Kategorier
Arbete och sjukersättning

Johan Pehrson sparkar på den som redan ligger

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Nu kommer regeringen tillsammans med Sverigedemokraterna införa precis den reform jag varit rädd för ända sedan regeringens tillträde till makten: försämringar i a-kassa för långtidsarbetslösa! Jag har haft en helt okej situation i flera år nu, men precis som jag befarat kommer livet bli mycket tuffare för oss med funktionsnedsättning. Nu kommer det inte längre gå att vara arbetslös och leva på a-kassa hur länge som helst för det kommer att ske snabbare nedtrappningar än hittills.

Vi med funktionsnedsättning är utsatta

Vilka grupper är det som oftast är långtidsarbetslösa? Jo, bland annat vi med funktionsnedsättning! Vi är den grupp som är överrepresenterade bland arbetslösa eftersom vi har svårt att hitta jobb som passar oss. Och om vi sedan lyckas hitta ett sådant jobb blir vi sällan anställda eftersom arbetsgivare hellre anställer någon med full arbetsförmåga. Seriöst, väldigt många friska människor utan funktionsnedsättning och nedsatt arbetsförmåga kan hitta ett jobb om de vill. Det behövs folk inom många branscher, inte minst på vården. Men vi med funktionsnedsättning är mycket utsatta för vi kan inte ta de flesta jobb som finns!

Blev utförsäkrad

Det var regeringen Reinfeldt som började utförsäkra sjuka och funktionsnedsatta människor och gjorde det nästintill omöjligt för oss att få sjukersättning. Jag tillhör den skara som hade levt på aktivitetsersättning i flera år men drabbades av utförsäkring! Socialdemokraterna och Vänstern har varit emot utförsäkringar, men då de inte haft egen majoritet har de inte kunnat återställa socialförsäkringssystemet utan de har tvingats göra eftergifter på sin politik. Det är därför utförsäkringarna har pågått, men jag har ändå inte varit lika orolig för egen del under de senaste åren tack vare de relativt generösa reglerna för a-kassa. Skulle jag bli arbetslös skulle jag kunna leva på a-kassa och skulle alltså inte bli utförsäkrad, har jag tänkt!

Skulle få stora problem

Men nu är det slut på den tryggheten: skulle jag i framtiden ha oturen att drabbas av arbetslöshet skulle jag förbli utan ekonomisk trygghet. Det enda jobb jag klarar av är att föreläsa om autism, och så länge jag får behålla mitt nuvarande jobb är allt frid och fröjd. Men skulle företaget jag jobbar på läggas ner skulle jag få mycket stora problem. Jag klarar inte av Arbetsförmedlingens aktiviteter för jobbsökanden och kommer definitivt inte klara av ett jobb på t.ex. Samhall för jag är usel på praktiska jobb! Mitt hopp har varit att kunna leva på a-kassa vid arbetslöshet (alternativt sjukersättning men det är typ nästan omöjligt att få det), men istället riskerar jag och många andra med funktionsnedsättning att kastas in i otrygghet.

Kan inte rå för det

Jag har inte valt att ha nedsatt arbetsförmåga och kan inte rå för att min situation är som den är. Och eftersom det i framtiden kommer att bli svårt att leva på a-kassa och sjukersättningsreglerna är som de är kommer jag och många andra med funktionsnedsättning få mycket stora problem vid eventuell arbetslöshet. Skulle regeringen tillsammans med Sverigedemokraterna bry sig om oss med funktionsnedsättning skulle de i och med försämringarna i a-kassan göra sjukersättningsreglerna mer generösa för att undvika utförsäkringar, men tyvärr verkar det inte finnas någon förändring i sikte på den fronten heller. Nej Johan Pehrson, nu får du sluta sparka på oss som redan ligger!

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

”Viktig bok, att höra om trötthet och svårigheter, samtidigt som stor fokusering inte behöver vara dränerande. Boendestöd är inget att skämmas för, även om man verkar välfungerande.”
-Eva, mamma till vuxen Aspergare, 5 juli 2022

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus (pris 275 kr, fri frakt) och Adlibris (pris 275 kr, frakt okänd).

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

65 svar på ”Johan Pehrson sparkar på den som redan ligger”

Glöm inte att man också minskar Arbetsförmedlingens resurser till verksamhet inriktad mot arbetslösa med funktionsnedsättning.

Jag är inte så påläst om detta, men det är mycket dåligt om så sker. Med tanke på att den här regeringen driver en arbetslinje borde de bidra till att så många som möjligt kan jobba 🙁

Svara

Problemet är snarare ideologiskt än brist på resurser. Jag har ingen källa på detta men det spenderas säkert mer än för 20 år sen men sämre resultat ändå?

Varför? Ideologisk inkapacitering. Autister ska ”söka jobb på den privata marknaden och komma igenom en urvalprocess med samma villkor som andra” vilket givetvis blir en fars. Eftersom hela den processen är gjord av NT:s och för att förhindra oss. Det enda jobb man kan hjälpa dig till utan massa intervjuer och rekryterartrams är Samhall. Men vissa autister (mig inkluderad) klarar inte ens av att städa i sitt eget hem.

MEN kan vara snillen på t ex programmering eller på att upptäcka buggar i datorprogram. Det man gör idag är att man inte får låta autisten skippa intervjuprocessen och alla konstiga rekryteringstest, utan man spenderar hellre 50 år på att försöka få autisten att ”härdas och klara det” Och autister har ofta väldigt svårt att ”marknadsföra sig själv”.

Både vänstern och högern (nu menar jag de partier som ses som det i västvärlden, med högern inkluderar jag även allsköns populisthöger partier) är typ nöjda med detta. Vänstern vill ofta behandla oss bättre rent ekonomiskt (sjukersättning istället för försörjningsstöd t ex) men i denna fråga kommer de till samma slutsats men av olika anledningar.

Jag skulle inte heller klara av ett Samhall-jobb! Då min boendestödjare hjälper mig att städa mitt hem (= bekant miljö för mig) finns det ingen chans i världen att jag hade klarat av att jobba som lokalvårdare!

Svara

Bra belysning men jag tycker debatten är skev därför att ingen på riktigt beskriver det som inte finns. Det gäller inte bara arbete utan generellt när det gäller autism och funktionsnedsättningar.

Om man minskar resurser så är det klart negativt. Men det är redan grupper som inte kan nås av de resurser som finns. Det borde redan ha betonats. Men de stora organisationerna och skribenter vill bara skriva det som finns och vara positiva det ger en kraftigt snedvriden bild.

Språket måste också förändras för att nå fram. Ett jobb som passar för en funktionsnedsatt är mer ett som man klarar av medan för icke funktionsnedsatta är det mer önskemål.

Men kort det gäller allting. Det måste beskrivas en skola som inte finns för människor med autism. Det måste beskrivas den vård som inte finns för människor med autism. Det måste beskrivas den bristande förståelse från neurotypiker för personer med autism. osv. Det måste beskrivas om hur all grundtrygghet som de flesta neurotypiker, NT, har inte finns för människor med autism.

Ex.
Det finns ett Samhall men många klarar inte av Samhall och då finns inget.
Det finns Boenden men många kan inte få de och/eller klarar inte av dessa Boenden.
Det finns Daglig verksamhet, DV, men många klarar inte av DV.
Det finns vård men många klarar inte av vården.
Det finns kommunikativ hjälp men för många finns ingen kommunikativ hjälp. Framförallt om det är NT som inte förstår.
Det finns anpassade jobb men få anpassningar eller inga anpassningar på jobben.

Så länge de stora aktörerna Sociala myndigheter, Habiliteringen, Psykiatriska vården, autism Sverige, Attention osv. bara beskriver det som finns och inte det som inte finns. Så kommer människor inte förstå för de kommer tro att det finns så mycket hjälp och stöd att få.

Den korta versionen för autism är att för de flesta finns ingen hjälp eller stöd att få. Ingen kommer att förstå dig och alla kommer tro att du får så mycket. Sedan när någon beskriver något uppenbart sitter människor som nickande fån men kommer ändå inte ta in informationen i deras världsbild för de har redan bestämt sig baserat på den positiva bild som delas av de stora organisationerna.

En vän till mig åkte med åkte taxi till DV, som ordnande med praktik på ett företag. Det här var något år sedan typ 2017. Taxibolaget fick 2000 kr/dag. Den dagliga verksamheten fick en stor summa pengar. Företaget fick gratis arbetskraft. Aspergaren fick 5kr/timme.

På pappret ser det ut som att den med autism får tillgång till mycket resurser men egentligen är det alla andra som lever gott på bekostnad av människor med autism. När villkoren försämrades för min vän så stannade denne bara hemma. Det blev en stor besparing för samhället.

Ju sämre man gör villkoren för människor med autism ju billigare för samhället och det gäller över allt*. Om människor slussas ut, blir hemmasittande och lever på försörjningsstöd är det billigast. Det är därför det är så viktigt med det mänskliga perspektivet genomgående och vad som inte finns.

*Människor med autism totalt sett kan såklart egentligen generera enorma vinster för ett samhälle om vi vill ha de och förändring.

Absolut finns det grupper som inte nås av de resurser som finns! Mycket verkar också handla om man har tur eller ej, vilka svårigheter och styrkor man har m m.

Ett exempel på något som finns för vissa men inte för alla är sjukersättning: sjukersättning finns för vissa autister men inte för alla som vill få det, och många av de som har oturen att bli utförsäkrade tvingas vända sig till socialtjänsten och leva på försörjningsstöd. Men den skara som redan har sjukersättning berörs ju såklart inte av dessa nedskärningar på samma sätt. Skulle jag själv ha sjukersättning skulle reformen inte beröra mig för då skulle jag redan ha en trygg och regelbunden inkomst.

Trots att långt ifrån alla autister som vill få sjukersättning lyckas få det vill jag belysa att möjlighet till sjukersättning finns (även om jag tillhör den skara som blev utförsäkrad och inte fick det) eftersom jag vet att vissa autister fått det och är nöjda. Anledningen till att jag vill belysa om möjligheten är att jag vet att det underlättat livet för många, och jag vill också förmedla hopp. Man kan ha turen att tillhöra den skara som får det. Därför belyser jag på min blogg det som finns, men också det som inte finns (=det sistnämnda gör jag nu eftersom många autister riskerar i och med reformen bli utförsäkrade om de drabbas av arbetslöshet).

Jag håller med dig om att ett jobb som passar en person utan funktionsnedsättning är ett önskemål och att ett jobb som passar en person med funktionsnedsättning är ett jobb vederbörande klarar av. Det var bra skrivet!

En person med funktionsnedsättning som får ett jobb som diskare eller lokalvårdare förväntas dessutom vara jätteglad och tacksam, och många blir förvånade om personen uttrycker en vilja att utvecklas på jobbet i syfte att så småningom få mer avancerade arbetsuppgifter. Då heter det att personen har för höga krav! Men en person utan funktionsnedsättning får klaga om hen tvingas jobba som diskare år ut och år in, och hen blir sällan ifrågasatt om hen är missnöjd med sin situation.

Svara

Ännu värre så säger de att ”du ska inte vara kräsen” till folk med funktionsnedsättning samtidigt som NTs med hög status anses ha all rätt att vara kräsna. TROTS ATT DE HAR MYCKET LÄTTARE att ta ett sk ”skitjobb” Även om de t ex gör ett sämre jobb inom IT-branschen än vad jag gör. Men de kan socialt trixseri.

Tyvärr är IT-branschen inte det paradis det var för autister för typ 15 år sen… Önskar jag vore född lite tidigare.

Jag hatar feminism passionerat, men dagens ”höger” är hårdare enforcers av feminism än vad Gudrun Schyman var 2008 och det borde få folk att tänka till. Enda alternativet då är att rösta S eller V.

På sikt är nog en autistisk etnostat enda sättet att komma undan det här.

Det är mycket anmärkningsvärt att neurotypiker anses ha rätt att välja och vraka, men om vi autister klagar på vår situation och drömmer om ett roligare/mer avancerat jobb heter det att vi är alldeles för kräsna!

Svara

Det är en bra indikation på hur man värderar människor. Vissa anses inte vara värda mer.

Det är fortfarande ett hierarkiskt, elitistiskt klassamhälle. Vissa kommer alltid befinna sig högst upp och andra alltid längst ned.

Jag har faktiskt inget emot inkomstskillnader i sig. Som låginkomsttagare bryr jag mig inte om att vissa tjänar betydligt mer än vi låginkomsttagare eller har med fina bostadsrätter och villor i storstadsområden. Däremot är jag starkt emot utförsäkringar, nedskärningar av personlig assistans o s v. Jag vill att alla ska ha rätt till en trygg, regelbunden inkomst och har man svårt att hitta ett jobb ska socialbidrag definitivt inte vara en långvarig lösning!

2008 kom de regler som innebar att man kunde utförsäkras, med förhöjd självmordsrisk. Samma år införde regeringen ironiskt nog en nollvision mot självmord. Enligt mig är den nollvisionen helt uppenbart en godhetssignalering.

Nu finns inte ens en godhetssignalering eftersom att man kan skylla allt på invandrare. L och SD är inte långt ifrån varandra.

”Nu finns inte ens en godhetssignalering eftersom att man kan skylla allt på invandrare. L och SD är inte långt ifrån varandra.”

Det är personer som är arbetslösa i flera år som förlorar på reformeringen av a-kassan. Invandrare och personer med funktionsnedsättning är överrepresenterade bland långvarigt arbetslösa personer.

Det förvånar mig inte att SD vill göra det sämre för långtidsarbetslösa invandrare. Att Liberalerna väljer att sälja ut båda grupperna för att minska den administrativa kostnaden för arbetsgivarna är mer förvånande. Jag trodde ärligt talat inte att Liberalerna, som brukar försvara LSS, skulle sparka på personer med funktionsnedsättning. Å andra sidan ingick Liberalerna (Folkpartiet) i Reinfeldts regering som ställde personer med funktionsnedsättning på bar backe 2008 så jag kanske inte borde bli förvånad över att Johan Pehrson (L) nu sparkar på de som redan ligger.

”Skulle regeringen tillsammans med Sverigedemokraterna bry sig om oss med funktionsnedsättning skulle de i och med försämringarna i a-kassan göra sjukersättningsreglerna mer generösa för att undvika utförsäkringar, men tyvärr verkar det inte finnas någon förändring i sikte på den fronten heller.”

Tidöpartierna borde göra det enklare för långtidsarbetslösa personer med funktionsnedsättning att beviljas sjukersättning eller undanta personer med sjukersättning från nedtrappningen av aktivitetsstödet (65 % av a-kassan). Det gäller särskilt personer som tillhör någon av LSS tre personkretsar.
Det förslag som Johan Pehrson (L) presenterade på regeringens pressträff innebär att han sparkar på de som redan ligger precis som blogginläggets rubrik säger.

Tidöpartiernas reformering av a-kassan innebär att a-kassan kommer att bli betydligt lägre för personer som är långvarigt arbetslösa eftersom a-kassan/aktivitetsstödet successivt sänks ända ner till cirka 8 000 kr/månad före skatt. Det är detta belopp som många personer med funktionsnedsättning i praktiken kommer att behöva leva på.

Här kan ni se Tidöpartiernas presentation av den nya a-kassan. https://www.youtube.com/watch?v=QQc9JYPMULI

Tack för länken, Dr. Blom! Jag håller med dig om det du skriver. Jag tycker dessutom att Tidö-partierna borde undanta alla med kroniska sjukdomar och funktionsnedsättningar från nedtrappningen av aktivitetsstödet, men att göra det lättare att få sjukersättning tycker jag vore det allra bästa!

Att leva på 8 000 kronor i månaden FÖRE skatt är väldigt lite pengar. En person som är uppvuxen i Sverige och som har sjukersättning på heltid får betydligt mer än så. Dessutom får sjukpensionärer även bostadstillägg förutsatt att de saknar förmögenhet. Tjänar man däremot 8 000 kronor i månaden före skatt och inte får bostadstillägg tvingas man i praktiken leva på försörjningsstöd. Därför önskar jag att sjukersättningsreglerna lättades.

Jag hoppas verkligen att så många funktionsnedsatta och sjuka som möjligt får sjukersättning om de skulle drabbas av arbetslöshet och inte orka jobba, men det är nog för mycket att hoppas på 🙁

Svara

”Tjänar man däremot 8 000 kronor i månaden före skatt och inte får bostadstillägg tvingas man i praktiken leva på försörjningsstöd. Därför önskar jag att sjukersättningsreglerna lättades.”

Personer med funktionsnedsättning kommer att behöva leva på ekonomiskt bistånd (socialbidrag) om Tidöpartiernas förslag går igenom. Det innebär i sin tur att de kommer att behöva sälja sin bil, bostadsrätt mm och leva upp pengarna inklusive sina sparpengar.

Nedtrappningen av a-kassan tillsammans med svårigheterna att få sjukersättning gör det farligt för de som redan har sjukersättning att försöka börja arbeta. Med de gamla a-kassereglerna hade de kunnat leva på a-kassa om de avsagt sig sjukersättningen men inte skulle klara av att arbeta. I och med de nya a-kassereglerna riskerar de att varken kunna leva på a-kassa eller få sjukersättning igen. Den här konsekvensen skulle inte jag kalla för att a-kassan får en tydligare arbetslinje, som Johan Pehrson (L) sa på pressträffen. De nya a-kassereglerna riskerar tvärtom att låsa in personer med funktionsnedsättning i sjukersättningen. Det innebär en stor risk att försöka lämna sjukersättningen om a-kassan är för låg vid långtidsarbetslöshet.

Så sant! Självklart kommer de som lyckats få sjukersättning inte vågar avsäga sig sin sjukersättning. Om de i framtiden drabbas av arbetslöshet finns det ju en stor risk för att de förr eller senare kommer att utförsäkras.

Faktum är att Tidö-partierna är farliga för väldigt många som lever i utsatthet. Jag kände på mig direkt att jag och många andra skulle råka illa ut men visste inte när det skulle ske. Men nu kommer det alltså att ske om förslaget går igenom, och försämringarna blev ännu värre än vad jag hade befarat! Och då dessa partier har egen majoritet kommer oppositionen få väldigt svårt att stoppa planerna.

Nu vill jag inte att min blogg ska handla om politik för jag är inte intresserad av att debattera med människor som har en annan syn än jag. Man får självklart rösta på vilket parti man vill utan att bli påhoppad och min blogg är öppen för alla oavsett politiska åsikter. Men personligen tycker jag så illa om Tidö-partierna att det inte finns ord för det!

Svara

Du är inte ensam om att ogilla dem. Har också svårt att förstå att vissa med diagnoser kan rösta på SD, de övergår mitt förstånd. Min man jag hade före han dog sa nämligen, först vill de ha bort muslimer, sen övriga invandrare, sen homosexuella och funktionshindrade. Han hade fullkomligt rätt . En gång sa en på SD att Tornedalningar och samer ej var svenskar. Sen att moderaterna,Kristdemokraterna, liberalerna vill samarbeta med dem är skrämmande. De kommer ej få min röst i alla fall. Min röst blir vänstern

Det regeringen behöver göra är att genomföra förslaget i SOU 2021:69 om att ändra arbetsmarknadsbegreppet för sjuk- och aktivitetsersättning till ”normalt förekommande arbete” precis som i sjukpenningen.

Sen borde man kanske se över systemet generellt, det är många människor som klassas som ”arbetslösa” men de är i praktiken för sjuka för att kunna få ett jobb. Även efter en sådan ändring.

Brainstorm stycke——————————————-

En grej som en gammal utredning har föreslagit vore ju att man kunde fortsätta ge de bättre villkor än friska som går i flera år på a-kassa men samtidigt kunna ställa rimliga krav på att de söker jobb så gott de kan. Den hette nåt i stil med ”i gränslandet mellan sjukdom och arbetslöshet” och den hade idéer i den riktningen, bara för att man anses frisk nog för att få vissa krav på sig angående jobbsök osv kan man fortfarande vara för sjuk för att vara helt arbetsförmögen. Det är lite för binärt idag.
Brainstorm slut———————————————-

Jag kan säga att jag starkt kommer motsätta mig varje förslag från funktionshindersorganisationer att höja sjuk- och aktivitetsersättningen innan vi har fixat de enormt hårda kvalificeringskraven vi har idag.

I övrigt tycker jag faktiskt förslaget i sig är ganska rimligt, man höjer ersättningen för de som aldrig har kommit in i systemet från början och man trappar gradvis av till den nivån, jag tycker principiellt att när man har varit bidragsberoende iaf ett par år så borde inte det spela någon roll hur hög inkomst du hade innan.
Utan då borde alla som är lika sjuka få samma (ev behovsprövning som med bostadstillägget idag)

”I övrigt tycker jag faktiskt förslaget i sig är ganska rimligt, man höjer ersättningen för de som aldrig har kommit in i systemet från början och man trappar gradvis av till den nivån, jag tycker principiellt att när man har varit bidragsberoende iaf ett par år så borde inte det spela någon roll hur hög inkomst du hade innan.”

Golvet är för lågt. Eventuellt är taket för högt också. Det går inte att leva på 8 000 kr före skatt. Långvarigt arbetslösa kommer att behöva sälja bil, hus mm och leva på ekonomiskt bistånd eller på sin partner.

Johan Pehrson (L) var noga med att poängtera att det finns arbetslösa personer som lever på ca 22 000 kr/månad år efter år. Johan Pehrson sa ingenting om att det beloppet är högsta möjliga aktivitetsstöd utifrån nuvarande regler. Långt ifrån alla har 22 000 kr/månad i a-kassa/aktivitetsstöd år efter år. Det är ett stort steg mellan 22 000 kr/månad och 8 000 kr/månad som alla arbetslösa kommer att få enligt de nya reglerna. Den reformerade a-kassan kommer framförallt drabba invandrare och personer med funktionsnedsättning eftersom grupperna är överrepresenterade bland långvarigt arbetslösa personer.

Så här sa Johan Pehrson i sitt tal i Almedalen inför riksdagsvalet 2022:

”Vi vill öka livschanserna för den som drabbats av otur i livets lotteri. Tillsammans ska vi öka egenmakten för människor i utanförskap eller i missbruk, för personer med funktionsvariation, för ensamma människor på äldreboenden eller för den som ligger i sjuksäng.”

Nu vet vi att Johan Pehrson svek personer med funktionsvariation genom att indirekt tvinga långtidsarbetslösa personer med funktionsnedsättning att sälja bil, bostad mm för att få ekonomiskt bistånd till grundläggande utgifter. Johan Pehrson har valt att prioritera höginkomsttagare genom att höja taket i a-kassan och arbetsgivarna genom att förenkla administrationen av a-kassan istället för att öka egenmakten för personer med funktionsvariation.

Det där förslaget med enklare kvalificering lät dock väldigt rimligt för alla parter.

Sen får många på golvet ekonomiskt bistånd, och är man fullt arbetsför (se mitt tidigare brainstorm stycke) så tycker jag inte det ska vara någon skillnad om man hade jobb för 5 år sen eller inte på hur man behandlas rent ekonomiskt.

Taket är definitivt för högt för en fullt frisk och arbetsför person, inte på kort sikt, men att en fullt frisk person (återigen se mitt tidigare stycke) ska få 22 000 (kanske 16 000 efter skatt, men tänk på att man får göra en del avdrag för räntor och annat) är ganska orimligt. Ifall det är i år efter år alltså.

Och en person i samma situation men som inte hade jobb för 10 år sen kan få klara sig på typ halva beloppet från soc.

Nä det är bra att de ändrar det för det är faktiskt helt orimligt.

Det rimliga vore istället att höja riksnormen med någon tusenlapp iaf. Och reglera det lite mer, i Tyskland har jag för mig att du får ha 50 000 sparat och nåt liknande skulle vi kunna ha här. Den här reformen skulle kunna öka politiska trycket i såväl den riktningen men kanske främst i riktiningen att få de att införa förslaget om ett harmoniserat arbetsmarknadsbegrepp i SOU 2021:69

Jag kan inte förklara nog hur otroligt viktigt det är. Kan gå in på det i en annan kommentar.

Jag håller med dig om att arbetsmarknadsbegreppet borde ändras till ”normalt förekommande arbeten” för att kvalificera sig för aktivitets- och sjukersättning, men jag är ganska säker på att Tidö-partierna inte kommer att ändra på det! I så fall skulle betydligt fler kvalificera sig för sjukersättning vilket Tidö-partierna knappast vill.

Skulle fler få sjukersättning skulle successiv nedtrappning av a-kassan troligen inte spela lika stor roll för de flesta personer med full arbetsförmåga kan hitta ett arbete inom rimlig tid!

Svara

Jag hoppas innerligt att du har fel om det du skriver i ditt första stycke, och SD kanske kan pressa dem i detta som en del i deras bidragsreform (kanske i utbyte emot att man tar bort det sk flyktingundantaget i garantiersättningen, vilket man redan gjort med garantipensionen)

S vill inte gå tillbaka till hur det var innan 2008, de vill dock ändra arbetsmarknadsbegreppet i sjuk- och aktivitetsersättningen så att det allra största hålet för funktionsnedsatta lagas.

Men de vill fortfarande inte återinföra tillfällig sjukersättning, så grundskyddet för folk som är sjuka men är över 30 blir fortfarande bristande jämfört med innan. De vill inte heller ta bort rehabiliteringskedjan. (jag säger inte att jag är för att ta bort den heller)

Nu säger jag inte att jag är för att vrida tillbaka alla de ändringarna till innan 2008 för den delen, det var för lätt att få sjukpension förr vilket till viss del förklarar att det blev som idag, och vissa människor som skulle ha kunnat omställa till andra yrken trots t ex knävärk inte fick hjälp till det.

Men S står inte för det heller. Och S stod inte för att fixa problemet med sjuk- och aktivitetsersättningen innan Ardalan Shekarabi valde att ge direktiv om det år 2020.

Därmed sagt, om denna regering inte inför förändringar i arbetsmarknadsbegreppet till att vara som i sjukpenning så röstar jag definitivt S eller V 2026 (jag röstar då V för att ge stöd åt blocket S, jag stödjer inte V:s politik generellt då jag tycker den är för extrem men gillar deras syn på mycket annat, t ex NATO). Och det uppmanar jag alla andra autister att göra också. S eller V, ta det du vill.

Sen på sikt skulle jag ju förstås isf vilja ställa Anna Tenje (nuvarande socialförsäkringsminister) och Ulf Kristersson inför rätta för folkmord men det förstår jag är orealistiskt.

Jag förstår att det fanns brister i systemet före 2008. Jag har träffat personer som jättegärna ville rehabiliteras på 00-talet och få stöd med att hitta ett arbete men som fick nobben. De ”tvingades” i princip bli sjukpensionärer mot sin vilja eftersom det inte fanns andra alternativ! Synd bara att det istället blivit ett samhälle där väldigt få personer med sjukdomar och funktionsnedsättningar får tillgång till sjukersättning.

De handlar inte om ett beroende av bidrag, de handlar om att ge sjuka och funktionshindrade en bra tillvaro, har själv dålig pension bara för jag arbetat som undersköterska i hela mitt liv. Att utreda gång på gång skapar stress. Tycker alla som ej klarar av att arbeta ska få sjukersättning och självklart ska höjas när mat och bensin är dyrt.

Håller helt med om att alla som ej kan arbeta borde få sjukersättning!

Sjukersättning är väl inget man kan få för att man har autism. Det bygger väl på vilka funktionsnedsättningar det innebär och om de omöjliggör arbete?

Det finns stora hål i systemet för olika funktionsnedsättningar som personer med autism inte kan få hjälp och stöd med. Det hopp man ger till de som kan få insatserna övervägs av den stora hopplöshet som ges till de som inte kan få hjälp när alla andra tror det. Det är min åsikt. Vill man nå förändring måste problemen och det som inte finns upp till ytan.

På samma sätt som bluffvisionen nollvisionen gällande suicid. De kategorier som tog livet av sig för att det inte fanns hjälp finns det inte mer hjälp nu. Men det gäller inte enbart autism. Man kan prångla ut hur många listor som helst om var du söker hjälp men det finns ju inte mer hjälp att söka.

Alla som blir sjuka på sikt ska ha lika ersättning. En höginkomsttagare blir inte sjukare än en låginkomsttagare eller någon som inte har arbete.

Precis, en autismdiagnos ger inte rätt till sjukersättning, men det finns många autister som inte kan arbeta och som ändå har blivit utförsäkrade.

Jag tycker att det är viktigt att ni som har egna erfarenheter av att t.ex. vård som inte finns kommer till tals! Det är såklart bra att ni kommenterar min blogg, men det kan även vara bra att skriva insändare i tidningar, starta egna bloggar m m.

Jag har inga erfarenheter av DV, men du nämnde tidigare din vän som tjänade 5 kronor i timmen på att jobba på sin praktikplats. Jag har också träffat autister med liknande erfarenheter. Jag har tidigare skrivit om Emma som också blivit illa behandlad:

https://paulatilli.se/blogg/hogsta-drommen-en-anstallning-tack/

Svara

De finns även människor med if som blivit utförsäkrade, bara för de varit ” duktiga ” på sin dagliga verksamhet. De är galet . Visst vet jag människor som skulle klara ett anpassat jobb, men dessa jobb finns ej.

Det är fruktansvärt synd att det blev det valresultat det blev. Det var det scenario jag allra minst hade velat se. Men tydligen vad de flesta svenskar ville ha och de värderingar som de flesta har.

Ja, det var majoriteten som ville ha det så här. Får se om folk kommer på andra tankar inför nästa val!

Svara

Jag vet att även s och mp har behandlat folk illa, bor i en kommun där en politiker inom S tog bort saker för mig, likaså tog bort assistenter för folk.Sen gillar jag ej vänstern heller . Är av ett annat ursprung och de skrek och ville bojkotta varor från mitt land. Jag röstar blankt. Alla partier är skit anser jag.Är försiktig att berätta vart jag kommer från. Sen rättsystemet vänstern vill ha ger jag ingenting för .
Blev sedan många år tillbaka en politisk vilde.

Jag kom på en grej som nog löser det i din situation Paula, du kan få sjukpenning med upp till 543 kronor per dag ifall du skulle bli arbetslös, då du antagligen inte anses klara av ett normalt förekommande arbete.

Det jobb du har nu ses nog inte som normalt förekommande i och med att det är med lönebidrag. Så för din del löser det nog sig.

Intressant idé! Det stämmer att jag nog inte kan anses klara av normalt förekommande arbeten. Frågan är bara om sjukskrivningen skulle bli godkänd om jag inte är ”sjuk” utan ”bara” har blivit arbetslös. I sådana fall hade jag ju inte behövt sjukskriva mig om jag inte hade varit arbetslös.

Svara

Ja eftersom du vid en ansökan om sjukpenning prövas emot ”normalt förekommande arbete ELLER annat lämpligt arbete som är tillgängligt för honom eller henne”

Om du faktiskt redan har eller erbjuds ett annat arbete prövas du emot det. Så just nu uppfyller du inte det begreppet. Men om arbetet inte längre finns tillgängligt så uppfyller du ju det.

Förutsatt att det klassas som en ”sjukdom” vilket jag antar att Asperger gör i det sammanhanget (i sjukpenning i särskilda fall samt sjuk- och aktivitetsersättningen räknas även andra nedsättningar av fysiska eller psykiska prestationsförmågan, till skillnad från i sjukpenning). Men det är snarare frågan i så fall.

Men det är 543 kronor per dag (varje dag, även helger osv) och det är ju före skatt. Skatten är betydligt högre än på arbetsinkomst eller på sjukersättningsinkomst.

Den kan max vara 543 dagar per dag ifall du är arbetslös. Att kunna få upp till 1 218 kr per dag än så gäller bara om man har en anställning.

Sen kan du ju få lägre än 543 kr per dag ifall du har en inkomst som är lägre än ca 19-20000 i månaden innan du blir arbetslös.

Okej, jag förstår. Jag har ett låglönejobb så jag skulle aldrig komma upp i maxbeloppet. Men om jag skulle sjukskriva mig på min sista arbetsdag borde jag väl inte klassa som ”arbetslös” eftersom jag fortfarande har ett arbete då. Samtidigt antar jag att det inte skulle vara tillåtet att göra så.

Jo du klassas som arbetslös från och med att anställningen upphör. Så även om du skulle bli förkyld sista veckorna på jobbet och ha sjukpenning skulle ändå sjukpenningen sänkas till max 543 per dag kronor från och med att anställningen tar slut.

Det blev fel i sista meningen där, men 543 kronor per dag gäller även om du blev sjuk innan du blev av med jobbet.

Jag har aldrig gillat Liberaletna. Det bästa vore om Sverigedemokraterna hade egen majoritet.

Fast SD är rasister och homofober, fattar inte hur folk har röstat på dem. De med Kd vill ha tillbaka kvinnan till hemmet, är emot aborter, gapar och skriker och demonstrerar . Tycker religioner och liknande är en privatsak. Likaså ha kristna skolor. Skolan ska vara sekulär , sen får människor bilda sig en egen uppfattning och inte hjärntvättas.

Även politiker i landstinget sparkar på svaga grupper med att de ändrat om nu här i Stockholm, med att bara personer med med LSS beslut och eller Insats hos habiliteringen har rätt till billigare tandvårdskostnader enligt tandvårdsstöd för funktionshindrade, priser enligt landstinget, så mitt intyg/pyskologutlåtande, utredning gäller inte längre hos tandvårdsenheten på landstinget, jag har inte LSS beslut eller insats hos habiliteringen, allt för att spara in pengar bara, dessa politiska beslut.

Det är givetvis tråkigt för många av oss! Jag hade iofs väntat mig något liknande.

Fast hur konstigt det än låter så ser jag inte dessa förändringar i tandvårdsstödet som ett jättestort problem. Jag betalar gärna för mina tandläkarbesök själv så länge alla som är i behov av sjukersättning får det och ingen blir utförsäkrad! Jag har alltid tyckt att det är lite märkligt att just personer som har diagnoser som ingår i LSS får tandvårdsstöd medan många andra utsatta grupper blir utan. Tandvårdsstödet skulle kunna avskaffas helt i så fall tycker jag och utförsäkringarna skulle kunna stoppas istället.

Svara

De som går på soc har rätt till nödvändig tandvård.
Och det har faktiskt alla som har en inkomst under normen har rätt att göra det, även folk som har sjukersättning eller jobb och dubbelt så mycket efter boendekostnader har rätt att ansöka om de får höga tandvårdskostnader. På sån kort sikt brukar man inte behöva sälja typ bostad heller.

Men givetvis kommer man behöva använda upp alla besparingar osv i första hand. Och att är din inkomst över normen så måste du använda hela resterande till tandvård innan de hjälper till osv.. Men man kan få hjälp av soc med sånt i sista hand.

Absolut betalar soc nödvändig tandvård för de som lever på mindre än riksnormen och inte har försörjning på annat håll. Men många utförsäkrade blir t.ex. försörjda av sina partners vilket jag inte tycker är bra. Och besparingarna ska användas först precis som du skriver!

Svara

Grejen med soc är att man får ingenting om man har sparade pengar, min syster sökte för glasögon en gång, men blev nekad pga ett arv hon hade, hon har både halv lön och halv sjukersättning. Och pengarna får hon inte röra på flera år. Men de brydde sig soc ej om. Sanningen de har både indirekt förbjudit henne skaffa barn, numera är de för sent, de har sagt barnet skulle tas från förlossningen. Tycker många gånger de dömer pga diagnos hon har lätt if.

Den som har fått ett arv får ju inget försörjningsstöd eftersom man måste leva upp pengarna först innan man kan få pengar från socialtjänsten. Om hon efter halva sjukersättningen, halvtidslönen och glasögonköpet hade mindre än riksnormen kvar (observera att riksnormen är ganska lite pengar varför de flesta med sjukersättning och lön ej kvalificerar sig för det) så borde hon ändå fått bistånd för glasögonen eftersom hon inte fick röra arvet på flera år. Jag är ganska säker på att hon skulle fått rätt i domstol om hon hade överklagat beslutet, förutsatt att hon uppfyllde kravet på riksnormen!

Svara

Då finns det ett prima kryphål, skaffa en LSS-insats. Kontaktperson. Du vill ha en sån på nån timme i veckan för att fika eller spela tv-spel med.. Woila nu har du rätt till tandvårdskort.

Smart va?

Ska om jag lever 2026 rösta på vänstern,just för de gynnar den som har funktionsnedsättning.Vi kommer aldrig kunna komma tillbaka till gamla socialdemokraterna därför är vänstern de enda alternativet. Fi är bra men kommer aldrig komma med i riksdagen.Sen är de annat jag gillar med vänstern,de står på Palestina, de vill ha kommunala skolor och boenden,de är emot Nato. Men mest är de för de gynnar sjuka, pensionärer, funktionshindrade, sen vill de inte ha betyg , även om de ej går att genomföra så ger betyg ångest,ena barnbarnet har fått kämpa för att få betygen han har . Önskar de fanns som på min tid rena yrkesprogram.

Det stämmer att V värnar om sjuka och personer med funktionsnedsättning! Jag tror också att socialdemokraterna skulle värna mer om sjuka och funktionsnedsatta om de inte tvingades samarbeta med Centern.

Svara

Var en som var uppväxt i ett hem där man skulle rösta på socialdemokraterna, de införde många förbättringar, alla kunde börja studera plötsligt, när min mor var ung var de endast sju år man kunde gå skola i fall man var arbetarbarn, de som fick studera vidare på realskolan exempelvis var antingen barn i rikare familjer eller läsa på stipendium, som oftast gynnade pojkar, sen nån enstaka flicka. Sen var skolmat bara för de fattigaste och andra fick ta med sig smörgåsar.Så sen jag fick rösta blev de självklart socialdemokraterna, fast då blev man myndig vid 20 och innan till och med 21. Så mycket hände tack vare sossarna. Gillar inte heller socialdemokraterna och Centern arbetar i hop, nu har till och med socialdemokraterna vikit sig och vill vara med i Nato. Men vet också varför Centern ville vara med socialdemokraterna, de berodde på de stenvägrade vara i hop med SD , de enda som är bra med dem. Men som sagt vi som är arbetare , funktionsnedsatta, sjuka så är de viktigt att rösta rätt, om flera gick i hop desto mera röster. Tyvärr röstar både barnen och barnbarnen på Kd och SD .

Ja, socialdemokraterna har genomfört många förbättringar i Sverige och gynnat fattiga arbetare!

Jag antar att dina barn och barnbarn har sina anledningar till att vilja rösta på KD och SD, och det har de rätt att göra! Det viktigaste är att man själv röstar på det parti man tycker är rätt.

Svara

Hörde föressten att de är bara Sverige och Finland som har gratis skollunch. Tror de stämmer, min dotter är gift med en Dansk och de hade med sig egen lunch. Jag tror mina barn och barnbarn röstar på SD och Kd handlar om de vill ej ha höga skatter och de gillar Israel och gnäller på att vi har mycket flyktingar. Fast jag tycker de är både trevligt och spännande med människor från andra länder, dessutom att hjälpa människor från andra länder är inte nått nytt, under kriget hade vi krigsbarn, sen har de förekommit barn från Berlin och vi har haft arbetskraftinvandring. Försöker respektera mina barn och barnbarn att de är höger, men tänker man måste se helheten.

När jag var ett barn på 1980-talet fick jag höra att Finland var det enda landet i världen som tillhandahöll gratis skollunch för alla elever. Men när jag flyttade till Sverige fick jag veta att Sverige också hade det! Men precis som du skriver kan Sverige och Finland vara de enda länder som erbjuder det.

Jag tycker precis som du att det är viktigt att hjälpa människor från andra länder. Invandrare kom förut till Sverige som arbetskraftsinvandrare för att bygga upp landet, och på den tiden behövde Sverige invandrare. Nu är det istället invandrare/flyktingar som behöver Sverige!

Jag är för övrigt själv en invandrare som kostar Sverige rätt mycket pengar (lönebidrag, boendestöd, aktivitetsersättning som jag hade tidigare o s v). Jag har samtidigt träffat många flyktingar som jobbar på vanliga jobb och betalar skatt och inte alls är lika kostsamma för Sverige som jag är och har varit.

Jag gillar inte alls att prata om pengar när det gäller människor för jag har en humanistisk människosyn. Samtidigt känner jag att jag måste göra det ibland när vissa människor älskar att påpeka att Sverige ”inte har råd att hjälpa alla”. För faktum är att invandrarna har varit mycket viktiga för Sveriges ekonomiska tillväxt samtidigt som JAG är en invandrare som är kostsam för svenska skattebetalare. Men ändå är det nästan ingen som verkar ha något emot mig utan människor med utom-europeisk etnicitet. Och jag tar avstånd från människor som anser att jag i egenskap av att vara en blond europé har rätt att vistas i Sverige och åtnjuta skattebetalarnas förmåner här men att människor från annan etnicitet inte har det.

Jag respekterar om någon inte håller med mig och röstar på ett parti som ej stämmer överens med mina värderingar (i ett demokratiskt land kan man rösta på vilket parti man vill!), men om någon brinner för att diskutera ämnen som att ”invandrarna är ett problem” så har jag och den personen inte mycket gemensamt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *