Kategorier
Okategoriserade

6 saker du som arbetsterapeut bör känna till om autism

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

När vi autister har svårt att få vardag att fungera blir vi ibland remitterade till arbetsterapeuter. Samtidigt som det finns arbetsterapeuter med autismspecifik kompetens råder det tyvärr stor okunskap om autism bland vissa inom yrkeskåren. Detta bör du som arbetsterapeut känna till om autism:

1. Autism är inte bara ett tillstånd

Autism är inte bara ett tillstånd utan troligen flera skilda tillstånd med olika etiologi, menar professorn Christopher Gillberg, vilket innebär att autism hos olika autister kan härledas till helt olika grundorsaker. Således är det inte alls givet att samma metod fungerar för alla autister. Därför ska du som arbetsterapeut aldrig ha förutfattade meningar om autism! Om en specifik metod har hjälpt 10 av dina tidigare autistiska patienter är det inte alls säkert att samma metod kommer att hjälpa din nästa patient. Av samma anledning bör du hålla i minnet att detta blogginlägg är skrivet ur är mitt inifrånperspektiv. Andra autister kan fungera helt annorlunda än jag!

2. Vi kan sakna vardagsfärdigheter

Överläkaren Lena Nylander menar att en autist kan, trots normal eller hög begåvningsprofil, uppvisa stora kunskapsluckor i sina vardagliga färdigheter. Långt ifrån alla autister har sådana kognitiva svårigheter men det kan förekomma. Själv förstod jag inte att det var något fel med mitt kylskåp när det läckte vatten på köksgolvet. Inte heller förstod jag att min väska skulle bli lättare om jag tömde den, och därför bar jag runt alldeles för tunga väskor i stan med böcker, sminkväskor och andra tunga grejer utan att förstå varför jag fick ont i kroppen. För att kunna hjälpa mig på bästa sätt ska du som arbetsterapeut ha goda kunskaper om vad en ojämn begåvningsprofil vid autism innebär.

3. Scheman funkar inte för alla

Har du en autistisk patient som försummar viktiga göromål? Jag tillhör den skaran! Vissa arbetsterapeuter har dragit slutsatsen att ett veckoschema skulle vara den ultimata lösningen för mig. Men ett städschema hjälper inte mig eftersom jag saknar orken att städa! När jag gjorde min autismutredning förklarade utredningsteamet för mig att många autister lagrar saker i faktaminnet som andra människor lagrar i automatiserade minnen. Städning går inte per automatik för mig utan jag måste lägga enormt mycket energi på det. Och eftersom grundorken saknas hjälper inga städscheman i världen! Jag städar ändå inte.

4. Skriftliga instruktioner funkar inte för alla

Vissa autister blir hjälpta av skriftliga instruktioner men jag tillhör inte den skaran! Anledningen till att skriftliga instruktioner inte hjälper mig är att jag vet hur man städar men måste lägga enormt mycket energi på själva utförandet. Tänk dig själv. skulle du själv orka springa två maratonlopp om dagen om jag skulle skriva instruktioner på en papperslapp och beskriva steg för steg hur du går till väga rent praktiskt när du ska springa ett maratonlopp? Jag vågar påstå att det inte skulle hjälpa dig ett dugg. Precis så är också fallet med min städning!

5. Självständighet bör inte alltid vara målet

Eftersom jag har svårt att lära mig praktiska färdigheter och inte orkar städa har jag hjälp av en boendestödjare. Vissa arbetsterapeuter tycker att det är sorgligt att jag har boendestöd och tror att jag skulle må bättre om jag skulle bli självständig och klara mig utan stöd. Men jag förstår inte varför jag skulle få en kick av att klara av min vardag själv när det gör mig utmattad. Är du väldigt närsynt skulle du förmodligen inte heller må bäst av att tvinga dig själv att klara dig utan glasögon och kontaktlinser utan du mår nog bäst av att acceptera ditt behov av glasögon/kontaktlinser. Och samma sak gäller mig! För att jag ska kunna uppnå god livskvalitet är det nödvändigt för mig att bejaka min autism och mitt stödbehov.

6. Min aktivitetsbalans ser annorlunda ut

Arbetsterapeuter tenderar att arbeta väldigt mycket med aktivitetsbalans för att få patientens liv innehålla en balanserad omfattning av arbete, fritid, socialt umgänge, ensamhet och vila. Men eftersom jag har autism och därmed vissa specialintressen gillar jag att ägna mig åt samma saker aktiviteter nästan hela tiden! För genomsnittsmänniskan kan det vara en bra balans att träffa vänner 1-2 gånger i veckan, men för mig kan det istället vara en bra balans att ägna mig åt kompisträffar 1-2 gånger om året och ägna resten av tiden åt specialintressen. Det är jag som har rätten att avgöra vad mitt balanserade liv ska innehålla och i vilken omfattning!

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Gothia Kompetens.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

  1. ”Jag kommer ofta på först efteråt vad jag borde ha sagt/gjort, och då är det redan försent.” Exakt samma för…

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

2 svar på ”6 saker du som arbetsterapeut bör känna till om autism”

Du förklarar fantastiskt bra! 😊
Jag har så svårt att formulera och beskriva hur just dessa saker upplevs av mig för andra människor så jag är tacksam att du hjälper mig!
Kommer att tänka tillbaka på detta inlägg ofta.

Tack Linda! Vad roligt att du blir hjälpt av mina blogginlägg 🙂

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *