Kategorier
Socialt samspel och autism

Om autism och naivitet, del 2

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Igår skrev jag om riskerna för oss autister med att lita på andra blint, och idag fortsätter jag att skriva om samma tema. För att vi autister ska förstå vikten av ämnet bör vi känna till några fakta: för det första finns det en socialpsykologisk företeelse som heter Self-serving bias syftande på fenomenet att vi människor tenderar att vara orealistiskt optimistiska om det mesta som berör oss själva. För att nämna ett exempel känner många av oss till att cirka var tredje vuxen är eller har varit otrogen, men ändå känner vi ofta tillit till att just vår partner inte kommer att vara det. Vi resonerar att ”vi har pratat om otrohet med partnern och hen har bedyrat att hen avskyr otrohet.” Self-serving bias får oss alltså att tro att negativa saker bara händer andra men inte oss själva! Vi tror ofta att just vi är ”skyddade”, och därför kan en autist tro att just hen aldrig kommer att bli lurad.

Vi tror oss vara unika

Ett annat känt socialpsykologiskt fenomen är false-uniqueness effect som syftar på fenomenet att vi människor har en tendens att felaktigt tro oss ha unika förmågor som inte de flesta andra har. På grund av fenomenet tror sig de flesta vara exceptionellt goda människokännare! ”Jag kommer aldrig bli lurad eftersom jag är en bra människokännare och känner på mig vilka människor som är opålitliga”, tänker de allra flesta. Men om du tänker logiskt förstår du att inte varenda människa kan vara en bättre människokännare än majoriteten. Det är statiskt sett en omöjlighet! Då vi är partiska om våra egna förmågor hakar vi ofta upp oss på de tillfällen då vi haft rätt i våra misstankar om någons opålitlighet, men samtidigt blundar vi för de tillfällen då vi missbedömt andra människor. Av denna anledning bör vi autister vara realistiska och förstå att vi kan bli lurade.

En manipulatör låter trovärdig

Vilka manipulationstekniker använder sig en manipulatör av då? Jo, hen gör allt för att låta så trovärdig som möjligt! Om manipulatören ser oss i ögonen, låter väldigt självsäker och säker på sin sak samt använder övertygande argument antar vi ofta att vederbörande är ärlig och talar sanning. Jag har själv blivit lurad på pengar, och personen som bett mig om ett lån har låtit väldigt övertygande i sina argument om varför hens pengar tagit slut och hur det kommer sig att hen kommer att få pengar på datum X och därmed kommer att kunna betala tillbaka lånet på detta datum. En manipulatör kommer ofta med mycket detaljerad information i syfte att låta pålitlig och trovärdig.

En manipulatör låtsas vara någon annan

Det finns även andra manipulationstekniker. En psykopatiskt lagd person kan låtsas inför sina vänner att vara en helt annan person än vad hen är. Kanske låtsas hen vara religiös och påstår att hen därför aldrig skulle ljuga/stjäla. Kanske pratar hen alltid om vikten av att vara god i syfte att undvika straff från Gud. Kanske låtsas hen vara virrig så att offret inte ska förstå att hen låtit bli att betala tillbaka sin skuld med mening. Ett godtroget offer kan tänka: ”X är alltid så virrig att hen till och med ofta råkar åka till jobbet på lediga dagar. Jag vet att hen aldrig skulle lura mig på pengar utan hen har genuint glömt bort att betala tillbaka sin skuld.” Manipulationen kan pågå väldigt länge, och inte ens de närmaste vännerna har alltid förstått vem X egentligen är. Hen måste inte alls vara ”en religiös men virrig person med bra värderingar” utan hen kan ha manipulerat människor till att tro att hen är det!

Människan kan låtsas vara sin motsats

Det finns även andra anledningar till att vi autister inte ska lita blint på en person som ständigt pratar om vikten av ärlighet och hederlighet. Det är nämligen vanligt att människor som hatar eller skäms för ett visst personlighetsdrag eller beteende hos sig själva på ett överdrivet sätt intalar sig själva och andra att de absolut inte har detta personlighetsdrag! En freudiansk psykolog skulle kalla detta fenomen för en psykologisk försvarsmekanism som heter ”reaktionsbildning”. Säg att någon skäms för sin opålitlighet och förkärlek att berätta för andra om vännernas missöden. En sådan person kan alltså på ett övertygande och överdrivet sätt propagera för vikten av ärlighet och lojalitet mot sina vänner och att man aldrig ska föra vidare andras hemligheter, men samtidigt kan denna person göra precis tvärtom och vara den mest opålitliga skvallerbyttan i stan!

En manipulatör kommer med bevis

En tredje manipulationsteknik är att manipulatören försöker komma med övertygande bevis om sin oskyldighet. Låt oss leka med tanken att jag äger en villa och misstänker att min granne har stulit mina trädgårdsmöbler under tiden jag varit bortrest. Låt oss säga att grannen har stulit möblerna men inte vill att jag ska förstå det. Om jag anklagar grannen kan hen låta uppriktigt förvånad och sårad för misstankarna. Hen kan säga: ”Hur kunde jag ha stulit dina möbler för jag har legat på sjukhuset under hela tiden du varit borta! Jag kan visa dig ett läkarintyg, och grannarna X, Y och Z kan bekräfta min sjukhusvistelse då de hälsade på mig på sjukhuset varje dag.” I själva verket kan sjukhusbesöket vara en taktisk lögn. Grannen känner sig nämligen relativt säker på att jag aldrig skulle kontrollera ett läkarintyg och fråga ut de andra grannarna om denna granne legat på sjukhus på riktigt. Därför vågar hen ljuga för mig.

Även en barndomsvän kan ljuga

Slutligen är det viktigt att du kommer ihåg att bara för att någon har lånat pengar av dig tidigare och alltid betalat tillbaka vartenda öre så betyder det inte att hen kommer att göra detsamma nästa gång! En manipulatör kan medvetet låna mindre summor pengar av dig och se till att alltid betala tillbaka varenda skuld i syfte att verka pålitlig, och detta enbart i syfte att i framtiden be om ett större ”lån” som hen inte alls avser att betala tillbaka! Jag vet en autist som blev lurad på pengar av sin barndomsvän, och autisten hade varit säker på att det var riskfritt att låna ut en större summa till vännen eftersom de hade känt varandra i över 30 år och vännen alltid tidigare hade betalat tillbaka mindre skulder! Men nu hade vännen alltså fått låna en större summa, och frestelsen hade blivit för stor för vännen att behålla pengarna (och hen skulle haft råd att betala tillbaka skulden!) Man kan alltså även bli lurad av personer som man känt länge.

Kommer skriva om våld i nära relation

Under de kommande dagarna kommer jag avsluta inläggsserien med ett blogginlägg om våld i nära relation, ett fenomen som bland annat kan pågå i kärleks-, familje- och vänskapsrelationer. Även vid våld i nära relation utsätter förövaren sitt offer för manipulation, men i dessa fall kan manipulationen se lite annorlunda ut då förövarens syfte ofta är att trycka ner offret. Men mer om ämnet senare!

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

”Viktig bok, att höra om trötthet och svårigheter, samtidigt som stor fokusering inte behöver vara dränerande. Boendestöd är inget att skämmas för, även om man verkar välfungerande.”
-Eva, mamma till vuxen Aspergare, 5 juli 2022

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus (pris 275 kr, fri frakt) och Adlibris (pris 275 kr, frakt okänd).

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

2 svar på ”Om autism och naivitet, del 2”

Hej! Tack för intressant inlägg och kommentarer om att vara naiv och bli lurad till exempel på pengar. Min närmaste vän under barndomen brukade hitta på historier och jag trodde på allt, till exempel att hon hade en egen häst och att hennes sånglärare sa att hon kunde bli världsstjärna. Jag blev upplivad av henne och hon sa också att en kille på vår gata tyckte om mig så då fick jag självförtroende. Tyvärr var det inte sant. När vi var i 20-årsåldern tog vi upp kontakten igen och då sa hon att hon var tillsammans med en av killarna i New Kids on the block. Jag var lite osäker på om jag skulle tro henne, men jag förstod inte varför hon skulle hitta på det. Sedan åkte hon till London och då ringde hennes mamma upp mig och bad mig skicka pengar till hennes landlady- annars skulle hon hamna på gatan. Jag skickade nästan hela mitt studiemedel men fick aldrig tillbaka pengarna. Kompisen ringde sedan, men jag sa att jag var upptagen. Då hade jag nyligen haft en djup depression. Tyvärr har jag livet igenom känt att jag bara har blivit kontaktad om jag ska hjälpa till på något vis- antingen genom att göra något tjänst eller ge pengar. Jag tror att jag alltid kommer att vara lite naiv, men det är på ett vis roligare att säga ja än nej. När jag ska sova brukar jag fantisera om hur det skulle vara om jag var en annan person som var mer framgångsrik socialt, men jag är samtidigt stolt över att vara den jag är eftersom jag aldrig ger upp.

Usch vilken dålig kompis! 🙁 Elakt av henne att hitta på historier bara för att hon hade märkt att du vill tro gott om dina medmänniskor.

Vad hemskt att hon inte betalade tillbaka pengarna efter att du hade skickat nästan hela ditt studiemedel till henne! Det verkar som att hon bara vill utnyttja dig. Jag har också varit med om att jag gett bort alla mina sparpengar och sedan inte haft några pengar till mig själv när jag väl behövt pengar. Och det är inte roligt!

Vad bra att du är stolt över att vara den du är! Det ska du också vara! Ju äldre man blir desto lättare brukar det bli att säga nej och ta avstånd från människor som utnyttjar en.

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *