Kategorier
Läsarfrågor i bloggen

Hur hjälpa någon med autism med känsloreglering?

Sisa frågar

Jobbar som terapeut inom psykiatrin och möter vuxna autister som har svårigheter med känsloreglering och interoception. Hur kan jag hjälpa dem att utveckla dessa färdigheter? Hoppas du kan svara trots generell och otydlig frågeställning.

Paula svarar

Svårigheter med känsloreglering kan, men måste inte, vara ett stort problem. Att ha lätt till gråt måste nödvändigtvis inte ställa till större svårigheter om autisten själv och hens omgivning accepterar känsligheten, men däremot kan verbal och fysisk aggressivitet utgöra ett stort problem. Vid aggressivt beteende kan autisten stöttas i att hitta adaptiva sätt att frigöra den emotionella energin. Ett konstruktivt sätt kan exempelvis vara att uppmuntra autisten att sysselsätta sig med sina specialintressen eller att gå ut och ta en joggningstur. Ibland kan det hjälpa att be autisten att skriva om känslor eftersom det kan vara lättare för en autist att skriva än att prata.

KBT kan hjälpa

Något som är viktigt att känna till är att många med autism också har samtidig adhd. Det kan hända att adhd:n förblivit odiagnostiserad, särskilt hos vuxna kvinnor. I adhd (men också ibland i ren autism) kan svårigheter med emotionsreglering ingå vilket kan bero på bristande exekutiva funktioner. Vissa autister bli hjälpta av att få stöd med att hantera sin adhd, i vissa fall med hjälp av adhd-medicin. Tony Attwood skriver i sin bok Den Kompletta Guiden till Aspergers syndrom att även KBT kan hjälpa en autist med känsloreglering, men det är i så fall viktigt att terapeuten vet vad autism innebär.

Viktigt att autisten mår bra

Vidare är det viktigt att se till att autisten lever det sociala liv hen önskar. På grund av dålig förmåga till interoception kan en autist vara omedveten om att hen inte mår helt bra i sina vänskaps- eller kärleksrelationer. Sådant kan påverka en autists humör väldigt negativt! Man bör aldrig lägga skulden på andra, men samtidigt är det också viktigt att bryta relationer när personkemin inte stämmer. Jag kan själv vara på väldigt dåligt humör efter att jag träffat vissa boendestödjare (även om jag inte visar det), och därför har jag märkt hur viktigt det är med någorlunda fungerande boendestöd. Intressant är att jag aldrig känner mig på dåligt humör när personkemin stämmer 100%. Exempelvis har min pojkvän aldrig fått mig på dåligt humör trots att vi redan varit tillsammans i över 7 år, och jag känner mig också glad efter att ha träffat ”rätt” boendestödjare! Att vara omgiven med rätt människor är alltså väldigt viktigt för att autisten ska känna positiva emotioner. Sedan är det såklart också viktigt att autisten lever det liv som passar hen (sysselsättning, boende, fritid o s v)!

Viktigt med lågaffektivt bemötande

Även om autisten skulle må bra i sina relationer och sitt övriga liv är det av stor vikt att omgivningen har kunskap om autism och lågaffektivt bemötande samt att de lär sig att stötta autisten i att minska på stressen och sänka kraven. Jag har ibland fått höra att det saknas vetenskaplig evidens för att lågaffektivt bemötande verkligen fungerar på personer med autism, men själv tror jag stenhårt på metoden! Tony Attwood skriver även att vissa autister använder aggressivitet som ett medel för att få vara ensamma. Kanske behöver en aggressiv autist vara ensam men klarar inte av att uttrycka det och därför tar till ett aggressivt beteende? Observera att detta kan vara helt omedvetet från autistens sida!

Vissa använder skalor

Vad gäller interoception så kan autistiska barn och vuxna ha lättare att använda sig av numeriska skalor som beskriver känslomässiga upplevelser än att beskriva känslorna i ord. Autisten kan öva på att analysera sina känslor med hjälp av kort som beskriver olika känslor. Om autisten märker att hen känner sig utmattad och skattar utmattningskänslan på 8 på en 10-gradig skala kan det vara läge för autisten att ta det lugnt och bara göra det som verkligen måste göras. Om autisten känner sig utmattad och stressad är det kanske inte läge för hen att städa och diska just då.

Ibland hittar man inte rätt känsla

Det är vidare centralt att autisten inte känner ett tvång att hitta rätt känsla. Ibland kan en autist känna sig konstig i kroppen utan att förstå varför, och i sådana situationer kan autisten fundera på om det kan ha hänt något särskilt som kan ha gett upphov till denna känsla. Om så inte är fallet är det viktigt att autisten accepterar att hen inte förstår sina känslor just då, men samtidigt kan det också vara läge för autisten att vara på sin vakt ifall känslan känns negativ. Ibland kan det nämligen ta några dagar tills autisten förstår vad hen egentligen känner. Det är därför bra om autisten ber om betänketid när någon frågar autisten om hen exempelvis vill följa med på aktivitet X. Detta alltså ifall autisten inte är helt säker på om hen vill följa med eller inte.

Kurser i psykologi kan hjälpa

Slutligen kan kunskap om psykologi hjälpa en autist att förstå sina egna känslor. Om autisten är intresserad kan du uppmuntra hen att läsa kurser i psykologi alternativt låna böcker om ämnet. Att läsa självbiografiska böcker kan också hjälpa. När autisten läser vilka känslor andra känner i olika situationer kan det hjälpa autisten att fundera på om hen också känner på samma sätt när hen befinner sig i motsvarande situation. Viktigt är att autisten inte förutsätter att hen automatiskt känner på samma sätt som författaren. Det är viktigt att autisten kommer ihåg att alla människor kan känna olika känslor trots att de befinner sig i samma situation!

Jag vore tacksam om mina läsare hjälpte mig att informera om autism och ADHD genom att dela det här inlägget på exv. Facebook:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Jag kommer inte publicera kommentarer som är utan betydelse för ämnet eller som innehåller personangrepp, hat, hot e.t.c.

Man kan boka mig för en föreläsning, fråga mig om autism, följa min blogg och låna mina böcker.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via Facebook, mejl eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Mina böcker

Mina böcker På ett annat sätt och Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att låna på biblioteken i bland annat Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Norrköping, Jönköping, Umeå, Lund, Borås, Huddinge och Eskilstuna.

Senaste svar på alla blogginlägg

  1. Bra skrivet, som alltid, men vad jag menade med ”sänka kraven” för andras skull var någonting helt annat. Det kan…

  2. Just frasen ”sänka kraven” får det att gå runt lite huvudet på mig för det kan betyda så många olika…

  3. Själv tycker jag mycket om den typen av miljöer. Jag tycker det är jätteroligt att shoppa. Jag kan gå en…

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

14 svar på ”Hur hjälpa någon med autism med känsloreglering?”

Tack anonym, det låter jättebra! Jag har själv inte sett denna föreläsning men det är jättebra att det finns en föreläsning om ämnet på nätet! Gunilla Gerland är både duktig och kunnig.

Svara

Förresten Paula, snart är det 20 år sedan du fick din aspergerdiagnos och ditt liv vände till det bättre! Hade kunnat passa i det gamla tv-programmet När livet vänder.

Har aldrig hört talas om det programmet men det låter som att det absolut hade kunnat passa!

Svara

Jag tycker synd om dig när jag läser i din bok hur du hade det i skolan. Hur kunde andra barn vara elaka mot dig?

De var riktigt elaka då men tur att skoltiden är över nu i alla fall. Jag är inte bitter över det idag för det var för flera decennier sedan, och hat och bitterhet tjänar inte något till. Dessutom var de bara barn och barnens hjärnor är inte fullt utvecklade. Det är vi vuxna som har ansvaret att se till att barn anammar bra värderingar!

”Även om autisten skulle må bra i sina relationer och sitt övriga liv är det av stor vikt att omgivningen har kunskap om autism och lågaffektivt bemötande samt att de lär sig att stötta autisten i att minska på stressen och sänka kraven.”

De kan behöva utbildning i hur de identifierar stressen. Autister stressas inte sällan på andra sätt än NT.

Att ”energiinventera” tillsammans med sin klient borde ingå som ett av de första momenten under en samtalsterapi eller innan man börjar ge praktiskt stöd i hemmet, eller coaching, allmänna tips och råd. På så sätt kan personal få insikt i hur de kan behöva anpassa sitt bemötande på olika sätt för att sänka stressen för klienten före, under och efter ett möte. På detta sätt kan man också förebygga eventuella missförstånd och feltolkningar om behov också.

Det kan förebygga vissa eventuella missförstånd och feltolkningar av behov menade jag vill jag bara förtydliga. Långtifrån alla. Energiinventering kan, med andra ord, vara en viktig, nödvändig ”nyckel” av flera som jag skulle råda personal och klienter att använda sig av.

Så sant! Vi autister visar inte alltid på samma sätt som neurotypiker att vi är stressade.

En bra början är, tror jag, att boendestödjarna förstår VARFÖR vissa saker kan ta energi av en autist. Om boendestödjarna saknar kunskap om vilka kognitiva avvikelser autism kan innebära är det tyvärr lätt hänt att de blir provocerade när en autist säger att hen är trött och inte orkar göra det boendestödjarna ber hen göra. Okunniga boendestödjare kan tro att autisten är lat och tänka att ”alla människor är trötta ibland, men alla måste ändå göra saker de ogillar.” Om boendestödjarna förstår anledningen tror jag att de blir mer positivt inställda till att göra en energiinventering!

Svara

Jag har först nyligen lärt mig att känna skillnaden mellan ångest och skam. Oftast känner jag även skillnad mellan skam och skuld numera, men ibland kan det vara svårt.

Den utan jämförelse största förstöraren för mig i mitt dagliga liv är skam. Ångest är också ett mycket stort problem. Jag känner ofta stor prestationsångest i sociala situationer och när jag blir klumpig eller hamnar utanför så skäms jag något oerhört. Jag var på en träff nyligen. Oftast brukar jag bli upplyft och må bättre efteråt, men så icke den här gången. Även om det är obehagligt och jag känner mig udda när jag sitter tyst i en hel timme så räcker det att jag får ett par trevliga samtal med ett par stycken under kvällen, att det ska bli djupa samtal om känsliga ämnen i gemenskap med några andra senare på kvällen, att jag får vara i rampljuset lite och stoltsera med det jag kan istället för det sociala, att jag får känna trygghet bland dem jag känner väl sedan tidigare eller dylikt för att jag ska må riktigt bra efteråt. Men när det inte fungerar alls och det känns som alla pratar ett helt annat språk och jag inte fått ett enda av mina behov tillfredställda nästan alls efter fem timmar så är den enda känslan som är kvar skam och misslyckande, om det nu är en känsla. Dagen därpå efter att ha sovit ut ordentligt låg jag kvar i sängen hela dagen och grät i flera timmar under förmiddagen.

Det var lättare när jag var yngre på så sätt att jag då inte alltid förstod vad som gick snett. Men idag är jag 45 år och det allra mesta är helt solklart. Jag förstår mycket väl hur udda mycket av det jag säger är även medan jag säger det. Det är givetvis stressen av den sociala situationen och min prestationsångest som gör att jag säger saker som är klumpiga ibland. Ofta har man väldigt kort tid på sig för att komma in i ett samtal med en kommentar så man måste passa på.

Jag tror inte att jag känt skam särskilt ofta men däremot skuld. Jag känner ingen skam om andra människor uppmärksammar på gatan att mina kläder är ut och in, men om mina närstående och vänner skämts för mig för att jag väcker uppmärksamhet med mitt beteende eller annorlunda klädsel har jag ofta känt stor skuld gentemot dem.

Den här skuldkänslan har varit ett stort hinder för mig och har många gånger önskat att jag hade känt skam istället för skuld. Detta för att skamkänslorna hade hindrat mig från att vilja vara avslappnad och väcka uppmärksamhet, och då hade ingen behövt skämmas för mig och jag hade inte känt ett behov av att anpassa mig efter deras önskemål. Men jag har senare förstått att dessa skamkänslor inte alls är positiva och att ni som känner skam brukar vilja bli av med skamkänslorna, så ni måste inte alls ha det bättre än jag! Jag tror att både överdrivna skam- och skuldkänslor är ett stort problem fast på olika sätt!

Jag förstår vad du menar med att det inte alltid är lätt att vara medveten om sin funktionsnedsättning. Ju mer medveten man är om vad som går snett desto mer energi tar det att umgås med andra för då börjar man bara grubbla och analysera det mesta!

Svara

Ja, det sista är verkligen sant. Jag har upplevt skuld, skam, ångest, panikångest, nedstämdhet, smärta, maktlöshet, hopplöshet, stor stress… Jag tycker skam är det det utan jämförelse värsta. Det äter upp en människa inifrån och ut. Skuld har jag vanligen inte så stora problem med, men om jag fastnar i det är det ju lika jobbigt. Skuld och skam är ganska nära, tycker jag, så det kan vara svårt att skilja på ibland.

Men i sociala sammanhang så är det väsentliga hur jag uppfattas utav andra och därför känner jag skam och inte skuld. För mig är det också logiskt så tillvida att jag i dessa sammanhang faktiskt inte för något direkt fel oftast. Att börja prata om ett ämne som omgivningen finner malplacerat är pinsamt för mig, men jag har ju inte gjort någonting fel. Att jag är trög med att ställa frågor har jag heller inte dåligt samvete för, eftersom det hör till mina svårigheter. Om det däremot leder till att någon känner sig ignorerad eller dissad och faktiskt blir ledsen, ja, då känner jag ju skuld. Likaså om jag skulle säga någonting som jag för sent upptäcker skulle kunna vara sårande.

Jag är alltså alltid egocentrisk – det är hu andra upplever mig, inte vad jag gör, som är det väsentliga för mig – i sociala situationer, sårbar, ömtålig och i behov av uppmärksamhet och stöd, men ömsint och välmenande. Skam är nära förknippat med prestationsångest. Skam leder därför också till impulsivitet, vilket i sin tur leder till mer skam. Passivitet går också hand i hand med impulsivitet för mig som autist.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *