Kategorier
Autism och bemötande

Nej, vi autister vill inte ha goda råd

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Vi som lever med Aspergers syndrom eller autism får ofta höra dömande kommentarer från andra människor, men sedan finns det även de som verkligen bryr sig och menar väl med kommentarerna. Dessa människor saknar oftast kunskap om vad Aspergers syndrom och autism innebär men vill gärna försöka hjälpa oss. De kan säga saker i stil med:

1. Du borde börja ta för dig mer!

Men sanningen är att många autister inte vågar ta för sig i sociala situationer! Vissa vågar inte ta kontakt med andra människor eller säga till att något känns jobbigt medan andra känner sig obekväma med det. Det kan ta otroligt mycket energi att tvinga sig själv till saker och beteenden som inte känns bra.

Även om jag själv inte har social fobi och jag i vanliga fall inte bryr mig om vad andra tycker om mig, känns det obekvämt för mig att klaga och säga ifrån. Detta beror på att jag har många gånger klagat på fel sätt och sagt ifrån i fel situationer och fått kritik. Om jag exempelvis har sagt ”nej” till att hålla upp dörrar för andra människor, har folk blivit arga. Hur ska jag då veta i vilka situationer det anses vara socialt accepterat att säga ifrån?

2. Du borde sluta tänka på din diagnos!

Men många av oss mår bra av att tänka på diagnosen eftersom den har gett oss en grupptillhörighet! Genom diagnosen vet vi om att vi inte är ensamma och att det är okej att sluta sträva efter normalitet. För mig är det terapi att tänka på diagnosen! Istället för att dölja mina svårigheter väljer jag att acceptera dem och konstatera att de är en del av mig. Endast på det sättet kan jag acceptera mig själv som jag är!

Sedan finns det naturligtvis även de som mår dåligt av att tänka på diagnosen, men många av oss behöver i sådana situationer hjälp och stöd med att acceptera diagnosen, inte förtränga den! Fast alla är såklart olika.

3. Försök sluta med tvångshandlingar, annars blir din OCD värre!

Som bekant har vissa personer med Aspergers syndrom eller autism även OCD, även kallat tvångssyndrom. Och självklart finns det en poäng i att tvångssyndromet blir värre i längden av att utföra tvångshandlingar, men en person med OCD klarar inte av att sluta bara så där! Skulle det vara så enkelt att sluta, skulle OCD inte ens behöva diagnosticeras för då skulle ju alla som lider av tvång kunna styra tvångsimpulserna med vilja.

4. Varför har du bara vänner som också har autism? Det låter inte bra!

Men många människor föredrar att söka sig till likasinnade när de söker nya vänner. Gamla människor söker sig ofta till andra gamla, tonåringar föredrar att umgås med andra tonåringar, många kristna vill umgås med andra kristna och så vidare. Det finns inget fel med att vilja umgås med likasinnade! Sedan finns det inget som hindrar oss aspergare från att bli vän med neurotypiker om vi själva vill det.

Sådana här kommentarer kan stjälpa mer än hjälpa

Även om sådana här kommentarer ofta är ytterst välmenade, brukar vi autister inte uppskatta dem. Detta för att vi vet att personen som häver ur sig kommentarerna oftast saknar någon som helst kunskap om vad Aspergers syndrom och autism innebär, men också för att många riskerar att få fel råd. Ju fler människor som ger oss fel råd, desto större risk att vi faktiskt följer dem och börjar må dåligt. Därför kan sådana här kommentarer ofta stjälpa mer än hjälpa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *