Kategorier
Läsarfrågor

Hen har autism och riskerar utförsäkring, vad gör jag?

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Johannes frågar

Jag har en anhörig med flera NPF och som fick sin Aspergerdiagnos i vuxen ålder. Har efter det haft aktivitetsersättning från FK men den går ut nästa år och det ska nu utredas om sjukersättning kan beviljas. Hen har aldrig haft ett jobb, och tidiga försök med arbetsträning har avbrutits. Det finns inga aktiviteter eller kontakter med myndigheter sedan mer än ett år.

Osäker på hur jag kan stötta processen, och om sjukersättning inte beviljas blir försörjning ett stort problem. Försörjningsstöd kommer hen inte att mentalt klara att ansöka om. Och hur ekonomin ska hanteras om FK drar igång någon cirkus med arbetsförmedlingen och arbetsträning. Det skulle bli en mycket stor mental belastning med stress, ångest och kaos. Hur går dina tankar runt denna situation?

Paula svarar

Jag förstår verkligen din oro! Din fråga väckte gamla minnen till liv. Jag befann mig nämligen själv i samma situation när jag skulle fylla 30 (är 44 år idag). Jag hade haft aktivitetsersättning i flera år men blev nekad sjukersättning. Jag hade flera läkarutlåtanden och anlitade även en jurist. I hopp om att få ett bra läkarutlåtande hade jag till och med gått till en privatläkare som jag bekostade med min lilla aktivitetsersättning. Även min dåvarande boendestödjare stöttade mig i processen, liksom psykologen på habiliteringen. Ändå fick jag aldrig sjukersättning trots att Försäkringskassans beslut överklagades till högre instanser. Jag hade lagt väldigt mycket tid och energi på att få sjukersättning och ändå misslyckades jag.

Var en jobbig tidsperiod

Det var inte nog med att jag blev utförsäkrad utan socialen krånglade också. Socialen vägrade bevilja mig försörjningsstöd under min första månad som utförsäkrad eftersom de ansåg att jag borde ha sparat pengar från min aktivitetsersättning på garantinivå. Det hade jag förvisso också gjort men dessa pengar hade gått till läkaravgifterna! Till slut betalade FVO min hyra, och det hade varit min dåvarande godman som hade hjälpt mig att kontakta dem. Men det var verkligen en jättejobbig tid i mitt liv och det tog flera år innan jag fick jobb!

Finns sjukpenning i särskilda fall

Med ovanstående sagt kan din släkting ha det bättre än jag då det numera finns något som heter ”sjukpenning i särskilda fall”, en ersättning som inte fanns på ”min” tid. Undersök om hen har rätt till det! Lägg också energi på att ansöka om sjukersättning om det är det hen vill ha. Även om jag misslyckades med att få sjukersättning finns det vissa autister som fått det! Det är alltså viktigt att komma ihåg att det inte är säkert att hen kommer att bli utförsäkrad. Glöm inte att redovisa alla misslyckade arbetsträningsförsök för Försäkringskassan för de indikerar att hen inte ens skulle klara av ett anpassat jobb.

Ansök om en godman

Om du inte har möjlighet att hjälpa släktingen med alla myndighetskontakter kan ni fundera på om hen skulle kunna ansöka om en godman alternativt ta hjälp av ett personligt ombud. Det kan vara mycket värt att ha någon som kan sköta kontakterna så att man slipper göra det själv. Jag hade själv aldrig orkat gör allt själv, och därför är jag väldigt tacksam att jag hade min boendestödjare och min godman som hjälpte mig.

Lycka till, jag håller tummarna för att din släkting får sjukersättning. Jag håller tummarna för er!

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Gothia Kompetens.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

  1. Jag har aldrig hört talas om sambandet mellan autism och feber, men vi har alltid sagt att vi önskar att…

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

2 svar på ”Hen har autism och riskerar utförsäkring, vad gör jag?”

Tack Paula, du är otroligt kunnig och hjälpsam, och därtill en lysande skribent!
Jag är ganska ny på din blogg, men kommer hänga här 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *