dagsljus. De flesta vill dessutom oftast kunna ha betydligt friare sovtider än jag. För dessa personer är sömntabletter eller melatonin oftast lösningen vid sömnproblem, men jag tillhör de som föredrar naturliga metoder och är beredd att gå väldigt långt för att undvika sömntabletter.

Finns olika lösningar

Frågan är vad som skulle vara den bästa lösningen för din dotter. Sover hon mindre än hon behöver? Gör hon inte det behöver hon inte förändra något alls. Om svaret däremot är ja och problemet påverkar hennes liv negativt kan hon få välja om hon vill testa sömnhygientips (vilket som sagt kan innebära mycket radikala livsförändringar) eller om hon föredrar sömntabletter. Det finns alltså olika lösningar!

Krävs ett flexibelt jobb

När det gäller din dotters bristande tidsuppfattning så undrar jag om problemet ställer till det för henne på något vis. Jag vet vuxna autister som saknar all tidsuppfattning men som inte lever efter klockan utan sover när de känner för det (och detta alltså oavsett om det är natt eller dag) och undviker sammanhang där tidspassning krävs. För att kunna leva så krävs visserligen att man antingen har ett mycket flexibelt jobb eller sjukersättning, men har man det kan det fungera utmärkt att leva så!

Lösningar finns

Får din dotter en autismdiagnos och upplever den bristande tidsuppfattningen som ett problem har hon dessutom rätt att få hjälp av habiliteringen ifall er region har sådan. Där kan hon bland annat få hjälp med att fixa hjälpmedel! Det är inte alla som upplever att hjälpmedel fungerar, men det kan i alla fall vara värt att testa. Med andra ord finns det lösningar på det mesta!

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

”Viktig bok, att höra om trötthet och svårigheter, samtidigt som stor fokusering inte behöver vara dränerande. Boendestöd är inget att skämmas för, även om man verkar välfungerande.”
-Eva, mamma till vuxen Aspergare, 5 juli 2022

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus (pris 275 kr, fri frakt) och Adlibris (pris 275 kr, frakt okänd).

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

8 svar på ”Min dotter med autism sover dåligt, hjälp”

Tack för svar! Angående om huruvida hon mår dåligt om dagarna av sin brist på sömn säger hon att hon inte gör det fast jag kan märka att hon är väldigt trött då hon kommer hem. Av olika anledningar naturligtvis bla av alla intryck och möten under dagen men om hon somnat kring 4 och klivit upp igen vid 7 tänker jag att det borde också spela en viss roll. Hon har testat melatonin men märker ingen skillnad tyvärr. Och jag måste säga att hon är rätt ovillig att ändra på sina rutiner – eller brist på rutiner. Är hon ledig återgår hon till att vara vaken på natten och sova på dagen. Inga alarm för att komma ihåg att gå och lägga sig-tjat från min sida hjälper. Kanske kommer hon själv på att hon behöver rutiner som du beskriver med att vakna gå och sova samma tider alla dagar. Hon har kämpat så länge med det här att jag tror att hon har gett upp alla försök. Förhoppningsvis får hon bättre hjälp då hon väl får sin utredning att komma tillrätta med sig själv utan att för den sakens skull behöva känna att hon måste försöka vara som ”alla andra”. Tack igen:)

Jag tycker att du gör rätt i att inte tjata för tjat hjälper sällan utan riskerar bara att förvärra situationen. Viljan till en förändring måste komma från henne själv, men samtidigt kan hon behöva hjälp med att förstå sambandet mellan trötthet och sömnbrist om det nu är så att hon lider av trötthet.

Melatonin ger inte lika bra effekt som sömntabletter! Är hon ovillig att lägga sig vid ”normala” tider är det logiskt att melatonin inte hjälper. Hon kanske saknar motivationen att gå och lägga sig i tid eftersom det inte är tillräckligt viktigt för henne? Men lider hon av trötthet så hoppas jag att hon får hjälp och verktyg för att skapa bättre fungerande rutiner.

Svara

I en kommentar till ett gammalt blogginlägg finns en länk den här sammanställningen av forskning på sömnstörningar hos barn och vuxna med autismspektrumtillstånd: https://docplayer.se/4861305-Somnstorningar-vid-autismspektrumtillstand.html
Sömnproblem är även vanligt hos barn (och vuxna?) med ADHD: https://www.sbu.se/sv/publikationer/nya-vetenskap-och-praxis/somn-hos-barn-med-adhd/
Det finns även studier som visar att sömnproblem förvärrar ADHD-symtom: https://nyheter.ki.se/personer-med-adhd-drag-ar-mer-sarbara-for-somnbrist

Tack för forskningssammanställningen, dr. Blom! Det förvånar mig inte alls att sömnbristen förvärrar ADHD-symptom. Detta gör det ännu mer angeläget att alla med sömnproblem får hjälp!

Svara

”HUR ska hon få någon ordning på det här med hur hon sover?”

Inaktivitet, ensamhet och brist på dagsljus är vanliga orsaker till sömnproblem enligt den här podden: https://habilitering.podbean.com/e/somn-2-somnskola-for-vuxna/

Poddavsnittet handlar om sömn hos personer med förvärvade hjärnskador men många råd fungerar nog även personer med NPF-diagnoser.

Meningsfulla fysiska aktiviteter utomhus i dagsljus skulle kunna hjälpa din dotter att sova bättre på nätterna. Dessutom undvika mentalt engagerande uppgifter strax innan läggdags, t ex undvika att surfa på nätet eller titta på TV-serier precis innan läggdags.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *