Kategorier
Okategoriserade

Min autism är inte andras autism

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Ibland debatteras det om ifall autism bör ses som en identitet eller en funktionsnedsättning. Det finns även de som propagerar för att många funktionsnedsättningar är miljörelaterade vilket betyder att autism i sig inte måste utgöra en svårighet men att autismen däremot kan bli ett funktionshinder i vissa miljöer, en förklaringsmodell som jag också själv gillar. Med andra ord finns det många olika synsätt om autism, och ibland kan diskussionerna bli riktigt intensiva och laddade.

Stör mig på enkelriktade diskussioner

Själv stör jag mig på extremt enkelriktade diskussioner om ämnet i stil med: ”Autism är ingen funktionsnedsättning, det är bara samhällets barriärer och intolerans som gör att autism blir en svårighet” eller ”Autism är ingen funktionsnedsättning utan en identitet. Det finns till och med något som heter en autistisk kultur” eller ”Om du tycker att autism är en identitet så har du inte autism på riktigt för har man verkligen autism så är det bara en funktionsnedsättning och hela livet är pest och pina.” Och sedan finns det de som på fullaste allvar hävdar att autism alltid innebär styrkor!

Varför tänka svart och vitt?

Varför kan inte autism vara en blandning av ovanstående på samma gång? Varför tänka svart och vitt? Varför inte inse att vi autister förändras under livets gång och att våra livssituationer förändras vilket innebär att vi prioriterar olika saker under olika livsfaser och kan se olika på vår autism i olika åldrar? Varför inte acceptera att vissa autister har styrkor tack vare sin autism, några har styrkor som endast kommer fram i rätt miljö och andra inte har några som helst autistiska styrkor? Varför inte inse att autism kan manifestera sig olika hos olika autister?

Diagnoskriterierna nämner inte styrkor

Faktum är att ingen autismforskare har påstått att autism måste innebära styrkor. Jag har mött många autister som känt sig osynliggjorda för de har inga som helst styrkor tack vare autismen. Ändå blir de sällan trodda för både privatpersoner och yrkesverksamma försöker få dem att indoktrinera dem att tycka att deras autism måste vara en fördel och en styrka! Och tycker de inte så har de bara dålig självkänsla, har de fått höra. Men det är en farlig myt att autism alltid innebär styrkor! Många, däribland jag själv, känner visserligen igen sig i Tony Attwoods positiva Aspie-kriterier, men det betyder inte att alla gör det. I diagnoskriterierna för autism står det ingenting om att autism måste innebära styrkor!

Min autism är en identitet

Och sedan det här med identitet. Min autism innebär som sagt även styrkor men faktum är att den innebär betydligt fler svårigheter än styrkor. Men bara för att min autism är en omfattande funktionsnedsättning betyder det inte att den inte skulle vara en identitet för det är den visst! Min autism utgör en viktig del av min person. Jag är inte autistisk bara ibland utan hela tiden och jag vet inte ens vem jag skulle vara utan min autism. Vissa tycker att det är sorgligt att jag identifierar mig som en autist, men vem skadar det liksom? Däremot skulle det vara farligt att påstå att alla autister uppfattar autismen som en identitet för så är det självfallet inte! Men min autism utgör en identitet.

Vi har ett ansvar

Varför inte säga: ”Min autism innebär styrkor” istället för att säga: ”autism innebär styrkor”? Och ”min autism är en identitet” istället för ”autism är en identitet”? Och ”svårigheterna vid autism kan bero på olika saker och mina svårigheter beror endast på samhällets intolerans” istället för ”alla svårigheter vid autism beror på en intolerant omgivning och autism i sig utgör aldrig en svårighet?” Då medier är experter på att sprida myter om autism genom att antingen framställa autismen endast som en styrka eller en svårighet anser jag att vi autister har ett ansvar att sprida korrekt information! Jag vet vad min autism innebär, men min autism måste inte vara samma som andra autisters autism!

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Gothia Kompetens.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

  1. Jag har aldrig hört talas om sambandet mellan autism och feber, men vi har alltid sagt att vi önskar att…

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

2 svar på ”Min autism är inte andras autism”

”Jag är inte autistisk bara ibland utan hela tiden”

Det är samma för mig men jag har märkt att det kan jag inte räkna med att människor i allmänhet förstår. Bara för att jag t ex gör något jag är bra på, tycker om och njuter av så försvinner inte autismen. Har saker att förhålla mig till även då.

Tycker att det är svårt att förklara för de som inte förstår som jag vill ska förstå ovanstående. Men tack för ett jättebra inlägg!

Just sådant tenderar människor i allmänhet att ha svårt för att förstå! Men bara för att vi fungerar bra i ett sammanhang betyder det inte att andra sammanhang fungerar. Och bara för att vi klarar av att hantera utmaningar en dag betyder det inte att vi kommer att kunna hantera samma utmaningar nästa dag. Även vår dagsform varierar ju från dag till dag! Det finns mycket okunskap om detta.

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *