Kategorier
Läsarfrågor

Har jag rätt till en ny autismutredning?

Cattis frågar

Vet du vilka rättigheter man har att göra om en utredning för just asperger om man har egen misstanke att den första inte var korrekt? Jag har tex haft flera problematiska kontakter med psykiatrin där jag bor och klagat och nu påstår de att jag måste fortsatt söka nån annanstans om jag inte är nöjd.

Paula svarar

Vad tråkigt att höra att du misstänker att den första autismutredningen inte var korrekt. Så som jag tolkar patientlagen garanteras endast patienter med särskilt allvarliga sjukdomar och skador en rätt till en ny medicinsk bedömning. Kostnaden för den nya bedömningen ska i förekommande framstå framstå som befogad i förhållande till sjukdomen eller skadan (se 8 kap. patientlagen). När jag läser förarbeten till patientlagen (Prop. 2013/14:106) bekräftas det att det enligt utredningens mening ska handla om allvarliga sjukdomar och skador för att en patient ska ha juridisk rätt till en ny bedömning. Detta tolkar jag som att autism juridiskt inte omfattas, men jag kan ha fel. Tyvärr är jag inte särskilt kunnig om hälso- och sjukvårdsrätt!

Det finns andra alternativ

Hade jag varit du hade jag bytt mottagning om jag hade haft möjlighet till det och försökt få den nya mottagningen att bevilja mig en ny utredning. Jag hade försökt motivera varför jag har fog för att misstänka att den första utredningen var fel. Det finns även möjlighet att utredas hos privata vårdgivare om man bekostar utredningen själv, men tyvärr är det inte billigt. Om du är missnöjd med vården du får kan du slutligen också klaga till patientnämnden!

Snälla, hjälp mig att sprida budskapet genom att dela det här inlägget på exv. Facebook, X (f.d. Twitter), WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, fråga mig om autism, följa min blogg och låna mina böcker.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via Facebook, Instagram, mejl eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Mina böcker

Mina böcker På ett annat sätt och Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att låna på biblioteken i bland annat Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Norrköping, Jönköping, Umeå, Lund, Borås, Huddinge och Eskilstuna.

Senaste svar på alla blogginlägg

  1. Jag har fått höra av Habiliteringen att för personer med funktionsnedsättning finns det stipendier att söka för att köpa diskmaskin.

  2. Det där låter ändå helt i sin ordning Banco. Du har ju ett system som fungerar för Dig, det är…

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *