Kategorier
Läsarfrågor

Hjälp, har ADD och mitt jobb gör mig trött

Eve frågar

Jag lider av en väldig trötthet och gjort i flera år. Varit på vårdcentralen och tagit prover, allt ser bra ut. Det kvittar om jag tränar eller går en promenad, jag är lika trött ändå. Jag sover mellan 8-9 timmar om nätterna men det gör ingen större skillnad.

Jobbar inom vården, heltid. Många intryck. Kollegor, vårdtagare, anhöriga, sjuksköterskor osv som kommer och går. Älskar dock mitt jobb, även om det tar mycket energi av mig. Hade jag haft råd så hade jag gärna kunnat tänka mig att gå ner i tid för att spara lite energi.

Jag har ätit medicin för min add, som gjort att jag mår så mycket bättre men har tyvärr fått avbryta den tillfälligt då min puls blev hög av den. Så nu är jag tillbaka på ruta ett igen med trötthet, ofokuserad. Känns som att jag befinner mig en dvala/bubbla. Har du några tips på hur jag kan göra för att handskas med tröttheten och för att spara energi? Speciellt nu när jag är pausad från min medicin.

Paula svarar

Jag har tidigare svarat på en liknande läsarfråga där frågeställaren precis som du arbetade inom vården. Jag vet inte om du läst den frågan och mitt svar på den, men mina tips till dig är samma som jag gav till den frågeställaren. Sammanfattningsvis är det viktigt att du får kvalitativ sömn. Om du har svårt att komma ner i djupsömn spelar det mindre roll om du sover 8-9 timmar när sömnkvaliteten är usel. Därför är mitt tips till dig att följa god sömnhygien så att din sömnkvalitet blir så bra som möjligt.

Kan inte träna längre

Vad gäller träning så ställer jag mig personligen skeptisk till påståendet att träning ger energi till alla. Jag vet att det låter kontroversiellt, men det är min teori! En gång hörde jag en personlig tränare påstå att det finns en grupp människor som förlorar energi av träning, och jag har träffat flera med npf-diagnoser som menat att de blivit mycket piggare sedan de slutade träna! Själv kan jag inte heller träna längre nu när jag jobbar och bloggar då träning tar alldeles för mycket energi av mig. Mig hjälper det inte heller att träna olika kroppsdelar på olika dagar. Om jag vore du skulle jag pausa all träning och se om du märker någon skillnad då. Viktigt är också att du ser till att få dagsljus utomhus varje dag när möjligheten finns!

Gillar att experimentera

Jag är en person som älskar att experimentera med kosten när jag får hälsoproblem (t.ex. just energibrist) för att testa om det blir någon skillnad när jag äter annorlunda än vad jag brukar. Jag vet inte om du gillar att experimentera lika mycket som jag, men själv älskar jag att plocka ätbara vilda växter och bär från naturen och har upptäckt att jag får särskilt mycket energi av nypon, rönnbär och maskrosblad även om jag också plockar andra växter och bär för nöjes skull. Alla ni som följer min blogg vet att jag älskar blåbärsplockning och jag plockar faktiskt väldigt mycket blåbär på somrarna, men faktum är ändå att jag får betydligt mer energi av att äta nypon, rönnbär och maskrosblad än vad jag får av blåbär.

Måste även utesluta onyttigheter

Testar man att plocka vilda ätbara växter och bär från naturen är det såklart viktigt att använda sunt förnuft och aldrig överdosera! Jag äter iofs väldigt mycket nypon och ganska mycket maskrosblad, men rönnbär äter jag ca 10 stycken om dagen när jag har det hemma. Det bästa med att äta mat från naturen är att det är gratis, och skulle det mot förmodan visa sig att det inte botar ens trötthet har man inte förlorat några pengar! Men det viktiga för mig är emellertid att inte bara att tillföra min kost näringsämnen utan också att utesluta allt som jag mår sämre av vilket i mitt fall t.ex. är bröd, sötsaker, snabbmat, transfetter o s v.

Ovetenskapligt påstående

Bra att känna till är att påståendet att vilda växter och bär tillför kroppen energi och att vitt socker och andra onyttigheter tar energi från kroppen är högst ovetenskapligt, men anledningen till att jag ändå tar upp tipset är att skillnaden för mig blev enormt stor när jag började äta bättre. Jag gillar dessutom idén att hälsa och energi inte kostar pengar utan finns gratis i naturen, men å andra sidan vet jag att jag har bloggläsare som har köpt D-vitaminpiller och andra kosttillskott och fått energi av det. Jag är själv försiktig med kosttillskott men dömer absolut inte ut metoden om andra tycker att det funkar! Om du däremot inte är intresserad av kostförändringar kan du prata med din läkare och kolla om du kan få en annan adhd-medicin som funkar bättre!

Kan du minska dina utgifter?

Jag vet inte om deltidssjukersättning skulle vara något för dig, men du kan ju alltid testa att ansöka om det. Om du inte får sjukersättning och vill gå ner i arbetstid kan du fundera på om det finns något du skulle kunna göra för att minska dina utgifter så att du eventuellt får ekonomisk möjlighet att gå ner till 75 %. Jag vet inte hur din livssituation och dina utgifter ser ut, men du kan fundera på om du skulle kunna flytta till ett billigare boende/bli inneboende alternativt hyra ut ett rum i din lägenhet för att få lägre bostadskostnader. Att bli inneboende är ingenting för barnfamiljer tycker nog många men kan däremot funka för ensamstående! Jag har träffat människor som arbetat inom vården och som kört med sådana lösningar när de velat gå ner till 75%, men å andra sidan har dessa personer mig veterligen inte haft barn. Ensamstående föräldrar tycker nog inte att det räcker med en lön på 14 000 kronor efter skatt!

Jag vore tacksam om mina läsare hjälpte mig att informera om autism och ADHD genom att dela det här inlägget på exv. Facebook:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Jag kommer inte publicera kommentarer som innehåller personangrepp, hat, hot e.t.c.

Man kan boka mig för en föreläsning, fråga mig om autism, följa min blogg och låna mina böcker.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via Facebook, mejl eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Mina böcker

Mina böcker På ett annat sätt och Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att låna på biblioteken i bland annat Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Norrköping, Jönköping, Umeå, Lund, Borås, Huddinge och Eskilstuna.

Senaste svar på alla blogginlägg

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.