Kategorier
Okategoriserade

Nej, anpassningar och tolerans ger inte alltid en förbättrad förmåga

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Förra veckan skrev jag ett öppet brev till Försäkringskassan där jag fördömde Försäkringskassans beslut att förneka den autistiske Johan sjukersättning. Jag kan inte sluta förfäras av samhällets tendens att se anpassade arbetsuppgifter/anpassad skolgång i ett klassrum som de enda tänkbara lösningar i situationer då en autistisk vuxen mår dåligt av att arbeta alternativt när ett autistiskt barn skolvägrar. Inte en enda tanke på att alla barn inte mår bra av att vara i skolan och att långt ifrån alla vuxna mår bra av att arbeta! Johans historia fick ett mycket tragiskt slut genom att han tog sitt eget liv.

Anpassningar kan hjälpa

Visst, det finns många autistiska barn som trivs i skolan under förutsättning att de får adekvata anpassningar och ingen mobbning förekommer. Det finns även autistiska vuxna som är fullt arbetsförmögna så länge de får anpassade arbetsuppgifter. Ni minns väl Emma? Hon både kan och vill arbeta men får inte eftersom hon blir diskriminerad på grund av sin autism. Diskriminering och trakasserier ska självklart inte få förekomma! Att undanröja mobbning och se till att arbetsmarknaden och skolmiljön anpassas kan alltså vara lösningen för att få vissa autister att trivas i och klara av skolan och kraven i arbetslivet.

Livsfarligt med ett reduktionistiskt synsätt

Med detta sagt förfäras jag av att vissa på fullaste allvar verkar tro att ovanstående fungerar för alla! Seriöst, vem tror på fullaste allvar att alla autistiska vuxna skulle ha en arbetsförmåga om de fick anpassade arbetsuppgifter? Och att alla autistiska barn mår bra av att vara i skolan så länge anpassningar erbjuds och ingen mobbning förekommer? Låt mig avslöja en hemlighet. Allt kan inte härledas till den sociala modellen på funktionsnedsättning vars förespråkare menar att svårigheterna vid en funktionsnedsättning endast är en produkt av samhällets otillgänglighet och diskriminerande attityder. Vissa svårigheter har faktiskt medicinska förklaringar! Att hävda annat utgör ett reduktionistiskt synsätt på autism vilket är livsfarligt!

Autism innebär många svårigheter

Låt oss titta på diagnoskriterierna för autism där det bland annat framgår att autism kan medföra sensoriska avvikelser samt svårigheter i social interaktion. Detta kan i sin tur yttra sig i att en autist kan må mycket dåligt av att vistas i sociala sammanhang och trivs för sig själv. Det kan också manifestera sig i känslighet för sinnesintryck vilket Tony Attwood menar kan ha en mycket negativ inverkan på autistens livskvalitet. För övrigt menar professorn Christopher Gillberg att automatiseringssvårigheter är vanliga vid autism vilket innebär att en autist kan behöva lägga ner otroligt mycket energi på vardagliga aktiviteter som att duscha i och med att sysslorna inte går per automatik.

Hade behövt en distansskola

Mot ovanstående bakgrund borde det inte vara svårt att förstå att det kan innebära heltidsarbete för en autist att få vardagen att fungera. Att duscha, klä på sig, kasta sopor osv kan utgöra en stor källa till energidränage. Råkar man vara den typen av autist som faktiskt mår bra av att vara i sociala sammanhang, ja, då kan det faktiskt ge autisten positiv energi att arbeta eller gå i skolan. Men är man däremot introvert kan det vara jobbigt att behöva socialisera med andra barn i ett klassrum eller kollegor på ett kontor när all ens energi går till att överleva vardagen! Det jag hade behövt som barn är möjligheten att få läsa skolan hemifrån på distans, inte en autismklass!

Sjukersättning kan vara den bästa lösningen

Snälla beslutsfattare och myndigheter. När kommer ni att fatta att alla människor är olika? Att majoriteten av människor mår av att gå i skolan och arbeta är inte ett bevis för att alla gör det! Precis på samma sätt som det finns olika sexuella läggningar i form av exempelvis hetero-, homo- och asexualitet så finns det introverta människor med funktionsnedsättningar och sjukdomar som dräneras på energi av att arbeta eller går i skolan och extroverta som fylls på med energi av det. Vidare är vi människor olika i fråga om vår energinivå vilket betyder att alla inte har lika mycket ork. Alla mår inte bäst av att arbeta utan vissa behöver sjukersättning!

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Köp min bok

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Gothia Kompetens.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via Facebook, Instagram, mejl eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

2 svar på ”Nej, anpassningar och tolerans ger inte alltid en förbättrad förmåga”

Mycket bra beskrivet hur bara att komma igenom en vardag inom hemmets 4 väggar är ett heltidsarbete när en person kämpar med hypersensitivitet, automatiseringssvårigheter och social ångest på det! Ett enormt energidränage, utmattningssyndrom som ett brev på posten. Hur får vi myndigheter, FK, vården, skolans värld att inse detta? Ge personer med autistiska diagnoser samma rättigheter och respekt som personer med synliga funktionsnedsättningar! Ingen skulle drömma om att ifrågasätta personer med ex synliga fysiska funktionsnedsättningar och deras behov…

Håller med! Det är inte lätt att leva med en osynlig funktionsnedsättning eller en psykisk sjukdom som inte syns utåt 🙁 Och att bli utförsäkrad från Försäkringskassan gör inte saken lättare precis.

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *