Kategorier
Okategoriserade

Hur mäta resultat av interventioner för autister?

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Sedan ett par decennier tillbaka har det blivit viktigt med New Public Management (NPM) inom socialtjänsten som är ungefär samma som resultatstyrning och kostnadseffektivitet. Eftersom tillgången till offentliga resurser är begränsad och välfärdssystemet går under om resurserna ständigt används fel är det viktigt att myndigheterna har koll på vad allmänna skattemedel går till. Allmänna medel ska självklart inte användas för att anlita tjänster som stjälper mer än hjälper. Samtidigt måste systemet vara ekonomiskt hållbart vilket innebär att det riktats intresse mot att stödinsatserna som erbjuds till utsatta grupper faktiskt gör nytta.

Populärt med evidensbaserade metoder

Av ovanstående har följt att evidensbaserad praktik har blivit ett slagord. Att en praktik är evidensbaserad betyder att det är bevisat att metoden inte är tagen ur luften utan vilar på vetenskaplig grund. Det har blivit vanligt att olika aktörer vänder sig till socialtjänsten i syfte att sälja evidensbaserade tjänster varpå socialtjänsten måste kontrollera att metoden faktiskt bygger på evidensbaserad kunskap innan de bestämmer sig för att anlita tjänsten. Att det riktas fokus mot att metoderna tjänar ett syfte är viktigt för annars skulle vilken lekman som helst kunna sälja vad som helst till socialtjänsten. Och så ska det ju inte vara.

Jämförde olika utförare

Dock är det viktigt att fundera på vad man vill uppnå för resultat och varför. När jag för drygt ett år sedan bytte boendestödsutförare vände jag mig till alla utförare som är verksamma inom den stadsdelsförvaltning där jag bor i syfte att jämföra vad dessa hade att erbjuda så att jag skulle kunna välja den utförare som skulle passa mina behov bäst. Det visade sig att en av utförarna använde en metod som heter Ett Självständigt Liv (ESL) som går ut på att klienten ska bli så självständig som möjligt och så småningom kunna säga upp boendestödet helt. Att ESL är evidensbaserad betyder att studier har visat att användning av metoden faktiskt leder till att många klienter blir självständiga.

ESL passar inte mig

Dock skulle ESL aldrig passa mig eftersom det är energikrävande för mig att utföra vardagliga sysslor. Jag behöver lägga mental energi på att duscha, öppna posten och städa vilket resulterar i att jag blir utmattad av vardagliga aktiviteter. Och nej, det hjälper inte mig att skriva instruktioner på en papperslapp lika lite som det förmodligen skulle hjälpa dig att jag skulle skriva på en papperslapp instruktionerna för hur du ska göra rent praktiskt om du ska springa ett maratonlopp varje dag. Om du inte orkar genomföra maratonloppen spelar det ingen roll i världen om du får instruktionerna på en lapp, du blir likväl trött ändå. Precis så är det för mig vad gäller vardagssysslor varför ESL aldrig skulle kunna fungera på mig.

Kommunen skulle aldrig mer höra något av mig

Eftersom jag bor i en storstad med LOV hade jag tack och lov möjlighet att välja bort ovannämnda utförare och välja en annan som inte använder en specifik metod utan var villig att anpassa sina metoder efter individen. Men nu leker vi med tanken att jag skulle bo på en liten ort utan valmöjligheter där klienten tvingas acceptera den utförare och boendestödjare som kommunen anvisar. Säg att den kommunen endast skulle använda ESL, vad skulle hända med mig då? Jag är helt säker på att jag skulle säga upp boendestödet inom kort. Kommunens biståndsbedömare skulle aldrig mer höra något av mig.

Vad är den önskade effekten?

Kan man tolka resultatet som att ESL har fungerat på mig? Nja, det beror på hur man ser på saken. Om den avsedda effekten är att jag meddelar biståndsbedömaren att jag inte vill ha boendestöd längre så har metoden absolut gett effekt. Men om det önskade resultatet är att jag har skälig levnadsnivå så är saken en helt annan femma! Utan boendestöd skulle jag sluta städa och leva i ett mycket stökigt hem. Kanske skulle jag t om börja sova på balkongen om jag skulle uppleva att det är för dammigt i mitt hem. Skulle jag ha råd skulle jag anlita hushållsnära tjänster för städning men skulle jag inte ha det skulle jag försöka hitta strategier för att överleva ändå så som att sova på balkongen. Jag skulle garanterat överleva, men skulle jag ha en skälig levnadsnivå? Svar nej.

Viktigt att vara kritisk

Som du säkert förstår kan det vara mycket svårt att mäta resultat av effekter på interventioner då det är mycket lätt att skrämma bort en autist och även skrämma autisten till tystnad. Jag drabbades av det sistnämnda i min skoltid när jag spenderade rasterna för mig själv och läraren tvingade mig att börja leka med mina klasskamrater och spela bollspel med dem på rasterna. I början protesterade jag, men snart slutade jag säga emot. Att jag teg och tyst accepterade det sociala tvånget betyder inte att jag hade blivit social utan det betydde att jag hade tappat hoppet och inte vågade säga emot längre. Därför ska du som arbetar inom socialtjänsten tänka kritiskt och fundera på om interventionen verkligen har gett avsedd effekt. Det går inte att stirra sig blind på siffror!

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

”Viktig bok, att höra om trötthet och svårigheter, samtidigt som stor fokusering inte behöver vara dränerande. Boendestöd är inget att skämmas för, även om man verkar välfungerande.”
-Eva, mamma till vuxen Aspergare, 5 juli 2022

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus (pris 275 kr, fri frakt) och Adlibris (pris 275 kr, frakt okänd).

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

4 svar på ”Hur mäta resultat av interventioner för autister?”

När jag ansökte om boendestöd i min kommun (Södertälje) fick jag informationen om att boendestödets syfte var att jag i förlängningen skulle kunna klara mig utan boendestödet.
Jag har fram tills nu trott att det beror på att lagstiftningen villkorar insatsen så.
Jag var 43 år då och hade precis fått diagnoserna AST och ADHD.
Det kändes absurt. Uppenbarligen har jag ”klarat” mig till 43 års ålder och nu när jag är utmattad med hjärndimma, ska någon främmande komma hem till mig och stötta mig när jag utför hushållssysslor på fasta tider. När jag knappt tar mig ur sängen.
Jag provade och fick fin kontakt med min boendestödjare men så mycket hushållssysslor blev det inte pga min bristande ork.
Efter två års försök att få till rutiner kring att jag utför och de stöttar, gav jag upp. Under de två åren hade jag ställt in så många tillfällen pga min bristande ork att antalet beviljade timmar minskade varje år. Handläggarna gjorde bedömningen att eftersom jag ställde in så mycket hade jag inte behov av boendestöd.
Men jag ställde ju in för att jag visste att besöken innebar att jag skulle utföra moment som jag blev helt slut av medans någon annan stod bredvid och stöttade. De såg det som en framgång att jag inte längre behövde boendestöd. Jag orkade inte argumentera emot.
Inspirerad av dig ansökte jag om hemtjänst och fick det beviljat. Men tyvärr hade jag en liknande upplevelse av hemtjänsten. De drog energi från mig genom att så mycket inte fungerade. När jag började jobba skulle det dessutom bli väldigt dyrt för mig med hemtjänst.
Jag räknade ut att det blir billigare för mig att anlita städfirma som städar hela lägenheten än om hemtjänsten städar en del av den.
Städfirman skickar dessutom samma person varje gång, vilket är en trygghet för mig.
Sedan 1,5 år har jag inga insatser genom kommunen men har ansökt om merkostnadsersättning för städhjälpen och vissa övriga kostnader. Har väntat över 8 månader på att bli tilldelad en handläggare.

Vad tråkigt att höra att varken boendestöd eller hemtjänst fungerade för dig! Grejen är att socialtjänstlagen inte preciserar hur SoL-insatser ska se ut. Kommuner får villkora boendestödet så som du beskriver men de måste inte göra det. Kommuner får vara generösa om de vill men de får också sätta upp villkor under förutsättning att de följer målsättningsstadganden angivna i lagen. Därför ser boendestöd olika ut i olika kommuner, och eftersom vi har kommunalt självstyre i Sverige har varje kommun fria händer att bestämma hur boendestödet ska utformas.

Jag håller tummarna för att du får merkostnadsersättning beviljad för hushållsnära tjänster! Jag har också hört från andra att det inte lönar sig att anlita hemtjänst om man har en inkomst då det är både billigare och bättre med hushållsnära tjänster. Jag hade faktiskt själv hemtjänst förut men eftersom jag hade väldigt låga inkomster ställde min biståndsbedömare fast att tjänsten var gratis för mig. Men hade jag haft högre inkomster hade jag fått betala, sa hon!

Svara

Ungefär lika dumt som när M-regeringen stoltserade med hur mycket de fått ned antalet sjukskrivna i landet sen de kom till makten. Utan att ha gjort de friskare – bara förvägrat de sjukersättning så de mådde ännu sämre…Eller som när farsan återvände till bilfirman som just lagat hans bil eftersom en lampa lyste om att något var fel, och firman då bara stängde av lampan och sa att problemet var löst.

Jag bor själv med min mamma, i samma hus där jag växte upp och har upplevt alla mina lyckligaste stunder i livet. Hon har alltid varit mitt enda stöd i allt och hjälper mig med det jag inte klarar eller förstår, som innefattar mycket rent praktiskt. Utan henne skulle jag aldrig klara mig. Praktiskt, emotionellt eller någonting. Alla andra jag någonsin mött i livet har bara behandlat mig illa på olika sätt, svikit, mobbat, kränkt och varit elaka…Det har aldrig funnits någon värme eller empati alls. Och all godhet, värme och stöd man givit åt alla själv, har aldrig besvarats på samma sätt. Ofta med den direkta motsatsen. Det är så många jag själv har funnits där för och skulle gjort allt för själv, som sen svek mig allihop.

Har farsan också, men han börjar bli äldre nu och får allt svårare att förstå och ta in det man säger. Han har hemtjänst sen en tid och tycker det fungerar till viss del, men inte fullt ut. Vissa av dem som kommer hem till honom dagligen bär fortfarande inga skydd. Jag skrev till hemtjänstföretaget i våras och påpekade vikten om munskydd och skrev att deras anställda borde ta lika mycket ansvar i att skydda våra äldre som vi själva gör. Jag har själv inte träffat honom sen pandemin bröt ut.

Jag minns när alliansen stoltserade med att de hade lyckats ner antalet sjukskrivna. Det där är ett jättebra exempel på att det inte går att stirra sig blind på siffror. Jag blev väldigt provocerad av deras uttalande. Visst, har man utförsäkrat många sjuka och tvingat dem till socialen så har vi ju fått färre sjukskrivna, men den stora frågan är hur många sjuka alliansen lyckades få tillbaka till arbete.

Vad bra att du har din mamma till stöd och att hon är stöttande och förstående när du har råkat ut för många elaka människor ute i samhället! Jag tycker att det är dumt att inte alla inom hemtjänsten bär munskydd när de går hem till din pappa. Alla mina boendestödjare gör iofs inte det heller men jag är inte gammal varför jag accepterar att de inte gör det hemma hos mig. Men arbetar man inom hemtjänsten är det en helt annan femma! Det borde vara krav på att alla inom hemtjänsten bär munskydd när de besöker 70+:are.

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *