Mamman frågar
Min dotter som snart fyller 16 har både ADHD och autism. Hon går inte i skolan, har stora svårigheter socialt och vägrar ta emot hjälp. Hon ligger mest på sitt rum på dagarna och chattar via olika sociala medier. Hon har också problem med aggressivitet. Som föräldrar känner vi oss maktlösa men också helt slutkörda. Hon lyssnar inte på oss och gör bara som hon själv vill hela tiden. Har du något tips på hur vi ska kunna nå henne? Som det är nu får vi inte ens iväg henne till bup. Hon har fullständigt vänt på dygnet.
Paula svarar
För det första kan du fundera på i vilka situationer det aggressiva beteendet uppstår. Vissa autistiska barn och tonåringar kan bli mycket upprörda av att bli avbrutna i sina specialintressen, och när så är fallet tycker jag att man kan undvika att avbryta barnet när det absolut inte är nödvändigt. Ibland kan det såklart vara nödvändigt att bli avbruten, men faktum är att det långt ifrån alltid är det. Om ni exempelvis ska äta middag och dottern inte vill bli avbruten i sina specialintressen finns risken att maten kallnar. Men i så fall tycker jag att hon ska få avgöra om hon vill äta kall mat eller inte.
Vissa med autism har känsliga sinnen
Ofta uppstår aggressivitet hos barn med autism och ADHD på grund av stress. Frågan är vad som stressar din dotter. Kan det vara sinnesintryck? Vissa autister kan vara överkänsliga för ljud och bli mycket stressade om föräldrarna eller någon annan familjemedlem exempelvis pratar för högt. Många ungdomar med autism är omedvetna om att de är överkänsliga för vissa sinnesintryck för de har liksom ingenting att jämföra med. De blir bara stressade utan att förstå varför. Om du misstänker att hon kan vara överkänslig för sinnesintryck är det viktigt att tänka på att det är lugnt och tyst i hemmet och att ni inte har starka lampor som lyser. Kräv inte heller att hon ska äta tillsammans med er vid matbordet!
Bemöt henne lågaffektivt
Jag utgår ifrån att du känner till lågaffektivt bemötande, men om inte tycker jag att du ska läsa Bo Hejlskovs böcker! Idén med lågaffektivt bemötande är att ett aggressivt barn ska bemötas med lugn istället för med utskällningar och bråk. Ett barn är aldrig aggressivt av elakhet utan för att det befinner sig i en situation det inte klarar av att hantera. När din dotter blir aggressiv ska ni alltså backa. Kanske skulle ni kunna göra en överenskommelse om hur hon får avreagera sig när det blir för mycket för henne? Det är såklart inte okej att kasta saker på människor, men kanske kan hon gå in i sitt rum och slå mjukisdjur?
Välj dina strider
För föräldrar till barn med autism gäller det att välja sina strider. Av neurotypiska barn kan man möjligtvis kräva att barnet hjälper till hemma, har regelbundna sovtider och inte äter godis innan maten men på autistiska barn funkar sällan samma recept. Många föräldrar till autistiska barn får vara tacksamma för att barnet överhuvudtaget äter, och i ett sådant läge kan det vara lägligt att bortse ifrån att klockan är ett på natten och barnet har ätit en chokladkaka innan maten. När du skriver att hon vägrar lyssna på er kan du alltså fundera över vilka krav ni egentligen ställer på henne och om det alltid verkligen är nödvändigt att hon alltid gör som ni säger.
Skolan är sällan autismanpassad
Vad gäller skolan så är den ordinarie skolverksamheten sällan är anpassad efter autistiska barn. Faktum är att Autism – och Aspergerförbundets relativt nygjorda skolundersökning har visat att 21 procent av autistiska barn uppvisar olovlig skolfrånvaro minst 40 dagar under ett läsår. Att hon reagerar negativt på en skolmiljö som inte är autismanpassad är alltså helt naturligt för det ingår liksom i autismens natur att man inte mår bra av miljöer som människor utan autism mår bra av. Många autistiska barn är alltså det som av medier kallas för hemmasittare.
Hon kan skaffa betygen senare
Har ni undersökt om din dotter kan få anpassningar i skolan? Och nu syftar jag på anpassningar som verkligen är individanpassade efter henne och inte på anpassningar som skolan anser att autistiska barn rent generellt är i behov av. Eller om inga anpassningar funkar trivs hon kanske helt enkelt inte i skolan eftersom det är för socialt för henne? Vissa autistiska barn börjar trivas i skolan när de får komma till en resursklass, men för andra har lösningen varit att flytta till Åland där det inte finns skolplikt och fullgöra den finska läroplikten genom hemundervisning. Så som jag ser det är det viktigaste att din dotter mår bra, inte att hon går till skolan! Betyg går alltid att skaffa senare.
Undvik att ställa krav
När du pratar med henne nästa gång kan du pröva på att säga: ”Jag vill att du ska må bra, hur kan jag hjälpa dig på bästa sätt för att nå dit?” Visa att du verkligen lyssnar på henne och tar henne på allvar. Säg inte: ”Jag vill att du ska må bra, det är därför jag vill att du gör som vi föräldrar säger.” Säg inte heller: ”Jag vill att du ska vara lycklig och självklart duger du som du är. Men jag vill ändå att du ska…” och sedan ställer krav på henne. Just nu tror jag inte att det är läge att ställa krav på henne alls så länge det verkligen inte handlar om något absolut nödvändigt!
Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.
Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.
Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.
Boka en föreläsning med mig
Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.
Reklam för min bok
”Viktig bok, att höra om trötthet och svårigheter, samtidigt som stor fokusering inte behöver vara dränerande. Boendestöd är inget att skämmas för, även om man verkar välfungerande.”
-Eva, mamma till vuxen Aspergare, 5 juli 2022
Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus och Adlibris.
Fråga mig om autism
Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.
Följ min blogg
Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.
Senaste svar på alla blogginlägg
God jul, Susanna! 🙂
God Jul till dig Paula!
Bra skrivet! När spelarna samarbetar kring spelet blir reglerna tydliga och autisten slipper förhoppningsvis känna sig osäker på vad som…
Detta är något jag har funderat ganska mycket över! Särskilt i relationen till spelet world of warcraft som jag spelade…
Det här med samtalsämnen blir ofta aktuellt om man har en stor social krets och förväntas mingla (vilket ofta är…
Faktiskt borde habiliteringar börja använda sig av autister /mer/ i sin psykoedukation av speciellt nydiagnostiserade. Några som egna erfarenheter kan…
Du beskriver det det väldigt bra! Och du har rätt i att det är en fördel att man kan stänga…
”låtsas vara extremt intresserad av samtalsämnen andra vill prata om”. Det där har jag inte tåkat ut för, kanske på…
Jag skulle säga att det till stor del handlar om kontroll, krav och konsekvenser. Man väljer vad för spel man…
Jag önskar att alla nydiagnostiserade autister fick lära sig vilka fel man inte bör göra som nydiagnostiserad. Ett vanligt fel…
3 svar på ”Min dotter har autism och är aggressiv, hjälp”
Mycket av det stämmer också in på puberteten. Det hör till att bli bråkig, inte lyssna, vara less på skolan osv.
Sant! Även många tonåringar utan diagnos kan bråka och revoltera mot sina föräldrar.
”Har du något tips på hur vi ska kunna nå henne?”
Adhd-center (Region Stockholm) har två tipsblad som handlar om att förebygga aggressivt beteende och känsloutbrott.
http://dok.slso.sll.se/Habilitering/Adhd-center/tipsblad/forebygga-och-hantera-aggressivt-beteende.pdf
http://dok.slso.sll.se/Habilitering/Adhd-center/tipsblad/kansloutbrott.pdf