När vi autister har svårt att få vardag att fungera blir vi ibland remitterade till arbetsterapeuter. Samtidigt som det finns arbetsterapeuter med autismspecifik kompetens råder det tyvärr stor okunskap om autism bland vissa inom yrkeskåren. Detta bör du som arbetsterapeut känna till om autism:
1. Autism är inte bara ett tillstånd
Autism är inte bara ett tillstånd utan troligen flera skilda tillstånd med olika etiologi, menar professorn Christopher Gillberg, vilket innebär att autism hos olika autister kan härledas till helt olika grundorsaker. Således är det inte alls givet att samma metod fungerar för alla autister. Därför ska du som arbetsterapeut aldrig ha förutfattade meningar om autism! Om en specifik metod har hjälpt 10 av dina tidigare autistiska patienter är det inte alls säkert att samma metod kommer att hjälpa din nästa patient. Av samma anledning bör du hålla i minnet att detta blogginlägg är skrivet ur är mitt inifrånperspektiv. Andra autister kan fungera helt annorlunda än jag!
2. Vi kan sakna vardagsfärdigheter
Överläkaren Lena Nylander menar att en autist kan, trots normal eller hög begåvningsprofil, uppvisa stora kunskapsluckor i sina vardagliga färdigheter. Långt ifrån alla autister har sådana kognitiva svårigheter men det kan förekomma. Själv förstod jag inte att det var något fel med mitt kylskåp när det läckte vatten på köksgolvet. Inte heller förstod jag att min väska skulle bli lättare om jag tömde den, och därför bar jag runt alldeles för tunga väskor i stan med böcker, sminkväskor och andra tunga grejer utan att förstå varför jag fick ont i kroppen. För att kunna hjälpa mig på bästa sätt ska du som arbetsterapeut ha goda kunskaper om vad en ojämn begåvningsprofil vid autism innebär.
3. Scheman funkar inte för alla
Har du en autistisk patient som försummar viktiga göromål? Jag tillhör den skaran! Vissa arbetsterapeuter har dragit slutsatsen att ett veckoschema skulle vara den ultimata lösningen för mig. Men ett städschema hjälper inte mig eftersom jag saknar orken att städa! När jag gjorde min autismutredning förklarade utredningsteamet för mig att många autister lagrar saker i faktaminnet som andra människor lagrar i automatiserade minnen. Städning går inte per automatik för mig utan jag måste lägga enormt mycket energi på det. Och eftersom grundorken saknas hjälper inga städscheman i världen! Jag städar ändå inte.
4. Skriftliga instruktioner funkar inte för alla
Vissa autister blir hjälpta av skriftliga instruktioner men jag tillhör inte den skaran! Anledningen till att skriftliga instruktioner inte hjälper mig är att jag vet hur man städar men måste lägga enormt mycket energi på själva utförandet. Tänk dig själv. skulle du själv orka springa två maratonlopp om dagen om jag skulle skriva instruktioner på en papperslapp och beskriva steg för steg hur du går till väga rent praktiskt när du ska springa ett maratonlopp? Jag vågar påstå att det inte skulle hjälpa dig ett dugg. Precis så är också fallet med min städning!
5. Självständighet bör inte alltid vara målet
Eftersom jag har svårt att lära mig praktiska färdigheter och inte orkar städa har jag hjälp av en boendestödjare. Vissa arbetsterapeuter tycker att det är sorgligt att jag har boendestöd och tror att jag skulle må bättre om jag skulle bli självständig och klara mig utan stöd. Men jag förstår inte varför jag skulle få en kick av att klara av min vardag själv när det gör mig utmattad. Är du väldigt närsynt skulle du förmodligen inte heller må bäst av att tvinga dig själv att klara dig utan glasögon och kontaktlinser utan du mår nog bäst av att acceptera ditt behov av glasögon/kontaktlinser. Och samma sak gäller mig! För att jag ska kunna uppnå god livskvalitet är det nödvändigt för mig att bejaka min autism och mitt stödbehov.
6. Min aktivitetsbalans ser annorlunda ut
Arbetsterapeuter tenderar att arbeta väldigt mycket med aktivitetsbalans för att få patientens liv innehålla en balanserad omfattning av arbete, fritid, socialt umgänge, ensamhet och vila. Men eftersom jag har autism och därmed vissa specialintressen gillar jag att ägna mig åt samma saker aktiviteter nästan hela tiden! För genomsnittsmänniskan kan det vara en bra balans att träffa vänner 1-2 gånger i veckan, men för mig kan det istället vara en bra balans att ägna mig åt kompisträffar 1-2 gånger om året och ägna resten av tiden åt specialintressen. Det är jag som har rätten att avgöra vad mitt balanserade liv ska innehålla och i vilken omfattning!
Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.
Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.
Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.
Boka en föreläsning med mig
Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.
Reklam för min bok
”Viktig bok, att höra om trötthet och svårigheter, samtidigt som stor fokusering inte behöver vara dränerande. Boendestöd är inget att skämmas för, även om man verkar välfungerande.”
-Eva, mamma till vuxen Aspergare, 5 juli 2022
Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus (pris 275 kr, fri frakt) och Adlibris (pris 275 kr, frakt 39 kr).
Fråga mig om autism
Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.
Följ min blogg
Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.
Senaste svar på alla blogginlägg
Det har blivit så jobbigt med allting i samhället nu… Allt handlar bara om teknik, digitalt, mobiler, ladda ned en…
Förjävligt! Men ställde du ifrån dig ryggsäcken? Tjuven måste ha varit väldigt snabb!
Vad har hänt? Har du haft inbrott? Hemskt!
du är fenomenal på skriva långa texter, sånt tar energi förvissa npfare. som har språksvårigheter och dyslexi Du verkar vara…
Det är alldeles för lätt att hamna i dessa identifikations-fällor även för äldre och helsvenska personer utan funktionsnedsättning. Jag har…
Jag förstår precis vad du menar, och jag tycker att du resonerar klokt! Jag förstår att de som verkligen LIDER…
Jag har mycket svårt att förstå varför socialjouren inte hänvisade mig till en annan instans! Jag ville bara slippa sova…
Ja, adhd-medicin verkar vara förknippad med risker! Lagom är säkert bäst för de personer som tål adhd-medicin! Men jag mådde…
Vad obehagligt det låter! Jag har också valt bort ADHD-medicin. Dels p.g.a. rädsla för biverkningar — har fått svåra, ovanliga…
Vad jobbigt! Socialjouren borde ha kunnat hänvisa dig till stadsmissionen eller någon liknande organisation för hjälp med hemresa istället för…
2 svar på ”6 saker du som arbetsterapeut bör känna till om autism”
Du förklarar fantastiskt bra! 😊
Jag har så svårt att formulera och beskriva hur just dessa saker upplevs av mig för andra människor så jag är tacksam att du hjälper mig!
Kommer att tänka tillbaka på detta inlägg ofta.
Tack Linda! Vad roligt att du blir hjälpt av mina blogginlägg 🙂