Kategorier
Läsarfrågor

Hen har npf-problematik, vad finns det för stöd?

Elsa frågar

Som närstående till en vuxen med troligen någon form av npf problematik. Var hittar vi stöd och kan få hjälp? Förslag på vart personen i fråga kan få rätt hjälp? Bup, habilitering, kuratorer, psykiatri har personen gett upp hoppet om och vi stångar huvudet i väggen när vi inte lyckas hjälpa…

Paula svarar

Jag har tidigare svarat på en liknande läsarfråga som du hittar här. Jag tror inte att jag kommer på något annat än det jag redan skrev i det tidigare svaret. Du skriver att din närstående troligen har någon form av npf-problematik vilket jag tolkar som att hen inte har en formell diagnos på papper. Utan diagnos går det ju inte att få hjälp enligt LSS tyvärr, och jag vet inte heller vilken typ av stöd ni skulle behöva, men intresseföreningar kan ni alltid kontakta även utan formell diagnos. Även boendestöd enligt SoL kan vara aktuellt om hen skulle behöva den typen av stöd.

Ni kan testa att byta mottagning

Du skriver att din närstående har gett upp hoppet om psykiatrin och sådant. Jag förstår att många har dåliga erfarenheter av psykiatrin, men jag tycker ändå att det är psykiatrin man bör vända sig till om man lider av psykisk ohälsa (vet dock inte om vederbörande gör det?). Om ni är missnöjda med psykiatrin kan ni testa att byta mottagning. Ni kan också kontakta ett personligt ombud eller ansöka en god man som kan hjälpa er att ställa krav på psykiatrin så att hen får rätt stöd.

Jag vet inte om mitt svar var till hjälp, men jag hoppas verkligen att det löser sig för er!

Hjälp mig informera om NPF genom att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

”Viktig bok, att höra om trötthet och svårigheter, samtidigt som stor fokusering inte behöver vara dränerande. Boendestöd är inget att skämmas för, även om man verkar välfungerande.”
-Eva, mamma till vuxen Aspergare, 5 juli 2022

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus och Adlibris.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

  1. Ja, alla präster jag träffat hittills i församlingen har känts fina! Men den här prästen alltså… extra fin och omtänksam!…

6 svar på ”Hen har npf-problematik, vad finns det för stöd?”

Prova privat samtalsterapi om ni har råd till det. Det kan vara dyrt, men man slipper väntetider och ”mellanhänder” och bara bokar en tid och går dit. Det är mindre stressande, i en lugn trivsam miljö och det är lättare att reda ut saker vid problem. Personligen har jag inte mycket för en massa namn på olika terapiformer såvida det inte är något alldeles specifikt man söker för. Jag tror det är långt viktigare att hitta en person som lyssnar och förstår. Jag tror inte på pseodovetenskapliga metoder som healing heller även om miljön och tiden och uppmärksamheten man får ändå kan bidra till en placeboeffekt, men vanliga hederliga samtal kan hjälpa mycket. Även om personen inte har så mycket formell utbildning så jobbar personen ändå professionellt med att hjälpa människor och har skaffat sig erfarenhet och har sannolikt även läst böcker och gått kurser på egen hand. Däremot tror jag det är klokt att se till att personen man anförtror sig åt har viss erfarenhet och kunskap om de här diagnoserna.

En del privata är anslutna så att man kan få högkostandskydd ändå. I vissa fall erbjuds även prisreducering vid lite lägre inkomst. Jag ville nyligen boka hos en jag fått kontakt med, men det kostade 1300 kr för 45 minuter, vilket för mig personligen är alldeles för mycket och helt onödigt. Jag har fått för 300 och 400 tidigare hos vissa, men det är svårt att få det till så lågt pris. Just nu har jag börjat hos en som tar 1200 för 90 minuter, vilket är ett bra pris och jag personligen klarar inte av 45-minuters-sessioner – det blir för stressigt. Det har hitintills gått mycket bra.

Privat samtalsterapi låter faktiskt som en bra idé om man har råd med det! Det har jag faktiskt aldrig testat själv. Jag håller med dig om att det blir stressigt med 45 minuters sessioner.

Jag har själv testat healing några gånger och gillade det men håller samtidigt med dig om att det är en ytterst pseudovetenskaplig metod. Ännu mer skeptisk blev jag när behandlaren berättade att healingen även kan utföras på distans genom att jag är hemma hos mig själv och hon är hemma hos sig och hon inte ens behöver veta var jag befinner mig. Hon skulle bara sända universums kraft i min kropp ”i tanken” vilket enligt henne skulle fungera. Distanshealing tror jag i alla fall inte på men respekterar såklart om någon inte håller med mig.

Svara

Haha, ja, ”universums kraft” ”i tanken” blir faktiskt väldigt skrattretande. 😀 Jag har också provat en gång. Märkte ingen effekt, men även om jag gjort det så vet jag ju att anledningen inte vore att någon mystisk kraft verkat som det påstås.

Ja, jag reagerade också på det! Behandlaren menade att distanshealing inte var märkligare än att prata med någon i telefon eller chatta med någon. När man pratar i telefon och chattar måste man inte heller veta var den andre befinner sig, sade behandlaren, och distanshealing fungerar med samma princip!! Men tyvärr tror jag inte på sådant alls så jag kände att det inte var något för mig.

Svara

Personen kanske kan ha glädje av att få komma i kontakt med andra med samma diagnoser som hen? Det finns dom som säger att de uppskattat att få spegla sig i och bli speglad av andra autister. För att om det är någon ska kunna förstå kan det måsta vara en autist:)

Personen kan fundera över hur hen vill sådana sammanhang leds och organiseras t ex finns ju möten ledda av autister /npf:are med egen diagnos för autister/npf:are med egen diagnos men sedan finns det även anhöriga (utan el med egen diagnos) och professionella t ex engagerade i Attentions och Autism Sveriges lokalföreningar som leder grupper. Mötena kan se väldigt olika ut: det kan vara fikakvällar, någon idrottsaktivitet man gör, något ämne man ses för att diskutera, någon föreläsning.. Kolla upp t ex Autism Sverige, Attention, Organiserade autister, Föreningen Autisterna…Kan även finnas andra föreningar just på personens ort.

Vissa av föreningarna ovan har regelbundna digitala möten på olika teman också, det kan va värt att kolla upp. Dessa brukar ingå i ett medlemskap.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *