Ibland får jag höra att jag inte bör låta min autism vinna och att om vissa autister lyckas uppnå ett visst mål så bör jag också uppnå det om jag tror på mig själv tillräckligt. Trots att jag vet att de flesta som säger så menar väl tycker jag inte om dessa typer av kommentarer. Visst, man kan diskutera vad man menar med att ”låta sina svårigheter vinna” för det kan syfta till olika saker. Och självklart bör man inte låta sina svårigheter stå i vägen i onödan! Det jag däremot reagerar negativt på är att vissa påstår att man har låtit sina svårigheter vinna när man har accepterat dem och har anpassat sitt liv efter sina förutsättningar.
Autism är ett brett spektrum
Låt oss titta på fakta. Autism är ett otroligt brett spektrum som innebär svårigheter som kan variera otroligt mycket i intensitet och omfattning. Även personer med samma nivå på sin autism (t.ex. autism nivå 1) har inte alltid exakt lika stora svårigheter i det dagliga livet. Lägg därtill att vissa autister har styrkor som överväger svårigheterna medan andra inte har det.
Ingen statisk diagnos
Dessutom är autism till skillnad från vad många tror inte alltid en statisk diagnos utan svårigheterna kan enligt Gillberg i vissa fall avta i styrka genom åren till den grad att personen inte längre uppfyller diagnoskriterierna för autism senare i livet. Har man levt med sin diagnos mycket länge kan det därmed hända att ens svårigheter har avtagit i styrka genom åren. Men bara för att vissa autister plötsligt klarar av saker de inte klarade av förut till de grad att de kan säga upp sitt boendestöd betyder det inte att jag kommer att klara samma sak.
Alla har olika förutsättningar
Mot ovanstående bakgrund är det lätt att förstå varför olika autister har olika förutsättningar. Har man styrkor som man kan nyttja i yrkeslivet är det lätt att säga att man inte bör låta sina svårigheter stå i vägen. Hos vissa autister är svårigheterna dessutom inte så omfattande att de skulle utgöra ett jättestort hinder: om ens sociala svårigheter endast tar sig uttryck genom att man behöver ett par violodagar efter sociala tillställningar behöver man inte vara speciellt hindrad i yrkeslivet, men mår man riktigt dåligt av kontakten med kollegorna och har även andra svårigheter p.g.a. sin autism kan det vara mycket svårt hitta ett passande yrke.
Var hindrad före diagnosen
Jag blir irriterad varje gång jag blir beskylld för att låta min autism hindra mig och blir jämförd med autister som klarar av saker jag inte klarar av. Det var innan jag fick diagnosen autism och levde precis som mina jämnåriga som jag var hindrad: det jag var hindrad från var att må bra! Jag drömde om att arbeta som au pair i många olika länder utomlands, men efter diagnosen accepterade jag det faktum att min autism hindrar mig i detta fall. Autism måste inte vara ett hinder för att arbeta som au pair utomlands, men min autism är det då jag saknar de färdigheter som krävs.
Nu kan jag må bra
Det var en viss sorg i början att inse att jag inte kunde fullfölja alla mina drömmar utan att misslyckas gravt, men numera är jag istället tacksam för att jag lärt känna mina begränsningar. Det är endast genom att acceptera mina svårigheter och anpassa mitt liv som jag har förutsättningar för att fokusera på mina styrkor och må bra, inte genom att låtsas som att begränsningarna inte finns. På samma sätt som en 95-åring troligen skulle må mycket dåligt om hen inte accepterade de begränsningar som hens ålder innebär kan jag inte må bra om jag ställer för höga krav på mig själv och försöker leva som om jag inte hade autism. Det funkar inte för mig!
Jag vore tacksam om mina läsare hjälpte mig att informera om autism och ADHD genom att dela det här inlägget på exv. Facebook:
Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Jag kommer inte publicera kommentarer som är utan betydelse för ämnet eller som innehåller personangrepp, hat, hot e.t.c.
Man kan boka mig för en föreläsning, fråga mig om autism, följa min blogg och låna mina böcker.

Boka en föreläsning med mig
Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.
Fråga mig om autism
Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.
Följ min blogg
Följ gärna min blogg via Facebook, mejl eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Mina böcker
Mina böcker På ett annat sätt och Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att låna på biblioteken i bland annat Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Norrköping, Jönköping, Umeå, Lund, Borås, Huddinge och Eskilstuna.
Senaste svar på alla blogginlägg
Turkiskan skiljer inte heller på han och hon, precis som de uraliska språken inte heller gör. Turkiska i text kan…
Ja, precis! Men indoeuropeiska språk brukar även vara mer eller mindre flekterande. Klassisk grekiska eller polska är det i betydligt…
Det är nog ovanligt att ett språk är 100% agglutinerande eller 100% analytiskt, men man skulle nog kunna säga att…
Ja, om turkiskan och finskan – eller snarare turkspråk och finsk-ugriska språk – är besläktade är det i så fall…
Hej Jennifer! Om man går sin egen väg och försöker skapa sig en egen uppfattning om saker och ting så…
Jag håller med om att det sociala ska fungera för de autister som arbetar. Om autisten verkligen trivs med att…
Ja, det där känner man ju igen. Det kan också vara extremt viktigt för en autist att det sociala fungerar…
Tack! Vad roligt att du gillar inlägget 🙂
Fantastiskt bra skrivet Paula! Detta borde läsas av alla läkare, arbetsförmedlare, SIUS-konsulenter, handläggare på försäkringskassan med flera!
Vad tråkigt att höra att du inte känner att du passar in någonstans. Ibland kan det uppstå konflikter när man…
Det är svårt att veta vad din sociala klumpighet beror på! Vissa svårigheter kan ha med mentaliseringssvårigheter att göra, men…
Jag tycker inte om att chatta och skriva, har även blivit missförstådd på nätet. Blivit utkastad från olika grupper. Passar…
Jag trodde att min sociala klumpighet hade med mentalisering att göra den med. Så är det alltså inte läste jag…
Nja, jag vet inte vilka arbetsplatser du syftar på, men här i Sverige kan man, om man mår väldigt dåligt…
Turkiskans och finskans släktingar möts i Ryssland! Där finns små statslösa uraliska och altaiska språk som ligger granne med varandra.