Kategorier
Okategoriserade

Vikariestrul

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Som jag berättat för er förut gick jag igenom ett boendestödsutförarbyte i början av 2020 och tvingades till följd av det också byta boendestödjare. Eftersom det har varit svårt för mig att hitta en boendestödjare som jag är nöjd med fick jag träffa flera anställda från företaget för att känna efter vilken av dem jag ville ha som min boendestödjare. Jag fastnade för en tjej redan vid första ögonblicket, och när jag såg henne jobba bekräftades min övertygelse. Hon var nämligen riktigt engagerad! Jag meddelade utföraren att jag hade valt ut henne och har aldrig ångrat mitt val.

Lägenheten blev kaos

Efter ett par månader tvingades hon vabba sin dotter en längre tid eftersom dottern var lite snorig (men i övrigt frisk) och dotterns förskola inte tog emot snoriga barn p.g.a. risken för Covid-19. Därefter var boendestödjaren själv sjuk under ett par veckor vilket resulterade i att jag tvingades vara utan henne i 1,5 månad. Under tiden hade jag vikarier som visserligen var trevliga, men tyvärr hann min lägenhet bli ett kaos under deras tid. När min ordinarie boendestödjare var tillbaka hittade hon ett viktigt oöppnat brev under soffan, maskar i köket och en allmän oordning i hela lägenheten. Trots att vikarierna hade varit trevliga och hade fått instruktioner hade de inte lyckats hålla ordning!

Hade tackat nej till vikarier

För några veckor sedan blev min boendestödjare sjukskriven igen, men den här gången meddelade jag utföraren att jag inte ville ha en vikarie utan ville vänta tills min ordinarie boendestödjare var tillbaka. Jag har nämligen lärt mig genom åren att 50% av gångerna jag bokar vikarier så kommer inte personen alls utan att meddela varför (vikarierna har alltså helt enkelt låtit bli att dyka upp trots att jag väntat och väntat!) och i de flesta andra fall kommer personen men gör ett halvdant jobb. Därför tackade jag nej till en vikarie. Men förra veckan ville samordnaren komma hem till mig för att prata. Hon tyckte att jag skulle ta emot en vikarie i alla fall och menade att hon hade en nyanställd medarbetare som hon trodde skulle passa.

Vikarien dök inte upp

Jag hade inga höga förhoppningar men gick med på att boka en tid med personen. Det bestämdes att hon skulle komma kl 9 i fredags. Jag väntade och väntade, och när klockan var 9:15 fick jag onda aningar. Efter mailkontakt med samordnaren visade det sig att vikarien hade menat att det hade hänt något akut varför hon hade tvingats återvända hem i sista minuten. Jag tyckte att det var konstigt att hon inte hade meddelat något men bestämde mig för att ge henne en ny chans och bokade en ny tid med henne till kl 10 igår. När klockan hade blivit 10:15 förstod jag att hon inte skulle dyka upp men ville ändå ha en förklaring. Efter mailväxling med samordnaren visade det sig att vikarien hade tagit på fel dag.

Är vanligare än vad man tror

”Oj herregud, vad oseriöst”, tänker säkert du. Men som sagt är detta förvånansvärt vanligt. Jag minns att jag redan 2008 hade problem med min allra första boendestödsutförare med vikarier som aldrig dök upp. Med detta sagt är jag väldigt nöjd med min nuvarande boendestödsutförare eftersom de verkligen lyssnar på mig som klient. De låter mig välja vem jag vill ha som boendestödjare och bestämma om jag vill ge deras anställda en ny chans eller inte. När jag klagar på vikarier som inte kommer blir de chockade och ber mig fruktansvärt mycket om ursäkt. Jag förstår att de inte kan rå för att ha oseriösa anställda och jag är också övertygad om att dessa oseriösa personer inte ges fler timmar hos företaget.

Får se hur det blir idag

Jag bestämde att personen som skulle kommit hem till mig i fredags och igår inte skulle få nya chanser, och därför kommer jag få en ny vikarie som är bokad till klockan 10 idag. Får se om den här personen dyker upp eller inte, men jag har inga höga förhoppningar. Samordnaren har lovat mig att om den här vikarien inte skulle dyka upp så kommer hon personligen komma hem till mig senare i veckan och hjälpa mig med allt jag behöver hjälp med!

Saknar min boendestödjare

Vad jag längtar tills min ordinarie boendestödjare är tillbaka! Min förhoppning är att hitta en vikarie som jag fastnar för och som jag alltid kan boka de gånger som min ordinarie boendestödjare är sjuk. Det jag önskar av en vikarie är att hon kommer de tider och dagar vi bestämt och att hon kan tänka sig att jobba istället för att bara sitta ner och fika eller pilla med sin mobiltelefon. Jag kräver inte ens att vikarien är jättetrevlig som person utan det viktigaste för mig är att hon håller tider och följer biståndsbeslutet. Jag anser inte att jag kräver speciellt mycket, men det är lättare sagt än gjort att hitta en sådan boendestödjare!

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus (pris 275 kr, fri frakt över 249 kr för privatpersoner) och Adlibris (pris 275 kr, frakt okänd).

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

  1. När jag var barn låg jag stilla hela dagarna när jag hade feber. (förutom toabesök och dricka) Mitt syskon däremot…

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *