Kategorier
Socialt samspel och autism

Våld i nära relation – en risk för oss autister

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Precis som jag lovade förra veckan avslutar jag nu med inläggsserien om autism och social naivitet där jag förklarat hur vi autister kan lära oss att identifiera manipulation. Något som vidare är viktigt för oss att kunna identifiera är våld i nära relation. Då autism innebär sociala svårigheter är det inte alltid helt lätt för oss autister att bedöma vad vi ska förvänta oss av våra medmänniskor, och därför kan en autist vara våldsutsatt utan att förstå det själv (kan dock självklart även hända en neurotypiker)! Trots att vem som helst kan bli utsatt för relationsvåld är det känt att personer med funktionsnedsättning utgör en av de särskilt utsatta grupperna vid våld i nära relation.

Våldet kan se olika ut

Viktigt att känna till är att våldet inte måste vara fysiskt utan det kan även vara psykiskt, ekonomiskt eller sexuellt, och till skillnad från vad många tror kan även män vara utsatta. Man måste inte bli utsatt för våld av sin partner utan förövaren kan lika gärna vara en förälder, ett syskon, en släkting, en vän eller vem som helst! När jag var yngre kunde jag inte identifiera psykiskt våld. Jag förstod inte att en specifik person som ständigt gjorde sig lustig på min bekostnad och ömsom kritiserade och ömsom skämtade om mitt utseende och min personlighet egentligen utsatte mig för psykiskt våld.

Offret slutar lita på sig själv

Något som också är viktigt att känna till är att en manipulativ våldsutövare ofta är mycket charmig och trevlig i början och kan överösa offret med komplimanger. Våldet kommer sedan successivt, och våldsutövaren är mycket slug genom att varva mellan ett snällt och ett elakt beteende. Att förövaren bara är elak ibland får inte sällan offret att tvivla på sig själv och tänka: ”Men X var ju så trevlig förra veckan! Skulle hen vara elak skulle hen alltid vara det, men det är hen ju inte.” Men växlingarna i beteendet ingår i förövarens manipulation. Förövaren får dessutom offret att tvivla på sig själv genom att säga saker som: ”Du är alldeles för känslig” eller ”Jag har aldrig varit elak mot dig! Du minns fel!” Till slut går offret igenom en normaliseringsprocess där hen har normaliserat våldet och inte längre reagerar på det. Hen har också slutat lita på sina egna känslor.

Trodde att det var mitt fel

Våldet kan emellertid se olika ut beroende på vilken typ av våld det handlar om. Psykiskt våld handlar om att förövaren trycken ner offret genom att få denne tro att hen inte är något, och när offret säger ifrån kan förövaren påstå att allt bara var ett skämt. En person som utsatte mig för psykiskt våld skrattade bara när jag sade ifrån, och när jag frågade hen om hen kunde sluta svarade hen: ”Inte idag!” Om jag sade ifrån en gång till fick jag höra att jag saknade humor. Jag hade ingen aning om att jag blev utsatt för psykiskt våld utan jag trodde på allvar att felet låg på mig!

Även sjukpensionärer blir utnyttjade

Ekonomiskt våld handlar istället om att förövaren lurar offret på pengar, inte sällan med löftet om att betala tillbaka ”lånet” på ett visst datum, men löftet bryts alltid! Ibland handlar ekonomiskt utnyttjande om att förövaren utnyttjar offrets snällhet och låter denne bjuda hela tiden. Autistiska personer kan vara alldeles för snälla vilket kan få snåla personer att söka sig till vårt sällskap då vi ”bjuder hela tiden”. Anmärkningsvärt i sammanhanget är att jag alltid tjänat betydligt mindre än personer som utnyttjat mig och att jag även blev ekonomiskt utnyttjad när jag var sjukpensionär på garantinivå! Jag brukar nämligen spendera pengarna precis innan löning vilket gjorde att många heltidsarbetare visste om att de kunde be mig om 1000 kronor precis innan jag skulle få pengar från Försäkringskassan igen. Även sjukpensionärer riskerar alltså att bli ekonomiskt utnyttjade!

Vi måste ta avstånd från vissa

Vissa autister menar att de är osäkra på om de blir ekonomiskt utnyttjade eller inte. I vänskap räknar ju människor sällan kronor och ören, men om det däremot är väldigt uppenbart att den ena parten genom åren bjudit betydligt oftare än den andra och skillnaden handlar om väldigt mycket pengar så är det definitivt något som inte är som det ska! Det är ju inte okej att en vän går plus ekonomiskt på en vänskap och den andra parten uppenbart hamnar på minus. Visst, en autist kan vara alldeles för snäll och generös, men en normal människa utnyttjar inte autistens snällhet och låter sig inte bjudas hela tiden utan en normal människa ser till att bjuda tillbaka på ett eller ett annat sätt! Om inte annat så kan väl vännen köpa den generöse autisten presenter eller bjuda autisten på restaurang eller något liknande. Jag tycker att vi autister ska vara uppmärksamma på ekonomiskt utnyttjande och ta avstånd från alla snåla personer som gillar att ta emot och gläds åt chansen att få gratis saker, mat och/eller tjänster.

Inte vårt problem

Tyvärr är det lätt hänt att vi autister är alldeles för förstående när vi blir illa behandlade. Vi kanske resonerar att förövaren lider av psykisk ohälsa och att vi därför är skyldiga att stå ut med våldet och manipulationen. Men faktum är att väldigt många våldsutövare mår psykiskt dåligt, men det är inte vårt problem! Även många som utnyttjar andra ekonomiskt eller lurar andra på pengar har egna problem: de kanske behöver pengarna till droger eller något annat missbruk. Men förövarens egna problem ska aldrig vara en anledning för oss att acceptera att bli dåligt behandlade och stanna kvar! Vi autister måste alltid vara uppmärksamma på våra känslor. Om vi alltid känner oss illa till mods i en viss persons sällskap är det viktigt att vi tar dessa känslor på allvar.

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Gothia Kompetens.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

  1. ”Jag kommer ofta på först efteråt vad jag borde ha sagt/gjort, och då är det redan försent.” Exakt samma för…

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

12 svar på ”Våld i nära relation – en risk för oss autister”

En asptjej jag kände förr sa att hon hade varit ihop med två män som slagit henne. Jag frågade om det är någon viss typ hon faller för och om hon inte kan se varningsklockorna. Jag vill inte hålla på med ”victim blaming” men ibland så dras vissa kvinnor, både nt och asp, till svin. Det är synd för kvinnomisshandel är bland det vidrigasre som finns. Förresten vem utsatte dig för psykiskt våld och när var det?

Vad tråkigt att tjejen hade blivit slagen i sina relationer! Det är inte alla som känner igen människotypen, och särskilt svårt kan det bli om man har en funktionsnedsättning.

Jag är ospecifik med mening om mitt privatliv i mina blogginlägg och vill inte ange närmare detaljer om personen som utsatte mig för psykiskt våld. Det är inte viktigt vem det var utan min poäng är att det är viktigt för oss autister att sätta stopp för sådant. Personen som utsatte mig var ingen partner och inte ens en familjemedlem/släkting utan en helt annan person. Det är inte heller någon som du någonsin har träffat. Det var så länge sedan att du inte ens kände mig på den tiden!

Svara

Jag tycker synd om dig när jag läser i din bok om mobbningen du var med om. Du bytte skola för att du var mobbad och sedan blev du mobbad i den nya skolan!

”ibland så dras vissa kvinnor, både nt och asp, till svin.” Tyvärr precis mina erfarenheter också. 🙁

Jag har alltid varit jättesnäll mot alla själv eftersom det var så jag blev uppfostrad, men aldrig fått detsamma tillbaka. Ett par som jag skulle gjort allt för själv blev allt elakare och avslutade med att utsätta mig för saker som vore straffbart med möjlig fängelsepåföljd om jag hade anmält. Dessa hade bägge blivit illa behandlade själva tidigare, jag tyckte synd om dem och ville visa för bägge att det verkligen fanns personer som var riktigt snälla. De gav istället den direkta motsatsen tillbaka. Den ena fortsatte söka sig till grovt kriminella, som istället tog ned hen totalt. För många personer jag har mött genom livet så verkar det vara antingen eller. Direkta motpoler. Att ge eller ta. Äta eller ätas. Fruktansvärt ledsamt och frustrerande.

Vad tråkigt att du blivit utsatt för psykiskt våld av tjejer! Det är absolut inte okej. Det låter som att hon både var ett offer och en förövare om hon sökte sig till grovt kriminella samtidigt som hon utsatte dig för våld!

Svara

Samma fenomen med flera mobbare jag mött. De som hade blivit utsatta själva ville istället ”stå på den andra sidan” och mobba själva och valde då de enda de vågade göra det med – de som redan var mobbade, ensamma och nedtryckta. Fastän de om några verkligen borde vetat hur det kändes.

Saker är sällan bara svart och vitt. Folk är mycket sällan helt goda eller onda utan de flesta har bägge delarna i sig. Därför bör man aldrig ta för givet att en grupp alltid är offer och en annan alltid motsatsen, som många politiska ideologier innebär och framställer det. Man bör istället se alla människor som individer. Och se bortom ålder, kön, etnicitet, sexuell läggning etc. Dessa har inte automatiskt något gemensamt med alla andra ur sin egen ”grupp” bara därför. Och därför finns det aldrig någon mening med att svenskar alltid bör hålla med svenskar framför utlandsfödda, kvinnor alltid hålla med andra kvinnor framför män oavsett gott och ont etc… Fördomar kan komma i många former och är alltid av ondo. Och allt kan tippa över för mycket åt alla håll, oavsett vilket håll man ligger i det politiska spektrumet.

Jag håller med dig om att en grupp sällan enbart är offer eller förövare utan vissa som tillhör gruppen kan vara offer medan andra kan vara förövare. När man pratar om relationsvåld så syftar man ofta på fysiskt våld, och män som grupp är ju ofta mer fysiskt våldsamma än vad kvinnor är vilket gör att kvinnor oftare utsätts för fysiskt våld av sina manliga partners än vad män gör av sina kvinnliga partners.

Men vad många inte tänker på att det också finns psykiskt våld, och kvinnor kan utsätta sina partners för mycket allvarligt psykiskt våld. Jag var nyligen på en föreläsning om våld i nära relation, och föreläsaren menade att psykiskt våld till och med kan vara värre än fysiskt våld! Jag vill inte uttala mig om hur det ligger till med den saken, men min poäng är att både män och kvinnor riskerar att bli utsatta för våld i nära relation och att det alltid är lika fel att utsätta någon oavsett om man är en man eller en kvinna! Man ska alltid hålla sig borta från personer som utsätter andra för våld. Tack och lov finns det också goda människor!

Jag håller också med dig om att vissa människor både kan vara förövare och offer samtidigt. Jag blir alltid lika chockad när jag träffar vuxna före detta mobbningsoffer som utsätter andra vuxna för mobbning och kränkningar! De kan håna andra för deras åsikter, saker som de gjort och sagt o s v. Jag tycker att mobbade och före detta mobbningsoffer borde känna till hur man behandlar andra med respekt, men så är det inte alltid tyvärr.

Svara

Jag har lärt mig att känna igen tecknen mycket tidigare än när jag var i yngre år. Med alla människor som har en ”abusive” personlighet. Jag tror att de letar just efter personer som är snälla/naiva/redan nedtryckta/har dåligt självförtroende etc att ge sig på. Man får se tecknen och ta de som varningar i ett tidigt skede. Sällan brukar det bli bättre utan istället eskalera med tiden.

Jag tycker också att sådana personer är lätta att känna igen! Däremot finns det personer med psykopatiska drag, och de kan vara mycket trevliga och charmiga för att långt senare börja utnyttja offret. Dessa personer har inte riktigt ”abusive” personlighet i ordets traditionella mening utan de är ofta mycket utstuderade och listiga och gör allt för att vinna offrets förtroende.

Svara

Sen tjatar folk jag ska skaffa en man, men känner inget behov av de. De är som att tvåsamheten är viktigast, har haft flera äktenskap.
Haft vänner som utnyttjat mig pga jag har svårt att säga nej, tappar liksom orden.

Vissa som tjatar kan vilja väl innerst inne. De kanske själva är olyckliga när de är singlar och behöver en partner för att må bra. Vissa som tillhör den skaran kan ha svårt att föreställa sig att det faktiskt finns personer som inte har något som helst behov av tvåsamhet. Men visst kan det vara irriterande med tjat!

Jag har också blivit utnyttjad tidigare och det tog mig lång tid innan jag insåg problemet.

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *