Kategorier
Läsarfrågor

Kommer hon fixa att bo själv?

Mormor frågar

Kan vårt barnbarn (20 år) som gått ut skolan och fått jobb och egen bostad på annan ort klara en sån situation rent vardagligt? Problem var det när hon bodde hemma. Svårt med ordning och reda som jag kallar det. Vad behöver vi tänka på? Låter som att jag hittat ett rätt forum för eventuella frågor och funderingar.

Paula svarar

Nu vet jag inte vad för slags problem ditt barnbarn hade hemma samt om hon har autism, adhd/någon annan diagnos eller om hon inte har en funktionsnedsättning alls. De allra flesta unga vuxna utan funktionsnedsättning klarar av att bo själva utan stöd även om de haft svårt att hålla ordning hemma. I början kan det bli en chock att behöva ta ansvar för hushållet och ekonomin, men unga vuxna som varken har autism eller adhd brukar fixa det.

Hon kan behöva ett schema

Om hon däremot har autism och/eller adhd finns det absolut goda chanser för att hon kommer att fixa att bo själv på en ny ort, men det är inte omöjligt att hon kan komma att behöva lite stöd. Jag tycker att ni kan göra en lista där det framgår vad som behöver göras i ett hem: t.ex. regelbundet gå ut med soporna, diska, betala hyran o s v. Hon kan behöva ett tydligt schema och påminnelser!

Viktigt med hemförsäkring och a-kassa

Vad gäller räkningar så kan det vara bra att ha dem på autogiro om hon har svårt att komma ihåg att betala dem i tid. Och glöm inte att hjälpa henne att skaffa en hemförsäkring och se till att hon går med i a-kassan! När jag var ung vuxen stod jag i många år utan a-kassa och hemförsäkring då ingen hade berättat för mig att det var viktigt att teckna dessa försäkringar. Se därför till att hon ordnar med sådant samt registrerar sin adress hos Skatteverket.

Alla har olika smärttröskel

Om hon har svårt med ordning och reda är det viktigt att tänka på att olika människor har olika smärttröskel för vad som är okej respektive inte okej. Jag är själv ingen ordningsam person och kommer därför aldrig klara av att ha det städat och fint i mitt sovrum eftersom det tar alldeles för mycket energi av mig att hålla ordning. Det är viktigt att tänka på att det är okej att sakna ordning och reda i sitt eget hem så länge man själv inte lider av det! Om man däremot lider av det kan man ta hjälp av arbetsterapeut eller boendestödjare för att hitta strategier.

Det kan vara okej med stök

Med ovanstående sagt tycker jag att det är viktigt att skilja på avsaknad av ordning och ohälsosam smuts. Om man aldrig diskar eller går ut med soporna samt förvarar gamla matrester överallt i lägenheten istället för att slänga dem kommer det snart börja lukta och det kan bli ohyra. I sådana fall är det viktigt att hon får en boendestödjare som kan hjälpa henne att rengöra lägenheten ibland. Men vad däremot gäller vanligt stök tycker jag att hon ska få bestämma hur hon vill ha det!

Jag vore tacksam om mina läsare hjälpte mig att informera om autism och ADHD genom att dela det här inlägget på exv. Facebook:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Jag kommer inte publicera kommentarer som är utan betydelse för ämnet eller som innehåller personangrepp, hat, hot e.t.c.

Man kan boka mig för en föreläsning, fråga mig om autism, följa min blogg och låna mina böcker.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via Facebook, mejl eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Mina böcker

Mina böcker På ett annat sätt och Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att låna på biblioteken i bland annat Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Norrköping, Jönköping, Umeå, Lund, Borås, Huddinge och Eskilstuna.

Senaste svar på alla blogginlägg

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *