Kategorier
Läsarfrågor

Kan en autismdiagnos hjälpa en att få vänner?

Claudia frågar

Jag har just läst din artikel om hemförsäkringen – känner mig lite mindre dum nu, jag har ju bara bott i Sverige i 3,5 år utan att veta att det är något man behöver ha… Men nu har jag det, efter någon reagerade som personen som hjälpte dig att ordna det. Jag har bett svenskläraren att ta upp det i varje kurs.

Men min fråga gäller något annat. Jag fick en aspergerdiagnos i England som vuxen (med 36 år) och jag är inte övertygad att den stämmer. Den har i varje fall inte alls hjälpt mig och jag ville inte få den, jag ville höra att det visst finns några saker som passar, men att det inte räcker för att kalla det för något. Så blev det tyvärr inte. Men jag har kastat alla dokument med förhoppningen att jag kan helt enkelt glömma hela skiten.

Nu har jag inte mått bra i över två år, framförallt därför att jag är mycket ensam, har skickats till psykiatrin fram och tillbaka och hela tiden uppstår det mycket missförstånd med alla möjliga personer som inte beror på språket. Nu har en psykiatriker sagt att jag borde göra en utredning igen för om jag får en ast diagnos då finns det mycket man kan få hjälp med. Men när jag frågar vad slags hjälp/åtgärder som finns då får jag inga konkreta svar.

Jag är inte alls övertygad att det finns något överhuvudtaget som skulle hjälpa med ensamheten. Och jag jobbar 100%, så jag skulle behöva något som äger rum på helgen. Jag vill absolut inte riskera mitt jobb, det är det enda jag har. Ved du om det finns något som kan hjälpa att känna sig mindre ensam på helgen om man inte behöver stöd med att städa och sådant?

Det känns som en dum idé just nu att få den här stämpeln på min panna utan att det faktiskt finns något positivt som man kan få med en diagnos. Man får ju redan sämre fysisk vård med en sådan diagnos eftersom allt förklaras med ast då. Jag hade till exempel en klinisk brist på d-vitamin i flera år och symtomen förklarades hela tiden som ast-symptom utan att någon kollade…Jag skulle vara mycket tacksam för råd gällande åtgärder/hjälp mot ensamhet som man får tillgång till med en ast diagnos.

Paula svarar

Jag tror att väldigt många av mina bloggläsare liksom även jag själv skulle råda dig till att skaffa en autismdiagnos, men å andra sidan är vi nog biased. Vi som intresserar oss för autism tillhör nog nämligen oftast de som förespråkar npf-diagnoser och tycker att det är en bra idé att skaffa en diagnos. Även jag tycker ju så eftersom jag föreläser och bloggar om autism, men det är viktigt att hålla i minnet att inte alla som skaffat en diagnos håller med. Skulle du ställa frågan på något annat forum skulle du säkert komma i kontakt autister som berättar för dig att de ångrar att de gjorde en npf-utredning och att de upplever att diagnosen sänkt deras livskvalitet.

Fördelarna överväger nackdelarna

Låt mig förklara hur jag tänker kring fördelarna med en diagnos. Jag tycker att det är bra att skaffa en diagnos eftersom en autismdiagnos berättigar till stöd ifall man skulle behöva det i framtiden (t.ex. arbetsanpassningar i arbetslivet, särskilt pedagogiskt stöd vid högre studier o s v). Vad gäller nackdelarna så tycker jag att man kan lösa problemet med vården genom att spärra delar av sin journal så att inte alla vårdgivare ser att man har autism. Med detta sagt tycker jag absolut inte att det är okej att vi autister sällan blir tagna på allvar av vården och jag har själv haft problem med detta så jag förstår verkligen vad du menar! Med detta sagt tycker jag personligen ändå att fördelarna med en diagnos överväger nackdelarna.

Vad beror din ensamhet på?

Du kan fundera på vad din ensamhet beror på. Det är vanligt att personer som flyttat utomlands som vuxna känner sig utanför och är ensamma i det nya landet även om de lärt sig värdlandets språk så man behöver absolut inte ha autism för att känna sig ensam! Om du däremot redan kände dig ensam i ditt hemland är det inte omöjligt att det beror på autism, och i så fall skulle jag, om jag vore du, skaffa en diagnos och ta emot stöd om jag ville ha en förändring i mitt liv. Jag har själv fått värdefullt stöd från habiliteringen som hjälpt mig mycket i sociala samspelssituationer. Beroende på var du bor skulle en autismdiagnos alltså eventuellt ge dig tillgång till habiliteringen.

Diagnos ger tillgång till LSS

Om jag tolkar dig rätt behöver du varken anpassningar i arbetslivet eller boendestöd. Skulle du ha en autismdiagnos på papper skulle du däremot kunna, om du skulle vilja det, ansöka om en kontaktperson enligt LSS som du kan hitta på fritidsaktiviteter med för att minska på ensamheten. Du skulle även kunna delta i träffgrupper för personer med autism för att skaffa nya vänner även om jag ärligt talat har svårt att tänka mig att du skulle bli utesluten ur ett sådant forum även om du inte skulle ha en diagnos på papper särskilt med tanke på att du redan fått en autismdiagnos i England. Men det kan vara en fördel med en diagnos då vissa som deltar i sådana forum kan vilja hitta nya vänner som är i samma situation, d v s som också har fått diagnosen autism.

Ibland anordnas det kurser

Ibland händer det att habiliteringen eller andra vårdgivare anordnar kurser om vänskap och socialt samspel för personer med fastställd autismdiagnos. På sådana kurser kan man i bästa fall få nya vänner men också tips om hur man kan samspela med andra människor för att öka chansen för lyckade vänskapsrelationer. Du kan fundera på om det kan vara värt att skaffa en diagnos för att få tillgång till sådana kurser. Vissa autister vill absolut inte gå på sådana kurser eftersom de tycker att det känns fel att behöva ändra på sitt sätt att vara för att få vänner medan andra tycker att det är känns värdefullt att få tips. Du får fundera på vad du tycker om saken!

Problemet ligger i autistens självbild

Slutligen vill jag påminna om att om man har god självkänsla så försämrar inte en diagnos ens självbild. En diagnostiserad autist är fortfarande samma person som hen var innan diagnosen, och det enda som förändrats i och med diagnosen är att hen fått veta att hen fungerar annorlunda än normen och att hen har vissa egenheter i sådan omfattning att hen uppfyller diagnoskriterierna för autism. Om en odiagnostiserad autist mår psykiskt dåligt utan att skaffa en diagnos kommer hen troligen fortsätta må dåligt om hens problem ligger i att hen har dålig självkänsla och har svårt att acceptera sig själv som hen är. Så som jag ser det ligger orsaken till den psykiska ohälsan i så fall på autistens självbild som behöver modifieras. Jag vet inte om du håller med dig, men det är så jag ser på saken!

PS. Vad bra att du bett svenskläraren förklara vikten av hemförsäkring på varje kurs. Jag tycker att det är väldigt dåligt att myndigheter, vårdgivare och andra aktörer är dåliga på att informera om hemförsäkringen. Det är många som aldrig tecknar en hemförsäkring eftersom ingen har berättat för dem att det är viktigt!

Jag vore tacksam om mina läsare hjälpte mig att informera om autism och ADHD genom att dela det här inlägget på exv. Facebook:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Jag kommer inte publicera kommentarer som innehåller personangrepp, hat, hot e.t.c.

Man kan boka mig för en föreläsning, fråga mig om autism, följa min blogg och låna mina böcker.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via Facebook, mejl eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Mina böcker

Mina böcker På ett annat sätt och Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att låna på biblioteken i bland annat Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Norrköping, Jönköping, Umeå, Lund, Borås, Huddinge och Eskilstuna.

Senaste svar på alla blogginlägg

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.