Kategorier
Läsarfrågor

Hur väljer jag en privatmottagning för autismutredning?

Pernilla frågar

Jag är född på 70-talet. Har känt mig annorlunda hela livet. När jag började skolan så reagerade lärarna. Senare förklarades det med hörselnedsättning. Livet fortsatte med samma känsla. Senare fick jag diagnosen ADHD. Nu idag så känns det som att jag funnit den sista men den viktigaste pusselbiten nämligen autism.

Jag har pågående kontakt med psykiatrin. Känns som att det är det viktigaste, min livlina i livet, att få utredning och börja leva. Känns oerhört nedbrytande utan diagnos. Vill få en andra chans i livet med rätt förutsättningar. Långa väntetider gör att jag kommer söka privat utredning, men är helt vilsen. Vad ska man tänka på när man väljer privat? Jag kommer att få åka långt och närmast är Malmö. Tänker både kunskap, intyg, terapi, medicin….

Paula svarar

Det är svårt att veta vad som är viktigt för just dig vid val av privat mottagning för alla har olika behov. Jag vill dock påpeka att en mottagning där det är väldigt lätt att få en autismdiagnos inte nödvändigtvis måste ha specialkunskap om autism. Det kan vara precis tvärtom! Christopher Gillberg har varnat för överdiagnostisering av autism vilket har blivit ett problem. Det finns nämligen personer som har svårigheter som beror på annat än autism, men dessa personer har ändå fått felaktiga autismdiagnoser.

Fundera på vad som är viktigt

Om du bedömer att det allra viktigaste är att få en autismdiagnos är det kanske inte mottagningens kunskap och kompetens som är det viktigaste för dig. Ett utredningsteam som verkligen har kunskap om autism skulle nämligen teoretiskt sett kunna komma fram till slutsatsen att du inte alls har autism! Om en diagnos är det viktigaste för dig kan du bara välja en mottagning som du vet ger autismdiagnoser till väldigt många, men jag vet inte hur du resonerar.

Viktigt med kunskap om kvinnlig autism

Däremot är det alltid viktigt för alla kvinnor att mottagningen har kunskap om kvinnlig autism för annars finns det också en risk för att du faktiskt har autism men att diagnosen uteblir. Det sker alltså både över- och underdiagnostisering av autism, och det är ofta just autistiska kvinnor vars autism förblir oupptäckt. Hade jag valt att göra en autismutredning på en privat mottagning hade jag försäkrat mig om att mottagningen har kunskap om kvinnlig autism, men samtidigt hade jag önskat att gå till ett ställe där det inte är extremt lätt att få en diagnos. Jag hade definitivt velat bli utredd på en mottagning som inte ger diagnoser på lättvindiga grunder, men alla prioriterar såklart olika!

Går att ordna på ett annat sätt

Vad gäller medicin och intyg så vet jag faktiskt inte om det är viktigt att ta hänsyn till dessa aspekter vid val av mottagning. Jag vet inte vad du behöver för medicin, men om det är adhd-medicin eller antidepressiva du syftar på borde du kunna få det förskrivet på öppenpsykiatrin. Även intyg borde du kunna få via din vårdkontakt på psykiatrin, men det kan självklart vara en fördel om personen som skriver intyget har kunskap om npf. Men när/om du behöver ett intyg borde du kunna vända dig till vilken privatmottagning som helst. Jag brukar själv vända mig till en privatmottagning när jag behöver ett intyg, och jag har inte gjort min autismutredning på den mottagningen!

Kan räcka med habiliteringen

Jag vet inte vilken typ av terapi du skulle behöva. Om du syftar på KBT är det såklart viktigt att du får det av en autismkunnig psykolog om det visar sig att du har autism, och i så fall kan det vara en fördel att din valda mottagning kan erbjuda terapi. Men om du istället behöver hitta strategier för att hantera din funktionsnedsättning kommer du kanske inte behöva terapi alls. I så fall kan det räcka med att du får träffa en psykolog på habiliteringen om din region har en sådan! Jag upplevde förut att jag led av psykisk ohälsa, men när jag fick hjälp med att strategier för att hantera min autism och dess konsekvenser började jag må bra.

Lycka till, jag förstår att det är en djungel att försöka hitta en bra och seriös mottagning!

Snälla, hjälp mig att sprida budskapet genom att dela det här inlägget på exv. Facebook, X (f.d. Twitter), WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, fråga mig om autism, följa min blogg och låna mina böcker.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via Facebook, Instagram, mejl eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Mina böcker

Mina böcker På ett annat sätt och Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att låna på biblioteken i bland annat Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Norrköping, Jönköping, Umeå, Lund, Borås, Huddinge och Eskilstuna.

Senaste svar på alla blogginlägg

  1. Jag har fått höra av Habiliteringen att för personer med funktionsnedsättning finns det stipendier att söka för att köpa diskmaskin.

  2. Det där låter ändå helt i sin ordning Banco. Du har ju ett system som fungerar för Dig, det är…

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *