Kategorier
Stöd och insatser

Min checklista för boendestöd

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Det är inte alltid lätt för oss med Aspergers syndrom eller autism att bedöma vilka krav vi ska ställa på insatser och när och hur vi ska säga ifrån ifall vi skulle känna att stödet vi får inte fungerar. Som ni vet har jag ett boendestödsbyte framför mig och kommer att få välja min blivande boendestödjare bland utförarens alla anställda. När jag gör mitt val kommer jag ha många saker att ta hänsyn till, och därför har jag skrivit följande checklista för mig själv:

1. Kommer boendestödjaren på de tider och dagar vi kommit överens om?

Nu syftar jag inte på en boendestödjare som skulle råka bli 5 minuter sen, men annat kan det vara om hon skulle dyka upp en halvtimme försenad utan en mycket bra förklaring. Samma gäller att komma för tidigt: jag har informerat företaget om att jag inte vill att boendestödjarna kommer hem till mig 20 minuter för tidigt men att jag har svårt för att säga nej om de SMS:ar mig och frågar om de ändå får komma tidigare. Förvånansvärt många håller sig inte till detta!

2. Kommer boendestödjaren fastna vid fikabordet?

Jag har väldigt lätt för att fastna i intressanta diskussioner om jag hittar en intressant samtalspartner. Dock har jag informerat företaget om att jag vill att boendestödjaren avbryter mig om vi skulle fastna vid fikabordet och frågar mig vad som behöver göras. Sedan när vi väl arbetar kan vi fortsätta pratet. Jag tycker att det är hemskt att behöva tacka nej till trevliga och roliga boendestödkandidater, men jag behöver ju stöd rent praktiskt, inte socialt!

3. Kommer boendestödjaren ta egna initiativ?

Det är helt förståeligt att vara osäker hemma hos en ny klient i början, men om jag inte kommer på vad som behöver göras så är ett bra tecken om boendestödjaren frågar: ”Är det okej om jag öppnar skafferiet och kollar om något behöver slängas?” Boendestödjarna har fått mycket tydliga arbetsinstruktioner och det borde därför inte vara svårt för dem att ta egna initiativ och komma på saker att göra när jag dessutom tydligt sagt att jag vill det!

4. Kommer boendestödjaren pilla med sin mobiltelefon under arbetstid?

Vilket är strikt förbjudet hos företaget, fick jag veta av chefen. Självklart har jag förståelse för om det verkligen är något akut, och jag har också förståelse för om någon skulle råka glömma att stänga av sin mobiltelefon under arbetstid och be om ursäkt för det. Om någon däremot pillar med sin mobiltelefon under arbetstid utan en mycket bra förklaring kommer denna kandidat aldrig bli vald som min blivande boendestödjare!

5. Kommer boendestödjaren arbeta alla sina timmar?

Har jag boendestöd från 12 till 16, vill jag inte att boendestödjaren säger till mig klockan 15:15: ”Är det okej om vi avslutar nu men skriver i rapporten att jag har varit här till klockan 16?” Initiativet för att avsluta tidigare ska komma från mig, inte från boendestödjaren! Om varken jag eller boendestödjaren kommer på fler arbetsuppgifter att göra i slutet, ska vi isåfall sätta oss ner och fundera tillsammans och kanske prata om dagen istället för att avsluta i förtid!

6. Kommer boendestödjaren hålla sig till alla reglerna?

Det är sällan helt nya boendestödjare vågar fråga mig om vi kan avvika från reglerna det första de gör, men däremot kan frågan komma efter ett par månader. Boendestödjaren kanske säger: ”Jag vet att det egentligen är förbjudet att röka på arbetstid/låna saker av brukaren/avsluta i förtid och jag gör undantag bara i ditt fall för du är speciell: är det okej om jag lånar din fina jacka/går hem tidigare idag/tar en rökpaus?” Sånt kommer jag inte ha tolerans med utan kommer i sådana fall att byta till en annan boendestödjare direkt!

7. Kommer boendestödjaren acceptera alla mina vanor?

Eller kommer boendestödjaren exempelvis kräva att jag slutar äta fiskmåltider till lunch innan hon kommer hem till mig eftersom hon inte klarar lukten? Kommer hon tjata på mig att köpa nya stolar till köket eftersom mina nuvarande enligt hennes tycke inte alls passar till inredningen? Kommer boendestödjaren insistera på att rengöra min toalett med klorin trots att jag sagt att jag vill att ättika används för ändamålet?

8. Kommer boendestödjaren respektera mitt privatliv?

Om vi sätter oss ner tillsammans vid en dator för att hon ska hjälpa mig att göra en beställning, kommer boendestödjaren titta bort när jag knappar in mitt lösenord? Läser hon öppnade brev som står på köksbordet? Ställer hon privata frågor om exempelvis mina eller mina familjemedlemmars löner? Om hon får ett viktigt telefonsamtal som jag sagt att det är okej att hon får ta, kommer hon gå utomhus och prata (vilket jag föredrar) eller kommer hon bara utan vidare ta för sig, gå in i mitt sovrum och stänga dörren om sig för att prata där? Allt sådant kommer jag ha stenkoll på. Jag kommer att känna mig mycket obekväm om jag inte känner att mitt privatliv respekteras.

9. Tror jag att boendestödjaren kommer att klara av uppdraget?

Den allra svåraste punkten för mig eftersom jag inte vill diskriminera någon! Jag har förståelse för alla med ryggbesvär och läs- och skrivsvårigheter, men min boendestödjare måste ha en förmåga att ta till sig skriftlig information eftersom jag gärna kommunicerar skriftligt. Vidare är det omöjligt för mig att ha en boendestödjare som behöver ventilera så mycket av sina egna problem att de kommer att ta upp tid från boendestödet eller någon som vägrar städa med hänvisning till ryggbesvär. Det är hemskt att jag måste välja bort vissa p.g.a. detta, men så är det!

Hur jag kommer att använda mig av checklistan

När företaget börjar skicka sina boendestödjare hem till mig under matchningsprocessen, kommer jag checka av denna lista varenda gång efter att jag haft nya boendestödjare och dessa har gått hem. Har någon boendestödjare brutit mot något av detta utan giltigt skäl, kommer den kandidaten gå bort direkt.

Kommer att checka av listan med jämna mellanrum

Jag kommer att vara allra mest uppmärksam i början, men jag kommer även tänka på att checka av listan vid några tillfällen per år. Vissa bryter nämligen mot dessa regler med en gång, men ibland kan det också hända att en boendestödjare blir bekväm med tiden och plötsligt börjar bryta mot reglerna. Anledningen till att jag delade med mig av denna checklista till er är att det förhoppningsvis kommer att hjälpa mig att komma ihåg vad som är viktigt för mig vid val av boendestöd så att jag inte börjar normalisera ett dåligt bemötande. Och nu när ni också sett listan kommer det vara lättare för mig att komma ihåg att checka av den med jämna mellanrum och ta åtgärder vid behov!

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus (pris 275 kr, fri frakt över 249 kr för privatpersoner) och Adlibris (pris 275 kr, frakt okänd).

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

  1. När jag var barn låg jag stilla hela dagarna när jag hade feber. (förutom toabesök och dricka) Mitt syskon däremot…

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

4 svar på ”Min checklista för boendestöd”

Det har många påpekat när de läst min lista! När jag tänker efter så är det nog konstigt att listan behövs. Helt otroligt att jag aldrig ens ifrågasatt det faktum att jag måste skriva en sådan lista, men genom åren får man ju se ett och annat när man har boendestöd och boendestödjarnas beteende/agerande har blivit normaliserat.

Svara

Jag tycker det är jättebra att du skriver lista på dina krav och önskemål då det är din rättighet att få stöd i det du behöver. Jag skulle som boendestödjare eller ev boendestödjare med egen npf problematik (?) uppskatta listan högt då jag lättare kunde veta vad jag förväntades förhålla mig till. För mig skulle det inte ha varit självklart med ovanstående regler om jag inte hade fått dem på papper. Jag hade varit tacksam för listan då den skulle underlätta för mig att utföra ett
bra och noggrant arbete efter kundens önskemål. Jag hade fått förutsättningar för att lyckas och då hade jag mått bra.

Vad bra att du hade uppskattat en sådan lista! De boendestödjare som är engagerade och verkligen vill göra ett bra jobb brukar uppskatta dessa typer av listor har jag märkt! Men vissa andra som inte är lika engagerade verkar enligt min erfarenhet tycka att listor är jobbiga.

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *