Kategorier
Socialt samspel och autism

Om autism och naivitet, del 1

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Har du en autist i din närhet som litar på andra människor till 100% bara för att dessa personer enligt autistens bedömning ”verkar bra, ärliga och pålitliga”? Eller är du själv en autist och känner igen dig i beskrivningen? I så fall är detta blogginlägg för dig! I autism ingår nämligen inte sällan social naivitet vilket ökar risken för oss autister att bli lurade av personer som vi felaktigt har trott har varit goda människor (och nej, att tro sig vara en god människokännare betyder inte samma som att man är det!) Tony Attwood skriver i sin bok att vissa autister överkompenserar naiviteten genom att inta en överdrivet misstänksam ställning och aldrig lita på någon, och detta blogginlägg kan lämpa sig mindre bra för denna grupp. Att vara överdrivet misstänksam och ständigt på sin vakt kan medföra stora problem, men samtidigt är det farligt som autist att vara alltför tillitsfull och alltid tro gott om andra! Det gäller att hitta en sund balans.

Det finns skickliga manipulatörer

Jag får ganska ofta oroliga frågor från yrkesverksamma och anhöriga till personer med autism om autisternas sociala naivitet. En person med autism vet ofta på ett teoretiskt plan människor kan ljuga och hen känner till att andra människor ibland blir lurade, men på grund av sin naivitet tror inte autisten att det kan hända hen själv eftersom ”alla hen umgås med är bra och pålitliga människor”. Autisten ser alltså inte alltid sig själv som socialt naiv utan hen kan vara övertygad om att de personer autisten litar på förtjänar hens hundraprocentiga förtroende! Autisten kan vidare vara helt omedveten om vanliga manipulationstekniker och därför riskera att råka illa ut. Många autister kan tro att det alltid är lätt att genomskåda en manipulatör, men så är det inte!

Detta gör mig inte pålitlig

Jag har själv fått höra från flera autister att de litar på mig till 100% eftersom de ”vet att jag är en bra person”. Samtidigt som jag tar det som en komplimang oroar det mig innerligt att vissa verkligen litar på mig blint till 100% till och med till så stor grad att de till och med skulle vara villiga att dela med sig av lösenordet till sin bank-ID till mig. Nu handlar inte blogginlägget om ifall jag är att lita på eller inte utan om riskerna med att lita på någon blint. Jag hade kunnat vara en väldigt skicklig manipulatör vilket jag också påpekar när någon säger sig lita på mig blint. Och det faktum att jag varnar andra autister för att lita på mig gör mig inte pålitlig och trovärdig! En manipulativ person varnar ofta sina offer för att öka sin trovärdighet.

Inte bra att lita på någon blint

På samma sätt kan det vara bra för en autist att fundera på hur viktigt det är för hen att alla hens privata hemligheter förblir just hemligheter. Om det är viktigt kan det vara smart att inte dela med sig av privat information till en massa kompisar i onödan. Någon kan verka pålitlig, bedyra heligt att hen inte ska föra vidare informationen till andra men sedan ändå bryta löftet, antingen av glömska eller skvallerlust. Jag har själv varit med om det vid flera tillfällen, och även boendestödjare med tystnadsplikt för faktiskt ibland vidare privat information om brukarna till obehöriga. Detta visar att inte ens en yrkesverksam med tystnadsplikt går att lita på till 100% även om seriösa yrkesverksamma faktiskt följer sekretessen. Även om det är ovanligt finns det dessutom de som stjäl från sina brukare eller utnyttjar brukarna ekonomiskt på något sätt! Jag anser inte att man ska behöva vara rädd för sina boendestödjare men samtidigt kanske inte heller lita på dem blint.

Viktigt att inte börja älta

En liten parentes: Om vi autister väl har blivit lurade är det viktigt att vi inte börjar älta. Det går att leva ett bra liv trots att man löper en ökad risk att råka ut för dåliga människor! Att börja älta saker som hänt flera år tidigare och inta negativa grundantaganden om andra människor kan däremot vara ett hinder för ett bra liv! Därför är det viktigt att vi som tidigare blivit lurade flera gånger kan förlåta även om man inte ska lita på människor som lurat en förut. Det går aldrig att ändra på andra men däremot kan man ändra på sig själv. Och därför bör vi autister lära oss om vanliga manipulationstekniker och träna på att identifiera risksituationer istället för att fastna i negativa tankar à la ”de flesta människor är onda”. Vi som blivit lurade ska också hålla i minnet att det finns goda människor! Men även om inte alla luras är det alltså bra att inte lita på någon blint. Man kan så att säga vara vän med någon även om man inte delar med sig av lösenordet till sin bank-ID till vederbörande!

Blev själv lurad

Jag vill dela med mig av en märklig historia då jag själv blev lurad. Jag var i 25-årsåldern och hade etablerat kontakt på nätet med någon som jag trodde var en ”amerikansk 19-årig tjej som bodde hos sina föräldrar i Florida”. Vi hade tät mejlkontakt i ett par år och diskuterade neutrala ämnen som inte inkluderade privatekonomi, sex eller liknande privata ämnen. Däremot diskuterade vi språk, psykologi, kulturskillnader och mycket annat och jag berättade också hur det var att vara gift med en man från en annan kultur (vilket jag var på den tiden). ”Hon” berättade detaljerat om sin familj, sitt jobb, sina joggingrundor på morgnarna i Floridas värme innan jobbet och mycket annat.

Texten fortsätter under annonsen.

ANNONS

Reklam för Paula Tillis bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom.

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus (pris 275 kr, fri frakt över 249 kr för privatpersoner) och Adlibris (pris 275 kr, frakt okänd).

Avbröt kontakten efter avslöjandet

Efter ett par år fick jag plötsligt ett mejl från ”henne” där ”hon” avslöjade att ”hon” hade ljugit för mig. ”Hon” var inte alls en 19-årig tjej boendes i Florida utan en 48-årig man boendes ensam i New York! Han orkade inte ljuga för mig längre men ville gärna fortsätta hålla kontakten ifall jag fortfarande ville det, skrev han. Jag skrattade för jag tyckte att hela historien var märklig!! Jag upplevde inte att jag hade förlorat något genom att skriva med honom i ett par år och ångrade ingenting men ville ändå inte fortsätta hålla kontakten efter avslöjandet. Hade han varit ärlig från början hade jag absolut kunnat tänka mig att ha kontakt med honom, men att en 48-årig man låtsas vara en 19-årig tjej och skriver så detaljerade berättelser om en 19-årig tjejs liv blev bara för mycket för mig! Min poäng med berättelsen är att visa att någon kan berätta mycket detaljerat om sig själv och sitt liv men ändå ljuga. Det var en viktig lärdom för unga mig.

Vi människor är komplexa varelser

Faktum är att en autist kan vara förvånansvärt bra på kritiskt tänkande vad gäller logiska resonemang men samtidigt sakna förståelse för att människor sällan är pålitliga maskiner. En människa är sällan 100% pålitlig eller 100% opålitlig utan vi människor är ofta mycket komplexa varelser! En autist kan alltså behöva hjälp med att förstå riskerna med fullständig tillitsfullhet till andra människor. Hen kan också behöva öka sin medvetenhet kring vanliga manipulationstekniker. I mitt nästa blogginlägg kommer jag därför fortsätta skriva om samma tema och redogöra för några vanliga fällor som en autist kan gå på. Observera att vem som helst kan bli lurad av en skicklig manipulatör, men vi autister utgör en särskilt sårbar grupp då vi har en funktionsnedsättning som innebär sociala svårigheter! Det är därför vi autister bör känna till hur manipulation kan gå till.

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

”Viktig bok, att höra om trötthet och svårigheter, samtidigt som stor fokusering inte behöver vara dränerande. Boendestöd är inget att skämmas för, även om man verkar välfungerande.”
-Eva, mamma till vuxen Aspergare, 5 juli 2022

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus (pris 275 kr, fri frakt) och Adlibris (pris 275 kr, frakt okänd).

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

10 svar på ”Om autism och naivitet, del 1”

Så viktigt att du tar upp detta, Paula! Tack!

Precis som många andra autister har även jag tyvärr mycket erfarenhet av att bli manipulerad, delvis säkert också för att min uppväxt präglades av en väldigt manipulativ släkting. Den här personen utsatte mig upprepade gånger t ex för fysisk våld och fick mig att tro att det var mitt fel. Hen tar alltid offerkoftan och skyller på mig för det som hen själv gör eller är. Hen kan säga t ex att det är jag som ljuger och hittar på, är egoistisk eller galen. Det tog mig alldeles för länge att förstå att egentligen beskriver hen sig själv och projicerar allt på mig för att ge mig dåligt samvete. Hen fick mig att känna att jag inte kunde lita på mig själv eller någon annan. Allt handlade om kontroll och makt. Jag tänkte alltid att man borde kunna lita på sina nära och kära. Så fel jag hade!

Så tråkigt att du blev utsatt för detta! 🙁 Jag kan tänka mig att det är fruktansvärt är att bli utsatt för manipulation av en nära släkting! Att du kände att du inte kunde lita på dig själv och hade dåligt samvete är typiska tecken på manipulation. Det är också vanligt att manipulatören får offret att tro att denne inte kan lita på någon annan. Vad bra att du förstått vad som försiggått och att det inte är dig felet ligger på!

Svara

På tal om folk som utger sig för att vara andra, den ökände XX har dömts för 13 fall av sexuellt ofredande och sitter nu på rättspsyk. Han skämmer ut asperger, fast han har ju även andra mycket värre störningar.

Jag tog bort personens för- och efternamn i din kommentar så att ingen blir uthängd på min blogg. Denna person är dessutom sjuk (hade han setts som ansvarig för sina handlingar hade han dömts till fängelse istället för rättspsykiatrisk vård). Vad bra att han får vård nu för denna person har trakasserat väldigt många (och många av dem har aldrig polisanmält honom ens)! Vi får hålla tummarna för att han får behandling nu för hela situationen är tragisk och har pågått länge.

Svara

Jadå du känner till honom. Jag minns att jag betätrade om honom för dig en gång. Men han har alltsp trakasserat folk du känner.

Åh ja det har han! Han har trakasserat även flera neurotypiska personer i sitt bostadsområde och bland annat tjatat om att få se deras magar. Enligt vad jag har hört har denna person aldrig trakasserat kvinnor dock utan endast pojkar och män! Jag förstår att folk tycker att det är obehagligt med SMS-trakasserierna på nätterna och därför tycker jag att det är bra att han får vård. Det är uppenbart att han är sjuk!

Svara

Han gar äcen trakasserat kvinnor och minderåriga flickor. Finns dom på det. Men hur vet du vad som händer i hans bostadsområde?

Tack för att du tar upp detta, Paula!
Jag har själv blivit lurad, många gånger, på pengar. Det gör att det borde vara svårt för mig att lita på manipulatörer, men det fungerar inte så för mig. Dessutom har jag gått in i olika sammanhang och litat på olika ledare till hundra procent, men det har alltid visat sig att de också har fel och brister. Så, det är mänskligt att ha fel och brister, men att manipulera andra för ekonomisk vinning, få makt, är så fel.
Jag väntar med nyfikenhet på ditt nästa blogginlägg i frågan.

Så tråkigt att du också blivit lurad på pengar! 🙁 Ett stort problem för mig har varit att jag inte klarat av att säga nej till att låna ut pengar till andra även om dessa personer tidigare låtit bli att betala tillbaka sina skulder på ett överenskommet datum (och vissa har inte betalat tillbaka alls!). Men sedan fick jag prata med en psykolog om det och kom överens om att jag aldrig ska låna ut de lilla sparpengar jag har till någon (om någon verkligen inte har råd med mat ska jag i första hand hjälpa personen att söka akutmathjälp från kyrkan eller socialen). Jag har nämligen erfarenhet av att ca 90% av de som lånar pengar av mig inte betalar tillbaka på ett överenskommet datum, eller så betalar de tillbaka efter väldigt många uppmaningar och mycket tjat.

För att få pengar ljuger dessa personer ofta om allt ifrån att till att deras hund behöver veterinärvård till att deras bil gått sönder till att en släkting i ett annat land har hamnat på sjukhus och sjukhusräkningen måste betalas. Även om jag förstått att dessa manipulatörer bara har spelat på mitt dåliga samvete och till 99% säkerhet ljugit så har jag inte vågat att säga nej till att låna ut pengar för så ”viktiga” syften för då skulle det finnas en pytteliten chans att ett husdjurs/människas liv vara på mitt samvete liksom (även om jag misstänkt att personerna ljugit alltså).. Och manipulatörer vet ofta vilka knappar de ska trycka på för att kunna utnyttja andra för egen ekonomisk vinning.

Vad gäller ledare så finns det ofta en anledning till att just dessa personer blivit ledare. Ledare är ofta karismatiska och vet hur de ska föra retorik för att framstå som trovärdiga inför sina följare. Det finns många som litar på ledare bara för att dessa låter så förtroendegivande, ser sina följare i ögonen och låter säkra på sin sak. Därför är det logiskt att du också litat på ledare!

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *