Kategorier
Okategoriserade

Om autism och självbestämmande

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Inte sällan har vi som lever med autism andra preferenser än genomsnittsmänniskan vilket i sin tur påverkar våra val. Ibland påverkas våra val av vårt annorlunda tänkande men ibland kan de även kopplas till de kognitiva svårigheter som kan förekomma vid autism. En autist med svag central koherens kan, men måste inte, ha svårt för att förstå orsak-verkan-sambandet vilket i vissa fall kan resultera i att personen inte förstår att om hen väljer att lägga alla sina pengar på specialintressen så bli konsekvensen att hen inte har pengar kvar till hyra och mat. I sådana fall är inte valet att slösa bort hela lönen helt medvetet.

Alla mina val har inte varit medvetna

Även mina svårigheter har ibland påverkat vilka val jag velat göra vilket har lett till att jag inte alltid förstått vad jag egentligen gjort för val. När jag ville föreläsa i lädershorts och spetsstrumpbyxor utan att förstå att dessa typer av kläder enligt sociala normer ansågs som olämpliga i föreläsningssammanhang la sig min boendestödjare i. Hon förklarade för mig vad mitt val av klädsel skulle kunna få för konsekvenser; publiken skulle troligen bli chockad och lägga fokus på min klädsel istället för på föreläsningens innehåll.

Ibland gör jag annorlunda val

Med detta sagt är det viktigt att komma ihåg att majoriteten av mina val är helt medvetna. Det händer ofta att jag gör helt andra val än andra människor eftersom mitt önskemål är att leva annorlunda, och jag har förståelse för vad valet får för konsekvenser. Jag väljer exempelvis numera bort diskmedel eftersom jag inte tycker om hur diskmedel känns mot händerna och tycker inte heller om diskhandskar. Om en gäst vill låna mitt porslin talar jag om för gästen att jag inte använder diskmedel men att gästen såklart är fri att diska porslinet själv om hen önskar det! Det fungerar utmärkt.

Viktigt med självbestämmande

Jag har med andra ord gjort ett medvetet val i ovanstående fall och önskar inte att en boendestödjare som är missnöjd med mina val försöker få mig att ändra mig. Självbestämmanderätt betyder inte bara att jag har rätt att välja vilket diskmedel jag vill använda utan det innebär också att jag har rätten att välja bort diskmedel om jag önskar det. En boendestödjare inte ska lägga sig i klientens medvetna val.

Ett extremt exempel

Ibland händer det att en klient gör ett val som personalen tycker är hur galen som helst men klienten vet vad hen vill och förstår konsekvenserna av valet. Jag stötte på ett rätt extremt exempel på ett LSS-boende som jag föreläste på vid ett tillfälle. En av personerna som bodde på boendet var en vuxen autist som var ekonomiskt mycket välställd men som ändå hade varit hemlös rätt länge innan hen hade kommit till boendet. Problemet? Personen vägrade betala hyra och förväntade sig att få bo på boendet gratis! Och problemet var som sagt inte avsaknad av ekonomiska medel.

Självbestämmanderätt tillämpades

Till slut hade boendet sagt ifrån och ställt personen inför ett val: antingen fick hen börja betala hyra eller så fick hen flytta ut varpå personen valde att flytta ut för att leva på gatan igen. Personen hade helt enkelt inte tyckt att det var så viktigt att ha ett tak över huvudet att hen skulle vara villig att betala för det! Hade hen fått bo på boendet gratis hade hen valt boendet men inte om det kostade pengar. Eftersom personen hade varit hemlös i många år visste hen vilka konsekvenser hens val skulle få. Och eftersom personen inte led av någon psykisk sjukdom, inte var en missbrukare och var myndig innebar hens självbestämmanderätt att hen fick göra som hen ville.

Vill kunna göra ett medvetet val

Okej, nu var ovanstående exempel väldigt extremt men ni förstår säkert poängen. Alla vuxna har en självbestämmanderätt under förutsättning att man inte är så sjuk att man inte kan ta hand om sig själv. Däremot är det viktigt att personalen informerar autisten om konsekvenserna som valet kommer att få och meddelar personen att hen alltid är välkommen tillbaka ifall hen skulle ångra sig. Tack vare att min boendestödjare informerade mig om normerna kring klädsel kunde jag göra ett medvetet val och välja bort lädershorts och spetsstrumpbyxor. Äkta självbestämmande innebär att jag förstår fullt ut konsekvenserna av alla mina val.

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

”Viktig bok, att höra om trötthet och svårigheter, samtidigt som stor fokusering inte behöver vara dränerande. Boendestöd är inget att skämmas för, även om man verkar välfungerande.”
-Eva, mamma till vuxen Aspergare, 5 juli 2022

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus (pris 275 kr, fri frakt) och Adlibris (pris 275 kr, frakt okänd).

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

2 svar på ”Om autism och självbestämmande”

Det är många runt oss med ASD som skulle behöva förstå skillnaden mellan ”informerade val” och ”tala om vad som är bra / rätt”

Ja verkligen! Det är tyvärr många som utgår ifrån att vi inte vet vad vi gör när vi väljer annorlunda.

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *