Kategorier
Läsarfrågor

Hur kan en autist få sina relationer att hålla?

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Anonym frågar

Jag är mamma till en 29-årig son. Han har länge varit inne i en depression där han känner en stor ensamhet när det gäller att inte kunna leva i en relation med det motsatta könet. När han väl träffar någon så tar det snabbt slut då han har svårt med de sociala koderna. Min son (som tur väl är) är väldigt öppen så jag vet vad detta gör mot/med honom. Så tips mottages mer än gärna vart kan vi vända oss. Bor i Småland.

Paula svarar

Först och främst tycker jag att det är viktigt att han får behandling för sin depression för han riskerar annars att hamna i en ond cirkel: ju mer deprimerad han blir desto svårare kan ha ha svårt att leva i en relation då människor ofta dras till positiva och glada människor. Och ju oftare han får höra att en tjej vill göra slut med honom desto mer riskerar hans depression att förvärras och så vidare. Man brukar säga att människan behöver må psykiskt någorlunda bra för att hitta en bra partner och lyckas i kärlek, och jag tror att det ofta kan ligga något i det. Med andra ord tycker jag att han ska vända sig till psykiatrin. Jag vet att många autister har dåliga erfarenheter av psykiatrin, men det är viktigt att hålla i minnet många också fått hjälp.

Fundera på anledningen

Samtidigt som han söker behandling för sin depression skulle han kunna fundera på vad det är som gör att hans relationer inte håller. Är det tjejerna som lämnar honom, och vad anger de som skäl? Vad anser tjejerna att han har gjort för ”fel”? Att ha svårt för sociala koder kan nämligen betyda allt från att man upplevs som känslokall och oengagerad till att man ständigt pratar om sina specialintressen eller drar skämt som uppfattas som olämpliga och allt däremellan så det är bra om tjejerna kan vara specifika! Jag tycker att det är bra om han får reda på anledningen så att han är medveten om vad som gått fel (du behöver inte redogöra för anledningen här på bloggen utan det räcker med att du diskuterar frågan med honom!)

Han är inte skyldig att förändras

Det är viktigt att komma ihåg en sak: att vara medveten om vad ens partners har stört sig på hos en måste inte betyda att man är skyldig att förändras! I en relation ska båda parterna anpassa sig efter varandra, och endast i vissa fall kan det vara lämpligt att en överväger att förändras. Ett hypotetiskt exempel: om hans tjejer skulle tycka att han drar olämpliga skämt skulle han kanske kunna fundera på om han skulle kunna förändras och sluta skämta om vissa saker, men om tjejerna istället stör sig på hur han är som person tycker jag inte att han ska förändras. Det är nämligen viktigt att båda parterna kan vara sig själva i en relation. Med detta sagt är det ändå bra att vara medveten vad andra eventuellt kan störa sig på hos en då det kan underlätta för en att hitta en matchande partner. Är han medveten om sina särdrag kan han vara ärlig i början av relationen och tala om hur han är. Ärlighet varar längst då rätt tjej kommer att gilla honom som han är!

Viktigt att lägga energi på rätt person

Mitt tips till honom är alltså att vara ärlig mot tjejerna och visa sitt rätta jag redan i början så att han slipper ödsla energi på fel tjejer. Eftersom han vill ha en långvarig relation är det också viktigt att han säkerställer att båda partnerna är lika intresserade av varandra redan i början. Om det alltid är han som tar initiativet till träffarna och tjejen låter tveksam och är svår att nå kan det vara bra att lägga ner dejtingen med den tjejen och försöka hitta en ny tjej som är lika intresserad som han. Det ökar också chansen för att hitta en hållbar relation.

Finns kontakttrådar och föreningar

Jag vet inte om han testat att dejta autistiska tjejer (jag utgår från att han har autism eftersom du ställer frågan på en autismblogg!), men om han inte har gjort det tycker jag att han ska göra det! Det finns en Facebook-grupp som heter ”Autism och aspergers söker vänner/kärlek” som han kan gå med i. Det finns även en kontakttråd på Aspergerforum där kan han söka en partner med samma diagnos. Om han vill träffa nya vänner med autism kan han även gå med i olika föreningar så som Organiserade Aspergare eller Föreningen autisterna. Det kan alltid vara skönt att lära känna likasinnade och träffa andra med liknande problem!

Habiliteringen kan hjälpa

Om ni har en habilitering där ni bor kan det slutligen vara bra för honom att söka stöd hos dem. De kan förhoppningsvis ge honom tips om hur han skulle kunna få till en hållbar relation. Jag blev också nyligen tipsad om Prisma, en kurs med fysiska eller digitala träffar anordnad av habiliteringen. Kursen riktar sig till vuxna med autism och deras närstående. För att vara aktuell för kursen krävs att man varit på ett första möte hos habiliteringen.

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Adlibris och Bokus.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

2 svar på ”Hur kan en autist få sina relationer att hålla?”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *