Kategorier
Läsarfrågor

Har ett vuxet autistiskt barn hemma, var får jag stöd?

Nettan frågar

Har ett vuxet barn med Asperger boende hemma. Vart kan jag som förälder vända mej för att få stöd?

Paula svarar

Det beror på vad för slags stöd du behöver. Behöver du psykiskt stöd för att hantera den mentala belastningen eller praktiskt stöd för att få avlastning? Om det är praktiskt stöd du behöver kan ditt barn få boendestöd så att du t.ex. slipper tvätta, plocka upp och städa efter barnet. Om ditt barn har svårt med att hantera ekonomin och/eller ha kontakt med myndigheter kan ni ansöka om en god man. I så fall skulle den gode mannen kunna ha kontakt med t.ex. Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och vården så att du slipper. Ett personligt ombud kan också vara ett alternativ. Fördelen med ett personligt ombud är att det är gratis, åtminstone här i Stockholm.

LSS-insatser kan vara aktuella

Om du tycker att det är belastande att alltid ha barnet hemma kan ni ansöka om LSS-insatser, t.ex. en kontaktperson, ledsagarservice eller korttidsvistelse utanför det egna hemmet (jag kan dock inte lova att barnet får alla dessa insatser beviljade). Det sistnämnda innebär att ditt barn vistas någon annanstans regelbundet, t.ex. hos en kontaktfamilj eller ett läger där hen erbjuds stimulans och meningsfulla aktiviteter. Bostad med särskild service för vuxna kan också ett alternativ om du och ditt barn tycker att det är dags att flytta hemifrån. Förutsättningen för att få dessa insatser är att ditt barn vill ha dem. Detta eftersom LSS-insatser inte beviljas om huvudpersonen, i detta fall ditt vuxna barn, inte är intresserad.

Kontakta kommunens anhörigstödjare

Om du istället behöver någon att prata med för att få mentalt stöd kan ni ansöka om insatsen Rådgivning och annat personligt stöd enligt LSS. Det är inte bara huvudpersonen utan även hens anhöriga som har rätt att ansöka om insatsen. Det har funnits mycket oklarheter kring vad denna insats egentligen innebär och olika kommuner har löst det på olika sätt, men vanligt är att stödet ges av habiliteringen (konstigt nog blir det en insats enligt hälso- och sjukvårdslagen här i Stockholm). Om ni inte har en habilitering i er region och er kommun inte kan erbjuda ett vettigt alternativ kan du kontakta kommunens anhörigstödjare för att få någon att prata med. Vissa anhörigstödjare anordnar även föreläsningar, träffar och andra aktiviteter för anhöriga!

Kontakta en intresseförening

Slutligen kan du kontakta en intresseförening, förslagsvis Autism Sverige eller Attention för att kolla om er lokala distriktförening erbjuder aktiviteter och träffar för anhöriga. Många anhöriga tycker att det är skönt att träffa andra i samma sits för att prata av sig och utbyta erfarenheter!

Jag vore tacksam om mina läsare hjälpte mig att informera om autism och ADHD genom att dela det här inlägget på exv. Facebook:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Jag kommer inte publicera kommentarer som innehåller personangrepp, hat, hot e.t.c.

Man kan boka mig för en föreläsning, fråga mig om autism, följa min blogg och låna mina böcker.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via Facebook, mejl eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Mina böcker

Mina böcker På ett annat sätt och Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att låna på biblioteken i bland annat Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Norrköping, Jönköping, Umeå, Lund, Borås, Huddinge och Eskilstuna.

Senaste svar på alla blogginlägg

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.