Kategorier
Asperger och andra diagnoser

Sluta hävda att ångest är en del av autism

Inte sällan innebär Aspergers syndrom och autism komorbiditet, det vill säga samsjuklighet, med andra tilläggsdiagnoser så som ångest, depression eller annan typ av psykisk ohälsa. Enligt en studie led 50% av försökspersonerna med neuropsykiatriska diagnoser av depression eller ångest. Det finns med andra ord en hög grad av komorbiditet med depression och ångest när man har Aspergers syndrom eller autism.

Vissa yrkesverksamma viftar bort autisternas depression och ångest

Dock gör det mig irriterad att vissa yrkesverksamma har inställningen att depression och ångest är en del av Aspergers syndrom och autism och därför ingenting att bry sig om. ”Men har du ångest? Det är ingen fara, nästan alla mina autistiska klienter har det så det är nog bara en del av din diagnos. Därför ska du lära dig att leva med att känna ångest ibland”, får vissa av oss höra.

Ingen ska behöva leva med psykisk ohälsa

Men även om det är vanligt att depression och ångest förekommer vid autism, betyder det på inget sätt att psykisk ohälsa bara är att acceptera. Man ska aldrig behöva leva med att må dåligt, oavsett autism eller ej! Om inget annat så borde det vara mindre acceptabelt att ha depression när man har autism för autismens konsekvenser gör ju livet svårt som det är. Som autist möter man många hinder i vardagen, och därför kan livet blir totalt ohanterbart om man dessutom har depressioner och ångest att brottas med.

Ångest har ingenting med Aspergers syndrom och autism att göra

Därutöver har människor som hävdar att ångest och depresson är en del av autism fel i sak: Varken depression eller ångest står skrivna i diagnoskriterierna för autism, vilket också är en indikation på att det inte är meningen att man som autist ska tvingas leva med dessa besvär. Att man har begränsade intressen och beteenden, annorlunda perception och andra typiska autistiska drag är en sak, att ha andra tilläggsdiagnoser är en annan. Depression och ångest är psykiska sjukdomar som inte har något med Aspergers syndrom och autism att göra!

Det kan finnas anledningar till autisternas psykiska ohälsa

Att så många autister lider av psykisk ohälsa är enligt mig inte ett dugg konstigt: vi tvingas leva med fattigdom, utanförskap, ett otillgängligt samhälle, exkludering och mobbing. Vi har inte samma möjlighet som andra människor att välja och vraka i yrkeslivet, och vår omgivning ställer inte sällan krav på oss som vi inte kan uppfylla. Denna exkludering börjar redan tidigt i livet i och med att otroligt många autistiska elever far mycket illa ut i skolan.

Som autist är det viktigt att anpassa sitt liv

När man möter så många hinder i vardagen, är det inte så konstigt att man börjar må psykiskt dåligt. Om en autist lider av ångest eller depression, bör de yrkesverksamma ställa sig följande frågor: ”Lever autisten i en icke-autismvänlig miljö, och har autisten förblivit utan relevanta anpassningar? Hur kan man isåfall ändra på autistens omgivning?” I vissa fall är det det enda som krävs för att autisten ska må bättre.

Jag lyckades bli botad från ångesten

Själv var jag också allvarligt deprimerad och ville inte leva när jag som 24-åring fick min Asperger-diagnos. I mitt fall var det mycket enkelt att få ångesten och depressionen att försvinna: genom att få mig att förstå att jag inte behöver anpassa mig i alla situationer, att ge min kropp den vila och återhämtning den behöver, att sluta umgås med människor som inte accepterar autism som den funktionsvariation den är, att ansöka om aktivitetsersättning, att sänka kraven i min vardag och låta mina boendestödjare ta över en del av hemsysslorna.

Tänk om jag hade råkat ut för en okunnig psykolog?

Jag vågar knappt tänka på vad som hade hänt om jag hade fått en psykolog som hade sagt till mig: ”Hemligheten till ett lyckligt liv är att träna på att utsätta sig för det man har svårt för. Känner du dig ångestfylld eller deprimerad ska du tänka på att dessa tillstånd är en del av din Aspergers syndrom.” Hade jag haft oturen att möta en psykolog med den inställningen, hade jag troligen inte ens levt idag.

Sluta hävda att depression och ångest är en del av Aspergers syndrom och autism! Fokusera istället på varför så många autister är deprimerade.

10 svar på ”Sluta hävda att ångest är en del av autism”

Tack för ditt fantastiska inlägg, det behövs i en värld av okunskap.

Jag hamnade tyvärr i en behandlingsgrupp i 10 veckor för ett par år sedan på psykiatrin där fokuset låg just på att man får mindre ångest om man utsätter sig för det man undviker. Aktivering var ordetsom psykologen använde mest. Copingstrategier ansågs vara undvikandebeteende. Sista veckan tog jag en överdos. Nu ska jag gå i en grupp på habiliteringen där det komiskt nog kommer vara motsatt fokus. Det känns faktiskt skönt. Mer kunskap behövs!

Hej Sandra!

Usch, vad jobbigt att det gick så långt att du tog en överdos 🙁 Såna typer av terapier fungerar ju inte på beteenden/svårigheter som har med diagnosen att göra utan gör allt värre precis vad som skedde i ditt fall! Jag kan tänka mig att det var en jättejobbig upplevelse.

Vad bra att du hittat till habiliteringen! Jag tycker att de är helt underbara där. Och det bästa är, precis som du skriver, att de aldrig uppmamat en att utsätta sig utan tvärtom!

Svara

Du skriver så himmelens bra. Det är så intressant att följa dina texter. Jag slogs också just av vilken fantastisk framställning du har med att lägga som små rubriker till olika moment i texten. Som läsare hänger man liksom så lätt med in i nästa tanke, det är lätt att hitta tillbaka om man vill fördjupa eller ta till sig det en gång till. ❣

Tack Josefine! ♥ Kul att du gillar texterna och framställningen. Det här med mellanrubriker är något nytt för det körde jag inte med förut. Jag brukar alltid blogga på datorn, men när jag för ett par veckor sedan kollade hur bloggen såg ut på mobilen upptäckte jag att blogginläggen var mer svårlästa i den mobila versionen och att rubriker skulle underlätta läsandet. Jag kommer definitivt fortsätta med dem!

Svara

Hej,

Jag har en son med autism nivå 1. Han har ofta ångest och ingen känsla för att leva när han blir arg/har dåliga dagar. Habiliteringen tycker jag inte ser min son. Bor i Stockholm men vet inte vart jag ska vända mig för hjälp med hand känslor/psykiska tillstånd.

Hej Nina!

Vad tråkigt att du har dåliga erfarenheter av habiliteringen. Jag hade tänkt tipsa dig om just habiliteringen för jag har själv bra erfarenheter av dem men det är säkert olika vem man får träffa där. Tyvärr vet jag ingen annan instans ni skulle kunna vända er till på rak arm. Själv brukar jag gå till Cereb varje gång jag behöver träffa en autismkunnig läkare, och de har också psykologer. Jag tycker att de är mycket kunniga men eftersom det är dyrt att gå hos dem är det ingen hållbar lösning om man behöver stöd av dem oftare än vid något enstaka tillfälle. Annars kan ni testa att ansöka om LSS-insatsen Råd och stöd hos din stadsdelsförvaltning och se vad som händer. Tyvärr är risken stor att biståndsbedömaren bara hänvisar er till habiliteringen men det kan ändå vara värt att ge det ett försök!

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

paulatilli.se använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse, genom att använda paulatilli.se godkänner du det.  Information om cookies

Copy link
Powered by Social Snap