Kategorier
Okategoriserade

Att vara vuxen med Aspergers syndrom som print-on-demand

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Hej på er alla! Gothia Förlag har nu sålt slut på den senaste upplagan av min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom. Från och med nu kommer boken finnas som print-on-demand vilket innebär för dig som beställer boken att det kommer att ta ca 3 dagar extra att framställa boken men annars är allt som vanligt! Boken kommer att gå att beställa här.

Artikel om mig i Tidningen Autism

Jag tänkte också passa på att tipsa er om en artikel om mig. Det är en intervju jag gjorde i somras för Tidningen Autism och hade helt missat att artikeln även gick att läsa online! Den går att läsa här .

Påminnelse om lagen om upphovsrätt

Slutligen skulle jag vilja påminna alla om lagen om upphovsrätt då jag vet att mina blogginlägg kopierats och publicerats på andra bloggar utan tillåtelse. Det är förbjudet att kopiera mina blogginlägg och publicera dessa på andra bloggar/forum, och den som ändå väljer att göra det bryter mot lagen. Däremot är det helt okej att citera mig kort (t.ex. med 1-2 meningar) och sedan länka till det aktuella blogginlägget. Det viktiga i sammanhanget är källhänvisningen, dvs skriva tydligt att citatet kommer från mig. Det är många som vill blogga och/eller informera om autism, och därför är det bra att känna till att möjligheten att citera finns!

Ingen behöver oroa sig

Om man bryter mot lagen om upphovsrätt så begår man ett lagbrott, och den som bryter mot lagen om upphovsrätt kan dömas till böter eller fängelse i högst två år (se lagen om upphovsrätt). Upphovsrättsskyddet innebär också att jag har rätt att ta betalt för att personen tillhandahållit mitt material på sin blogg, och jag kan även be om att få betalt tillbaka i tiden. Ingen behöver oroa sig nu för jag vet att misstag kan ske och när man själv har autism är det inte alltid så lätt att veta om lagar. Jag kommer självklart inte kräva att få betalt tillbaka i tiden under förutsättning att personen omedelbart tar bort alla mina blogginlägg från sin blogg. Däremot måste jag gå vidare med ärendet när jag har informerat om upphovsrättslagen (vilket jag t.ex. gör nu) och personen fortfarande trots tillsägelser från mig och/eller bloggportalen vägrar ta bort mina gamla blogginlägg från sin blogg. Och rent konkret innebär detta att mina blogginlägg måste tas bort från personens blogg även om personen publicerade mina kopierade blogginlägg för 2-3 år sedan.

Viktigt att visa förståelse

Det är också viktigt att känna till att ”kopiera” i sammanhanget också betyder att man har kopierat och klistrat in mina blogginlägg i sin helhet men ändrat vissa enstaka ord (t.ex. ordet ”föreläsningar” mot ”anhörigcirklar” eller ”Aspergers syndrom” mot ”autism” och bytt ur rubriken men att blogginlägget annars är helt identiskt med mitt. Mina blogginlägg får alltså fortfarande inte kopieras, och blogginlägget anses fortfarande kopierat. Som sagt vet jag att det inte alltid är lätt att känna till den djungel av lagar och förordningar som finns när man har egen diagnos, och det är därför jag ibland informerar om upphovsrätten på bloggen! Jag tycker att det är viktigt att visa förståelse för varandra när någon oavsiktligt gör fel.

Trevlig helg, vi hörs nästa vecka!

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus (pris 275 kr, fri frakt över 249 kr för privatpersoner) och Adlibris (pris 275 kr, frakt okänd).

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

  1. När jag var barn låg jag stilla hela dagarna när jag hade feber. (förutom toabesök och dricka) Mitt syskon däremot…

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *