Kategorier
Stöd och insatser

Boendestöd och oregelbundet jobb, en svår kombo?

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Under den senaste tiden har det slagit mig att boendestödet främst är anpassat efter sjukpensionärer samt personer med daglig verksamhet/jobb med fasta tider. Förväntningen verkar vara att en brukare oavsett livssituation ska ha boendestöd på fasta tider varje vecka, exempelvis varenda tisdag och torsdag mellan klockan 17 och 20.

En grupp har glömts bort

Men en grupp verkar vara bortglömd, nämligen vi med ytterst oregelbundna arbetstider! Faktum är att jag rätt ofta jobbar hemifrån. När jag sitter hemma bloggar jag, svarar på bloggkommentarer och läsarfrågor, skriver offerter, planerar föreläsningar, gör rese- och hotellbokningar, hjälper någon kollega att söka information eller något annat. Dessa uppgifter kan jag ofta sköta i princip vilka tider som helst på dygnet, och därför är jag väldigt ofta tillgänglig för boendestöd. Men sedan föreläser jag också ibland, har hotellövernattningar på andra orter och deltar ibland i jobbmöten (som för min del oftast sker online), och dessa saker gör jag på förutbestämda men oregelbundna tider. Ibland är jag borta på helger, och ibland föreläser jag på kvällstid och ibland på dagtid. Jag kan därför inte ha boendestöd på samma tider och dagar varje vecka!

Förut funkade upplägget

Hos den förra boendestödsutföraren orsakade mina arbetstider aldrig problem: hos dem var det självklart att jag och boendestödjarna bokade boendestödstiderna en eller två veckor i förväg, och vi stämde alltid av med varandra: ”Kan du nästa torsdag kl 15?” ”Nej, då kommer jag vara upptagen, men kan du på fredag kl 10?”, kunde boendestödjaren svara. ”Nej då föreläser jag, men vad sägs om fredag kl 14?”, svarade jag kanske. ”Det funkar utmärkt”, kunde jag få till svar. Och så var den nästkommande boendestödstiden bokad! Jag trodde att samma princip fungerade hos alla boendestödsutförare, men så fel jag hade! Hos den utförare jag bytte till var det praxis att brukarna alltid hade boendestöd på samma dagar och tider varje vecka. I början påstod de annat, men efter ett tag visade det sig att flexibiliteten inte fungerade i verkligheten!

Blev jobbigt för mig i längden

Jag försökte anpassa mig så gott jag kunde. Men så småningom började jag tycka att det blev jobbigt att behöva tacka nej till föreläsningsförfrågningar på varje onsdags- och torsdagsförmiddag bara för att jag hade boendestöd! Fick jag en föreläsningsförfrågan fick jag alltid försöka flytta på boendestödstiden (vilket inte alltid funkade för boendestödjarens andra brukare då boendestödjaren jobbade på heltid med fast schema). Varken mina kollegor eller min chef klagade när jag ibland ville flytta på föreläsningsdatumen p.g.a. boendestödet (de förstod mitt dilemma!), men jag hade själv dåligt samvete för det! Och jag kände att det var fel att jag som brukare behövde offra mitt jobb för att ha boendestöd.

Problemen började snart

Under en period hade jag tur. Ett tag hade jag en boendestödjare som hade ett heltidsjobb på dagtid inom en helt annan bransch men som var tillgänglig för mig på kvällar och helger. Hon hade ingen möjlighet att ta alla mina boendestödstimmar men gick med på att jobba hos mig cirka en gång i veckan. Med henne funkade det hyfsat bra att boka tider, och jag kunde sköta mitt jobb utan problem! Men sedan en tid tillbaka befinner hon sig utomlands, och så fort hon lämnade Sverige började problemen: företaget kunde inte erbjuda mig någon långvarig ersättare som var flexibel med boendestödstiderna!

Försökte kontakta utföraren

Jag försökte kontakta cheferna och samordnarna vid flera tillfällen inom loppet av ett halvår och fråga om min önskan verkligen var helt omöjlig att uppfylla. Kunde de inte annonsera ut en tjänst på Arbetsförmedlingens hemsida? Fanns det verkligen inte en enda student i hela Stockholm som sökte ett flexibelt extrajobb? Kanske en sjuk- eller ålderspensionär som ville jobba några timmar i veckan som boendestödjare? Kanske någon som redan hade ett heltidsjobb men ville jobba extra då och då? Eller någon annan som av någon anledning inte ville ha ett fast arbetsschema? Jag försökte ge förslag på olika målgrupper som skulle kunna vara aktuella för tjänsten, men sådana personer var tydligen omöjliga att hitta. Jag har haft väldigt bra kontakt med företagets ägare och visste att hon skulle hjälpa mig om jag bara skulle få tag på henne, men tyvärr har hon varit långtidssjukskriven sedan i somras.

Påtalade problemet

Förra månaden träffade jag biståndsbedömaren för uppföljning och påtalade problemet för henne. Hon förstod problemet och lovade att kontakta utföraren och fråga om deras möjligheter att tillgodose mina önskemål om boendestödsschemat. Samtidigt påpekade hon att det inte var säkert att jag hade rätt att begära att få boendestöd på flexibla dagar och tider som passade mig (och med ”flexibel” menar jag alltså inte att boendestödet ska bokas 1-2 dagar i förväg utan snarare 1-2 veckor i förväg och flexibiliteten ska vara ömsesidig!). Biståndsbedömaren menade att jag alltid kunde framföra önskemål men att jag inte hade någon absolut rätt att få dessa infriade, och mitt önskemål var ganska ovanligt sade hon. Därför var det inte säkert att jag skulle hitta någon utförare som skulle gå med på mina ”krav”. Och skulle inte mitt önskemål kunna infrias skulle jag behöva anpassa mig.

Är förvånad

Jag är uppriktigt förvånad! Eftersom jag har en funktionsnedsättning kan jag inte jobba på ett annat jobb än det jag har nu. Är det verkligen tanken att en brukare ska behöva säga upp sig från sitt jobb om hens arbetstider är inkompatibla med boendestödsschemat? Skulle Försäkringskassan bevilja mig sjukersättning om kommunen inte ger mig möjlighet att delta i arbetslivet p.g.a. boendestödstiderna (FK har nekat mig sjukersättning förut)? Och hur kommer det sig att det är sååå svårt att hitta en person som kan tänka sig att ha ett flexibelt extrajobb som boendestödjare (och jobbet skulle alltså vara flexibelt även för boendestödjaren i och med att hen aldrig skulle behöva vara tillgänglig för mig på vissa bestämda dagar så länge vi inte bokat boendestöd på detta datum)? Den förra utföraren hade många anställda som arbetade på flexibla tider så varför funkar inte upplägget hos andra utförare? Jag förstår inte!

Är jag den enda med problemet?

Nu slutade historien faktiskt väl för biståndsbedömaren ringde till utföraren och påtalade att jag inte längre hade möjlighet att ha boendestöd på fasta dagar och tider och att jag skulle se mig om efter en annan utförare och byta ifall någon annan utförare i Stockholm skulle kunna tillgodose mina önskemål. Och inom en vecka hade utföraren plötsligt hittat en tjej som kunde tänka sig att ha ett flexibelt extrajobb! Jag är nöjd med utfallet men förstår fortfarande inte hur mitt arbetsschema kunde orsaka så stora problem. Är jag verkligen den enda boendestödsbrukaren i hela Stockholm med oregelbundet jobb? Tror kommuner verkligen att alla brukare alltid har möjlighet att vara tillgängliga för boendestödet på fasta tider och dagar året om? Är mina önskemål så ovanliga? Förväntas brukarna verkligen att avstå från deltagandet i arbetslivet bara för att de har boendestöd?

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Gothia Kompetens.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

  1. Man bör gå med i a-kassan så fort som möjligt när man har börjat jobba. Vilken a-kassa man bör gå…

  2. Att kontrollera hur ett myndigt barn använder sina pengar är en form av ekonomiskt våld. https://kronofogden.se/forebygg-ekonomiska-problem/stod-i-arbetet/se-det-ekonomiska-valdet Tänk också på att…

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *