Kategorier
Vardag med Asperger

Nej, det är inget privilegium att ha autism

Hej du som skrev ett mail till mig med innehållet:

Det är fantastiskt att ha Aspergers. Jag kan bete mig precis hur illa jag vill eftersom jag är sjuk och har en diagnos. Önskar så att vi andra utan diagnos hade samma fördelar. Blir illamående av inläggen.

Som du kanske har läst på min hemsida svarar jag inte på mail privat, men däremot svarar jag dig offentligt. Hoppas det är okej! Nu tänker jag inte diskutera ordvalet ”sjuk” eftersom de flesta som läser min blogg vet att autism (Aspergers syndrom ingår numera i autismbegreppet) inte är en sjukdom utan en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Däremot innehåller ditt mail mycket annat intressant som jag gärna vill diskutera.

Du har säkert dina anledningar

Om jag förstår dig rätt önskar du att du kunde bete dig illa, och det låter som att du är avundsjuk på människor som gör det. Om jag ska vara ärlig förstår jag inte varför du önskar att bete dig illa eftersom de allra flesta människor inte delar dina drömmar (jag tolkar det som att du skulle vilja börja bete dig illa eftersom du verkar se det som en fördel). Men vi människor är olika, och du har säkert dina anledningar som jag inte känner till. Jag rekommenderar ingen att börja bete sig illa, men jag antar att du är vuxen och vet vad du vill.

Utgår från att alla är konsekventa

Jag utgår från att människor är konsekventa, och därför antar jag att du blir lika illamående när du hör talas om personer med svår Alzheimer som uppvisar ett aggressivt beteende på äldreboenden. Vårdpersonalen på äldreboenden bör ha kunskap om att man inte bör straffa en aggressiv och våldsam person som är svårt sjuk i demens (däremot får vi autister väldigt ofta sanktioner för oönskade beteenden, men lite mer om det senare). Mår du lika illa när psykologer föreläser om aggressivt beteende vid Alzheimers sjukdom eller riktas ditt illamående endast mot personer med autism?

Autism är en funktionsnedsättning

Om du med att ”bete sig illa” istället syftar på att vissa med autism kan få stöd och anpassningar (även om stödet de facto ofta uteblir) så vill jag informera dig om att autism är en kognitiv funktionsnedsättning som kan ge flera svårigheter i det dagliga livet. Att en autist ber om anpassningar är inte konstigare än att en äldre person gör det! En äldre person som ber om att få en sittplats på bussen beter sig inte illa, och på motsvarande sätt beter sig inte ett barn med autism illa när dess föräldrar ber om att få köföreträde på Liseberg för att barnet inte klarar av att köa.

Texten fortsätter under annonsen.

ANNONS

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus och Adlibris.

Kanske kommer du att drabbas

Vem vet, kanske kommer du en dag hamna i en olycka och drabbas av en förvärvad hjärnskada med stora kognitiva svårigheter som följd. Då kommer du också få det som du verkar se som ”fördelar”: att kunna ansöka om boendestöd eller hemtjänst (eftersom du inte klarar av att städa), vägra besöka tillställningar med mycket folk (eftersom du har blivit intryckskänslig), låta bli att jobba (eftersom du lider av hjärntrötthet och behöver sjukersättning), be om att få köföreträde på Liseberg trots alla dömande blickar o s v. Du lär ganska snart upptäcka att allt stöd och alla anpassningar du eventuellt får inte kommer att väga upp för alla de nackdelar som den kognitiva funktionsnedsättningen medför!

Gäller oavsett om barnet har autism

Om du däremot syftar på psykologer som Bo Hejlskov som förespråkar lågaffektivt bemötande istället för att man ska skrika och bestraffa utåtagerande autister så har Hejlskov mig veterligen aldrig sagt att utåtagerande personer utan autism borde bemötas med anklagelser och bestraffningar. Faktum är att det finns många människor med problematiska beteenden, och när ett barn uppvisar ett aggressivt beteende i skolan eller hemma ska utgångspunkten vara att barnet behöver stöd, kärlek och förståelse. Detta gäller alltså oavsett om barnet har autism eller ej. Autistiska barn med utåtagerande beteenden har därmed inga fördelar gentemot barn utan autism som uppvisar problembeteenden!

Autistiska barn har det svårt

Jag vill också informera dig om att det aldrig är en ”fördel” att ha en funktionsnedsättning (även om vissa autister efter ett jobbigt liv lyckas vända sin autism till en styrka). Autistiska barn löper en större risk än neurotypiska barn att råka ut för mobbning i skolan, och många misslyckas med att nå målen i kärnämnen och har också problematisk skolfrånvaro. Och forskning har visat att skolfrånvaro ger svåra konsekvenser på kort och lång sikt: låga betyg, familjekonflikter, ekonomisk marginalisering och psykisk ohälsa är bara några exempel på de negativa konsekvenser som dessa autistiska elever riskerar att drabbas av.

Ingen dans på rosor

Inte heller har vuxna med autism några fördelar: SBU konstaterade i sin rapport 215 Autismspektrumtillstånd: Diagnostik och insatser, vårdens organisation och patientens delaktighet. En systematisk litteraturöversikt att många autister upplever stigmatisering, bristande kunskaper inom vården, resursbrist, ofrivillig ensamhet och avsaknad av socialt stöd. Många utestängs från arbetsmarknaden och blir fattigpensionärer. Lägg därtill att vi autister löper en stor risk förtida död, psykisk ohälsa och även har en kraftigt ökad suicidrisk så kommer du kanske förstå att livet med autism inte är en dans på rosor.

Vi får negativa konsekvenser

Jag vill vidare tala om att vi autister får extra negativa konsekvenser om vi beter oss illa. Eftersom vi på grund av vår funktionsnedsättning redan betraktas som ”jobbiga” drabbas vi mycket negativt om vi dessutom beter oss illa. Handlar det om ett autistiskt barn är det ingen som vill leka med barnet eller komma på barnets födelsedagskalas. En vuxen autist som beter sig illa blir utstött och riskerar att förlora sitt jobb, precis som en neurotypisk person som beter sig illa riskerar detsamma. Och konsekvenserna för en autist kan bli extra stora: det kan mycket väl ta minst tio år för en autist att hitta ett nytt jobb! En fullt frisk neurotypiker har relativt lätt att hitta ett nytt jobb, och därmed har en neurotypiker betydligt större möjligheter än en autist att ”bete sig illa” i arbetslivet.

Du kan börja redan idag

Som du säkert har förstått kan vi med autism bete oss hur illa vi vill så länge vi tar de negativa konsekvenserna av beteendet (även om jag aldrig har träffat en autist som vill det och som medvetet beter sig illa eftersom det tar energi att bete sig illa och sanktionerna som sagt är väldigt stora för oss med funktionsnedsättning). Men det kan även ni utan autism göra! Det finns ingenting som hindrar dig från att börja bete dig illa om du är beredd att ta konsekvenserna. Du kan börja redan idag!

Är inget hälsosamt beteende

Slutligen vill jag ge dig ett välmenande råd. Eftersom du uppenbarligen mår illa av mina blogginlägg råder jag dig till att omedelbart sluta läsa bloggen. Det är nämligen inte hälsosamt att gång på gång fortsätta med ett beteende som orsakar illamående. Tack ändå för ditt mail, jag önskar dig en fortsatt fin kväll.

Med vänliga hälsningar,
Paula Tilli, föreläsare och författare med egen autismdiagnos

Hjälp mig informera om NPF genom att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

”Viktig bok, att höra om trötthet och svårigheter, samtidigt som stor fokusering inte behöver vara dränerande. Boendestöd är inget att skämmas för, även om man verkar välfungerande.”
-Eva, mamma till vuxen Aspergare, 5 juli 2022

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus och Adlibris.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

16 svar på ”Nej, det är inget privilegium att ha autism”

Du borde ha svarat han på mail också. Hade jag svarat honom hade jag sagt ett och annat otrevligt. Jag har kort stubin.

Jag vill inte svara via mail för då får personen min mailadress (jag fick mailet via kontaktformuläret på min hemsida). Dessutom är jag inte intresserad av att diskutera privat med personen! Det hjälper inte heller att vara otrevlig eftersom starka reaktioner kan göra personen glad (personen kan vara ute efter att provocera) och kan annars också ge motsatt effekt. Sedan tror jag iofs inte att jag kan påverka dessa typer av personer oavsett hur trevlig jag är.

Svara

Tyvärr talar du nog för döva öron här med… Jag tror inte hen läser bloggen utan bara irriterar sig på folk med funktionsnedsättning rent allmänt. Eller folk som är annorlunda.

Det tror jag också, men även om hen aldrig skulle läsa inlägget kommer jag förhoppningsvis kunna sprida kunskap till andra som inte vet hur vi autister har det. Och autister själva kan bli hjälpta av detta blogginlägg om de får liknande kommentarer. Då kan de bli bättre på att ge svar på tal.

Svara

Tack för att du orkar bemöta en sån kommentar. Jättebra skrivet.

Hade gärna velat veta vilka situationer hen syftar på när hen tycker autister beter sig illa? Är det t ex när vissa inte tar i hand, inte håller ögonkontakt, inte säger hej eller hej då eller tack (eller istället överanvänder fraserna), inte hör av sig, pratar länge och för mycket om samma sak, äter för sig själva, sitter på golvet och äter, tar avstånd från människor för att vila.. . Om det gäller t ex nåt av detta och man tycker detta är dåligt uppförande så behövs ofta mer kunskap. Det dras alldeles för lätt felaktiga antaganden om vissa autisters beteenden.

Det märks ofta att det fortfarande år 2025 (snart) finns fördomar mot personer med osynliga nedsättningar som behöver stöd eller minskade krav på områden andra bara tycker är tråkigt t ex städa, tvätta, ekonomi.. Vill inte försvara kommentatören men det låter lite som hen skulle kunna behöva hjälp själv. Kanske har hen det väldigt jobbigt i livet och för höga krav på sig som hen egentligen skulle vilja bli tillfälligt avlastad ifrån? Kanske skulle hen behöva liknande hjälp själv som t ex vissa autister har i den kanske tillfälliga situationen hen befinner sig i. Hen blir kanske utåtagerande på detta sätt när hen är arg och känner sig maktlös. Inte ok att vräka ur sig det så där, lämna dig/oss med massa frågor.

Tack Cindy! Jag funderade också på vad personen syftade på när hen skrev att vi autister beter oss illa. Syftade hen på utåtagerande beteenden eller på sådana saker som du skrev? Det är mycket möjligt att personen skulle tycka att jag beter mig illa när jag exempelvis inte hör av mig. Men tänk om personen visste hur utmattad jag blivit under alla år när jag tvingat mig själv att höra av mig när jag egentligen inte orkat och hur lång tid det tog för mig att acceptera att jag inte behöver höra av mig för andras skull eftersom jag mår väldigt dåligt av det. Jag håller med dig om att det skulle behövas kunskap (även om jag inte tror att alla människor kan ta till sig kunskapen tyvärr).

Jag håller också med dig om att det är mycket möjligt att personen egentligen har egna svårigheter/utmaningar. Kanske har hens omgivning ställt alldeles för höga krav på hen och hen tänker alldeles för lite på sina egna behov. Jag tror inte att en person som mår bra skulle skriva ett sådant mail till mig.

Svara

Han är åtminstone ärlig om än inkompetent. Jag har varit med om personer i psykiatrin som utgått från att jag betett mig illa genom att undvika ögonkontakt osv. Detta har jag insett efter många månader eftersom personen inte sagt det rakt ut utan istället behandlat mig som skit, just på grund av dessa autistiska beteenden.
På så vis har jag kommit underfund med att fler än hälften inom psykiatrin inte har koll på vad autism är.
Och när jag ändå är igång så kan jag nämna att varken Samhall, AF, FK har någon som helst aning om vad autism innebär. Men de går väl bara på vad vården skriver och då är det extra viktigt att de som jobbar inom vården känner till detta. Men så är alltså inte alltid fallet.
Och ja, nu var jag snäll igen. Myndigheter utgår väl inte alltid heller från vad vården skriver utan mest vad som passar deras egen magkänsla eller något.

Mina erfarenheter är att många personal i psykiatrin ofta dragit slutsatsen att jag har/haft ångest när jag inte orkat ha ögonkontakt. Tror det var så jag fick t ex en ångestdiagnos. Även social fobi kan man signalera för vissa som inte kan läsa en rätt om man inte har ögonkontakt så som de flesta. Möjligen anknytningsstörning också. Såklart kan tillstånden samexistera med autism men det blir tokigt när de patologiserar typiska autistiska beteenden för att de inte kan läsa en rätt.

Att en autist kan ha svårt med ögonkontakt borde vara grundläggande kunskap för alla som jobbar inom psykiatrin, tycker jag! Mycket anmärkningsvärt att psykiatrin inte ens har koll på det 🙁 De borde kunna läsa vilken bok som helst om autism, t.ex. någon av Christopher Gillbergs böcker, för att förstå att alla beteendeavvikelser hos en autist inte måste bero på psykisk ohälsa.

Svara

Det är riktigt dåligt att det fortfarande finns så dålig kunskap om autism inom psykiatrin! 🙁 Jag lider med alla autister som tvingas ha kontakt med psykiatrin men blir bemötta med oförståelse. Precis som du skriver kan inte vården skriva vettiga intyg när de har dålig koll på vad autism är (har också varit med om detta själv!) Och Samhall borde också ha kunskaper om autism eftersom de anställer personer som haft utmaningar i arbetslivet. Det är allvarligt att så inte är fallet!

Svara

Jag är neurotypisk men har svår utmattning sedan många år – vilket gjort att jag utvecklat en del ”beteenden” åt autism-hållet och liknande. Men att jag undviker att gå ut bland människor för att det tar väldigt mycket energi – det tolkar vården som att jag har nån social fobi. Vilket är helt fel! Jag har också haft en läkare som skrivit i journalen att hen misstänker personlighetsstörning – detta troligen eftersom jag legat på britsen med en scarf över ögonen hela besöket.

Vad tråkigt att dina ”autistiska” beteenden blir feltolkade av vården! Svår utmattning kan ju ge sådana beteenden, och sedan kan ju anhöriga till autister (och även andra människor) ha autistiska drag även om de inte skulle ha autism. Det är inte alls ovanligt med autistiska drag hos t.ex. föräldrar till autistiska barn! Synd att vården inte förstår det.

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *