Har du som autist någonsin varit med om att du klagat på boendestödet (eller andra stödinsatser) som du varit missnöjd med och fått till svar att alla andra brukare minsann är nöjda? Har det fått dig att känna dig som en jobbig och krävande brukare?
Vi brukare är olika
Tänk inte så! Det kan nämligen finnas många anledningar till att andra brukare inte har klagat. För det första är vi med stödinsatser ingen homogen grupp, och ibland kan stödet passa vissa grupper men inte andra. Det är ju minst lika stor variation bland brukare av boendestöd som hos befolkningen i övrigt. Tänk om läkarna inom sjukvården skulle ha inställningen att alla patienter behöver exakt samma behandling oavsett sjukdom? Sådana läkare kommer du (förhoppningsvis) inte träffa, men vi brukare blir ofta bemötta på det viset när vi klagar på det stöd vi får. Vi blir bemötta som en homogen grupp oavsett vilka diagnoser vi har!
Min autism är en del av mig
Faktum är att vi brukare av boendestöd kan ha helt olika diagnoser så som autism, adhd, depression, schizofreni, missbruk, intellektuell funktionsnedsättning, social ångest och mycket annat. En brukare med missbruk kan önska att boendestödspersonalen ser ”bortom missbruket” och har inställningen att ”människan är mer än sitt missbruk”, men min autism är däremot en mycket viktig del av vem jag är. Jag varken kan eller vill skilja min autism från min personlighet. Om min boendestödjare skulle ha exakt samma inställning till missbruk som hen har till min autism skulle mitt boendestöd aldrig kunna funka!
Vi autister har olika behov
Dessutom får vi inte heller glömma bort att två personer med samma diagnos kan ha helt olika behov. Även om de flesta andra brukare med autism skulle vara nöjda med boendestödet är det långt ifrån säkert att alla autister är det. Vissa autister vill exempelvis sträva efter ökad självständighet medan andra blir utmattade av självständighetsträning. Om boendestödjarna saknar kunskap om hur olika vi autister kan vara är risken överhängande att någon autist kommer att få fel stöd.
Texten fortsätter under annonsen.
ANNONS
Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus och Adlibris.
Inte alla vågar klaga
Det är vidare viktigt att komma ihåg att inte alla vi brukare vågar klaga, oavsett hur missnöjda vi är. Vi kan ha varit med om mycket jobbiga saker under livets gång. Redan i barnsben har många av oss autister erfarenheter av att bli nekade stöd i skolan och att bli sedda som jobbiga och besvärliga om vi har klagat. Med sådana erfarenheter i bagaget vågar inte alla autister klaga och påtala att man är extremt missnöjd med att boendestödjaren inte följer biståndsbeslutet, inte dyker upp på avtalade tider och inte lyssnar på brukarens behov. Vi sågs ju som jobbiga elever under vår skoltid, och därför vill vi inte alltid framstå som jobbiga som vuxna.
Får mina varningsklockor att ringa
Tänk också på att de brukare som är nöjda med boendestödet brukar behålla stödinsatsen medan de som är extremt missnöjda ofta säger upp stödet. Inte sällan dras därav den felaktiga slutsatsen att brukaren som säger upp stödet har utvecklats så mycket att hen inte längre behöver stöd och att boendestödsinsatsen därmed har lyckats. Men här är det viktigt att tänka kritiskt. Jag har ju ofta varit ganska missnöjd med boendestödet, men om jag hade varit extremt missnöjd och stödet aldrig varit bra (exempelvis är min nuvarande boendestödjare toppen!) hade jag sagt upp stödet direkt. Nu är jag en brukare som ibland är nöjd och ibland missnöjd men väljer att behålla stödet. En utförare som endast påstår sig ha nöjda brukare får mina varningsklockor att ringa.
Trodde inte att det var möjligt
Slutligen är det typiskt för personer med autism att inte förstå sina egna känslor och behov, särskilt om autisten är ung. Som ung deltog jag själv i aktiviteter och sammanhang som fick mig att må dåligt, men jag förstod aldrig vad mitt dåliga mående berodde på. Ibland trodde jag att jag höll på att bli sjuk, och ibland trodde jag att det dåliga måendet bara var min inbillning. För att nämna ett exempel mådde jag dåligt av att jobba på ett icke-anpassat jobb, men enligt samhället mådde alla bra av att jobba och dåligt av att sakna daglig sysselsättning. Därför trodde jag inte att det var möjligt att må dåligt av att jobba.
Förstod inte mina egna känslor
När jag sedan fick aktivitetsersättning och fick stanna hemma på dagarna kändes det väldigt märkligt att jag plötsligt mådde bättre än någonsin. Att det skulle kunna vara bra att stanna hemma på dagarna föll mig emellertid aldrig in, det gick ju emot allt vad jag hade lärt mig! Om någon på den tiden hade sagt till mig att dåligt boendestöd funkade bra hade jag trott på det också för jag förstod inte mina egna känslor. Oavsett hur bra eller dåligt mitt boendestöd hade funkat hade jag alltså sällat mig till skaran ”nöjda brukare” trots att jag idag vet att dåligt fungerande boendestöd har en mycket negativ påverkan på mitt liv.
Ge inte upp
Du som har autism och klagar på boendestödet med resultatet att du blir bemött med orden: ”Du är den enda som klagar, alla våra andra brukare är nöjda”, ge inte upp! Du är inte ensam! Det kan finnas många andra brukare som är missnöjda utan att det någonsin kommer fram. Du är ingen jobbig brukare!
Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.
Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.
Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.
Boka en föreläsning med mig
Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.
Reklam för min bok
”Viktig bok, att höra om trötthet och svårigheter, samtidigt som stor fokusering inte behöver vara dränerande. Boendestöd är inget att skämmas för, även om man verkar välfungerande.”
-Eva, mamma till vuxen Aspergare, 5 juli 2022
Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus och Adlibris.
Fråga mig om autism
Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.
Följ min blogg
Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.
Senaste svar på alla blogginlägg
Det är inte omöjligt att olika hypnotisörer jobbar på olika sätt så jag är inte säker på att det alltid…
Jag har velat prova hypnos för att se om jag skulle vara person som accepterar att släppa kontrollen som krävs!…
Ja! det känns forcerade!
Precis, det blir verkligen motsatt effekt! Det skulle inte förvåna mig om det i framtiden kom nya studier som visar…
Eller hur!! Märkligt!! Jag spänner mig nästan mer för jag känner att jag måste prestera och ”nu ska jag slappna…
De som gillar meditation brukar säga att det är en vanesak och att när man väl har vant sig vid…
Jag har också svårt att visualisera. Jag har testat hypnos vid två olika tillfällen helt oberoende av varandra och då…
Jag har också läst detta om psykos men jag har varit osäker på om det är vetenskapligt bekräftat att det…
Skönt att veta att jag inte är ensam! Det är lite märkligt att människor ofta förväntar sig att alla ska…
Jag tycker också det finns en motsättning att meditera för att bli lugn. Lite som att en försöker prestera för…
6 svar på ”Nej, du är ingen jobbig brukare”
Jättebra skrivet! Och så där tycker jag att det är i många andra sammanhang. På daglig verksamhet givetvis men även tex hyresvärdar säger ofta ”du är den enda som klagat” och ”ingen annan har sagt något”. Det skiter väl jag i, liksom!! Haha!
Tack Essa! Precis, det där kan förekomma i många andra sammanhang också: på lärosäten där man är ”den enda som har klagat på särskilt pedagogiskt stöd”, på dagliga verksamheter och även när man klagar till hyresvärden. Bra att du står på dig 🙂
Åh, precis så. Dina texter får mig att känna mig mindre ensam och mer förstådd!
Och precis som Essa skriver, sådär säger min hyresvärd till mig med :(. Stöter på det titt som tätt när jag säger rakt ut som jag känner/tycker. Som att det endast skulle vara en egen udda ”upplevelse/vanföreställning”. När det faktiskt är ren uppenbar fakta.
Tack för att du finns!
Tack Anna! Roligt att höra att blogginläggen hjälper dig.
Vad tråkigt att du liksom Essa har råkat ut för oförstående hyresvärdar. Självklart är det ren fakta om man t.ex. har grannar som stör, röker i trapphus m m. Hyresvärden kan ibland ha rätt i att ingen annan har klagat, men det betyder inte att man inte har rätt att klaga. Ingen annan granne kanske har vågat!
Hej! Sträckläst flera av dina inlägg, vilken bra blogg! Jag har en fundering/fråga.
Jag träffade en man som jag inledde en relation med. I början var han kommunikativ, uppskattande, kärleksfull, sa fina ord, var nyfiken på mig och ställde frågor – men ibland också lite tillbakadragen, introvert och efter en tid kände jag att gav mer till relationen / investerade mer i relationen än vad jag fick. Det var jag som till slut stod för initiativ, utflykter, uppvaktning med mera. Pratade sen med en god vän till honom som sa att han har högfungerande autism och då föll poletten ner. Varför han t ex inte vill gå på AW, fira högtider med vänner, äta lunch med kolleger, stort behov av ensamtid, ibland svårt med mentaliseringsförmåga osv.
Men en sak jagar mig. Kan personer med autism i förälskelsefasen verkligen dölja sin autism så bra? Det fanns mycket nyfikenhet kring mig som person, han ville träffas ganska ofta, det fanns inslag av uppvaktning, men sen var det som om luften gick ur honom efter 2-3 månader när vardagen trängde sig på.
Vad roligt att du gillar bloggen! 🙂
Svaret på din fråga är ett ja, en person med autism kan ofta dölja sin autism ett tag vilket kallas för kamouflage. Vi autister klarar ibland av att överanstränga oss under en begränsad tidsperiod tills det tar stopp och hjärnan inte klarar mer.
I en förälskelsefas brukar samma fenomen återfinnas hos neurotypiker, det vill säga personer utan autism. Även ni neurotypiker kan överanstränga er i början och låtsas vara någon ni egentligen inte är (t.ex. alltid på gott humör, orkar göra en massa saker för att vara partnern till lags o s v).
Det betyder inte att man skådespelar medvetet utan det är så vi människor funkar när vi är förälskade! Det är därför många relationer tar slut när förälskelsefasen är över för det är då den ”riktiga” personen kommer fram.