Kategorier
Forskningsnytt

Syskon till autistiska barn har en avvikande utveckling

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Yngre syskon till barn med autism har en ökad sannolikhet för att uppvisa utvecklingsrelaterade avvikelser. Sannolikheten för en avvikande utveckling ökar när det finns en person i släkten med en psykiatrisk eller neuropsykiatrisk diagnos. Precis som vi vet sedan tidigare kan syskon till barn med autism också uppvisa särdrag som leder fram till en autismdiagnos. Dock är det viktigt att känna till att det även finns flera syskon till autistiska barn som uppvisar en typisk utveckling. Allt detta enligt en ny studie från Yale Study Center.

Npf återfinns i dessa släkter

Precis som det är tidigare känt konstaterade även denna forskargrupp en högre förekomst av psykiatriska och neuropsykiatriska tillstånd hos släktingar till barn med autism. Dessa tillstånd inkluderade ångesttillstånd, schizofreni, depression, bipolär sjukdom, ADHD, språkliga svårigheter och intellektuell funktionsnedsättning. Intressant att känna till är att den höga förekomsten av dessa tillstånd återfanns hos första, andra och tredje gradens släktingar, dock är det oklart om mer avlägsna släktingar omfattades av studien.

Vissa hade stora svårigheter

Forskarna upptäckte att yngre syskon till autistiska barn uppvisade större sociala och kommunikativa svårigheter om de hade släktingar med diagnoser som schizofreni eller ångest. Dessutom var en familjehistorik av ångest och intellektuell funktionsnedsättning kopplad till lägre språkliga och icke-verbala färdigheter samt mindre utvecklade adaptiva färdigheter hos yngre syskon till autistiska barn. Vissa av syskonen hade omfattande svårigheter inom flera områden medan andra hade endast milda svårigheter.

229 barn studerades

För att komma fram till slutsatsen hade forskarna studerat 229 yngre syskon till barn med autism. Syskonens sociala, kognitiva, språkliga och adaptiva förmågor undersöktes. Studien genomfördes mellan mars 2006 och maj 2022. Genom att utföra denna studie hade forskarna en förhoppning att kunna identifiera syskon till autistiska barn som kan behöva stöd i framtiden.

Texten fortsätter under annonsen.

ANNONS

Reklam för Paula Tillis bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom.

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus (pris 275 kr, fri frakt över 249 kr för privatpersoner) och Adlibris (pris 275 kr, frakt okänd).

En viktig studie

Jag tycker personligen att studien är viktig för den påminner oss om att syskon till autistiska barn kan behöva uppmärksamhet och stöd. Samtidigt vet vi att syskonen riskerar att hamna i skymundan eftersom deras autistiska syskon behöver väldigt mycket stöd och uppmärksamhet från föräldrarna. Dock hade det varit intressant att veta om också äldre syskon till autistiska barn uppvisar kognitiva avvikelser! Detta var något jag saknade i denna studie.

Det finns ett samband

Jag har faktiskt träffat ganska många släktingar till autister som antingen har inlärningssvårigheter eller som alltid har lidit av psykisk ohälsa. Enligt min erfarenhet är det alltså inte alls ovanligt att släktingar till personer med autism har denna typ av problematik. Även jag själv har ju autism och adhd och har en andra gradens släkting med schizofreni så jag vet att ett samband finns!

Är troligen ingen slump

Denna studie omfattade förmodligen endast första, andra och tredje gradens släktingar till personer med autism men jag har funderat på om utvecklingsrelaterade avvikelser även kan återfinnas hos mer avlägsna släktingar! Min syssling har två barn varav den ena har en språkstörning och autism och den andra har adhd. Denna syssling är även en avlägsen släkting till personen med schizofreni, och jag vet att det finns utvecklingsrelaterade avvikelser i just detta släktträd! Jag har alltid tänkt att det inte kan vara en slump.

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

”Viktig bok, att höra om trötthet och svårigheter, samtidigt som stor fokusering inte behöver vara dränerande. Boendestöd är inget att skämmas för, även om man verkar välfungerande.”
-Eva, mamma till vuxen Aspergare, 5 juli 2022

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus (pris 275 kr, fri frakt) och Adlibris (pris 275 kr, frakt okänd).

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

  1. Svar på detta inlägg, som gjorde att jag klickade in, kom som en välsignelse. Tack för detta inlägg! Jag blir…

  2. Intressant! Tack för informationen om boken. Jag blir utsatt för dessa motiverande samtal fast jag inte vill så jag hoppas…

  3. Mmm, och eftersom mi-samtal är ett (får man nog tillstå) ganska kraftfullt men enkelt verktyg för att få samtalsparten att…

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

2 svar på ”Syskon till autistiska barn har en avvikande utveckling”

Stängt för kommentering.