Kategorier
Läsarfrågor

Hur undvika utbrott hos barn med autism?

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Carolin frågar

Min dotter är 9 år och har autism, fick diagnosen för ett år sen snart. Vi tror dock att hon även har trotssyndrom (har en annan dotter och min bonusson har det så ser likheter) och hon får såna hemska utbrott nästan varje kväll innan läggdags. Värst innan skoldagar men även på helger då hon inte behöver oroa sig över skolan.

Hon brukar leka och kan också spela över lite så hon och systern skrattar åt allt. Vi brukar förvarna henne om att det snart är dags att lägga sig i sängen, hon brukar få lägga sig 30 min innan läggdags för att titta i mobilen eller tv, brukar funka helt okej för det mesta men när det sen är dags att sova (trots flera varningar om att det snart är dags) blir hon sur och får utbrott, smäller i dörrar, skriker och säger fula ord, att hon hatar oss, att hon vill dö, att hon ska döda oss osv.

Har kontaktat bup flera gånger under flera års tid pga detta men de anser att det inte är fara för varken hennes eller någon annans liv, därför kan de inget göra. Nu har vi dock äntligen psykologkontakt på habiliteringen men mest för skolan för att få rätsida på skolan då den inte fungerar.

Önskar få tips på vad man kan göra för att undvika dessa utbrott. Vi har testat allt känner vi, och går även igenom en föräldrakurs med våra familjebehandlare på socialtjänsten men inget verkar liksom fungera då dottern hittar nya saker att bråka om. Vi orkar inte mycket mer och pratar redan om att flytta isär och skulle kanske också göra det om bara ekonomin tillät det. Vi är helt slut efter dessa konstanta utbrott som nu pågått i flera månader.

Paula svarar

Då du skriver att skolan inte fungerar funderar jag på om hennes utbrott kan vara ett symptom på den icke-fungerande skolan. Jag vet faktiskt inte ens om det går att undvika dessa utbrott förrän skolan har börjat funka. Kanske mår hon jättedåligt av sin skolsituation och avreagerar sig hemma eftersom hon känner sig trygg med er (inte alls ovanligt hos autistiska flickor för många flickor med autism beter sig som änglar i skolan men får utbrott hemma). Lösningen på problemet kan alltså vara att ni gör allt i er makt för att få skolan att funka.

Kräv ett möte med rektorn

Nu har jag ingen aning om varför skolan inte fungerar och vad ni redan gjort hittills, men om hennes lärare vägrar ge henne anpassningar, kontakta rektorn och kräv ett möte! Om ni är medlemmar i intresseorganisationer som t.ex. Autism Sverige kan ni kolla med dem om de kan hjälpa er. Tidigare har jag gett råd till en bloggläsare vars dotters åtgärdsplan inte fungerade. Läs gärna det inlägget!

Ni kan hålla henne hemma

Fram tills att ni får skolan att funka kan det vara en idé att ni håller din dotter hemma och låter henne arbeta med skoluppgifter hemifrån. Jag vet att det är ett kontroversiellt råd för vi har skolplikt i Sverige, och jag borde egentligen inte uppmana mina bloggläsare att bryta mot den svenska lagen. Ni får dock tänka på att skolan faktiskt också bryter mot skollagen genom att vägra anpassa skolan efter elever med autism! Det viktigaste är dock hur din dotter känner: skulle hon själv vilja stanna hemma tills skolan börjar funka? Vad skulle hon må bäst av?

Ge henne alternativ

Vid utbrott brukar jag ge föräldrar följande råd: bemöt barnet lågaffektivt, välj era strider och undvik tvång! Ni kan fundera på vad som skulle hända om hon fick bestämma själv och fick stanna uppe så länge hon vill. Om ni låter henne vara uppe kommer hon kanske märka ganska snart att det är mycket roligare att vara utvilad än att lida av sömnbrist. Detta förutsätter dock att hon förstår orsak-verkan. Ett annat tips är att ni låter henne vara delaktig vid bestämmandet av reglerna: bestäm ett lämpligt läggdags i samråd med henne! Vill hon t.ex. lägga sig kl 21, kl 21:30 eller kl 22? Låt henne välja mellan olika alternativ!

Dessa tips kommer i andra hand

Men som sagt kommer de sistnämnda tipsen i andra hand. I första hand är det viktigt att ni gör allt i er makt för att hon får en fungerande skolgång. Jag skulle inte bli förvånad om hennes utbrott försvann helt så fort hon börjar må bra i skolan!

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

”Viktig bok, att höra om trötthet och svårigheter, samtidigt som stor fokusering inte behöver vara dränerande. Boendestöd är inget att skämmas för, även om man verkar välfungerande.”
-Eva, mamma till vuxen Aspergare, 5 juli 2022

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus (pris 275 kr, fri frakt) och Adlibris (pris 275 kr, frakt okänd).

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

  1. Svar på detta inlägg, som gjorde att jag klickade in, kom som en välsignelse. Tack för detta inlägg! Jag blir…

  2. Intressant! Tack för informationen om boken. Jag blir utsatt för dessa motiverande samtal fast jag inte vill så jag hoppas…

  3. Mmm, och eftersom mi-samtal är ett (får man nog tillstå) ganska kraftfullt men enkelt verktyg för att få samtalsparten att…

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

2 svar på ”Hur undvika utbrott hos barn med autism?”

Hej Carolin

Paula har skrivit ett så bra svar redan men jag funderar också över hur ni upplever hennes tidsuppfattning? Om det är svårt kanske hon kan ha nytta av en timstock eller annat liknande hjälpmedel för att bättre få grepp om tid… Inte bara vid sänggående utan under hela dagen.

Mvh

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *