Kategorier
Okategoriserade

Därför identifierar jag mig inte bara med autistiska genier

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Det finns många myter om autism. En vanlig sådan är att alla autister är genier, och inte sällan påstås genier som Einstein och Mozart ha haft Aspergers syndrom. När jag skrev min debutbok fick jag rådet att skriva att Einstein sägs ha haft asperger så att inte boken bara skulle handla om svårigheter. Jag följde rådet och lade till det i boken. Nu i efterhand tycker jag att det kan ha varit dumt att blanda in Einstein för det finns inga vetenskapliga bevis på att Einstein verkligen haft Aspergers syndrom! Visst, det är möjligt att Einstein hade Aspergers syndrom men det är också möjligt att han inte hade det. Det är omöjligt att veta i efterhand.

Vi tenderar att bortse från vissa saker

När vi människor identifierar oss med något tenderar vi att identifiera oss med alla de bra saker som fenomenet kan förknippas med och bortse ifrån de dåliga. Om vårt hemland vinner världscupen i fotboll stoltserar vi gärna med det trots att det inte varit vi som varit med och spelat utan våra landsmän som vi inte ens känner personligen. Om vårt hemland däremot kan förknippas med slaveri tenderar vi att bortse ifrån det för vi tänker: ”Men det var inte jag personligen som tog slavar, det var mina förfäder så jag har ingenting med slaveriet att göra.” Däremot kan vi som sagt känna stolta över vinsten i fotbollscupen trots att vi inte heller har att göra med den. Det är så här vi människor fungerar.

Vi identifierar oss med vissa autister

Samma med autism. Finns det någon autist som har lyckats åstadkomma med något stort tenderar många att stoltsera med det och säga: ”Jag har samma diagnos som Greta Thunberg/person X. Vi aspergare har verkligen superkrafter.” Om någon autism däremot har uttalade svårigheter och bor i en gruppbostad så upplever jag inte att det är lika många autister som tänker på att man har samma diagnos som vederbörande och vill identifiera sig med hen. Och om det finns någon autist som har begått ett uppmärksammat brott så är vi helt tysta om det.

Viktigt att lyfta fram styrkorna vid autism

Missförstå mig rätt nu. Jag tycker att det är jätteviktigt att lyfta fram styrkorna vid autism och jag har själv förut skrivit ett inlägg om ämnet. Jag har också hyllat Greta i ett tidigare inlägg och menat vartenda ord jag skrivit. Dessutom har forskning visat att personer med autism inte är mer kriminella och våldsamma än den övriga befolkningen utan det är endast en mycket liten undergrupp som begår brott. Därför finns det ingen anledning att identifiera sig med autistiska brottslingar. Däremot anser jag att det är mycket farligt att sprida myter om att alla autister är överbegåvade genier för det är inte sant!

Viktigt att myndigheterna har rätt bild

Anledningen till att jag anser att svårigheter vid autism måste belysas är att det blir livsfarligt om myndigheter går på myten att Aspergers syndrom/autism nivå 1 är en superstyrka för alla. ”Jaha, X har asperger? Då är det ingen idé att bevilja hen aktivitetsersättning utan det är bättre att låta hen upptäcka sina dolda supertalanger och lyckas i arbetslivet” kan Försäkringskassan tänka. Kommunen kan tänka: ”Varför i hela världen behöver Y bostad med särskild service? Aspergare är ju genier.” Myndigheter kan vara mycket ovilliga att ta till sig att autism kan innebära en mycket ojämn begåvningsprofil utan de hävdar gärna att styrkorna kan användas för att kompensera för svårigheterna.

Man duger utan supertalanger

En annan anledning till att det är viktigt att belysa att autism inte är en superstyrka för alla är att jag har träffat många ungdomar som mår dåligt över att inte vara genier trots att de har autism. Visst, det kan hända att en autist plötsligt upptäcker oväntade supertalanger när miljön är anpassad och autismvänlig, men det hårda faktumet är att det inte är fallet för alla! Långt ifrån alla med autism har supertalanger oavsett hur anpassad miljön är, och det är ett faktum. Det är mycket viktigt att alla unga autister förstår att det är vanligt att ha autism utan supertalanger och att man ändå duger som man är.

Vissa autister är supergenier

Summa summarum: jag kommer att fortsätta belysa styrkorna vid autism när jag föreläser och använder gärna personer som Greta som ett exempel. Samtidigt försöker jag förmedla en nyanserad bild om autism: jag vill att åhörarna ska förstå att det finns autistiska supergenier, autister som har dolda styrkor som kommer fram i rätt miljö men även autister som inte har några som helst supertalanger. För några utgör autism enbart en svårighet, för vissa både en svårighet och en styrka och för andra bara en styrka när omständigheterna och bemötandet är rätt och miljön anpassad!

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

”Viktig bok, att höra om trötthet och svårigheter, samtidigt som stor fokusering inte behöver vara dränerande. Boendestöd är inget att skämmas för, även om man verkar välfungerande.”
-Eva, mamma till vuxen Aspergare, 5 juli 2022

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus (pris 275 kr, fri frakt) och Adlibris (pris 275 kr, frakt okänd).

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

2 svar på ”Därför identifierar jag mig inte bara med autistiska genier”

Jo visst kan man kontrollera i efterhand genom att analysera vad som finns nedskrivet i arkivmaterialet och intervjua personer som levt i närheten av den man vill kontrollera. Ett missförstånd ledde i och för sig till att man trodde att Einstein hade låga betyg men det berodde på att betygsskalan i Tyskland på den tiden gick från 1 till 5 där 1 var högsta betyg. Vad gäller Einstein vet vi att han älskade att spela violin och var så lat att han uppfann en maskin som skickade ett meddelande att linjen var okej på telegrafen men det upptäcktes när han glömde skruva upp klockan som drev den. En annan kille som förmodligen hade Aspergers syndrom var Nikola Tesla. Tomas Alva Edison hade nog även en smula ADHD.

Min läkare menar bestämt att ingen utredning kan göras utan att träffa patienten och undersöka hen grundligt. Och Gillberg menar bestämt att det är en myt att Einstein hade asperger och att det inte finns några belägg för att det var fallet. Och Gillberg är definitivt mer kunnig om Aspergers syndrom är de allra flesta eftersom han har forskat på ämnet. Därför litar jag mer på hans bedömning än någon annans. Skulle någon autismforskare däremot säga emot Gillberg skulle jag kunna överväga att ändra min ståndpunkt.

Kruxet är att diagnosen Aspergers syndrom/autism är otroligt svår att diagnostisera. Även om man har en person i sin närhet eller läser om hur någon är och man tycker att Aspergers syndrom borde stämma in (t.ex. stereotypiskt beteende, sociala svårigheter, specialbegåvningar mm) så kan egenskaperna bero på annat och behöver inte ha med Aspergers syndrom att göra. Vissa saker kan bero på uppfostran, vissa på traumatiska erfarenheter, vissa på personlighetsstörningar mm. Gillberg menar att även om vissa saker verkar stämma in så behöver inte diagnosen bli Aspergers syndrom. En annan svårighet är att veta om personen uppfyller tillräckligt många diagnoskriterier för att få en fullständig diagnos för annars har personen ”bara” autistiska drag. Det är många som har autistiska drag men få som har Aspergers syndrom/autism.

Av dessa anledningar litar jag inte på påståendet att Albert Einstein hade Aspergers syndrom. Skulle det vara så här lätt att diagnostisera någon genom att enbart läsa gammalt material så skulle inga utredningsteam behövas och även privatpersoner skulle kunna diagnostisera varandra. Däremot tror jag att det sprids många myter om att den och den personen hade Aspergers syndrom, och det som är gemensamt för dessa personer som påstås ha haft Aspergers syndrom, så som jag har förstått det, är att de har varit begåvade och framgångsrika men mindre sociala.

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *