Kategorier
Forskningsnytt

Jo, ökningen av autismdiagnoser är en positiv trend

Snälla, hjälp mig att sprida budskapet genom att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Ökningen av autismdiagnoser orsakar inte sällan debatt i samhället. Professor Christopher Gillberg har varnat för överdiagnostisering av autism, ett fenomen som innebär att det finns många som felaktigt blir diagnostiserade med autism. Risken för felaktiga autismdiagnoser ökar kraftigt när autismutredningen genomförs av en enskild och oerfaren psykolog som inte ingår i ett utredningsteam, menar han.

Fenomenet väcker starka känslor

Jag tycker personligen inte om fenomenet överdiagnostisering alls för det ökar kraftigt risken för att jag och andra autister inte blir tagna på allvar när vi berättar att vi har autism. Då jag ogillar att få kommentarer om att jag inte verkar autistisk triggar överdiagnostisering av autism starka känslor hos mig. Jag vill absolut inte att min autismdiagnos blir ifrågasatt! Men viktigt att komma ihåg i sammanhanget är att långt ifrån alla autister är feldiagnostiserade. Faktum är att autism också är underdiagnostiserad, särskilt hos kvinnor, och detta alltså också enligt Gillberg.

Trenden är positiv

Då jag inte alls gillar diskursen om överdiagnostisering blev jag glad när jag läste att forskare på La Trobe universitet i Australien har uttalat sig om den ökade incidensen av autism och ser fenomenet som något positivt. Bakgrunden till uttalandet är att Australien och Japan internationellt sett sticker ut genom att ha en väldigt hög förekomst av autism. Olika mätningar i Australien har visat olika siffror, men en av de senaste mätningarna har enligt författarna visat att 1 av 25 australiska barn, det vill säga hela 4 %, har autism. 4 % är en betydligt högre siffra än vad Gillberg anger i sin bok Essence som gavs ut så sent som 2018. Enligt Gillberg har endast cirka 1% av barn och vuxna autism! Så frågan är varför Australien och Japan redovisar så här höga siffror när Gillberg menar att det är 1 % som gäller.

En minister har uttalat sig om frågan

Att Australien numera har så här hög incidens av autism har fått den australiska ministern Bill Shorten uttala sig om frågan. Enligt Shorten är det oacceptabelt att så här många numera får autismdiagnoser och tillägger att alla medborgare med denna utvecklingstakt förr eller senare kommer att bli diagnostiserade med autism. Shorten uttrycker såklart en legitim oro för om hela befolkningen snart kommer att anses ha autism kommer de personer som faktiskt har autism på riktigt förbli utan stödinsatser. Och Shorten menar att ökningen av autismdiagnoser just beror på det faktum att många vill ha tillgång till det australiska stödsystemet som ger stöd till personer med funktionsnedsättning.

Incidensen av IF har minskat

Men författarna till artikeln menar att det finns något som Shorten inte tagit hänsyn till, nämligen att incidensen av intellektuell funktionsnedsättning, förkortat IF, har minskat samtidigt som incidensen av autism har ökat. Om barn som inte har någon funktionsnedsättning alls numera skulle bli felaktigt diagnostiserade med autism borde antalet IF-diagnoser rimligtvis förblivit statiskt samtidigt som antalet autismdiagnoser har ökat, men så har alltså inte skett. Enligt författarna talar detta faktum för att personer som tidigare diagnostiserades med IF numera får välgrundade autismdiagnoser. Enligt författarna var IF-diagnosen i vissa fall felaktig från början medan i andra fall hade personen med IF samtidig autism som alltså hade missats av vården. Tack vare ökad kompetens får fler autister numera den korrekta diagnosen autism.

Är avgörande för god livskvalitet

Författarna avslutar artikeln med att konstatera att tidigt insatta stödinsatser avsevärt minskar risken för att autisten kommer att behöva omfattande stödinsatser senare i livet. Därför är det enligt författarna positivt och absolut inte negativt att fler numera blir diagnostiserade med autism! Och de flesta av oss som har fått våra autismdiagnoser alldeles för sent i livet kan nog inget annat än att hålla med. Tänk vad mycket lidande vi hade besparats om vår autism hade upptäckts tidigt! Då hade vi kanske sluppit kamouflera och göra allt för att passa in samtidigt som vi ständigt frågade oss: ”Vad är det för fel på mig, varför är jag inte som de flesta andra?” Faktum är att tidig diagnos och tidigt insatta stödinsatser ofta är avgörande för god livskvalitet!

Tycker du att inlägget är bra? Dela då det på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl. är du snäll:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, fråga mig om autism, följa min blogg och låna mina böcker.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via Facebook, Instagram, mejl eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Mina böcker

Mina böcker På ett annat sätt och Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att låna på biblioteken i bland annat Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Norrköping, Jönköping, Umeå, Lund, Borås, Huddinge och Eskilstuna.

Senaste svar på alla blogginlägg

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

11 svar på ”Jo, ökningen av autismdiagnoser är en positiv trend”

Nu ska regeringen göra om öäroplanen så att det blir mer fakta och mindre analys. Alltså som det var förr. Det är bra, särskilt för oss med npf!

Till min bror sa de att han var så verbal och därför inte kunde ha autism.Men de är så lätt många låter sig luras av detta. Han klarar inte av att resa åka bort överhuvudtaget, men klarade körkortet. Jag har vart i alla världsdelar sovit på tak, tält men har aldrig klarat körkortet.

Jag har också fått höra att jag är för verbal för att ha autism, men människor säger så saknar kunskap.

Det låter spännande att du rest mycket!

Svara

Min son fick också förslaget if-diagnos tidigt eftersom talet var sent och testning visade låg begåvning. Jag fick höra att sonen aldrig skulle få något tal. Jag bestred diagnosen och därför sattes därför aldrig formellt. Jag har länge misstänkt att sonen har autism men trots kontakt med psykiatrin har ingen diagnos satts. Under hösten gjordes äntligen en utredning och innan jul fick sonen diagnosen autism (aspergers). Han känner en stor lättnad över att kunna förstå varför han är annorlunda. Han vägra sammarbeta vid stora delar av IQ testningen men han slog i taket vid den språkliga testningen. Det är intressant att se att den förmågan som bedömdes vara så låg tidigt nu är extremt hög.

Det är vanligt att mycket händer i barnets utveckling under förskoleåren. Din son är ett bra exempel på att testningarna kan visa andra resultat i takt med att barnet utvecklats!

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *