Kategorier
Stöd och insatser

Test av boendestödsbyte

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Jag har funderat på en grej ett tag nu och bestämt mig för att testa att byta boendestödjare! Jag har varit kund hos min nuvarande boendestödsutförare sedan januari 2020, och som ni vet var det svårt för mig att bestämma mig för vilken utförare jag skulle välja när jag tvingades byta utförare förrförra året. Jag lade ner mycket tid på att kontakta olika utförare och jämföra vad de hade att erbjuda när det gällde personal, tider, arbetssätt, valfrihet och annat, och efter en del mailväxling föll mitt val på Livis Omsorg. Detta efter att de hade lovat mig att jag skulle få välja ut min egen boendestödjare efter att ha träffat flera av deras anställda. Efter träffarna skulle det vara upp till mig att bestämma vilken av deras anställda jag ville ha som boendestödjare. Detta löfte var avgörande för att jag valde ut Livis som utförare.

Upprättade en lista

I samband med utförarbytet gjorde jag en deal med mig själv: jag upprättade en lista om hur jag ville att boendestödet skulle se ut och som Livis Omsorg också fick, och det jag lovade mig själv var att jag skulle gå igenom listan med jämna mellanrum för att kontrollera att allt fortfarande fungerande. Jag bestämde mig för att aldrig vara ”lojal” mot en långvarig boendestödjare ifall jag efter ett eller flera år skulle känna att boendestödet inte fungerar längre. Ibland kan det vara lätt för oss brukare att fastna i samma boendestödjare/kontaktperson för att vi inte vill såra någon vi haft en långvarig relation till, men jag påminde mig själv om att boendestöjar-brukarrelationen inte är av privat karaktär och att jag därför skulle tänka på mig själv.

Hon fick mycket gjort

Det var för drygt ett och ett halvt år sedan jag valde ut min boendestödjare efter att ha träffat många kandidater. Anledningen till att jag upplevde att det var hon som passade bäst för uppdraget var att hon fick mycket gjort! Många andra ville bara sitta och dricka kaffe, och det hände att jag inte hade öppnat viktiga räkningar som låg överallt i lägenheten. Eftersom boendestödjarna inte gjorde något åt det trots att de hade fått en utförlig lista om sina arbetsuppgifter ledde detta i betalningspåminnelser. Denna tjej tog däremot initiativ direkt, samlade på alla papper som låg runt i lägenheten och uppmanade mig att gå igenom dem. Dessutom städade hon ordentligt istället för att vara klar efter 5 minuter! Hon visade att hon hade förstått sina arbetsuppgifter och behövde inga påminnelser.

Vill testa någon annan

Nu har det alltså gått ett och halvt år, och jag har börjat känna att det är dags att testa hur det känns att ha någon annan som boendestödjare. Min boendestödjare är sjukskriven och vabbar väldigt ofta, ibland någon enstaka dag och ibland en till två månader. Jag var medveten om att jag valde ut en småbarnsmamma som boendestödjare och jag visste också om att småbarn blir sjuka och kräver vab. Ändå bestämde jag mig för att ge henne en chans, men nu har jag förstått att det inte funkar för mig då hennes höga frånvaro leder till en stor osäkerhet i fråga om hon kommer eller inte. Visst, jag har alltid rätt till en vikarie, men det har varit mycket strul med vikarier och Livis Omsorg kan av förståeliga skäl inte tillhandahålla vikarier som kan komma på kort varsel på de tider och dagar jag har boendestöd.

Behöver en lugn boendestödjare

Därutöver känner jag att jag behöver någon som jobbar lugnt och långsamt för det händer att saker hamnar på fel ställe när man jobbar snabbt vilket leder till att jag inte hänger med och inte hittar sakerna när jag behöver dem. Dessutom händer det att jag på grund av stressen och det snabba tempot råkar slänga saker som jag behöver ha kvar. Min hjärna behöver mycket lugn och ro och mycket tid! Jag förstår att alla personer inte är sådana som klarar av att ta det lugnt och sitta ner mellan varven, men jag känner att jag behöver en sådan boendestödjare. Det hade jag nämligen hos mitt förra bolag vilket passade mig utmärkt!

Flexibilitet behövs

Det finns också ett annat problem: nu när många hunnit vaccinera sig börjar samhället öppna upp igen. För min del leder detta till fysiska föreläsningar som sker på ytterst oregelbundna tider. Min boendestödjare är fast anställd med ett fast arbetsschema, men mitt arbete är alltså väldigt oregelbundet och kommer alltså att vara så i väldigt hög grad från och med nu när föreläsningarna börjar igen. Därför behöver jag någon som har möjlighet att boka olika tider och dagar med mig vecka för vecka beroende på när både jag och boendestödjaren har tid. Jag har full förståelse för att min nuvarande boendestödjare arbetar efter ett fast schema och inte kan byta tider och dagar med sina andra brukare för min skull, men med tanke på med mitt arbetes natur har jag börjat förstå att jag behöver en timanställd boendestödjare utan ett fullspäckat arbetsschema.

Har inte fattat något definitivt beslut

Ovanstående tankar utmynnade i ett långt och trevligt telefonsamtal med Livis ägare förra veckan. Hon sa direkt att Livis har många nya anställda som jag inte hunnit träffa och lovade att hon skulle börja med att presentera mig för en tjej som är en universitetsutbildad beteendevetare med både kunskap och erfarenhet om autism. Den här tjejen kom hem till mig för att presentera sig förra veckan! Jag har bokat en ny tid med henne på onsdag för att se om det fortfarande fungerar mellan oss när hon får boendestödjaruppgifter. Jag har fortfarande inte fattat ett definitivt beslut, och ingenting säger att jag inte kommer att byta tillbaka till min tidigare boendestödjare i framtiden om jag kommer fram till att hon är det bästa alternativet trots sjukskrivningar, vab och ett fast arbetsschema. Det bästa är att Livis låter mig ta god tid på mig och inte kräver ett snabbt beslut!

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

”Viktig bok, att höra om trötthet och svårigheter, samtidigt som stor fokusering inte behöver vara dränerande. Boendestöd är inget att skämmas för, även om man verkar välfungerande.”
-Eva, mamma till vuxen Aspergare, 5 juli 2022

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus (pris 275 kr, fri frakt) och Adlibris (pris 275 kr, frakt okänd).

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

15 svar på ”Test av boendestödsbyte”

Om du bor i Stockholms kommun måste du väl ha runt 45 stycken andra utförare att välja mellan utöver den du har nu?

Vet du om det finns någon-några av utförarna som är speciellt inriktade på att ge boendestöd åt personer med autism?

Skulle vara intressant att veta bara:)

Jag har ganska många utförare att välja mellan! Dock har jag för mig att det inte var så många som 45 stycken för alla utförare som jag fanns med på kommunens utbud inte hade tillstånd att driva boendestödverksamhet i stadsdelsförvaltningen där jag bor. En utförare jag skrev till hade skrivit på sin hemsida att de hade goda kunskaper om NPF-diagnoser och jag trodde först att det bolaget skulle passa mig. Men när jag skrev till dem visade det sig att de arbetar efter ESL-metoden (Ett Självständigt Liv) som går ut på att brukaren successivt ska bli så självständig som möjligt och boendestödjaren ska hålla sig i bakgrunden. Det handlar alltså om självständighetsträning! Tyvärr var de inte villiga att göra undantag och avvika från det så jag svarade dem att deras bolag inte passade mina behov.

Jag har inte hittat någon utförare som endast riktar sig till personer med autism. De allra flesta utförare menar iofs att de har erfarenhet av NPF, men det får man ta med en nypa salt! Erfarenhet kan ju syfta på vad som helst och måste inte betyda att personer med NPF upplever att de får bra stöd. Det jag tror är avgörande är i hur stor utsträckning utföraren låter sina brukare vara delaktiga i valet av boendestödjare. Hos vissa bolag blir brukaren tilldelad en boendestödjare eftersom det av någon anledning ligger i bolagets intresse att just den boendestödjaren får fler arbetstimmar. Däremot är det inte alls säkert att brukaren tycker att den boendestödjaren är bäst!

Svara

Ett självständigt liv (ESL) är för personer med schizofreni, står det på socialstyrelsen, så det är nog inte för personer med Asperger och autismspektrumtillstånd.

Ja, det tål att diskutera om metoden är lämplig att använda vid autism, men självklart ska alltid individuella bedömningar göras! Men det är definitivt fel att utgå ifrån att metoden passar alla autister.

Svara

Det verkar användas brett och inte bara på gruppen med psykossjukdomar även om det är utvecklat för personer med schizofreni.

Å intressant.

Det rimmar illa tycker jag om man som utförare går ut med reklam att man har goda kunskaper om NPF samtidigt som sättet man ”hjälper” på enbart är genom självständighetsträning/ESL. Förstår att du valde bort den utföraren. Det bådar inte gott.

Ja reklam för ”kunskap och erfarenhet av NPF” gör man bäst i att ta med en nypa salt. ”NPF” kan också främst innebära ADHD för en del.

Precis! Och kunskap/erfarenhet kan ju lika gärna innebära att boendestödjaren kan rabbla upp diagnoskriterierna och kanske har gett stöd till någon autistisk brukare tidigare. Men bara för att någon är/har varit boendestödjare till någon med autism måste det inte betyda att boendestödjare förstår autisten och att autisten upplevt att stödet har fungerat. Och vad gäller ESL så funkar det säkert på vissa med NPF-diagnoser men definitivt inte på alla!

Svara

Ja ESL-metoden kan säkert vara rätt att använda i vissa fall men om man enbart arbetar utefter den metoden och inte får avlasta vid behov så låter det väldigt autismovänligt.

I takt med att kunskapen om autism ökar i samhället hoppas jag att lämpligheten i att, som främsta metod, använda ESL i boendestöd för oss med autism kommer komma upp till diskussion och debatt.

Har man som autist hela livet fått höra att man behöver träna på det man har svårt för och boendestödjare fortsätter träna en så gissar jag att många inte ifrågasätter det.

Det tog många år för mig att förstå och uttrycka mina behov jag har p g a /tack vare min autism och vad jag ska be om hjälp och avlastning med, vad jag ska göra själv och vad jag helt ska hoppa över. Jag trodde att stödet var rätt från början och anpassat efter mina behov. Det gick ju att läsa!

Samma här! Jag trodde att jag bara inbillade mig att stödet inte fungerade. Att jag blev utmattad förklarade jag med att jag hade fel attityd och borde jobba med mig själv. Jag förstod inte att alternativ B (=acceptera mig själv som jag är) ens fanns! Jag hade faktiskt stöd i början enligt den så kallade träningsmetoden, dvs att lära mig självständighet. Boendestödjarna var nöjda och berömde mig för varje ”framsteg” men jag kände mig alltid utmattad efter boendestödet. Sedan tog det emot mer och mer och till slut kände jag att jag skulle kollapsa om jag skulle fortsätta på samma sätt. Det var då jag förstod att jag behövde en förändring!

Svara

Hej!
Har själv autism. Det är svårt att byta boendestödjare själv håller jag fast vid en pga vill ej såra.. vi har det inte lätt autister… speciellt om jag får säga att det bara pratas om barn o ungdomar.. hälsningar” autistisk kvinna som kämpar”

Hej Anneli!

Jag tänker numera på mig själv när det gäller boendestöd och resonerar att en boendestödjare måste kunna ta det om jag vill byta eftersom vi har en professionell relation. När jag var yngre satte jag däremot alltid andras behov framför mina egna.

Jag håller med om att det mest pratas om autistiska barn och ungdomar, troligen för att deras uppväxt ska bli så bra som möjligt. Men du har helt rätt i att det även för oss vuxna autister är allt annat än lätt att leva med autism!

Svara

Hejsan, jag råkade komma över din fina text när jag letade nya boendestödjare. Jag har en hjärnskada med högfungerande autism och jag känner igen mig så mycket i det du skriver, man är lojal, vill inte såra någon och inte bytet när man borde byta. Jag har också haft Livis Omsorg men bytte då mina dåvarande boendestödjare försvann och efter det fick jag hela tiden olika vikarier eller att det inte kom någon. Tack för att jag fick ta del av dina tankar och det du skrev, det känns skönt att veta att man inte är själv. Att ha högfungerande autism som jag kan vara jobbigt då boendestödjare ifrågasätter och inte förstår en. Jag hoppas verkligen att du hittar en bra boendestödjare som förstår dig och att du får den hjälpen du behöver. Hälsningar Malin 🙏🏼🌸😊❤️

Tack Malin! 🙂 Jag håller med dig om att det är extremt jobbigt med vikarier och jag förstår att du bytte! Jag undviker numera helt att ta emot vikarier om det bara går! Om det inte går så försöker jag få en vikarie som jag haft tidigare.

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *