Kategorier
Okategoriserade

Att endast besöka daglig verksamhet för att fika?

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

För ett tag sedan fick jag en intressant fråga från en åhörare då jag föreläste om autism i arbetslivet: det handlade om en autistisk person som endast ville besöka daglig verksamhet för att fika och prata med en av arbetscoacherna istället för att delta i aktiviteter eller integrera med resten av gruppen. Och frågan var alltså om jag tyckte att upplägget lät okej eller om vederbörande borde uppmuntras till andra aktiviteter.

LSS tillförsäkrar goda levnadsvillkor

Och mitt svar blev att det självklart är okej både ur de juridiska och moraliska aspekterna. När det gäller det juridiska så tillhör personer med autism personkrets 1 i LSS, och i LSS-lagstiftningen tillförsäkras den enskilde inflytande över de insatser som ges samt självbestämmanderätt i den mån det är möjligt (se 6§ LSS). Vidare tillförsäkras individen goda levnadsvillkor och insatserna ska anpassas efter individuella behov (7§ LSS). Därmed bör den enskilde få vara med vid utformningen av insatserna.

Goda levnadsvillkor innefattar inte tvång

I 5§ LSS stadgas att de enskilda inom personkretsen ska kunna leva som andra vilket enligt min erfarenhet ibland tolkas fel. Många resonerar att då de allra flesta människor deltar i aktiviteter och umgås i grupper så borde även vi autister få träning i att vara sociala varför vi uppmuntras till olika aktiviteter. Men vad hände med frivillighetsprincipen? Om en vuxen individ blir tvingad att ägna sig åt aktiviteter mot sin vilja lever hen ju inte som andra! Dessutom bör inte goda levnadsvillkor inkludera tvång vilket innebär att insatsen självklart i största möjliga mån utgå bör efter den enskildes villkor.

Vissa ogillar grupper

Har man autism så fungerar man inte som genomsnittsmänniskan, så enkelt är det. Vissa autister kan ha mycket annorlunda sociala behov: någon kan vara helt ointresserad av det sociala medan en annan kan tycka att det sociala är jätteroligt under förutsättning att hen själv får välja vem hen vill interagera med. Många ogillar att vistas i grupper och föredrar att interagera två och två vilket man kan göra tillsammans med en arbetscoach. Dessutom möjliggör interaktion på tu man hand djupa diskussioner vilket sällan är möjligt i grupper. Att alltid sitta och fika med en och samma person kan därmed vara en mycket givande aktivitet för någon!

LSS utgår ifrån humanistisk människosyn

Det moraliska då? Borde inte alla deltagare i dagliga verksamheter delta i olika aktiviteter i syfte att öka sin arbetsförmåga? Nja, det beror väl på vad man har för människosyn: funktionalistisk eller humanistisk. En funktionalistisk människosyn syftar på att en person bedöms efter sina prestationer medan en humanistisk människosyn innebär att människan har egenvärde i sig oavsett hur mycket hon presterar. I LSS förarbeten framgår tydligt att LSS tar avstamp i en humanistisk människosyn. Jag hoppas verkligen att alla som arbetar inom LSS-verksamheter delar detta synsätt!

Inte upp till LSS-personalen

Om någon med autism har blivit beviljad aktivitets- eller sjukersättning och själv känner att hen varken vill eller orkar arbeta så bör hen få spendera sina dagar precis hur hen vill utan att behöva känna sig mindre värd om hen vill göra annorlunda val. Det är inte LSS-personalen som ska definiera vad ett gott liv ska omfatta, liksom inte heller vilka aktiviteter som är meningsfulla. Det är endast den enskilde som har bedömanderätten!

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Gothia Kompetens.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

  1. Jag har aldrig hört talas om sambandet mellan autism och feber, men vi har alltid sagt att vi önskar att…

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

12 svar på ”Att endast besöka daglig verksamhet för att fika?”

Deltagare på Dagliga Verksamheter behöver nog generellt bättre upplysning om sina rättigheter att få DVn anpassad till de individuella behoven!

Även personal kan behöva tydligare information om deltagarnas rättigheter.

Ett behov man kan ha som autist på DV kan vara att få uppmuntran att känna efter vad som passar en själv t ex när det kommer till aktiviteter och social samvaro. Kanske vill man hellre ta en promenad på egen hand när de andra deltagarna gör någon social aktivitet i grupp. Så att man senare har energi över att ta sig hem med kollektivtrafiken t ex.

Definitivt! Tidigare tog jag för givet att dessa saker var självklarheter på dagliga verksamheter men tyvärr är det inte alltid så. Det finns iofs jättebra dagliga verksamheter vars personal har kunskap om autism och låter deltagarna välja sina aktiviteter och uppmanar dem att känna efter själva. Dock finns det ju också de som uppmuntrar deltagarna till träning.

Jag har faktiskt hört talas om en anställd på DV som sa till en av deltagarna att skämmas eftersom vederbörandes boendestödjare städade i hens hem!! Den anställde hade nog sagt det lite skämtsamt men syftet var ändå att få deltagaren att skärpa sig och bli mer självgående. Jag blir mörkrädd när jag hör sådant!

Svara

Jag har intrycket av att många personal saknar tillräcklig utbildning i autism plus inte minst handledning i autism av någon som är duktig i autism. Det är nog det som behövs om vi ska kunna få slippa höra bl a sånt du gav exempel på och det skulle nog öka chanserna till kunna bemöta varje autist utifrån dennes egen autism.

”På måndagar simmar vi på förmiddagen, tisdagar lyssnar vi alltid på musik, fredagar hjälper vi till i ett kök..” Så skulle inte jag vilja bli välkomnad till en DV.

Om en DV förstått sitt uppdrag bör det märkas meddetsamma genom att man frågar individen vad hen gillar och tror sig skulle kunna tänkas vilja pröva på sin DV. Därefter kan man ge ett schema med exempel på aktiviteter som redan finns och diskutera tillsammans kring ens deltagande och ev speciallösningar och specialbehov man kan ha (jag förstod mina specialbehov alltför sent..) för att kunna delta.

Usch, så hade inte heller jag velat bli bemött på en DV. Själv kan jag bara tänka mig att delta i ett fåtal aktiviteter. Jag hade inte velat delta i sång, dans, yoga, gemensam matlagning och bakning, pyssel mm. Alltså just den typen av aktiviteter som många yrkesverksamma väntar sig att ”alla” ska gilla! Och säger jag nej till att delta i en aktivitet vill jag absolut inte att yrkesverksamma ska motivera mig för då finns risken att jag säger ja men ångrar allt efteråt.

Svara

Haha, jag minns faktiskt inte att jag döpt om LSS till något! 🙂 Kan det vara ”LSS – att inte leva som andra?”

Svara

Det var i och för sig lite roligt:-)
men det är något ännu bättre jag tror du skrivit någon gång.. Men kan också ha blandat ihop det du skrivit med vad någon annan skrivit också.

Ja, det kan ha varit någon annan 🙂 Jag vet att vissa kallar Arbetsförmedlingen för Arbetsförnedringen och Försäkringskassan för Försämringskassan så det möjligt att någon annan har döpt om LSS till något också. Eller så var det jag men har glömt bort det.

Hej

“Jag hittade det:) ”Att leva det liv man vill leva” skrev du i ett tidigare inlägg som ett eget bättre substitut för ”Att leva som andra” som meningen med LSS ofta sammanfattas med.

Vad bra att du hittade det! 🙂 ”Att leva det liv man vill leva” kommer jag fortsättningsvis nämna på mina föreläsningar när jag föreläser för socialtjänsten!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *