Kategorier
Läsarfrågor

Min dotter har autism och är aggressiv, hjälp

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Mamman frågar

Min dotter som snart fyller 16 har både ADHD och autism. Hon går inte i skolan, har stora svårigheter socialt och vägrar ta emot hjälp. Hon ligger mest på sitt rum på dagarna och chattar via olika sociala medier. Hon har också problem med aggressivitet. Som föräldrar känner vi oss maktlösa men också helt slutkörda. Hon lyssnar inte på oss och gör bara som hon själv vill hela tiden. Har du något tips på hur vi ska kunna nå henne? Som det är nu får vi inte ens iväg henne till bup. Hon har fullständigt vänt på dygnet.

Paula svarar

För det första kan du fundera på i vilka situationer det aggressiva beteendet uppstår. Vissa autistiska barn och tonåringar kan bli mycket upprörda av att bli avbrutna i sina specialintressen, och när så är fallet tycker jag att man kan undvika att avbryta barnet när det absolut inte är nödvändigt. Ibland kan det såklart vara nödvändigt att bli avbruten, men faktum är att det långt ifrån alltid är det. Om ni exempelvis ska äta middag och dottern inte vill bli avbruten i sina specialintressen finns risken att maten kallnar. Men i så fall tycker jag att hon ska få avgöra om hon vill äta kall mat eller inte.

Vissa med autism har känsliga sinnen

Ofta uppstår aggressivitet hos barn med autism och ADHD på grund av stress. Frågan är vad som stressar din dotter. Kan det vara sinnesintryck? Vissa autister kan vara överkänsliga för ljud och bli mycket stressade om föräldrarna eller någon annan familjemedlem exempelvis pratar för högt. Många ungdomar med autism är omedvetna om att de är överkänsliga för vissa sinnesintryck för de har liksom ingenting att jämföra med. De blir bara stressade utan att förstå varför. Om du misstänker att hon kan vara överkänslig för sinnesintryck är det viktigt att tänka på att det är lugnt och tyst i hemmet och att ni inte har starka lampor som lyser. Kräv inte heller att hon ska äta tillsammans med er vid matbordet!

Bemöt henne lågaffektivt

Jag utgår ifrån att du känner till lågaffektivt bemötande, men om inte tycker jag att du ska läsa Bo Hejlskovs böcker! Idén med lågaffektivt bemötande är att ett aggressivt barn ska bemötas med lugn istället för med utskällningar och bråk. Ett barn är aldrig aggressivt av elakhet utan för att det befinner sig i en situation det inte klarar av att hantera. När din dotter blir aggressiv ska ni alltså backa. Kanske skulle ni kunna göra en överenskommelse om hur hon får avreagera sig när det blir för mycket för henne? Det är såklart inte okej att kasta saker på människor, men kanske kan hon gå in i sitt rum och slå mjukisdjur?

Välj dina strider

För föräldrar till barn med autism gäller det att välja sina strider. Av neurotypiska barn kan man möjligtvis kräva att barnet hjälper till hemma, har regelbundna sovtider och inte äter godis innan maten men på autistiska barn funkar sällan samma recept. Många föräldrar till autistiska barn får vara tacksamma för att barnet överhuvudtaget äter, och i ett sådant läge kan det vara lägligt att bortse ifrån att klockan är ett på natten och barnet har ätit en chokladkaka innan maten. När du skriver att hon vägrar lyssna på er kan du alltså fundera över vilka krav ni egentligen ställer på henne och om det alltid verkligen är nödvändigt att hon alltid gör som ni säger.

Skolan är sällan autismanpassad

Vad gäller skolan så är den ordinarie skolverksamheten sällan är anpassad efter autistiska barn. Faktum är att Autism – och Aspergerförbundets relativt nygjorda skolundersökning har visat att 21 procent av autistiska barn uppvisar olovlig skolfrånvaro minst 40 dagar under ett läsår. Att hon reagerar negativt på en skolmiljö som inte är autismanpassad är alltså helt naturligt för det ingår liksom i autismens natur att man inte mår bra av miljöer som människor utan autism mår bra av. Många autistiska barn är alltså det som av medier kallas för hemmasittare.

Hon kan skaffa betygen senare

Har ni undersökt om din dotter kan få anpassningar i skolan? Och nu syftar jag på anpassningar som verkligen är individanpassade efter henne och inte på anpassningar som skolan anser att autistiska barn rent generellt är i behov av. Eller om inga anpassningar funkar trivs hon kanske helt enkelt inte i skolan eftersom det är för socialt för henne? Vissa autistiska barn börjar trivas i skolan när de får komma till en resursklass, men för andra har lösningen varit att flytta till Åland där det inte finns skolplikt och fullgöra den finska läroplikten genom hemundervisning. Så som jag ser det är det viktigaste att din dotter mår bra, inte att hon går till skolan! Betyg går alltid att skaffa senare.

Undvik att ställa krav

När du pratar med henne nästa gång kan du pröva på att säga: ”Jag vill att du ska må bra, hur kan jag hjälpa dig på bästa sätt för att nå dit?” Visa att du verkligen lyssnar på henne och tar henne på allvar. Säg inte: ”Jag vill att du ska må bra, det är därför jag vill att du gör som vi föräldrar säger.” Säg inte heller: ”Jag vill att du ska vara lycklig och självklart duger du som du är. Men jag vill ändå att du ska…” och sedan ställer krav på henne. Just nu tror jag inte att det är läge att ställa krav på henne alls så länge det verkligen inte handlar om något absolut nödvändigt!

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Adlibris och Bokus.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

3 svar på ”Min dotter har autism och är aggressiv, hjälp”

Mycket av det stämmer också in på puberteten. Det hör till att bli bråkig, inte lyssna, vara less på skolan osv.

Sant! Även många tonåringar utan diagnos kan bråka och revoltera mot sina föräldrar.

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *