Kategorier
Okategoriserade

Lagom, upp till vem att bedöma?

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Jag liksom många andra med autism beskylls ofta för att ha gått till överdrift när vi går in i något oavsett om det är ett projekt, ett intresse eller en rutin. Ibland upplever andra människor att jag har dubbla sidor: å ena sidan är det riktigt svårt att få mig motiverad men när jag väl blir det blir jag det till hundra procent. Då blir det svårt att stoppa mig och få mig att tänka på annat.

Drabbades av konstiga åkommor

Ett exempel på en situation när det var svårt att få mig motiverad var när jag var i 20 års ålder och levde väldigt onyttigt. Istället för mat, frukt och grönt levde jag på popcorn, kex och godis. Jag drabbades av konstiga åkommor som blodförgiftning och munninflammationer varav den sistnämnda gjorde att jag fick svårt att äta fast föda. Så här i efterhand har jag förstått att jag förmodligen led av C-vitaminbrist då jag drabbades av liknande åkommor som förr i tidens sjömän. Vilket inte alls är konstigt då jag inte åt frukt och grönt!

Var omotiverad

När en läkare påtalade för mig att jag hade ett anmärkningsvärt högt blodtryck vilket hon tyckte var ovanligt sett till min unga ålder och rådde mig att börja träna, gå ner i vikt och äta mer hälsosamt lyssnade jag inte på råden utan fortsatte att leva som vanligt. Jag var sjukt omotiverad, och inte ens läkarens varningar om en hjärtinfarkt fick mig på andra tankar.

Håller inte med

Det var inte förrän efter några år som jag plötsligt blev sjukt intresserad av hälsa och gick in i det maximalt. Numera äter jag aldrig godis, kakor och sötsaker och föredrar naturlig och ekologisk mat. Jag är till och med så extrem att vanlig plocksallad som säljs på ICA är enormt onyttig i mina ögon, dels eftersom plocksallad brukar vara hårt besprutad och dels för att kycklingen och andra råvaror i plocksalladen innehåller tillsatt socker och andra mindre trevliga tillsatser. Så från att ha levt på popcorn och kex tackar jag numera till och med oftast nej till plocksallad! Inte helt oväntat har jag fått höra att jag gått till överdrift vilket jag själv inte håller med om.

Tog med mig 11 par skor

En annan situation då jag fått höra att jag gått till överdrift var under de år jag var sjukt intresserad av kläder och skor. Jag minns en sommar då jag åkte till Finland för att hälsa på mina föräldrar, och för dessa 14 dagar hade jag packat med mig 11 par skor i resväskan! Jag gillade mina skor så mycket att jag skulle tagit med mig ännu fler par om det hade funnits plats i resväskan. Pappa höll på att få en hjärtattack när han öppnade min resväska!

Vem äger definitionen?

Som du säkert har förstått av exemplen ovan så går jag nästan aldrig in i ett ämne halvdant utan jag är i andras ögon antingen för mycket eller för lite. Men min fråga lyder vem som egentligen äger rätten att bedöma definitionen av begreppet ”lagom”? Eftersom majoritetsbefolkningen inte har autism definierar de begreppet på ett helt annat sätt än jag. För mig är det inte alls lagom att välja en mellanväg utan för mig är det lagom att antingen gå in i ett ämne hundra procent eller inte alls. Vem är det som har sagt att man bara ska gå in i ett projekt halvhjärtat?

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

”Viktig bok, att höra om trötthet och svårigheter, samtidigt som stor fokusering inte behöver vara dränerande. Boendestöd är inget att skämmas för, även om man verkar välfungerande.”
-Eva, mamma till vuxen Aspergare, 5 juli 2022

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus (pris 275 kr, fri frakt) och Adlibris (pris 275 kr, frakt okänd).

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

3 svar på ”Lagom, upp till vem att bedöma?”

Hej Paula!
Har hört att vi ASD ka få förkylningsliknande symtom efter en stressig period, t.ex. en arbetsdag. Kan du berätta om det?

Tack för din fråga! Jag har aldrig hört talas om att personer med autism skulle kunna få förkylningsliknande symptom utan snarare att vi har lätt att bli utmattade. Vi kan behöva ta det lugnt, vila och stänga av alla intryck när vi har stressat. Ibland kan det ta flera dagar innan utmattningen går över. Det är klart att känslan av utmattning kan kännas som att man är sjuk eftersom man saknar ork och energi.

Känner man däremot att man har symptom som ont i halsen, feber, magproblem och svaghet i musklerna efter att man ansträngt sig och problemet har en stor inverkan på ens vardag så kan det vara bra att be om en remiss till en ME-utredning! Influensaliknande symptom låter snarare som ME om man frågar mig. Med detta sagt kan symptomen säkert förekomma vid autism också, men det har jag isåfall ingen kunskap om.

Svara

Jag har intrycket av att NT, generellt , har fler olika aktiviteter de hoppar mellan som: jobb, barn, egen fritid, barns fritid, familjens fritid, hälsa på släkt, fira saker osv. jämfört med en hel del autister som frivilligt och/eller ofrivilligt behöver prioritera mer eftersom vi generellt behöver mer återhämtning. Vi hoppar inte runt lika mycket mellan olika sysslor eller aktivteter under en dag/vecka . Det passar inte oss och jag tror det är för att våra hjärnor tar längre tid på sig att ställa om från en aktivitet till en annan, vi har sämre simultantkapacitet än NT och behöver mer vila både innan och efter vi varit aktiva .

Det ”lagoma” kopplar många ihop med att må bra, det ”lagoma” gör att många anser sig få en sund balans och därför strävar många efter det. När de inte är nöjda med sig själva känner de stress och då är det motiverande för många att lägga ambitionerna på en för dom lagom nivå om de ska få plats med allt de vill i vardagen. Därför tror jag många NT förespråkar det ”lagoma”.

Med ovanstående i åtanke tycker inte jag det är konstigt om de kan ha svårt att förstå autisters ”o-lagoma val”..Men det är inte ok med att döma ut intressen, handlingar och beteenden innan de satt sig in i dom. Många verkar dock inte klara av att göra de djupdykningar som behövs för att kunna samla på sig den information som kan behövas om man ska lära känna autisten på riktigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *