Kategorier
Läsarfrågor i bloggen

Varför finns inga LSS-ombud på gruppboenden?

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Helene frågar

Din blogg har givit, och ger mig, ännu mer förståelse. Kort sagt jag fattar mer om vad autism är. Min son bor på LSS-gruppboende och det har också gjort att jag fattar mer men genom den”hårda vägen”. Alla fel personalen gör och vilka effekter det får har därför givit mig kunskap och insikter hur man inte ska göra och vad som funkar. Inte för att autism är lika för alla men det finns fundamentala sätt som funkar för dom flesta och även för andra diagnoser.

Autismföreningen har utbildat, och fler är på gång, skolombud. Skolombuden ska hjälpa till ute i skolorna. Det är väldigt bra och jag har träffat två av dem i Örebro. Efter mötet och samtalen vi haft så tror jag att dom verkligen gör skillnad och har redan konstaterat det på ungdomsgruppen genom Studiefrämjandet under vårterminen där min son varit med.

Nu till min egentliga fråga: Motsvarigheten till skolombud borde finnas för LSS-gruppboenden. Hemkommunen säger att dom kontrollerar kommunens egna LSS-gruppboenden men inte inhyrda privata aktörer. Gör dom fel så finns IVO.

Min sons gruppboende blev IVO-anmält och då tillsatte företaget en konsult utifrån som interimchef på boendet i 3 månader för att reda upp i verksamheten. Personalen gillade inte alls läget och efter dom 3 månaderna så återgick verksamheten till det ursprungliga läget.

Jag tänker att LSS-boendeombud kunde fungera mer som i förebyggande syfte och innan konflikten eller oförmågorna leder fram till IVO. På min sons boende tar man emot autistiska personer men har inte personal som fattar autism. Om det finns en eller två som har kunskap så räcker ju inte det när arbetssättet inte har implementerats i verksamheten.  Får du några idéer hur en förändring och förbättring kan ske på LSS-gruppboenden utifrån min frågeställning eller något du själv tänker? Allt gott till dig 🙂

Paula svarar

Jag förstår vad du menar, och jag tycker faktiskt att ett ombud borde finnas både på LSS-boenden samt även hos kommunala och privata utförare av boendestöd som utförs enligt SoL. Det skulle vara en jättebra idé, tycker jag!

Är ingen slump

Att boendestödjarna och boendepedagogerna saknar kunskap om autism beror nog till stor del på att myndigheterna inte ställer krav på deras utbildning. Det hade varit hur enkelt som helst för dem att införa kravet att ”alla som arbetar som boendestödjare inom SoL och som boendepersonal på LSS-boenden måste ha X- eller Y-utbildning”, men inga sådan krav ställs! Det hade nämligen kunnat bli väldigt dyrt. Det är alltså ingen slump att det saknas kunskap om autism för utbildad, duktig och erfaren personal kräver hög lön.

Kommunerna är nog inte intresserade

Jag har svårt att tro att myndigheterna och kommunen skulle vara intresserade av att anlita LSS-ombud för det hade som sagt varit väldigt kostsamt om ombuden hade varit utbildade och arbetat regelbundet. Det enda alternativ jag tänker på är att några eldsjälar startar ett projekt och ansöker om pengar från den allmänna arvsfonden eller liknande aktör. Projektet skulle behöva en del pengar dels för att utbilda ombuden och dels också för att betala deras lön/arvoden.

Viktigt att ombuden är utbildade

Vad som är viktigt att tänka på är att ombuden ska ha utbildning för uppdraget. Det räcker inte med att ombuden har egen autismdiagnos för egen diagnos är ingen garanti för att man kommer att förstå andra autister! Jag har stött flera gånger på situationer där en autist haft svårt att förstå en annan autist och ifrågasatt dennes svårigheter och stödbehov. Därför är det viktigt att dessa ombud verkligen har autismspecifik kompetens, det vill säga att de förstår hur autism kan ta sig uttryck hos olika autister i olika situationer.

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

”Viktig bok, att höra om trötthet och svårigheter, samtidigt som stor fokusering inte behöver vara dränerande. Boendestöd är inget att skämmas för, även om man verkar välfungerande.”
-Eva, mamma till vuxen Aspergare, 5 juli 2022

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus (pris 275 kr, fri frakt) och Adlibris (pris 275 kr, frakt okänd).

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

  1. Svar på detta inlägg, som gjorde att jag klickade in, kom som en välsignelse. Tack för detta inlägg! Jag blir…

  2. Intressant! Tack för informationen om boken. Jag blir utsatt för dessa motiverande samtal fast jag inte vill så jag hoppas…

  3. Mmm, och eftersom mi-samtal är ett (får man nog tillstå) ganska kraftfullt men enkelt verktyg för att få samtalsparten att…

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *