Kategorier
Forskningsnytt

Därför borde hemundervisning tillåtas för elever med npf

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

”Ny statistik från Föräldranätverket Rätten till utbildning, avslöjar att en tredjedel av elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) såsom autism och ADHD inte når upp till grundskolans mål.”

En tredjedel är en alldeles för hög siffra om ni frågar mig! Frågan är vad samhället skulle kunna göra för att skolan ska lyckas med sitt uppdrag att undervisa elever med npf. Frågar ni mig så ligger en stor del av problemet i att elever med npf hela tiden förväntas ”utmana sig själva” när något känns jobbigt. Om eleven exempelvis inte klarar av bullriga klassrum eller grupparbeten är förväntningen att eleven ska exponera sig för sina svårigheter istället för att skolan ska anpassa undervisningen och skolmiljön efter elevens individuella behov.

Lärare saknar kompetensen

Faktum är att många elever med npf mår dåligt i vanliga klasser, och faktum är också att många vanliga lärare saknar kompetens och resurser för att undervisa elever med npf. Som autist vantrivdes jag i skolan, och ”vantrivas” är egentligen en kraftig underdrift eftersom skolan gav mig suicidtankar. Eftersom skolan hade lärt mig att livet inte var värt att leva hade jag ingen anledning till att kämpa och lära mig något. Skolan tog bort min livslust, och när skolan orsakar psykisk ohälsa och mental utmattning finns det inga förutsättningar för lärande.

Förespråkar flexibilitet

Jag förespråkar en större flexibilitet i skolans värld. Det skulle behövas betydligt fler resursklasser med speciallärare med spetskompetens inom autism och adhd. Och ja, jag vet att hemundervisning är en kontroversiell fråga men jag tycker personligen att hemundervisning borde tillåtas! Den lösningen hade passat mig utmärkt. Jag är fullt medveten om att hemundervisning skulle kunna ställa till det för de elever som far illa i hemmet, men det borde finnas någon vettig lösning till problemet så som kontroll och hembesök från myndigheterna eller något liknande. Skolan borde vara utveckling, inte avveckling! När det finns massor av autistiska vuxna som inte klarar av att arbeta på ett kontor, varför skulle alla barn klara av att lära sig skolämnen genom att sitta i skolan?

Läs mer på sidan Föräldraguide: Effektiva NPF-tips från UR för skolan på UR:s webbsajt.

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

”Viktig bok, att höra om trötthet och svårigheter, samtidigt som stor fokusering inte behöver vara dränerande. Boendestöd är inget att skämmas för, även om man verkar välfungerande.”
-Eva, mamma till vuxen Aspergare, 5 juli 2022

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus (pris 275 kr, fri frakt) och Adlibris (pris 275 kr, frakt okänd).

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

  1. Svar på detta inlägg, som gjorde att jag klickade in, kom som en välsignelse. Tack för detta inlägg! Jag blir…

  2. Intressant! Tack för informationen om boken. Jag blir utsatt för dessa motiverande samtal fast jag inte vill så jag hoppas…

  3. Mmm, och eftersom mi-samtal är ett (får man nog tillstå) ganska kraftfullt men enkelt verktyg för att få samtalsparten att…

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

33 svar på ”Därför borde hemundervisning tillåtas för elever med npf”

Jag är tveksam till att hemskolning borde tillåtas utan vidare utan endast om det finns särskilda skäl, och jag tror också på myndighetskontroll vid hemskolning så att inte de barn som far illa i hemmet drabbas. Men npf borde räcka som ett skäl i de fall eleven faktiskt mår bra av hemskolning.

Faktum är att högerregeringen är i många fall dålig för autister eftersom det är de som gjort väldigt många autister fattiga i och med utförsäkringar som regeringen Reinfeldt initierade. För de autisten som har turen att ha fått permanent sjukersättning spelar det inte lika stor roll, men många autister har utförsäkrats och hamnat i otrygghet i och med högerregeringen och har blivit NEKAD sjukersättning p.g.a. högerpolitik. Skulle vänstern få regera skulle de ta bort utförsäkringarna!

Jag förnekar inte att högerregeringen kan ha gjort något ENSTAKA förslag eller en ENSTAKA åtgärd som gynnat personer med funktionsnedsättning och andra utsatta grupper (inget är svartvitt liksom!), men faktum är att tillgång till ekonomisk trygghet är en mycket viktig del av livet. Det gör mycket stor skillnad på livskvaliteten om man får sjukersättning eller ej! Och den stora majoriteten av de utförsäkrade personerna som inte fått tillgång till sjukersättning är inte så rika att de inte skulle råka mycket illa ut av högerpolitiken.

För mig gör det ingen skillnad om högerregeringen kommer med något ENSTAKA bra förslag som skulle gynna autister eller andra utsatta grupper utan jag tittar på den stora helheten. Och majoriteten av autister som jag träffat har inte drabbats av kriminalitet och gängskjutningar utan av utförsäkringarna. Det förändrar alltså inte min uppfattning om politiken som helhet även om regeringen och SD i detta fall faktiskt skulle tillåta hemskolning för elever med autism. Jag minns själv hur tryggt och bra jag och många andra som tillhörde utsatta grupper hade det i början av 00-talet jämfört med idag, men nu har läget förändrats!

Och apropå mobilfriheten så hoppas jag att regeringen gör undantag för elever med npf och tillåter dem att använda mobiltelefoner i vissa utrymmen!

Svara

Jag vet många som blivit utförsäkrade i sosseregeringen , jag fick permanent sjukersättning när högern regerade . Jag är för hemskolning när de finns skäl, men man ska även ha stickprov givetvis. Tror inte allt är svart eller vitt.Hade jag haft möjlighet att jobba hade jag gjort de. För min del gjorde jag rätt på arbeten men problem vid fikabordet. Hade toppbetyg i skolan men inte i bild då hade jag en tvåa. Så tycker att ta bort bild , musik och idrott, i musik och idrott hade jag svag trea. Tycker såna ämnen ska vara frivilliga

Det var alliansregeringen som initierade utförsäkringarna. Sossarna var helt emot dem. Efter att regeringen Löfven fick makt kunde han inte genomföra stora samhällsförändringar åt vänsterhållet och upphöra med alliansens utförsäkringar då han tvingades samarbeta med högerpartier. Han tvingades göra eftergifter! Men hade vänstern fått regera hade utförsäkringarna upphört helt! Jag lägger hela skulden på alliansen för det var de som ändrade på sjukförsäkringssystemet från grunden, och för sossar är det svårt att ändra på det så länge de rödgröna inte har egen majoritet.

Jag har träffat flera som blev utförsäkrade under alliansregeringen, och jag var en av dem! Självklart är det möjligt för vissa att få sjukersättning trots alliansregering, men ni som lyckats få det får skatta er lyckliga! Vad jag menar är att alliansregeringen har gjort det svårt att få sjukersättning. Däremot måste man självklart inte rösta rödgrönt för alla prioriterar olika frågor när det är val! Någon tycker att utförsäkringarna och nedskärningarna i LSS är en viktig valfråga, men alla tycker inte det. Man är aldrig skyldig att försvara sina politiska åsikter!

Jag är väldigt kluven till ämnena bild, musik och idrott. Jag avskydde just dessa ämnen plus hemkunskap allra mest, och jag var jättedålig på dem. Jag förstår samtidigt att sådana ämnen är viktiga för många andra. Men det hade inte varit fel alls att betydligt fler skolämnen hade varit frivilliga! Det kan t.ex. vara onödigt att de som är dåliga på språk behöver läsa flera språk.

Svara

Reinfeldt var en katastrof. Öppnade gränserna på vid gavel och gav pengar till folk som inte borde vara i Sverige. Löfven var också en katastrof. Den nya regeringen är klart bättre. Sedan så är mitt parti SD mer åt vänster än de andra regeringspartierna SD fick igenom att a-kassan inte skulle försämras. Den här regeringen är bättre för autister eftersom det blir billigare el och bensin vilket gör att även maten blur billigare.

Jag tror att många autister tycker att det är viktigare att ha tillgång till regelbunden och trygg inkomst (=sjukersättning) än att få billigare mat varför många autister skulle föredra att V leder Sverige. Men som sagt prioriterar alla olika politiska frågor!

Du vet att jag ogillar SD så jag avslutar den politiska diskussionen nu. Alla får rösta på vilket parti man vill, och min blogg handlar ju om autism och inte om politik. Ibland hamnar jag i sidospår när ni bloggläsare skriver vad olika partier tycker om olika frågor.

Jag håller med dig, sen är jag för hårdare straff, exempelvis mot dem som gör övergrepp på barn, våldtäkter.Sen är emot extremfeminism, är för jämlikhet, men vissa exempelvis kvinnojourer tror inte kvinnor kan vara onda. Alla ska ha samma rättigheter och skyldigheter. Sen så utvisas fel personer medans dem som gjort brott får stanna. Tänker alla skjutningar. Samtidigt utvisas en som sköter sig.

Jag fick höga betyg i musik. Det är ett dessutom ett ämne som man bör ha kvar. Jag var även när jag var 8-9 år så duktig i längdhopp att gymnastikläraren tyckte jag borde satsa på det, för jag hade kunnat bli en talang i längdhopp sa han. Men jag vet att många autister har sämre motorik. Då får de ha extralektion kanske.

Jag är skeptisk till idrott som ämne så som ämnet ser ut idag. Jag är inte för extralektioner och tycker inte att det överhuvudtaget ska vara obligatoriskt att spela bollspel m m. Eleven borde oftast få välja motionsformen själva tycker jag om hen verkligen hatar lagsporter. Vissa kanske vill ta en löptur i skogen, andra kanske vill simma, cykla o s v.

Jag kommer alltid tycka man ska kämpa för att höja upp de som befinner sig längst ned först. Och utjämna skillnaderna människor emellan. Då alla inte har samma förutsättningar och aldrig har haft det. Jag skulle vilja se ett samhälle helt utan hierarkier. För så länge det råder, kommer vissa alltid vara högst upp och andra alltid längst ned. Vilket ibland är medfött.

Mig personligen gör inte hierarkier särskilt mycket så länge även vi låginkomsttagare har mat på bordet, tak över huvudet samt en regelbunden inkomst. Jag var väldigt nöjd när jag var sjukpensionär på garantinivå och är fortfarande nöjd nu när jag har ett låglönejobb och t.o.m. undersköterskor tjänar mer än jag. Men däremot har jag väldigt mycket emot utförsäkringar, nedskärningar i LSS, brister i missbruksvård m m. Tycker även att det är självklart att flyktingar ska ha hjälp och är för ett interkulturellt samhälle med tolerans för annorlundaskap så länge ingen bryter mot den svenska lagen! Jag har inget emot om vissa människor kan äta oxfilé varje dag eller att vissa t.ex. har råd med att köpa ett hus i storsatdsområdena så länge t.ex. missbruksvård och socialförsäkringssystemet fungerar.

Hej!
Jag har två barn som båda farit mycket illa i och av det svenska skolsystemet. Jag har alltid velat hemskola dem. Om jag hade fått göra det hade de inte mått så dåligt som de gör idag. När de var små var jag hemma med dem, eftersom de absolut inte klarade att vara på dagis hela dagarna. De var glada och väldigt nyfikna barn. Vi gjorde sådant som de tyckte var intressant och som de utvecklades väldigt positivt av. Så fort de var tvungna att börja skolan, började de brytas ner. Det är fruktansvärt!!! Som förälder har du ingen makt över dina egna barn i den här situationen. Båda är nu hemmakämpare, en sits de aldrig skulle befunnit sig i om de fått lära sig på sina villkor.
Det kvittar om det är höger- eller vänster-regering. Politikerna som bestämmer har ingen som helst aning om hur det är att leva ett vanligt liv och vill bara ha kvar sin makt. De ser pengar och makt och inte individer. Hade jag fått leva om mitt liv, hade jag flyttat till ett land där man får hemskola när mina barn var små. Nu är det för sent. Jag håller på att vårda dem tillbaka till ett liv fritt från självmordstankar. En dag i taget.

Vad tråkigt att höra att dina barn for illa i den svenska skolan. Jag vet att vissa svenska föräldrar flyttar till Åland för att kunna hemskola sina barn utan att bryta mot lagen. Däremot vet jag att många har fått problem i fastlandet Finland när deras autistiska barn skolvägrat och stannat hemma. Föräldrarna har exempelvis blivit ifrågasatta av myndigheter och andra. Jag antar att hemskolning funkar bättre på Åland än i övriga Finland trots att hela Finland på pappret har läroplikt istället för skolplikt.

Vad tråkigt att höra att dina barn fortfarande mår dåligt! Jag förstår att det är mycket svårt för er föräldrar att skicka era barn till skolan när ni vet att de far illa där. Jag håller med dig om att det är fruktansvärt! 🙁

Svara

Många ser den finska skolan som ett föredöme. Finlands skola används ofta i debatten som något positivt. Jag vet inte varför, det är väl för att den anses vara mindre s.k. ”flumskola”.

Ja flumskolan har inte passat mig,sen får en lärare inte ens höja rösten, stör man en lektion så är de rätt att eleven inte ska vara i klassrummet. Som autist så har jag aldrig orkat med ljud, skrik och alla pratar i munnen på varandra.

Finska skolan är iaf betydligt hårdare och svårare än den svenska skolan, både kunskapsmässigt och disciplinmässigt! Dock vet jag inte hur den finska skolan ser ut idag men tror att den fortfarande skiljer sig från den svenska skolan. När jag gick i gymnasiet fick eleverna frånvaro plus stå i korridoren för resten av lektionen om de var försenade till lektionen. De släpptes alltså inte in, inte ens om de bara skulle varit en halvminut sena. Enda undantaget var om eleven var ett giltigt skäl, men då fick hen ha ett ”bevis” för det. Läkarbesök var ett giltigt skäl, men då skulle hen få visa upp läkarintyget. Att det var kö på toaletten var inget giltigt skäl! Mig gjorde reglerna ingenting, men många elever med autism och adhd skulle råka illa ut med sådana regler då många med npf har svårt att passa tider. Disciplin drabbar väldigt ofta elever med npf allra hårdast, tror jag.

Svara

”Finska skolan är iaf betydligt hårdare och svårare än den svenska skolan, både kunskapsmässigt och disciplinmässigt!” Det är ju just det som många i Sverige tycker vi borde ta efter.

Allt är inte svart och vitt, men jag tycker att det finns stora fördelar med Sverige! Jag ser Sverige som ett mjukt samhälle jämfört med Finland vilket i sin tur gynnar oss med npf-diagnoser. Jag tror att många svenskar har svårt att föreställa sig vad ett hårdare samhälle skulle innebära i praktiken. Jag tror också att barn med npf skulle drabbas mycket hårt om skolan började ställa för höga krav. Ofta är det nämligen just elever med npf som kan ha svårt att passa tider (d v s komma till lektionen i tid), lyda order, sitta knäpptysta på lektionerna o s v.

Om den svenska skolan borde ställa hårdare kunskapskrav går att diskutera. Jag tycker personligen att trivseln i skolan är mycket viktigare än kunskapskrav, och Sverige är ju ett rikt land även om kunskapskraven är lägre än i Finland. Dessutom kommer AI troligen förändra samhället i grunden ganska snart vilket troligen kommer att göra att många ämnen som lärs ut i skolan, t.ex. matematik och språk, kanske inte kommer att vara lika viktiga längre. AI kommer att kunna översätta och tolka mellan olika språk varför det inte alls är säkert att t.ex. språkkunskaper kommer att behövas på samma sätt.

”men jag tycker personligen att hemundervisning borde tillåtas!” Tycker precis lika där. Hade för mig varit helt fantastiskt och lösningen på allt.

Sen är ju inget svart och vitt som sagt och alla har rätt till sina egna åsikter! Det finns egentligen inget rätt och fel, bara olika åsikter och värderingar. Däremot önskar jag att folk kunde respektera alla som inte tycker precis som de själva i mycket högre grad. Det är något de flesta har oerhörda problem med. Men det sista jag själv ville se efter valet ifjol var ett Sverige lett av moderaterna med Ulf Kristersson som statsminister. Nu har vi ett Sverige lett av moderaterna med Ulf Kristersson som statsminister.

Jag förstår att många av oss med funktionsnedsättningar och andra diagnoser ogillar Kristersson. Samtidigt har jag full respekt för att vissa gillar honom och röstar på M eller andra allianspartier. Alla prioriterar olika politiska frågor och har olika åsikter om vilket parti som borde leda Sverige!

Svara

Jag är ingen fan av Kristersson heller. Men han försämrar inte livet för autister iaf. Har vi sett personliga försämringar sedan han blev statsminister? Däremot var det ju som du säger bättre för 20 år sedan när det var lättare att få sjukersättning!

Nä inte för min del, jag fick min sjukersättning under högerregering ,sen hade jag svårt att få då sossarna regerade , samtidigt vet jag andra som fått under deras ledning. Men grejen är ju både M och S vill se om personen klarar att arbeta och de är ju vettigt. Hade först deltid och sen när sista barnet flyttade hemifrån fick jag på heltid, men då var de mycket pga fibromyalgi. För 20 år sedan kunde en på 16 år få sjukersättning fast då hette de sjukbidrag. De fick inte en chans ens att testa att jobba. Sen borde arbetsförmedlingen, soc, försäkringskassan samarbeta. Och sen hjälpa folk med jobb, vilket inte sker. Sen de som inte alls klarar att jobba ska få då rätt till sjukersättning. Men viktigaste är släng inte folk på gatan .

Jag är som tidigare sagt ingen typisk höger/vänstermänniska. Ser bra och dåliga saker i alla partier, men tyvärr mest dåliga, som jag inte gillar. Men just moderaterna och i synnerhet Kristersson som person, har jag väldigt svårt för.

Tycker Jimmie Åkesson har många vettiga åsikter även om jag inte håller med allt till 100 proccent. Håller med dem om att se över saker , vi ska ha flyktingar, men missköter man sig har man ingenting här att göra. Bara att de kan vara och hjälpa till på secondhand, visar de vill nått, sen håller jag med om hemundervisning, att vi ska behålla traditioner, även många från muslimska länder gillar dem. Sen håller jag med i abortfrågan men även att vi borde gå ut ur Eu, hellre samarbete mellan Nordiska länderna. Dessutom så ger alla Ryska folket, Israel skulden . På pappas sida är de ryska judar. Tycker alla ska få ha åsikter . Utan bli kallad rasist

Paulas blogg har istället blivit ett politiskt diskussionsforum i kommentarsfälten… 😀 Brukar främst försöka hålla mig till inlägget i fråga själv. Men mycket rör ju politiska beslut, så det är väl oundvikligt.

Hehe, det verkar så. Av någon anledning hamnade diskussionerna i sidospår 🙂 Men nu kommer jag hålla mig till inläggets ämne och kommer inte kommentera politiska diskussioner något mer! 🙂 Men du har rätt i att väldigt mycket rör politiska beslut.

Svara

Det är ju för att politikpåverkar oss alla! Vi kan inte ta sjukersättning och sånt förgivet. En person åå flashback frågade vilket parti som passar en autist som honom bäst, de flesta svarade SD eftersom SD vill spara mycket pengar på flera andra områden.

Som jag skrev tidigare har jag avslutat den politiska diskussionen nu och kommer inte kommentera ämnet något mer. Ibland har jag svarat på era kommentarer när vissa av er kommenterat vilket parti som är ”bäst” men jag kommer att sluta med det nu. Varken min blogg eller inläggets ämne handlar ju om politik utan detta blogginlägg handlar om hemundervisning, och bloggen som helhet handlar om autism/npf. Om ni bloggläsare vill förändra samhället föreslår jag att ni röstar i valet och engagerar er politiskt. Jag vet att vissa av er har starka politiska åsikter, men jag kommer inte diskutera ämnet något mer.

Svara

Jag är rädd att tillåts hemskolning så är risken att barn som far illa i hemmet kommer komma i skymundan. Tänker exempelvis sådana som ättikafallet, Bobby. Min väninna som är från Norrland känner en ung vuxen där hennes föräldrar var från maranata och hon for mycket illa.
Sen kan inte alla föräldrar undervisa.

Jag förstår att vissa barn kan hamna i skymundan, men som det är nu så far väldigt många elever med npf illa! Skolan kan göra vissa barn väldigt sjuka. Jag tycker att det borde göras en individuell bedömning!

Det är sant att inte alla föräldrar kan undervisa, men jag hade personligen mycket hellre varit utan undervisning än tvingats till ett ställe där jag far väldigt illa. För mig är psykiskt välmående mycket viktigare än inlärning! Dessutom är det möjligt att läsa in skolan senare i livet om man skulle vilja det.

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *