Kategorier
Okategoriserade

Därför behöver jag ingen social boendestödjare

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Människor som har valt att arbeta inom vården säger sig inte sällan ha valt yrket eftersom de älskar att arbeta med människor. Många vårdanställda menar att de får ut så otroligt mycket av den mellanmänskliga kontakten med sina patienter/klienter. Många arbetsgivare ser säkert positivt på detta eftersom det oftast är just den människotypen som passar inom vården: de är varma, empatiska och sociala och tycker att det allra bästa i livet är mellanmänskliga möten.

Fick träffa underbara sköterskor

Själv uppskattar jag ovanstående egenskaper hos vårdpersonalen när jag söker vård på vårdcentralen och akutmottagningen. När jag för ett par år sedan hade skadat mig i benet och var i ett totalt paniktillstånd eftersom jag inte klarade av att se blod togs jag omhand av otroligt fina undersköterskor på sjukhusets akutmottagning. Jag mådde dåligt eftersom jag blödde och hade ont men sköterskornas empatiska inställning gjorde mig lugn på momangen.

Behöver en ordningsam boendestödjare

Däremot uppskattar jag inte nödvändigtvis dessa egenskaper hos boendestödspersonalen. Missförstå mig rätt nu, jag tycker absolut inte att det är fel att en boendestödjare är varm, empatisk, social och trevlig. Men saken är den att olika klienter behöver boendestöd av olika anledningar. Vissa behöver endast psykiskt stöd, några behöver praktiskt stöd i hemmet och andra behöver både och. Jag tillhör den skaran som endast behöver praktiskt stöd. Jag behöver därför en boendestödjare som ser vad som behöver göras, är praktiskt lagd, har lätt för att hitta fungerande lösningar och är en fena på att hålla ordning.

Vi riskerar att fastna vid fikabordet

Ibland har jag haft boendestödjare som har varit ovanligt varma och trevliga. Det har varit lätt för mig att prata med dessa personer och vissa har till och med delat mitt stora specialintresse hälsa och naturligt leverne. Men det stora problemet är att om boendestödjaren är för trevlig så finns en överhängande risk att vi fastnar vid fikabordet och inte får lika mycket gjort i hemmet.

Vissa har varit inåtvända

Jag har haft väldigt duktiga boendestödjare som har gjort en stor skillnad i mitt vardagsliv. Alla dessa personer har inte nödvändigtvis varit överdrivet trevliga och inte heller speciellt varma och empatiska. Vissa har snarare varit inåtvända och inte sagt så mycket. Samtidigt har de inte heller varit otrevliga, oempatiska och dömande utan snarare neutrala och sakliga. Vid ett tillfälle ville jag prata med en av dessa boendestödjare om en sak jag vid tillfället mådde dåligt över, men den här boendestödjaren var inte alls duktig på att ge stöd utan fortsatte bara att jobba. Inte av elakhet utan hon var den typen som hade svårt att ge råd och stöd.

Hon var inte dömande

Det gjorde inte mig så mycket att jag inte kunde få stöd av boendestödjaren i den situationen och att hon inte hade förstått problemet. Hon hade ju inte varit otrevlig och dömande, hon hade bara inte förstått hur hon skulle kunna hjälpa mig. Men samtidigt var hon riktigt duktig på sitt jobb och tyckte till och med att det var roligt att städa och hålla ordning. Och det är precis det jag behöver: någon som tycker att det är roligt att hålla ordning och städa och kan tänka sig att använda boendestödstimmarna effektivt istället för att slösa bort timmarna på att lära känna mig som person.

Även inåtvända kan vara duktiga

Du som arbetar med att rekrytera boendestödspersonal ska tänka på att någon som inte ger ett varmt och socialt intryck på anställningsintervjun mycket väl kan passa som boendestödjare för vissa klienter ifall boendestödjarkandidaten är praktiskt lagd och ordningsam. På samma sätt är det inte alls säkert att arbetssökanden passar som boendestödjare för alla klienter även om hen skulle ge ett socialt och varmt intryck. Nu menar jag absolut inte att man inte kan vara både varm, praktiskt lagd och ordningsam på samma gång för det kan man självklart vara. Men samtidigt ska du inte avfärda inåtvända arbetssökanden!

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Adlibris och Bokus.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *