Kategorier
Paulas blogg

Nu har läsarfrågefunktionen öppnat igen

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Nu är min semester slut vilket innebär att läsarfrågefunktionen är öppen igen. Denna gång kopplade jag verkligen av under hela semestern vilket var anledningen till att det ibland tog väldigt många dagar innan ni fick svar på era bloggkommentarer. Men nu är semestern som sagt slut vilket innebär att jag kommer att blogga oftare samt svara regelbundet på era läsarfrågor och bloggkommentarer!

Positivt att få många läsarfrågor

I vintras och våras fick jag ovanligt många läsarfrågor från er vilket var positivt. Jag hoppas att ni kommer att fortsätta att ställa läsarfrågor till mig i höst för jag vet att många av er uppskattar funktionen! Däremot vill jag tala om att jag fått väldigt många föreläsningar till hösten. Om det skulle vara så att jag får extremt många läsarfrågor under de mest hektiska föreläsningsveckorna och jag samtidigt har många obesvarade läsarfrågor i kö kommer jag behöva stänga av läsarfunktionen tillfälligt igen och inte ta emot nya läsarfrågor innan jag svarat på de gamla. Detta alltså bara under den mest hektiska tiden samt om jag skulle fått väldigt många läsarfrågor på kort tid!

Gillar att svara på era frågor

Ni får absolut inte tro att jag stänger av läsarfrågefunktionen för att jag skulle tycka att det är jobbigt och besvärande att svara på era frågor. Tvärtom tycker jag att det är så kul att jag verkligen vill ta mig tid för att ge er så uttömmande och utförliga svar som möjligt. Under de mest hektiska föreläsningsveckorna kommer detta emellertid vara omöjligt p.g.a. tidsbrist ifall jag skulle ha mer än 10 obesvarade frågor i kö väntades på svar. Detta är anledningen till att jag under vissa veckor kan komma att behöva stänga av frågefunktionen, men det kommer som sagt i så fall endast vara tillfälligt.

2023 är ett mycket speciellt år

Under semestern har jag haft mycket tid att fundera över mitt liv och har kommit fram till att 2023 är ett mycket speciellt år för mig i positiv bemärkelse. Jag har exempelvis blivit bättre på att ta hänsyn till mina behov genom att vara ”egoistisk” på fritiden, det vill säga unna mig själv ensamtid och vila. I egenskap av att vara en kvinnlig autist har jag nämligen så länge jag kan minnas prioriterat andras behov före mina egna och har kamouflerat genom att anpassa mig efter andra människors förväntningar och till och med anpassat samtalsämnen genom att låta andra välja vad vi ska prata om (och jag har bara mig själv att skylla för det är ingen annans fel än mitt eget!).

Det dåliga samvetet börjar släppa

Jag har också så småningom kommit att acceptera det faktum att jag är introvert och därmed får energi av ensamtid. Jag har förstått att jag bara kommer att orka svara på privata mejl och SMS som har med jobbet/bloggen/mina stödinsatser o s v att göra (och har naturligtvis varit öppen och ärlig om det). Eller jo, jag svarar ju faktiskt på privata meddelanden men måste prioritera. Och de personer jag väljer att prioritera är min familj och min pojkvän. Det var också en helt ny insikt för mig att det inte är obligatoriskt att ha en massa vänskapsrelationer även om många är trevliga och att man som kvinnlig autist kan behöva anpassa sitt liv istället för att leva efter normen (och normen är ju att vi kvinnor ska vara omhändertagande, ha en massa väninnor och ställa upp för dessa i vått och torrt). Jag har lärt mig att njuta av och ta vara på livet, och 2023 är det bästa året för mig på länge för det dåliga samvetet har börjat släppa.

Har ökat min trivsel på jobbet

2023 har även medfört en massa andra positiva förändringar för mig. Jag har ju berättat för er tidigare att min chef meddelade mig i början av året att jag inte längre behöver delta i fysiska möten på jobbet varje månad om jag inte vill. Det räcker med att jag deltar i veckomötena online och endast deltar fysiskt när det verkligen är nödvändigt samt när vi har gemensamma tillställningar för hela koncernen. Plus att jag ibland träffar mina kollegor en och en när det behövs. Och denna förändring har verkligen förbättrat min livskvalitet! Jag har varit utmattad av det fysiska deltagandet och är därför mycket tacksam för att Misa Kompetens tagit hänsyn till detta. Det fysiska deltagandet känns nämligen inte bara mentalt jobbigt för stunden utan utmattningen påverkar mig även efteråt (och jo, jag har jättetrevliga kollegor och nej, jag har inte social fobi utan bara autism). Denna förändring har verkligen ökat min trivsel på jobbet! 🙂

Misa Kompetens kommer att bli mindre

Dessutom har vi en massa andra förändringar på gång hos Misa Kompetens: flera av mina kollegor kommer att sluta den sista augusti och vi kommer endast vara två heltidsanställda på företaget, alltså bara jag och en till. Min chef har bestämt att vi inte ska anställa nya personer för att ersätta de som slutar utan företaget ska istället bli mindre. Detta kommer att bli mer effektivt, och fler föreläsare/utbildare behövs alltså inte. Då Göran blir en av de som slutar (han har en intellektuell funktionsnedsättning) kommer jag vara den enda hos företaget med egen funktionsnedsättning som föreläser utifrån ett inifrånperspektiv, men det är bestämt att det ska bli så. Detta medför att jag i ännu större utsträckning kommer att delta på Misa Kompetens utbildningar även på andra platser än Stockholm då Göran inte längre kommer att medverka. Om ett par veckor kommer jag och min kollega Fredrik (han som också kommer att fortsätta hos oss) åka till Lund och hålla en utbildning tillsammans!

Kommer inte hinna blogga varje dag

Jag ser fram emot att börja blogga igen efter semestern. Med detta sagt tror jag inte att jag kommer att hinna blogga varje vardag i höst. Idag när jag pratade med min chef i telefon påminde han mig om att föreläsningarna och utbildningarna är min huvudsakliga arbetsuppgift och att allt annat kommer i andra hand. Han förväntar sig alltså att jag alltid ska prioritera föreläsningarna (inklusive resebokningar, planering o s v) framför allt annat vilket jag verkligen förstår med tanke på att vi kommer att vara så få på företaget! Men jag lovar er att jag även under de mest hektiska veckorna kommer att publicera åtminstone ett inlägg (antingen ett ”vanligt” blogginlägg eller ett svar på en läsarfråga) varje måndag, och alla andra veckor kommer jag utöver måndagar även blogga/svara på läsarfrågor på flera andra dagar 🙂

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

”Viktig bok, att höra om trötthet och svårigheter, samtidigt som stor fokusering inte behöver vara dränerande. Boendestöd är inget att skämmas för, även om man verkar välfungerande.”
-Eva, mamma till vuxen Aspergare, 5 juli 2022

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus (pris 275 kr, fri frakt) och Adlibris (pris 275 kr, frakt okänd).

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *