Kategorier
Autism och bemötande

Hur skulle du bemöta Kerstin?

Låt oss säga att du och jag är grannar och vi har en gemensam granne: Kerstin, 80 år. Några gånger i veckan åker Kerstin buss för att hälsa på sin väninna, och ibland hamnar jag på samma buss som hon. När vi kliver ombord händer det ibland att bussen är nästan full med endast få lediga sittplatser kvar. Då jag med mina 45 år är betydligt snabbare än 80-åriga Kerstin hinner jag ofta kliva in på bussen före henne och ta den sista lediga sittplatsen vilket innebär att Kerstin kommer att behöva stå upp under hela bussresan.

Vem tror hon att hon är?

Kerstin som lider av yrsel och andra krämpor ber då oss andra medresenärer artigt om att få en sittplats varpå jag suckar högt och himlar med ögonen. Vi andra hann ju före Kerstin och rätt ska vara rätt, eller hur? Vem tror Kerstin att hon är som sätter sina egna behov före andras? Fick hon dålig uppfostran som barn? Lät hennes föräldrar bli att förklara för henne att man inte alltid kan förvänta sig att få det man vill ha (i detta fall en sittplats)? Jag börjar kritisera henne bakom ryggen på henne, och självklart himlar jag med ögonen varje gång jag ser henne.

Vad skulle du säga till mig?

Vad skulle du tycka om mig om jag betedde mig på det viset? Förmodligen skulle du tycka att jag var fullständigt dum i huvudet. Kanske skulle du skälla ut mig och upplysa mig om att många äldre har krämpor i kroppen och att de självklart bör ha företräde till lediga sittplatser. Men tänk om jag skulle komma med motargument och säga att jag inte hade någon aning om att Kerstin hade krämpor och att jag därför hade rätt att kritisera henne? Eller förklara att min 82-åriga släkting minsann klarar av att stå upp under en hel bussresa, och därför borde Kerstin också klara detsamma istället för att använda sin ålder som en ursäkt?

Är inte dum i huvudet

Lugn, bara lugn. Det skulle aldrig falla mig in att behandla en äldre person på det viset, och jag är också fullständigt medveten om att alla 80-åringar är olika: vissa har krämpor i kroppen och andra har det inte. Så dum i huvudet är jag inte! Men däremot undrar jag om du skulle behandla Kerstin på det vis jag beskrev om Kerstin istället skulle vara en 10-årig flicka med autism som besöker en nöjespark med sin mamma? Tänk om mamman skulle be om att få köföreträde med hänvisning till Kerstins autism och förklara att Kerstin inte klarar av att köa? Hur skulle du agera då?

Många skulle sucka

Nu känner jag inte dig och har därmed ingen aning om hur du skulle bemöta situationen, men faktum är att väldigt många inte bara skulle vägra släppa Kerstin före i kön utan även sucka, himla med ögonen och antyda att vissa minsann inte klarar av att uppfostra sina barn. Och när mamman förklarar att Kerstin har autism kommer hon mest troligen få till svar att det finns massor av autistiska barn som klarar av att vänta på sin tur och att autism aldrig får vara en ursäkt för att bete sig hur som helst.

Texten fortsätter under annonsen.

ANNONS

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus (pris 275 kr, fri frakt över 249 kr för privatpersoner) och Adlibris (pris 275 kr, frakt 39 kr).

Alla autister är olika

Och dessa människor har faktiskt rätt i en sak: Visst finns det barn med autism som klarar av att köa, men alla autistiska barn är olika precis som alla 80-åringar är det. Vissa 80-åringar klarar av att stå upp under en bussresa medan andra behöver en sittplats. Och på motsvarande sätt klarar vissa autistiska barn av att köa medan andra klarar inte av att besöka nöjesparker alls om de måste köa. Visst vore det trist om ett barn skulle förvägras möjlighet att besöka en nöjespark, på samma sätt som det skulle vara trist om 80-åriga Kerstin skulle förvägras möjlighet att åka buss?

Handlar inte om uppfostran

Och nej, det har ingenting med uppfostran att göra. Autism går inte att uppfostra bort lika lite som det går att tvinga en 80-åring med krämpor att lära sig att stå upp en längre tid utan att få yrsel och andra krämpor. Jag lovar att ingen förälder skulle be om att få köföreträde om det fanns ett annat alternativ! Även om ingen gillar att köa så lovar jag att de allra flesta tusen gånger hellre skulle stå i kö än tvingas ta emot fördömanden och elaka blickar från främlingar.

Vi får inte samma förståelse

Faktum är att vi med osynliga funktionsnedsättningar inte får samma bemötande, förståelse och kärlek som äldre ofta får. Om en äldre dam ber om att få en sittplats på bussen drar nog de flesta främlingar slutsatsen att damen lider av ålderskrämpor, men när de ser ett barn som inte klarar av att köa antar många istället automatiskt att barnet har fått dålig uppfostran. Varför?

Har svårt att tycka om dig

Seriöst, det är en skandal att föräldrar till autistiska barn så här 2024 fortfarande behöver skämmas ihjäl varje gång de besöker offentliga platser tillsammans med sitt barn. De ska inte behöva skämmas och be om ursäkt för att barnet har en funktionsnedsättning. Jag brukar försöka vara snäll och aldrig fördöma någon, men seriöst har jag mycket svårt att tycka om dig som förpestar livet på funktionsnedsatta barn och deras föräldrar!

Hjälp mig informera om NPF genom att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

”Viktig bok, att höra om trötthet och svårigheter, samtidigt som stor fokusering inte behöver vara dränerande. Boendestöd är inget att skämmas för, även om man verkar välfungerande.”
-Eva, mamma till vuxen Aspergare, 5 juli 2022

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus (pris 275 kr, fri frakt) och Adlibris (pris 275 kr, frakt 39 kr).

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

7 svar på ”Hur skulle du bemöta Kerstin?”

Okunniga och dömande människor med fördomar kommer aldrig ta några argument ändå eller se saken på något annat sätt. Man kastar bara bort sin energi på att försöka. Det återgår till att man inte får vara annorlunda för de flesta; det är bara som upplagt för kränkningar och dåligt bemötande.

De som verkligen är dömande ”på riktigt” är sällan mottagliga för information om funktionsnedsättningar och annorlundaskap, det har du helt rätt i! Sådana människor brukar jag inte lägga min energi på för det är inte värt det.

Däremot finns det faktiskt en skara människor som är okunniga men som ändå är öppna för att ompröva sin syn när de får ny kunskap. Vissa dömer av den enkla anledningen att de inte vet bättre och de kanske aldrig har reflekterat över människors olikheter och annorlundaskap.

Svara

så otroligt bra skrivet Tilli.
De som inte förstår,ser inte dipparna som kommer efteråt, när ens mående, energi är låg.Hur något kan ta sig timmar eller dagar att reparera sig ifrån.

Tack Karolina, vad roligt att du gillar inlägget! Precis, många har svårt att förstå energidippen efteråt 🙁

Min erfarenhet är att man först får höra att ”alla blir trötta och alla behöver återhämta sig och vila efteråt, det är helt normalt”. Men när människor väl förstår omfattningen av energibortfallet och återhämtningsbehovet tipsar de ofta om att kontakta en läkare för problemet måste bero på vitaminbrister eller hormonella obalanser! Människor har ofta svårt att ta in att många autister blir utmattade av saker som är lätta för neurotypiker, det vill säga människor som inte har autism, och att det inte beror på ett somatiskt fel.

Svara

Jag lyssnade på Karlavagnen i radio P4 igår fredagskväll som handlade om att gå mot strömmen. Det har inte bara med NPF att göra utan även neurotypiska människor vågar gå mot strömmen. Efter kl 22.00-nyheterna pratade en psykolog om det här med att gå mot strömmen och om att våga gå mot strömmen och om omgivningens negativa reaktioner och dömande i stället för förståelse, acceptans och tolerans. Han berättar att när man börjar våga gå mot strömmen så kan man i början känna ångest inför detta och en viss rädsla för hur omgivningen kommer att reagera och sen säger han att man kan försöka bemöta människor som vågar gå mot strömmen och gör annorlunda saker med tolerans och förståelse. Men jag kommer inte ihåg allt vad han sa i inslaget i programmet till programledaren. Jag försöker återge så gott som jag kan. Programmet finns att lyssna på SRplay på Karlavagnens hemsidan inom SR. Inslaget med psykologen kommer 27 minuter in i programmet i förkortad version utan musik.
Jag tycker att det var intressant att lyssna på det ämnet i Karlavagnen igår kväll.

Mvh Yvonne W.

Tack för tipset, Yvonne! Jag håller definitivt med om att den som går mot strömmen ofta får fördömanden. Jag har också fått det när jag gjort annorlunda val!

Däremot tycker jag att det är mycket värre när barn med funktionsnedsättning och deras föräldrar drabbas. Äldre personer som ”går mot strömmen” genom att be om en sittplats får ju kärlek och förståelse!

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *