Kategorier
Aspergers syndrom och autism

Autism och källkritik, del 3

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Idag kommer det tredje och sista inlägget i serien ”autism och källkritik”. Under de senaste två veckorna har jag förklarat hur man bör tänka när man läser vetenskapliga studier om autism samt skrivit att mycket av den information som finns tillgänglig om autism, även inifrånperspektivet, kan vara vinklad. I dagens blogginlägg kommer jag utveckla hur det kan bli när journalister och reportrar belyser autism i media. Jag har nämligen själv mycket erfarenhet av ämnet eftersom jag sedan 10 år tillbaka frekvent gett intervjuer till tidningar, TV och radio.

Har olika motiv

Efter att jag tackat ja till mediaintervjuer har det ibland visat sig att jag och reportrar/journalister haft helt olika motiv. Mitt motiv är alltid att sprida korrekt information om autism, men reporterns/journalistens motiv kan ibland vara att skapa en artikel/ett program som tilltalar så många som möjligt. Därför får artiklarna och TV- och radioprogrammen inte bli ”tråkiga” utan underhållande, och av någon anledning tilltalar det ofta läsarna och tittarna att ett fenomen endast belyses utifrån ett perspektiv. Av denna anledning är vissa av de intervjuer jag gett till media vinklade.

Vissa skriver felaktigheter

En gång ville en tidning skriva en artikel om mig. Vid granskningen av artikeln upptäckte jag att det bland annat påstods i den att jag inte visste hur man använder en spis. Det stod även vissa felaktigheter som påstods ha hänt mig i skolan. När jag påtalade felen ville inte reportern ändra på något med motiveringen att ”läsarna gillar att bli chockade och läsa om någon som är väldigt annorlunda.” Felaktigheterna i artikeln fick alltså stå kvar! Det var då jag insåg att journalister inte alltid har samma agenda som jag utan vissa av dem är faktiskt beredda att skriva direkta felaktigheter för att kunna publicera en så populär artikel som möjligt!

Vissa artiklar är överdrivna

Vissa artiklar som har skrivits om mig har visserligen varit sanna men i mitt tycke överdrivna. En journalist skrev en artikel om mig där hen bara belyste det som var avvikande med mig utan att nämna att jag faktiskt inte är avvikande när det gäller allt. De som läste artikeln fick säkert intrycket att jag var betydligt mer udda än vad jag är! En annan person skrev en artikel om min uttröttbarhet, men i mitt tycke var även den artikeln överdriven. Visst, jag orkar inte med aktiviteter som tar energi av mig, men jag ansåg ändå att man av artikeln fick intrycket att jag skulle lida jättemycket och inte orka med någonting utan bara vila och sova hela dagarna. Men jag orkar ju faktiskt med aktiviteter som ger mig energi och jag orkar även med långa föreläsningsresor!

Mycket av det jag säger klipps bort

Ibland klipps delar av det som jag har sagt bort. Om jag exempelvis har sagt att autism både är en styrka eller en svårighet kan reportern välja att endast lyfta fram svårigheterna eller styrkorna vid autism och klippa bort resten. Jag har ett konkret exempel på detta. När jag i somras blev intervjuad för en radiosändning förklarade jag vad jag tyckte om kursen Autistiskt skrivande och läsande. Jag lyfte fram fördelarna med kursen men belyste även det problematiska i att det inte krävdes en fastställd diagnos för att delta i forskningsprojektet. Som vanligt klipptes hälften av det jag sade sagt bort! Reportern hade nämligen valt att endast lyfta fram det positiva med kursen. Detta visste ju inte lyssnarna om utan de trodde att jag endast hade hyllat forskningsprojektet och kursen!

Trött på alla fördomar som sprids

Som ni säkert förstår är jag trött på att medier ger en ytterst ensidig bild av autism. Jag tycker inte om att läsa: ”autism är bara en styrka, absolut ingen svårighet” men inte heller: ”autism är bara en svårighet, det finns absolut inget positivt med autism.” När människor som är okunniga om autism vill lära sig om autism läser de kanske en artikel i en kvällstidning där det framgår att autism är en styrka och att det är viktigt att se diagnosen som en möjlighet, inte som ett hinder. På detta sätt riskerar de att få en ensidig bild av autism vilket leder till att fördomar sprids.

Använd ej medier som kunskapskälla

Och vad händer när människor läser dessa typer av vinklade artiklar? Jo, då kan de få för sig att deras autistiska granne/kollega/familjemedlem bara har fel attityd för att hen inte klarar av att jobba/delta i vissa aktiviteter p.g.a. autism, och då uppmanar de autisten att skärpa sig med motiveringen att de läst i en kvällstidning att autism kan vändas till en styrka. Och autism är onekligen en styrka för vissa, men det betyder inte att det är det för alla eller ens för majoriteten. Och detta talar tyvärr medier sällan om. Använd därför aldrig medier som en pålitlig informationskälla när du vill skaffa objektiv information om autism!

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

”Viktig bok, att höra om trötthet och svårigheter, samtidigt som stor fokusering inte behöver vara dränerande. Boendestöd är inget att skämmas för, även om man verkar välfungerande.”
-Eva, mamma till vuxen Aspergare, 5 juli 2022

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus (pris 275 kr, fri frakt) och Adlibris (pris 275 kr, frakt okänd).

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

  1. Svar på detta inlägg, som gjorde att jag klickade in, kom som en välsignelse. Tack för detta inlägg! Jag blir…

  2. Intressant! Tack för informationen om boken. Jag blir utsatt för dessa motiverande samtal fast jag inte vill så jag hoppas…

  3. Mmm, och eftersom mi-samtal är ett (får man nog tillstå) ganska kraftfullt men enkelt verktyg för att få samtalsparten att…

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

2 svar på ”Autism och källkritik, del 3”

Blir mera irriterad på människor som kallar autism superkraft eller säger gåva. De vet ingenting. De sa till en av alkoholisterna när hen berättade om sina diagnoser bipolär, adhd, Aspergers, Tourette att hen verkligen var välsignad. Tror ni detta myntade upp?
Nä hen gick till angrepp.

Vissa autister upplever att deras autism är en superkraft. Jag har för mig att Greta Thunberg sagt att hennes autism är det. Men jag skulle aldrig kalla min autism för en superkraft för jag har faktiskt betydligt fler svårigheter p.g.a. min autism än vad jag har styrkor!

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *