Kategorier
Läsarfrågor

Kan en autismutredning visa fel?

Cattis frågar

Kan en utredning angående asperger nånsin visa fel? Kan man tex kamouflera så pass väl att resultatet av en utredning visar fel?

Paula svarar

Ja, det kan tyvärr hända att en aspergerutredning/autismutredning visar fel! Eller rättare sagt är det oftast i sådana fall utredarens autismspecifika kompetens som brister. När en kunnig autismforskare genomför npf-utredningen skulle jag nog lita på att hen kommer fram till rätt bedömning, men däremot skulle jag inte lita på vilken utredare som helst. Förut var jag naiv och trodde att när någon hade gjort en npf-utredning så kunde man lita på bedömarens bedömning, men nu vet jag att det tyvärr inte alltid är så.

Autism är överdiagnostiserad

Enligt professor Christopher Gillberg har överdiagnostisering av autism blivit ett stort problem. Överdiagnostisering betyder i sammanhanget att det finns många som fått autismdiagnoser på felaktiga grunder. Det finns alltså personer som på papper har autism men som inte alls har det i verkligheten! Många som fått felaktiga autismdiagnoser har säkert svårigheter med det sociala samspelet och kan ha erfarenheter av att varken passa in och eller förstå sig på andra människor, men dessa särdrag beror alltså i så fall på något annat än autism så som en annan diagnos eller en traumatisk barndom. Vissa har också autistiska drag utan att uppfylla diagnoskriterierna för den kliniska diagnosen ”autismspektrumtillstånd”.

Ser överdiagnostiseringen som ett hot

För ett par år sedan deltog jag i habiliteringens kvalitetskonferens, och där fick jag reda på att det fanns psykologer som saknar adekvat kompetens om autism men som ändå genomför autismutredningar. Risken för överdiagnostisering ökar tyvärr i sådana fall. Jag ser överdiagnostiseringen som ett stort hot och reagerar alltid lika starkt när jag hör talas om fenomenet. Detta för att överdiagnostiseringen kraftigt ökar risken för att även min diagnos blir ifrågasatt. Då professionella och myndigheter känner till att överdiagnostisering är ett faktum kommer de kanske sluta se mig som ”äkta autist”. Därför hoppas jag innerligt att autismforskarna jobbar för att få slut på överdiagnostiseringen så att enbart personer som verkligen har autism får diagnosen!

Kvinnlig autism missas

Samtidigt påpekar Gillberg att autism också är underdiagnostiserad, särskilt hos kvinnor. Detta betyder i sin tur att det förmodligen finns många autistiska kvinnor därute som fått felaktiga diagnoser och som inte har en susning om att deras huvuddiagnos i själva verket är autism som de inte ens vet att de har! Det är inte alls säkert att en okunnig autismutredare klarar av att identifiera kvinnlig autism vilket av förklarliga skäl drabbar oss autistiska kvinnor hårt. Det är mycket allvarligt att kvinnor med autism tror att de har psykiatriska störningar och utvecklar psykisk ohälsa, och i och med att deras autism helt missas berövas de rätten till adekvat stöd och LSS. Det är fruktansvärt!

Jag vore tacksam om mina läsare hjälpte mig att informera om autism och ADHD genom att dela det här inlägget på exv. Facebook:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Jag kommer inte publicera kommentarer som är utan betydelse för ämnet eller som innehåller personangrepp, hat, hot e.t.c.

Man kan boka mig för en föreläsning, fråga mig om autism, följa min blogg och låna mina böcker.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via Facebook, mejl eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Mina böcker

Mina böcker På ett annat sätt och Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att låna på biblioteken i bland annat Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Norrköping, Jönköping, Umeå, Lund, Borås, Huddinge och Eskilstuna.

Senaste svar på alla blogginlägg

  1. Bra skrivet, som alltid, men vad jag menade med ”sänka kraven” för andras skull var någonting helt annat. Det kan…

  2. Just frasen ”sänka kraven” får det att gå runt lite huvudet på mig för det kan betyda så många olika…

  3. Själv tycker jag mycket om den typen av miljöer. Jag tycker det är jätteroligt att shoppa. Jag kan gå en…

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *